www.swiatmojejk-blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Witam serdecznie.
Długo mnie nie było .. wiem .. wiem .. czas najwyższy :). Leniwy czas Świat i okres Nowego Roku to zawsze więcej czasu z bliskimi i to dla Nich poświęcam swój cały czas.
Choć szczerze mówiąc nie był to do końca czas taki leniwy, bo troszkę się działo.:))
A jeśli dorzucić do tego dalsze problemy z komputerem który mimo reanimacji Mojego Kochanego Fachowca : ** dalej daje się we znaki - to czas po prostu zbyt szybko ucieka :).
Ale czas się wziasc do pracy w końcu przed nami cały długi Nowy Rok i nowe możliwości i nowe wyzwania. Nowe pomysły i nowe recepty które mam nadzieje zachęcą Was do odwiedzania mojej strony :).
Dziś szybki , przepyszny burger który nie zajmie dużo czasu w przygotowaniu a naprawdę zasmakuje. Mozecie wykorzystać do tego pozostałości mięsa z obiadu i warzywa jakie znajdziecie w Waszej lodowce.
Myślę ze po Świątecznych jedzonkach jest to dobra i zdrowa alternatywa.
Zapraszam.
Składniki :
- 6 pałeczek kurczaka ( użyłam wcześniej upieczonych, które mi zostały )
- 1 cebula
- 1 cebula czerwony
- 3 łyżki sosu barbecue ( użyłam swojego domowego ale możecie użyć dowolny ulubiony )
- 2-3 łyżki przyprawy do gyrosa
- bułki wieloziarniste do burgerów
- 2 garści salaty mix
- kilka liści z salaty rzymskiej ( na każdy burger po 1 listku )
- ogórek konserwowy - plasterki
- kilka plasterków dobrego sera typu feta
- sol i pieprz do smaku
- oliwa
Sposób przygotowania :
Mięso wcześniej upieczone lub ugotowane ( może być także z rosołu ) obieramy na mniejsze kawałki.
Cebule zwykłą i czerwona kroimy w piórka i smażymy na odrobinie oliwy + sol + pieprz.
Gdy nasza cebula zrumieni się i zmięknie dorzucamy nasze rozdrobnione mięso + przyprawę do gyrosa = całość mieszamy i podsmażamy.
Na koniec dokładamy sos barbecue i zostawiamy na ogniu 1 minutkę mieszając.
Nasze bułki przekrawamy na pół i skrapiamy oliwa środki.
Układamy na suchej , rozgrzanej patelni i smażymy bułki tylko strona od środka na rumiano.
Salaty po umyciu i osuszeniu można lekko przyprawić sola i pieprzem i skropić kropelka oliwy.
Teraz pozostaje nam wszystko złożyć szybciutko w pięknego i smacznego burgera.
Na dolna część bułki układamy plaster salaty rzymskiej + odrobinę mix salaty + plasterek ogórka + nasze usmażone mięso z sosem + plasterek fety + znowu plasterek ogórka + sałata mix.
Całość zamykamy druga częścią bułki i podajemy.
Jeśli ktoś lubi inne dodatki może jak najbardziej zastosować.
Dobrze się sprawdza także prażona cebulka :).
Polecam i pozdrawiam serdecznie.
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz