www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Witam serdecznie.
Smaczny i szybki obiad który możecie przygotować dla Was i Waszych bliskich dosłownie w kilka chwil i na każdą okazje. Zamiast piersi z indyka możecie jak najbardziej użyć także piesi z kurczaka. Jeżeli ktoś nie lubi używać wina w gotowaniu tu także możecie zastąpić go po prostu bulionem. Polecam jednak wypróbowania opcji z białym winem ponieważ ten sos jest po prostu rewelacyjny. A cale danie jest lekkie i pyszne.
Zapraszam.
Składniki :
- 1 pierś z indyka lub 6-8 steków już pociętych
- garść pietruszki świeżej
- 1-2 cytryny ( zależy od waszego smaku )
- sol i pieprz
- 1/2 kubka bulionu warzywnego lub drobiowego
- 1/4 kubka białego wina
- odrobina maki ( ok. 3 łyżek )
- oliwa
- 1-2 łyżeczki masła
- 2 łyżeczki kaparów
- 2 male gałązki świeżego rozmarynu
- kilka kropel sosu Worcestershire
Sposób przygotowania :
Piers jeśli mamy w całości myjemy, osuszamy i kroimy na cieńsze filety.
Jeśli mamy już pokrojone steki dobrze jest lekko je rozbić.
Oprószamy każdy kawałek z obu stron sola i pieprzem.
W miseczce wsypujemy trochę maki i obtaczamy w niej nasze filety z obu stron dokładnie. Strzepujemy nadmiar maki.
Rozgrzewamy na patelni oliwę z jedna łyżeczką masła oraz gałązka rozmarynu i smażymy nasze steki z obu stron chwilkę ( 2-3 minutki) na złoto. Odkładamy na talerz.
Na tej samej patelni po stekach wlewamy bulion + białe wino + sok z cytryny ( można dać mniejsza ilość a pod koniec według smaku dodać więcej ).
Całość doprowadzamy do wrzenia i dorzucamy łyżeczkę masła. Gotujemy całość do zredukowania i zgęstnienia naszego sosu.
Doprawiamy sola i pierzem do smaku ( jeśli trzeba ) + kilka kropel worcestershire + kapary.
Na koniec wkładamy z powrotem nasze steki i jeszcze chwilkę podgrzewamy całość.
Posypujemy pietruszka.
Gotowe.
Podawać można właściwie z czym chcemy : ziemniaki , kopytka , ryz itp. a do tego lekka surówka. Pycha.
Komentarze
Prześlij komentarz