www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Witam serdecznie.
Wiem ze wystarczy jeden telefon lub wyjść z domu do jakieś knajpki i sobie zamówić. Pewnie ze tak , czemu nie. Ale powiedzcie szczerze czy nie fajnie jest poświecić dosłownie kilka minut i wiedzieć co się ma na talerzu.
Naprawdę warto zrobić taka domowa - swoja i z dodatkami jakie tylko chcemy. Spróbujcie.
Zapraszam.
Składniki :
na ciasto:
- 3 1/2 kubka maki
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 1/3 kubka cieplej wody
- 40 g drożdży świeżych
na farsz :
- 400 gram piersi z kurczaka
- 1 kubek creme fraiche
- 2 łyżki pesto bazylia- pietruszka ( możecie zrobić sami - przepis na moim blogu lub użyć kupnego)
- 4 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oregano
- 2 łyżki przyprawy do gyrosa
- sol i pieprz do smaku
- olej do podsmażenia
- 400 gram startego sera żółtego
Sposób przygotowania :
Porcja jaka tutaj podaje wystarczy spokojnie na dwie duże pizze, wiec najlepiej zacząć od przygotowania sobie dwóch blaszek i pokryć je papierem do pieczenia.
Zaczynamy od ciasta ponieważ w czasie gdy będzie wyrastać możemy spokojnie zająć się farszem.
W mniejszej miseczce wykruszamy nasze drożdże + cukier i zalewamy to ciepłą woda. Mieszamy i zostawiamy na 5 minut.
Do dużej misy robota kuchennego z hakiem do wyrabiania ciast ( można tez ręcznie ) wsypujemy make + sol + oliwę z oliwek = mieszamy delikatnie całość.
Dokładamy nasze wyrośnięte drożdże i wyrabiamy ciasto dokładnie ok. 5 minut na jednolite , sprężyste ciasto.
Przekładamy nasze ciasto do wysmarowanej oliwa miski i zostawiamy pod przykryciem ok. 2 godzin do podwojenia objętości.
W malej miseczce mieszamy ze sobą creme fraiche + pesto. Odstawiamy.
Filet z kurczaka myjemy i osuszamy. Kroimy w drobne kawałki. Posypujemy przyprawa do gyrosa i smażymy na odrobinie oleju na patelni kilka minut.
Usmażonego kurczaka przekładamy na talerz a na tej samej patelni podsmażamy znowu na odrobinie oleju cebule pokrojona w piórka. Doprawiamy ja sola + pieprzem i oregano. Smażymy do miękkości. Pod koniec dodajemy drobno posiekany czosnek. Odkładamy.
Ser ścieramy na tarce. Jeśli chcemy możemy użyć różnych rodzai sera żółtego i zmieszać lub nawet dodać odrobinę parmezanu.
Gdy farsz mamy gotowy a nasze ciasto pięknie wyrosło włączamy piekarnik na 220 stop. C.
Nasze ciasto wykładamy na podsypana lekko maka stolnice i dzielimy na 2 równe części. Kazda formujemy w plaski dysk i palcami lub przy pomocy walka rozwałkowujemy na rozmiar dużej pizzy. Brzegi można zostawić trochę wyższe.
Układamy nasze pizze na blaszki i każdą smarujemy naszym sosem z creme fraiche i pesto, pozostawiając brzegi suche.
Na gore układamy po równo na każdej z pizzy nasze usmażone mięso + cebule. Posypujemy serem.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 20 minut. Do zrumienienia i rozpuszczenia sera.
Gotowe.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz