Przejdź do głównej zawartości

Tarta ziemniaczana z farszem cebulowym.



www.swiatmojejk.blogspot.com







www.swiatmojejk.blogspot.com









Witam serdecznie.
Dziś propozycja na proste i smaczne danie. Taka tarta to fajny pomysł na obiad czy obiado - kolacje. Syta ale nie ciężko - strawna.
Polecam i zapraszam do spróbowania.








Składniki : 


na ciasto :
  • 1/2 kg ugotowanych ziemniaków piree
  • 2 żółtka
  • ok. 200 - 250 gram maki
  • odrobina gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki soli





do farszu :

  • 4 duże cebule
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 jajka
  • 1-2 łyżeczki oleju
  • odrobina kminku
  • łyżeczka oregano
  • sol i pieprz do smaku
  • 1 kubek kwaśnej śmietany
  • 200 ml mleka
  • 1 opakowanie cienkich plasterków boczku wędzonego ( kilka plasterków )
  • 1/2 kubka startego sera żółtego ( można użyć także parmezanu )
  • opcjonalnie garść salaty typu Rukola










Sposób przygotowania : 



Zaczynamy od ciasta. 
Na stolnicy lub w dużej misce wykładamy ziemniaki przeciśnięte przez praskę - piree. Na środku robimy dziurkę i dorzucamy żółtka + make + sol + gałkę muszkatołowa = wszystko razem wyrabiamy na jednolita gładką masę. Jeśli lekko się klei podsypujemy maka.
Całość rozwałkowujemy na okrąg - wielkością trochę większy niż nasze naczynie do tartej.
Lekko natłuszczamy nasze naczynie i wykładamy w nim nasze ciasto. Wystające brzegi ciasta zawijamy pod spod formując tym samym równy brzeg. Odkładamy.
Cebule obieramy i kroimy na piórka.
Rozgrzewamy na patelni odrobinę oleju i smażymy cebule na zloty kolor. Jak tylko się zarumieni dodajemy ocet balsamiczny + cukier + sol + pieprz + odrobinę wody = całość smażymy dalej do zmiękczenia i z karmelizowania cebuli oraz wyparowania nadmiaru płynu.
Odstawiamy na chwilkę do przestudzenia.
Nastawiamy piekarnik na 180 stop. C.
W misce łączymy ze sobą : jajka + śmietanę + mleko + sol + pieprz +kminek + oregano + starty ser = mieszamy.
Na naszej tartej wykładamy przestudzona cebule i zalewamy ja naszym sosem. 
Na gore układamy plasterki boczku.
Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 30 - 40 minut.
Po wyjęciu dobrze jest odczekać kilka minut przed pokrojeniem.
Mozna podawać z rukola lub dowolna surówką.
Gotowe.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.






www.swiatmojejk.blogspot.com






www.swiatmojejk.blogspot.com








Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Mini serniczki a la Maxi King

Witam serdecznie. Mam dziś dla Was super deser. Uzależniający :). Już od pierwszego kęsa będziecie szczęśliwi. Kremowe, śmietankowe nadzienie z niespodzianką w środku, w postaci toffi a całość pokryta czekoladą, chrupiącymi ciasteczkami i orzeszkami. Samo przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga pieczenia. Przygotować możecie te deserki w blaszkach od muffinek lub od mini muffinek = wtedy będą malutkie na kęsa. Pasują na każdą okazje i przyjęcia. Możecie też zrobić je, jako prezent z okazji zbliżającego się Święta Mamy... Święta Taty... Dnia Dziecka. Koniecznie wyprobujcie - zapraszam po przepis. Składniki :  ( z ilosci podanych w przepisie wyjdzie Wam 24 szt. w formach do muffinek lub więcej jeśli wybierzecie mini foremki ) 250 g herbatników czekoladowych  100 g masła 100 g czekolady z orzechami 200 g mleka 200 g cukru pudru 250 g masła 100 ml śmietany kremówki 450 g mleka w pros...