Przejdź do głównej zawartości

Tarta ziemniaczana z farszem cebulowym.



www.swiatmojejk.blogspot.com







www.swiatmojejk.blogspot.com









Witam serdecznie.
Dziś propozycja na proste i smaczne danie. Taka tarta to fajny pomysł na obiad czy obiado - kolacje. Syta ale nie ciężko - strawna.
Polecam i zapraszam do spróbowania.








Składniki : 


na ciasto :
  • 1/2 kg ugotowanych ziemniaków piree
  • 2 żółtka
  • ok. 200 - 250 gram maki
  • odrobina gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki soli





do farszu :

  • 4 duże cebule
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 jajka
  • 1-2 łyżeczki oleju
  • odrobina kminku
  • łyżeczka oregano
  • sol i pieprz do smaku
  • 1 kubek kwaśnej śmietany
  • 200 ml mleka
  • 1 opakowanie cienkich plasterków boczku wędzonego ( kilka plasterków )
  • 1/2 kubka startego sera żółtego ( można użyć także parmezanu )
  • opcjonalnie garść salaty typu Rukola










Sposób przygotowania : 



Zaczynamy od ciasta. 
Na stolnicy lub w dużej misce wykładamy ziemniaki przeciśnięte przez praskę - piree. Na środku robimy dziurkę i dorzucamy żółtka + make + sol + gałkę muszkatołowa = wszystko razem wyrabiamy na jednolita gładką masę. Jeśli lekko się klei podsypujemy maka.
Całość rozwałkowujemy na okrąg - wielkością trochę większy niż nasze naczynie do tartej.
Lekko natłuszczamy nasze naczynie i wykładamy w nim nasze ciasto. Wystające brzegi ciasta zawijamy pod spod formując tym samym równy brzeg. Odkładamy.
Cebule obieramy i kroimy na piórka.
Rozgrzewamy na patelni odrobinę oleju i smażymy cebule na zloty kolor. Jak tylko się zarumieni dodajemy ocet balsamiczny + cukier + sol + pieprz + odrobinę wody = całość smażymy dalej do zmiękczenia i z karmelizowania cebuli oraz wyparowania nadmiaru płynu.
Odstawiamy na chwilkę do przestudzenia.
Nastawiamy piekarnik na 180 stop. C.
W misce łączymy ze sobą : jajka + śmietanę + mleko + sol + pieprz +kminek + oregano + starty ser = mieszamy.
Na naszej tartej wykładamy przestudzona cebule i zalewamy ja naszym sosem. 
Na gore układamy plasterki boczku.
Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 30 - 40 minut.
Po wyjęciu dobrze jest odczekać kilka minut przed pokrojeniem.
Mozna podawać z rukola lub dowolna surówką.
Gotowe.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.






www.swiatmojejk.blogspot.com






www.swiatmojejk.blogspot.com








Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...