Przejdź do głównej zawartości

Golonka w piwie - prosta i pyszna.



www.swiatmojejk.blogspot.com






www.swiatmojejk.blogspot.com








Witam serdecznie.
Dziś w roli głównej golonka. Niektórzy  pewnie zaraz myślą ze to przecież sam tłuszcz.
No i muszę powiedzieć ze nie koniecznie. W środku golonka ma super mięciutkie, soczyste mięso które jeśli będziecie mieli ochotę przygotować według tego przepisu na pewno Wam zasmakuje.
Prosty sposób bo tak naprawdę wrzucamy wszystko i samo się gotuje. A potem gdy już będzie gotowe i mięso będzie cudownie mięciutkie odchodzić od kości na pewno zaostrza się apetyty. 
Mozecie mięso obrać i pięknie podać do grzanek lub do salaty i oczywiście z musztarda.
Zapraszam.








Składniki : 

  • 2 male golonki
  • sol i pieprz do smaku
  • 4 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 3-4 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 por 
  • 1 piwo ciemne ( może być bezalkoholowe )










Sposób przygotowania : 




Golonki myjemy i osuszamy. Kazda dokładnie oprószamy sola i pieprzem. Odstawiamy.
Marchewki i pietruszkę obieramy i kroimy najlepiej w cieńsze paseczki. Potem można je podać na gotowo do mięsa.
Por myjemy , osuszamy i kroimy w mniejsze plastry.
W dużym garnku ( może być brytfanka lub garnek żeliwny ) smażymy nasze golonki z każdej strony na złoto. Osobiście nie dodawałam tłuszczu ponieważ golonka ma go sama w sobie i to powinno wystarczyć do podsmażenia. Jeśli jednak zajdzie taka potrzeba można dodać odrobinę oleju.
Do zezloconych golonek dorzucamy nasze warzywa + sol + pieprz + ziele angielskie + listki laurowe = podsmażamy jeszcze lekko całość 1-2 minutki.
Zalewamy naszym piwem i przykrywamy. Gotujemy na wolnym ogniu ok. 1,5 - 2 godziny.
Pod koniec gotujemy z odkryta pokrywka.
Mięso powinno pięknie odchodzić od kości a golonki niemal się rozpadać.
Wyciągamy gotowe mięso i obieramy lub jeśli ktoś woli można podać w całości.
Warzywa z wywaru także można podać i wykorzystać.
Gotowe.
Smacznego.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.






www.swiatmojejk.blogspot.com



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...