Przejdź do głównej zawartości

Pyszny i chrupiący domowy chlebek.



www.swiatmojejk.blogspot.com








www.swiatmojejk.blogspot.com










Witam serdecznie.
Nie ma nic lepszego od zapachu domowego chleba. Nie ma tez w moim domu obojętnych , którzy przeszli by obok i nie chcieli go zaraz spróbować.
Teraz w czasie gdy spędzamy więcej czasu w domu, u mnie właściwie cały czas gości domowe pieczywo. I nie ma tu znaczenia czy będzie to chleb czy bułeczki czy rogale czy inne - ważne ze domowe :).
Dziś zachęcam do prostego przepisu do którego nie musicie używać i martwic się o zakwas. A jego brak wcale nie oznacza ze pieczywo jest gorsze - wręcz przeciwnie jest bardzo pyszne.
Zapraszam.











Składniki : 

  • 40 g świeżych drożdży
  • 300 ml letniej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 500 gram maki pszennej typu 720 / 1020
  • 1/2 szklanki płatków owsianych zwykłych
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka ziaren słonecznika i sezamu
  • 1 łyżka oregano
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżki jasnego octu winnego ( czasem stosuje zamiast ocet )










Sposób przygotowania : 




Drożdże rozkruszamy w naszej letniej wodzie + łyżeczka cukru i łyżeczka maki = aby lepiej zaczęły pracować. Całość mieszamy i odstawiamy na 5 minut.
Do dużej miski wsypujemy make + płatki + sol + ziarna + oregano = mieszamy.
Dolewamy pracujące już drożdże + ocet winny + oliwę = mieszamy całość i wyrabiamy delikatnie na gładkie elastyczne ciasto.
Jeśli stwierdzimy ze ciasto jest zbyt twarde ( dużo zależy tu od maki ) dolewamy jeszcze troszeczkę cieplej wody.
Ciasto formujemy w kule i zostawiamy w misce pod przykryciem do wyrośnięcia ok. 20 minut.
Po tym czasie ponownie zagniatamy delikatnie ciasto i formujemy już na kształt bochenka ( lub naczynia w którym będzie zapiekany). Odstawiamy ponownie na 20 minut.
Mozecie użyć żaroodpornego naczynia lub tak jak w moim przypadku garnka żeliwnego.
Gdy piekarnik będzie nagrzany, ostrożnie wyciągamy naczynie i przekładamy do niego w miarę szybko nasze wyrośnięte ciasto.
Wierzch ciasta spryskujemy woda i można posypać ziarnami. Mozna także przykryć z góry folia aluminiowa do pieczenia aby za szybko Wam się nie spiekł z wierzchu.
Natychmiast wkładamy całość do pieca i temperaturę zmniejszamy do 230 stop. C.
Pieczemy 40 minut.
Po tym czasie odkrywamy folie i pieczemy jeszcze 15 - 20 minut.
Po upieczeniu chlebek będzie wydawał głuchy - tępy odgłos podczas popukania a wierzch będzie chrupiący.
Studzimy na kratce.
Gotowe i naprawdę proste i pyszne domowe pieczywo.
Polecam serdecznie i pozdrawiam.






www.swiatmojejk.blogspot.com










www.swiatmojejk.blogspot.com


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Rożki z kremem śmietankowym.

Witam serdecznie. Rożki z rozpływającym się kremowo - śmietankowym wnętrzem. Niesamowicie pyszne i wciągające. Pracy przy nich, w zasadzie nie wiele i nie powinna Was odstraszać, od przygotowania tego pysznego deseru. Iście królewski deser, który świetnie pasuje na nadchodzące wolne dni, weekendowe coś do kawy  lub jakieś małe święto. Rożki możecie przygotować wcześniej i przechować w zamkniętym pojemniku a krem, gotowy w woreczku cukierniczym, spokojnie odłożyć w lodówce. Gdy goście nadchodzą = dwie minutki i gotowe :) istne czary mary ;)). Zapraszam ! Składniki :     ( z podanej ilości wychodzi ok 30 - 40 szt zależnie od wielkości ) na rożki :  500 g mąki pszennej 250 g zimnego masła  szczypta soli 250 g kwaśnej śmietany 3 łyżeczki cukru opcjonalnie odrobina pasty w wanilii na krem :   400 ml śmietany kremówki 1 opakowanie serka śmietankowego typu Philadelphia 4 łyż...