Przejdź do głównej zawartości

Pizza z kurczakiem.



www.swiatmojejk.blogspot.com









www.swiatmojejk.blogspot.com









Witam serdecznie.
Wiem ze wystarczy jeden telefon lub wyjść z domu do jakieś knajpki i sobie zamówić. Pewnie ze tak , czemu nie. Ale powiedzcie szczerze czy nie fajnie jest poświecić dosłownie kilka minut i wiedzieć co się ma na talerzu. 
Naprawdę warto zrobić taka domowa - swoja i z dodatkami jakie tylko chcemy. Spróbujcie.
Zapraszam.










Składniki : 


na ciasto:
  • 3 1/2 kubka maki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 1/3 kubka cieplej wody
  • 40 g drożdży świeżych





na farsz :

  • 400 gram piersi z kurczaka
  • 1 kubek creme fraiche
  • 2 łyżki pesto bazylia- pietruszka ( możecie zrobić sami - przepis na moim blogu lub użyć kupnego)
  • 4 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oregano
  • 2 łyżki przyprawy do gyrosa
  • sol i pieprz do smaku
  • olej do podsmażenia
  • 400 gram startego sera żółtego 











Sposób przygotowania :  




Porcja jaka tutaj podaje wystarczy spokojnie na dwie duże pizze, wiec najlepiej zacząć od przygotowania sobie dwóch blaszek i pokryć je papierem do pieczenia.
Zaczynamy od ciasta ponieważ w czasie gdy będzie wyrastać możemy spokojnie zająć się farszem.
W mniejszej miseczce wykruszamy nasze drożdże + cukier i zalewamy to ciepłą woda. Mieszamy i zostawiamy na 5 minut.
Do dużej misy robota kuchennego z hakiem do wyrabiania ciast ( można tez ręcznie ) wsypujemy make + sol + oliwę z oliwek = mieszamy delikatnie całość. 
Dokładamy nasze wyrośnięte drożdże i wyrabiamy ciasto dokładnie ok. 5 minut na jednolite , sprężyste ciasto.
Przekładamy nasze ciasto do wysmarowanej oliwa miski i zostawiamy pod przykryciem ok. 2 godzin do podwojenia objętości.
W malej miseczce mieszamy ze sobą creme fraiche + pesto. Odstawiamy.
Filet z kurczaka myjemy i osuszamy. Kroimy w drobne kawałki. Posypujemy przyprawa do gyrosa i smażymy na odrobinie oleju na patelni kilka minut.
Usmażonego kurczaka przekładamy na talerz a na tej samej patelni podsmażamy znowu na odrobinie oleju cebule pokrojona w piórka. Doprawiamy ja sola + pieprzem i oregano. Smażymy do miękkości. Pod koniec dodajemy drobno posiekany czosnek. Odkładamy.
Ser ścieramy na tarce. Jeśli chcemy możemy użyć różnych rodzai sera żółtego i zmieszać lub nawet dodać odrobinę parmezanu.
Gdy farsz mamy gotowy a nasze ciasto pięknie wyrosło włączamy piekarnik na 220 stop. C.
Nasze ciasto wykładamy na podsypana lekko maka stolnice i  dzielimy na 2 równe części. Kazda formujemy w plaski dysk i palcami lub przy pomocy walka rozwałkowujemy na rozmiar dużej pizzy. Brzegi można zostawić trochę wyższe.
Układamy nasze pizze na blaszki i każdą smarujemy naszym sosem z creme fraiche i pesto, pozostawiając brzegi suche.
Na gore układamy po równo na każdej z pizzy nasze usmażone mięso + cebule. Posypujemy serem.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 20 minut. Do zrumienienia i rozpuszczenia sera.
Gotowe.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.






www.swiatmojejk.blogspot.com










www.swiatmojejk.blogspot.com










Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...