Przejdź do głównej zawartości

Czekoladowo - kawowa pychotka :).



www.swiatmojejk.blogspot.com







www.swiatmojejk.blogspot.com











Witam serdecznie.
Mogę śmiało powiedzieć ze to ciasto to prawdziwa męska rzecz :) - dlaczego ? - bo zostało zrobione na prośbę dla prawdziwych mężczyzn i baaardzo im smakowało.
Wyszło mi bardzo spontanicznie bo chciałam żeby było czekoladowe a zarazem z pewna nutka kawy, którą lubię czasem dodawać do moich wypieków. 
A ponieważ przed nami weekend to myślę ze warto na takie pyszne male co nie co :)).
Spróbujcie. Zapraszam.









Składniki : 

  • 110 gram miękkiego masła
  • 1 kubek rozpuszczonej czekolady ( możecie użyć pełno mlecznej , gorzkiej , ważne aby była dobrej jakości bo to odbija się na smaku i jakości ciasta )
  • 3/4 kubka cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka pasty z wanilii ( można zastąpić ekstraktem waniliowym )
  • 2 łyżeczki kawy espresso
  • 6 łyżek maślanki
  • 1 kubek maki
  • 2 łyżki maki ( osobno do jabłek )
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 3 jabłka
  • 1 gruszka










Sposób przygotowania : 





Gruszkę i jabłka myjemy i obieramy. Kroimy na kosteczkę i wrzucamy do miski. Oprószamy 2 łyżkami maki , mieszamy i odstawiamy.
Czekoladę rozpuszczamy w misce na parze wodnej lub w mikrofali - uważając aby nie przypalić.
Piekarnik nastawiamy na 160 stop. C.
Formę do ciasta ( ja użyłam 2 keksowek jednorazowych ) smarujemy delikatnie masłem. Odstawiamy.
Do miski miksera wrzucamy masło + cukier i miksujemy na jasna , puszysta masę.
Dodajemy jajka + miód + wanilie + maślankę = mieszamy do połączenia.
Dolewamy lekko przestudzona już , rozpuszczona czekoladę. Mieszamy.
W osobnej misce mieszamy ze sobą make + sol + proszek do pieczenia + kawę  i dodajemy do pozostałych składników w mikserze. Mieszamy do połączenia składników.
Na koniec wrzucamy nasze jabłka i gruszkę i już tylko szpatułką mieszamy całość .
Ciasto przelewamy do formy i wkładamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy ok. 40 -45 minut. Do suchego patyczka.
Studzimy i gotowe.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.








www.swiatmojejk.blogspot.com


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...