Przejdź do głównej zawartości

Golonka w piwie - prosta i pyszna.



www.swiatmojejk.blogspot.com






www.swiatmojejk.blogspot.com








Witam serdecznie.
Dziś w roli głównej golonka. Niektórzy  pewnie zaraz myślą ze to przecież sam tłuszcz.
No i muszę powiedzieć ze nie koniecznie. W środku golonka ma super mięciutkie, soczyste mięso które jeśli będziecie mieli ochotę przygotować według tego przepisu na pewno Wam zasmakuje.
Prosty sposób bo tak naprawdę wrzucamy wszystko i samo się gotuje. A potem gdy już będzie gotowe i mięso będzie cudownie mięciutkie odchodzić od kości na pewno zaostrza się apetyty. 
Mozecie mięso obrać i pięknie podać do grzanek lub do salaty i oczywiście z musztarda.
Zapraszam.








Składniki : 

  • 2 male golonki
  • sol i pieprz do smaku
  • 4 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 3-4 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 por 
  • 1 piwo ciemne ( może być bezalkoholowe )










Sposób przygotowania : 




Golonki myjemy i osuszamy. Kazda dokładnie oprószamy sola i pieprzem. Odstawiamy.
Marchewki i pietruszkę obieramy i kroimy najlepiej w cieńsze paseczki. Potem można je podać na gotowo do mięsa.
Por myjemy , osuszamy i kroimy w mniejsze plastry.
W dużym garnku ( może być brytfanka lub garnek żeliwny ) smażymy nasze golonki z każdej strony na złoto. Osobiście nie dodawałam tłuszczu ponieważ golonka ma go sama w sobie i to powinno wystarczyć do podsmażenia. Jeśli jednak zajdzie taka potrzeba można dodać odrobinę oleju.
Do zezloconych golonek dorzucamy nasze warzywa + sol + pieprz + ziele angielskie + listki laurowe = podsmażamy jeszcze lekko całość 1-2 minutki.
Zalewamy naszym piwem i przykrywamy. Gotujemy na wolnym ogniu ok. 1,5 - 2 godziny.
Pod koniec gotujemy z odkryta pokrywka.
Mięso powinno pięknie odchodzić od kości a golonki niemal się rozpadać.
Wyciągamy gotowe mięso i obieramy lub jeśli ktoś woli można podać w całości.
Warzywa z wywaru także można podać i wykorzystać.
Gotowe.
Smacznego.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.






www.swiatmojejk.blogspot.com



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych