Przejdź do głównej zawartości

Czekoladowa pychotka - browne`s.




www.swiatmojejk.blogspot.com







www.swiatmojejk.blogspot.com









Witam serdecznie.
Mocno czekoladowe, wilgotne w środku i aromatyczne ciasto warte grzechu :).
To ciasto na pewno trafi w gusta wszystkich wielbicieli czekolady. Juz po pierwszym kęsie poczujecie aromatyczna czekoladę rozpływającą się w waszych ustach.
Może zatem mała uczta dla serc i przez żołądek do serca :)) ?
Spróbujcie. Zapraszam.








Składniki :

  • 300 gram czekolady ( można mleczna + gorzka pomieszać )
  • 200 gram masła
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka pasty z wanilii ( można zastąpić ekstraktem waniliowym )
  • 1 łyżeczka kawy espresso 
  • 1 kubek cukru
  • szczypta soli
  • 230 gram maki
  • 50 gram cacao 
  •  1 łyżeczka cynamonu







Sposób przygotowania : 





W mniejszym garnuszku na ogniu rozpuszczamy masło + pokruszone kawałki czekolady. Mieszamy całość na jednolita masę i zdejmujemy z ognia. Odstawiamy na chwilkę.
Piekarnik nastawiamy 180 stop. C.
Formę do ciasta ( użyłam 25 / 30 cm ) wykładamy papierem do pieczenia. Odkładamy.
Do dużej miski wrzucamy jajka + wanilie + cukier = roztrzepujemy całość.
Dolewamy do naszych jajek lekko już przestudzona czekoladę = mieszamy całość na jednolita masę.
W misce obok łączymy ze sobą suche składniki : make + cacao + kawę espresso + cynamon + sol = mieszamy.
Na koniec do masy czekoladowej dorzucamy suche składniki i mieszamy całość do połączenia.
Przelewamy całość do formy. 
Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok . 35 - 40 minut.
Studzimy całkowicie.
Dobrze jest zostawić to ciasto na dłużej w spokoju wtedy będzie jeszcze lepsze.
Jeśli mamy ochotę możecie udekorować polewa czekoladowa lub posypać cukrem pudrem.
Gotowe.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.









www.swiatmojejk.blogspot.com




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...