www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Witam serdecznie.
Nie ma nic lepszego od zapachu domowego chleba. Nie ma tez w moim domu obojętnych , którzy przeszli by obok i nie chcieli go zaraz spróbować.
Teraz w czasie gdy spędzamy więcej czasu w domu, u mnie właściwie cały czas gości domowe pieczywo. I nie ma tu znaczenia czy będzie to chleb czy bułeczki czy rogale czy inne - ważne ze domowe :).
Dziś zachęcam do prostego przepisu do którego nie musicie używać i martwic się o zakwas. A jego brak wcale nie oznacza ze pieczywo jest gorsze - wręcz przeciwnie jest bardzo pyszne.
Zapraszam.
Składniki :
- 40 g świeżych drożdży
- 300 ml letniej wody
- 1 łyżeczka cukru
- 500 gram maki pszennej typu 720 / 1020
- 1/2 szklanki płatków owsianych zwykłych
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka ziaren słonecznika i sezamu
- 1 łyżka oregano
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1/2 łyżki jasnego octu winnego ( czasem stosuje zamiast ocet )
Sposób przygotowania :
Drożdże rozkruszamy w naszej letniej wodzie + łyżeczka cukru i łyżeczka maki = aby lepiej zaczęły pracować. Całość mieszamy i odstawiamy na 5 minut.
Do dużej miski wsypujemy make + płatki + sol + ziarna + oregano = mieszamy.
Dolewamy pracujące już drożdże + ocet winny + oliwę = mieszamy całość i wyrabiamy delikatnie na gładkie elastyczne ciasto.
Jeśli stwierdzimy ze ciasto jest zbyt twarde ( dużo zależy tu od maki ) dolewamy jeszcze troszeczkę cieplej wody.
Ciasto formujemy w kule i zostawiamy w misce pod przykryciem do wyrośnięcia ok. 20 minut.
Po tym czasie ponownie zagniatamy delikatnie ciasto i formujemy już na kształt bochenka ( lub naczynia w którym będzie zapiekany). Odstawiamy ponownie na 20 minut.
Mozecie użyć żaroodpornego naczynia lub tak jak w moim przypadku garnka żeliwnego.
Gdy piekarnik będzie nagrzany, ostrożnie wyciągamy naczynie i przekładamy do niego w miarę szybko nasze wyrośnięte ciasto.
Wierzch ciasta spryskujemy woda i można posypać ziarnami. Mozna także przykryć z góry folia aluminiowa do pieczenia aby za szybko Wam się nie spiekł z wierzchu.
Natychmiast wkładamy całość do pieca i temperaturę zmniejszamy do 230 stop. C.
Pieczemy 40 minut.
Po tym czasie odkrywamy folie i pieczemy jeszcze 15 - 20 minut.
Po upieczeniu chlebek będzie wydawał głuchy - tępy odgłos podczas popukania a wierzch będzie chrupiący.
Studzimy na kratce.
Gotowe i naprawdę proste i pyszne domowe pieczywo.
Polecam serdecznie i pozdrawiam.
www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz