Przejdź do głównej zawartości

Szybki i smaczny burger domowy.




www.swiatmojejk-blogspot.com










www.swiatmojejk.blogspot.com











Witam serdecznie.
Długo mnie nie było .. wiem .. wiem .. czas najwyższy :). Leniwy czas Świat i okres Nowego Roku to zawsze więcej czasu z bliskimi i to dla Nich poświęcam swój cały czas. 
Choć szczerze mówiąc nie był to do końca czas taki leniwy, bo troszkę się działo.:))
A jeśli dorzucić do tego dalsze problemy z komputerem który mimo reanimacji Mojego Kochanego Fachowca : ** dalej daje się we znaki - to czas po prostu zbyt szybko ucieka :).
Ale czas się wziasc do pracy w końcu przed nami cały długi Nowy Rok i nowe możliwości i nowe wyzwania. Nowe pomysły i nowe recepty które mam nadzieje zachęcą Was do odwiedzania mojej strony :).
Dziś szybki , przepyszny burger który nie zajmie dużo czasu w przygotowaniu a naprawdę zasmakuje. Mozecie wykorzystać do tego pozostałości mięsa z obiadu i warzywa jakie znajdziecie w Waszej lodowce.
Myślę ze po Świątecznych jedzonkach jest to dobra i zdrowa alternatywa.
Zapraszam.








Składniki : 

  • 6 pałeczek kurczaka ( użyłam wcześniej upieczonych, które mi zostały )
  • 1 cebula
  • 1 cebula czerwony
  • 3 łyżki sosu barbecue ( użyłam swojego domowego ale możecie użyć dowolny ulubiony )
  • 2-3 łyżki przyprawy do gyrosa
  • bułki wieloziarniste do burgerów
  • 2 garści salaty mix
  • kilka liści z salaty rzymskiej ( na każdy burger po 1 listku )
  • ogórek konserwowy - plasterki
  • kilka plasterków dobrego sera typu feta 
  • sol i pieprz do smaku
  • oliwa















Sposób przygotowania : 




Mięso wcześniej upieczone lub ugotowane ( może być także z rosołu ) obieramy na mniejsze kawałki.
Cebule zwykłą i czerwona kroimy w piórka i smażymy na odrobinie oliwy + sol + pieprz.
Gdy nasza cebula zrumieni się i zmięknie dorzucamy nasze rozdrobnione mięso + przyprawę do gyrosa = całość mieszamy i podsmażamy.
Na koniec dokładamy sos barbecue i zostawiamy na ogniu 1 minutkę mieszając.
Nasze bułki przekrawamy na pół i skrapiamy oliwa środki.
Układamy na suchej , rozgrzanej patelni i smażymy bułki tylko strona od środka na rumiano.
Salaty po umyciu i osuszeniu można lekko przyprawić sola i pieprzem i skropić kropelka oliwy.
Teraz pozostaje nam wszystko złożyć szybciutko w pięknego i smacznego burgera.
Na dolna część bułki układamy plaster salaty rzymskiej + odrobinę mix salaty + plasterek ogórka + nasze usmażone mięso z sosem + plasterek fety + znowu plasterek ogórka + sałata mix.
Całość zamykamy druga częścią bułki i podajemy.
Jeśli ktoś lubi inne dodatki może jak najbardziej zastosować.
Dobrze się sprawdza także prażona cebulka :).
Polecam i pozdrawiam serdecznie.










www.swiatmojejk.blogspot.com




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...