Przejdź do głównej zawartości

Zdrowa i kolorowa przekąska.



www.swiatmojejk.blogspot.com






www.swiatmojejk.blogspot.com












Witam serdecznie.
Mozna powiedzieć ze to klasyka. Nic fantazyjnego. I racja. Ten kolorowy talerz to prosty przepis ale tez pyszna propozycja na zdrowa przekąskę w ciągu dnia. 
Mozecie przygotować w domu i zabrać ze sobą do pracy lub przygotować dosłownie w piec minut jako np. lunch, kolacje.
Nasz organizm na pewno będzie zadowolony z takiej dawki energii i witamin.
Zapraszam.









Składniki : 

  • ok. 2 garści salaty mix ( np. szpinak, sałata rzymska, ruccola , radicchio, roszpunka, escarole itd. co macie pod ręką i lubicie )
  • 1 duży pomidor
  • 1 mniejsza cebula czerwona
  • kilka listków świeżej bazylii
  • 1 świeża papryka czerwona
  • odrobina sera typu feta
  • sol i pieprz
  • ok. 3 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 plaska łyżeczka musztardy
  • kilka kropli Worcestershire sosu
  • 1 łyżeczka octu winnego białego
  • 1 łyżeczka brązowego cukru







Sposób przygotowania : 





Sałatę myjemy i osuszamy. Wykładamy na półmisek w którym będziemy serwować.
Paprykę czerwona myjemy i kroimy w mniejsze paseczki.Rozkładamy na naszej salacie.
Cebule kroimy w drobniejsze piórka i tez układamy na salacie.
Pomidor kroimy w kosteczkę i dorzucamy do całości.
Wszystkie warzywa oprószamy delikatnie sola i pieprzem.
Posypujemy kawałkami fety i liskami bazylii. Odstawiamy.
W malej miseczce przygotowujemy nasz winegret.
Wszystkie składniki : oliwa z oliwek + musztarda + worcestershire sos + ocet balsamiczny + brązowy cukier = mieszamy dokładnie.
 Jeżeli serwujemy od razu to polewamy naszym winegretem całość lub jeśli chcemy przekąskę wziasc ze sobą najlepiej winegret trzymać osobno w małym pojemniczku - słoiczku i polać przed samym podaniem.
Gotowe.
Smaczne i zdrowe.
Polecam gorąco i pozdrawiam serdecznie.





www.swiatmojejk.blogspot.com





Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...