Przejdź do głównej zawartości

Pyszny i chrupiący domowy chlebek.



www.swiatmojejk.blogspot.com








www.swiatmojejk.blogspot.com










Witam serdecznie.
Nie ma nic lepszego od zapachu domowego chleba. Nie ma tez w moim domu obojętnych , którzy przeszli by obok i nie chcieli go zaraz spróbować.
Teraz w czasie gdy spędzamy więcej czasu w domu, u mnie właściwie cały czas gości domowe pieczywo. I nie ma tu znaczenia czy będzie to chleb czy bułeczki czy rogale czy inne - ważne ze domowe :).
Dziś zachęcam do prostego przepisu do którego nie musicie używać i martwic się o zakwas. A jego brak wcale nie oznacza ze pieczywo jest gorsze - wręcz przeciwnie jest bardzo pyszne.
Zapraszam.











Składniki : 

  • 40 g świeżych drożdży
  • 300 ml letniej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 500 gram maki pszennej typu 720 / 1020
  • 1/2 szklanki płatków owsianych zwykłych
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka ziaren słonecznika i sezamu
  • 1 łyżka oregano
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżki jasnego octu winnego ( czasem stosuje zamiast ocet )










Sposób przygotowania : 




Drożdże rozkruszamy w naszej letniej wodzie + łyżeczka cukru i łyżeczka maki = aby lepiej zaczęły pracować. Całość mieszamy i odstawiamy na 5 minut.
Do dużej miski wsypujemy make + płatki + sol + ziarna + oregano = mieszamy.
Dolewamy pracujące już drożdże + ocet winny + oliwę = mieszamy całość i wyrabiamy delikatnie na gładkie elastyczne ciasto.
Jeśli stwierdzimy ze ciasto jest zbyt twarde ( dużo zależy tu od maki ) dolewamy jeszcze troszeczkę cieplej wody.
Ciasto formujemy w kule i zostawiamy w misce pod przykryciem do wyrośnięcia ok. 20 minut.
Po tym czasie ponownie zagniatamy delikatnie ciasto i formujemy już na kształt bochenka ( lub naczynia w którym będzie zapiekany). Odstawiamy ponownie na 20 minut.
Mozecie użyć żaroodpornego naczynia lub tak jak w moim przypadku garnka żeliwnego.
Gdy piekarnik będzie nagrzany, ostrożnie wyciągamy naczynie i przekładamy do niego w miarę szybko nasze wyrośnięte ciasto.
Wierzch ciasta spryskujemy woda i można posypać ziarnami. Mozna także przykryć z góry folia aluminiowa do pieczenia aby za szybko Wam się nie spiekł z wierzchu.
Natychmiast wkładamy całość do pieca i temperaturę zmniejszamy do 230 stop. C.
Pieczemy 40 minut.
Po tym czasie odkrywamy folie i pieczemy jeszcze 15 - 20 minut.
Po upieczeniu chlebek będzie wydawał głuchy - tępy odgłos podczas popukania a wierzch będzie chrupiący.
Studzimy na kratce.
Gotowe i naprawdę proste i pyszne domowe pieczywo.
Polecam serdecznie i pozdrawiam.






www.swiatmojejk.blogspot.com










www.swiatmojejk.blogspot.com


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Mini serniczki a la Maxi King

Witam serdecznie. Mam dziś dla Was super deser. Uzależniający :). Już od pierwszego kęsa będziecie szczęśliwi. Kremowe, śmietankowe nadzienie z niespodzianką w środku, w postaci toffi a całość pokryta czekoladą, chrupiącymi ciasteczkami i orzeszkami. Samo przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga pieczenia. Przygotować możecie te deserki w blaszkach od muffinek lub od mini muffinek = wtedy będą malutkie na kęsa. Pasują na każdą okazje i przyjęcia. Możecie też zrobić je, jako prezent z okazji zbliżającego się Święta Mamy... Święta Taty... Dnia Dziecka. Koniecznie wyprobujcie - zapraszam po przepis. Składniki :  ( z ilosci podanych w przepisie wyjdzie Wam 24 szt. w formach do muffinek lub więcej jeśli wybierzecie mini foremki ) 250 g herbatników czekoladowych  100 g masła 100 g czekolady z orzechami 200 g mleka 200 g cukru pudru 250 g masła 100 ml śmietany kremówki 450 g mleka w pros...