Przejdź do głównej zawartości

Karnawałowe pączusie.



www.swiatmojejk.blogspot.com








www.swiatmojejk.blogspot.com












Witam serdecznie.
Dziś pączusie które przygotowuje się bardzo szybko i sprawnie a do tego są pyszne. Mozecie je przygotować na jakieś karnawałowe przyjecie lub tak po prostu - coś do kawy. Z reszta są naprawdę pyszne wiec warto przygotować je zawsze - nawet bez okazji.
Zapraszam.








Składniki : 


  • 400 gram ( 2 opakowania ) serka gładkiego typu Frischkäse ( możecie zastąpić serkiem homogenizowanym )
  • 200 gram ( 1 opakowanie ) twarożku - twarogu świeżego
  • 2 jajka
  • 50 gram roztopionego masła
  • 1 łyżka octu
  • 3 kubki maki
  • 2 łyżeczki sody
  • 3/4 kubka cukru
  • 1 olejek do pieczenia pomarańczowy ( może być dowolny ulubiony smak )
  • 1 łyżeczka extraktu waniliowego
  • opcjonalnie : 1/2 łyżeczki imbiru
  • ok. 1 litra oleju do smażenia









Sposób przygotowania : 


Do misy miksera wrzucamy nasze serki i twaróg = miksujemy.
Dodajemy nasz cukier + jajka + roztopione masło + ocet = miksujemy dalej dodając po chwili olejek pomarańczowy + extrakt z wanilii.
W malej misce obok łączymy ze sobą make + sodę + imbir jeśli dodajemy. Całość przesiewamy przez sitko i dokładamy do reszty składników w misie miksera.
Mieszamy całość do połączenia składników.
Ciasto będzie dość geste. Jeżeli stwierdzimy ze jest zbyt geste można dodać troszkę mleka.
W dużym garnku rozgrzewamy olej.
Przy pomocy malej łyżki - gałki do lodów lub zwykłych dwóch łyżek porcjujemy ciasto i wrzucamy na rozgrzany olej.
Smażymy z obu stron na złoto.
Paczki podczas smażenia dość mocno urosną i nabiorą okrąglejszych kształtów.
Usmażone paczki przekładamy na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami kuchennymi aby wchłonęły nadmiar tłuszczu.
Potem przekładamy już tylko na czysty talerz i posypujemy cukrem pudrem.
Gotowe.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.






www.swiatmojejk.blogspot.com




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...