Przejdź do głównej zawartości

Pyszny i chrupiący domowy chlebek.



www.swiatmojejk.blogspot.com








www.swiatmojejk.blogspot.com










Witam serdecznie.
Nie ma nic lepszego od zapachu domowego chleba. Nie ma tez w moim domu obojętnych , którzy przeszli by obok i nie chcieli go zaraz spróbować.
Teraz w czasie gdy spędzamy więcej czasu w domu, u mnie właściwie cały czas gości domowe pieczywo. I nie ma tu znaczenia czy będzie to chleb czy bułeczki czy rogale czy inne - ważne ze domowe :).
Dziś zachęcam do prostego przepisu do którego nie musicie używać i martwic się o zakwas. A jego brak wcale nie oznacza ze pieczywo jest gorsze - wręcz przeciwnie jest bardzo pyszne.
Zapraszam.











Składniki : 

  • 40 g świeżych drożdży
  • 300 ml letniej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 500 gram maki pszennej typu 720 / 1020
  • 1/2 szklanki płatków owsianych zwykłych
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka ziaren słonecznika i sezamu
  • 1 łyżka oregano
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżki jasnego octu winnego ( czasem stosuje zamiast ocet )










Sposób przygotowania : 




Drożdże rozkruszamy w naszej letniej wodzie + łyżeczka cukru i łyżeczka maki = aby lepiej zaczęły pracować. Całość mieszamy i odstawiamy na 5 minut.
Do dużej miski wsypujemy make + płatki + sol + ziarna + oregano = mieszamy.
Dolewamy pracujące już drożdże + ocet winny + oliwę = mieszamy całość i wyrabiamy delikatnie na gładkie elastyczne ciasto.
Jeśli stwierdzimy ze ciasto jest zbyt twarde ( dużo zależy tu od maki ) dolewamy jeszcze troszeczkę cieplej wody.
Ciasto formujemy w kule i zostawiamy w misce pod przykryciem do wyrośnięcia ok. 20 minut.
Po tym czasie ponownie zagniatamy delikatnie ciasto i formujemy już na kształt bochenka ( lub naczynia w którym będzie zapiekany). Odstawiamy ponownie na 20 minut.
Mozecie użyć żaroodpornego naczynia lub tak jak w moim przypadku garnka żeliwnego.
Gdy piekarnik będzie nagrzany, ostrożnie wyciągamy naczynie i przekładamy do niego w miarę szybko nasze wyrośnięte ciasto.
Wierzch ciasta spryskujemy woda i można posypać ziarnami. Mozna także przykryć z góry folia aluminiowa do pieczenia aby za szybko Wam się nie spiekł z wierzchu.
Natychmiast wkładamy całość do pieca i temperaturę zmniejszamy do 230 stop. C.
Pieczemy 40 minut.
Po tym czasie odkrywamy folie i pieczemy jeszcze 15 - 20 minut.
Po upieczeniu chlebek będzie wydawał głuchy - tępy odgłos podczas popukania a wierzch będzie chrupiący.
Studzimy na kratce.
Gotowe i naprawdę proste i pyszne domowe pieczywo.
Polecam serdecznie i pozdrawiam.






www.swiatmojejk.blogspot.com










www.swiatmojejk.blogspot.com


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...