Przejdź do głównej zawartości

Tarta ziemniaczana z farszem cebulowym.



www.swiatmojejk.blogspot.com







www.swiatmojejk.blogspot.com









Witam serdecznie.
Dziś propozycja na proste i smaczne danie. Taka tarta to fajny pomysł na obiad czy obiado - kolacje. Syta ale nie ciężko - strawna.
Polecam i zapraszam do spróbowania.








Składniki : 


na ciasto :
  • 1/2 kg ugotowanych ziemniaków piree
  • 2 żółtka
  • ok. 200 - 250 gram maki
  • odrobina gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki soli





do farszu :

  • 4 duże cebule
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 jajka
  • 1-2 łyżeczki oleju
  • odrobina kminku
  • łyżeczka oregano
  • sol i pieprz do smaku
  • 1 kubek kwaśnej śmietany
  • 200 ml mleka
  • 1 opakowanie cienkich plasterków boczku wędzonego ( kilka plasterków )
  • 1/2 kubka startego sera żółtego ( można użyć także parmezanu )
  • opcjonalnie garść salaty typu Rukola










Sposób przygotowania : 



Zaczynamy od ciasta. 
Na stolnicy lub w dużej misce wykładamy ziemniaki przeciśnięte przez praskę - piree. Na środku robimy dziurkę i dorzucamy żółtka + make + sol + gałkę muszkatołowa = wszystko razem wyrabiamy na jednolita gładką masę. Jeśli lekko się klei podsypujemy maka.
Całość rozwałkowujemy na okrąg - wielkością trochę większy niż nasze naczynie do tartej.
Lekko natłuszczamy nasze naczynie i wykładamy w nim nasze ciasto. Wystające brzegi ciasta zawijamy pod spod formując tym samym równy brzeg. Odkładamy.
Cebule obieramy i kroimy na piórka.
Rozgrzewamy na patelni odrobinę oleju i smażymy cebule na zloty kolor. Jak tylko się zarumieni dodajemy ocet balsamiczny + cukier + sol + pieprz + odrobinę wody = całość smażymy dalej do zmiękczenia i z karmelizowania cebuli oraz wyparowania nadmiaru płynu.
Odstawiamy na chwilkę do przestudzenia.
Nastawiamy piekarnik na 180 stop. C.
W misce łączymy ze sobą : jajka + śmietanę + mleko + sol + pieprz +kminek + oregano + starty ser = mieszamy.
Na naszej tartej wykładamy przestudzona cebule i zalewamy ja naszym sosem. 
Na gore układamy plasterki boczku.
Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 30 - 40 minut.
Po wyjęciu dobrze jest odczekać kilka minut przed pokrojeniem.
Mozna podawać z rukola lub dowolna surówką.
Gotowe.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.






www.swiatmojejk.blogspot.com






www.swiatmojejk.blogspot.com








Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych