www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Witam serdecznie.
Dziś propozycja na proste i smaczne danie. Taka tarta to fajny pomysł na obiad czy obiado - kolacje. Syta ale nie ciężko - strawna.
Polecam i zapraszam do spróbowania.
Składniki :
na ciasto :
- 1/2 kg ugotowanych ziemniaków piree
- 2 żółtka
- ok. 200 - 250 gram maki
- odrobina gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki soli
do farszu :
- 4 duże cebule
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżeczka cukru
- 3 jajka
- 1-2 łyżeczki oleju
- odrobina kminku
- łyżeczka oregano
- sol i pieprz do smaku
- 1 kubek kwaśnej śmietany
- 200 ml mleka
- 1 opakowanie cienkich plasterków boczku wędzonego ( kilka plasterków )
- 1/2 kubka startego sera żółtego ( można użyć także parmezanu )
- opcjonalnie garść salaty typu Rukola
Sposób przygotowania :
Zaczynamy od ciasta.
Na stolnicy lub w dużej misce wykładamy ziemniaki przeciśnięte przez praskę - piree. Na środku robimy dziurkę i dorzucamy żółtka + make + sol + gałkę muszkatołowa = wszystko razem wyrabiamy na jednolita gładką masę. Jeśli lekko się klei podsypujemy maka.
Całość rozwałkowujemy na okrąg - wielkością trochę większy niż nasze naczynie do tartej.
Lekko natłuszczamy nasze naczynie i wykładamy w nim nasze ciasto. Wystające brzegi ciasta zawijamy pod spod formując tym samym równy brzeg. Odkładamy.
Cebule obieramy i kroimy na piórka.
Rozgrzewamy na patelni odrobinę oleju i smażymy cebule na zloty kolor. Jak tylko się zarumieni dodajemy ocet balsamiczny + cukier + sol + pieprz + odrobinę wody = całość smażymy dalej do zmiękczenia i z karmelizowania cebuli oraz wyparowania nadmiaru płynu.
Odstawiamy na chwilkę do przestudzenia.
Nastawiamy piekarnik na 180 stop. C.
W misce łączymy ze sobą : jajka + śmietanę + mleko + sol + pieprz +kminek + oregano + starty ser = mieszamy.
Na naszej tartej wykładamy przestudzona cebule i zalewamy ja naszym sosem.
Na gore układamy plasterki boczku.
Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 30 - 40 minut.
Po wyjęciu dobrze jest odczekać kilka minut przed pokrojeniem.
Mozna podawać z rukola lub dowolna surówką.
Gotowe.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.
www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz