Przejdź do głównej zawartości

Pizza z kurczakiem.



www.swiatmojejk.blogspot.com









www.swiatmojejk.blogspot.com









Witam serdecznie.
Wiem ze wystarczy jeden telefon lub wyjść z domu do jakieś knajpki i sobie zamówić. Pewnie ze tak , czemu nie. Ale powiedzcie szczerze czy nie fajnie jest poświecić dosłownie kilka minut i wiedzieć co się ma na talerzu. 
Naprawdę warto zrobić taka domowa - swoja i z dodatkami jakie tylko chcemy. Spróbujcie.
Zapraszam.










Składniki : 


na ciasto:
  • 3 1/2 kubka maki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 1/3 kubka cieplej wody
  • 40 g drożdży świeżych





na farsz :

  • 400 gram piersi z kurczaka
  • 1 kubek creme fraiche
  • 2 łyżki pesto bazylia- pietruszka ( możecie zrobić sami - przepis na moim blogu lub użyć kupnego)
  • 4 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oregano
  • 2 łyżki przyprawy do gyrosa
  • sol i pieprz do smaku
  • olej do podsmażenia
  • 400 gram startego sera żółtego 











Sposób przygotowania :  




Porcja jaka tutaj podaje wystarczy spokojnie na dwie duże pizze, wiec najlepiej zacząć od przygotowania sobie dwóch blaszek i pokryć je papierem do pieczenia.
Zaczynamy od ciasta ponieważ w czasie gdy będzie wyrastać możemy spokojnie zająć się farszem.
W mniejszej miseczce wykruszamy nasze drożdże + cukier i zalewamy to ciepłą woda. Mieszamy i zostawiamy na 5 minut.
Do dużej misy robota kuchennego z hakiem do wyrabiania ciast ( można tez ręcznie ) wsypujemy make + sol + oliwę z oliwek = mieszamy delikatnie całość. 
Dokładamy nasze wyrośnięte drożdże i wyrabiamy ciasto dokładnie ok. 5 minut na jednolite , sprężyste ciasto.
Przekładamy nasze ciasto do wysmarowanej oliwa miski i zostawiamy pod przykryciem ok. 2 godzin do podwojenia objętości.
W malej miseczce mieszamy ze sobą creme fraiche + pesto. Odstawiamy.
Filet z kurczaka myjemy i osuszamy. Kroimy w drobne kawałki. Posypujemy przyprawa do gyrosa i smażymy na odrobinie oleju na patelni kilka minut.
Usmażonego kurczaka przekładamy na talerz a na tej samej patelni podsmażamy znowu na odrobinie oleju cebule pokrojona w piórka. Doprawiamy ja sola + pieprzem i oregano. Smażymy do miękkości. Pod koniec dodajemy drobno posiekany czosnek. Odkładamy.
Ser ścieramy na tarce. Jeśli chcemy możemy użyć różnych rodzai sera żółtego i zmieszać lub nawet dodać odrobinę parmezanu.
Gdy farsz mamy gotowy a nasze ciasto pięknie wyrosło włączamy piekarnik na 220 stop. C.
Nasze ciasto wykładamy na podsypana lekko maka stolnice i  dzielimy na 2 równe części. Kazda formujemy w plaski dysk i palcami lub przy pomocy walka rozwałkowujemy na rozmiar dużej pizzy. Brzegi można zostawić trochę wyższe.
Układamy nasze pizze na blaszki i każdą smarujemy naszym sosem z creme fraiche i pesto, pozostawiając brzegi suche.
Na gore układamy po równo na każdej z pizzy nasze usmażone mięso + cebule. Posypujemy serem.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 20 minut. Do zrumienienia i rozpuszczenia sera.
Gotowe.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.






www.swiatmojejk.blogspot.com










www.swiatmojejk.blogspot.com










Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Mini serniczki a la Maxi King

Witam serdecznie. Mam dziś dla Was super deser. Uzależniający :). Już od pierwszego kęsa będziecie szczęśliwi. Kremowe, śmietankowe nadzienie z niespodzianką w środku, w postaci toffi a całość pokryta czekoladą, chrupiącymi ciasteczkami i orzeszkami. Samo przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga pieczenia. Przygotować możecie te deserki w blaszkach od muffinek lub od mini muffinek = wtedy będą malutkie na kęsa. Pasują na każdą okazje i przyjęcia. Możecie też zrobić je, jako prezent z okazji zbliżającego się Święta Mamy... Święta Taty... Dnia Dziecka. Koniecznie wyprobujcie - zapraszam po przepis. Składniki :  ( z ilosci podanych w przepisie wyjdzie Wam 24 szt. w formach do muffinek lub więcej jeśli wybierzecie mini foremki ) 250 g herbatników czekoladowych  100 g masła 100 g czekolady z orzechami 200 g mleka 200 g cukru pudru 250 g masła 100 ml śmietany kremówki 450 g mleka w pros...