www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Witam serdecznie.
Dziś w roli głównej golonka. Niektórzy pewnie zaraz myślą ze to przecież sam tłuszcz.
No i muszę powiedzieć ze nie koniecznie. W środku golonka ma super mięciutkie, soczyste mięso które jeśli będziecie mieli ochotę przygotować według tego przepisu na pewno Wam zasmakuje.
Prosty sposób bo tak naprawdę wrzucamy wszystko i samo się gotuje. A potem gdy już będzie gotowe i mięso będzie cudownie mięciutkie odchodzić od kości na pewno zaostrza się apetyty.
Mozecie mięso obrać i pięknie podać do grzanek lub do salaty i oczywiście z musztarda.
Zapraszam.
Składniki :
- 2 male golonki
- sol i pieprz do smaku
- 4 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 3-4 marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- 1 por
- 1 piwo ciemne ( może być bezalkoholowe )
Sposób przygotowania :
Golonki myjemy i osuszamy. Kazda dokładnie oprószamy sola i pieprzem. Odstawiamy.
Marchewki i pietruszkę obieramy i kroimy najlepiej w cieńsze paseczki. Potem można je podać na gotowo do mięsa.
Por myjemy , osuszamy i kroimy w mniejsze plastry.
W dużym garnku ( może być brytfanka lub garnek żeliwny ) smażymy nasze golonki z każdej strony na złoto. Osobiście nie dodawałam tłuszczu ponieważ golonka ma go sama w sobie i to powinno wystarczyć do podsmażenia. Jeśli jednak zajdzie taka potrzeba można dodać odrobinę oleju.
Do zezloconych golonek dorzucamy nasze warzywa + sol + pieprz + ziele angielskie + listki laurowe = podsmażamy jeszcze lekko całość 1-2 minutki.
Zalewamy naszym piwem i przykrywamy. Gotujemy na wolnym ogniu ok. 1,5 - 2 godziny.
Pod koniec gotujemy z odkryta pokrywka.
Mięso powinno pięknie odchodzić od kości a golonki niemal się rozpadać.
Wyciągamy gotowe mięso i obieramy lub jeśli ktoś woli można podać w całości.
Warzywa z wywaru także można podać i wykorzystać.
Gotowe.
Smacznego.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz