Przejdź do głównej zawartości

Steki z indyka w sosie cytrynowo - winnym.



www.swiatmojejk.blogspot.com






www.swiatmojejk.blogspot.com









Witam serdecznie.
Smaczny i szybki obiad który możecie przygotować dla Was i Waszych bliskich dosłownie w kilka chwil i na każdą okazje. Zamiast piersi z indyka możecie jak najbardziej użyć także piesi z kurczaka. Jeżeli ktoś nie lubi używać wina w gotowaniu tu także możecie zastąpić go po prostu bulionem. Polecam jednak wypróbowania opcji z białym winem ponieważ ten sos jest po prostu rewelacyjny. A cale danie jest lekkie i pyszne.
Zapraszam.








Składniki : 

  • 1 pierś z indyka lub 6-8 steków już pociętych
  • garść pietruszki świeżej
  • 1-2 cytryny ( zależy od waszego smaku )
  • sol i pieprz
  • 1/2 kubka bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 1/4 kubka białego wina
  • odrobina maki ( ok. 3 łyżek )
  • oliwa 
  • 1-2 łyżeczki masła
  • 2 łyżeczki kaparów
  • 2 male gałązki świeżego rozmarynu
  • kilka kropel sosu Worcestershire










Sposób przygotowania : 




Piers jeśli mamy w całości myjemy, osuszamy i kroimy na cieńsze filety.
Jeśli mamy już pokrojone steki dobrze jest lekko je rozbić.
Oprószamy każdy kawałek z obu stron sola i pieprzem.
W miseczce wsypujemy trochę maki i obtaczamy w niej nasze filety z obu stron dokładnie. Strzepujemy nadmiar maki.
Rozgrzewamy na patelni oliwę z jedna łyżeczką masła oraz gałązka rozmarynu i smażymy nasze steki z obu stron chwilkę ( 2-3 minutki) na złoto. Odkładamy na talerz.
Na tej samej patelni po stekach wlewamy bulion + białe wino + sok z cytryny ( można dać mniejsza ilość a pod koniec według smaku dodać więcej ).
Całość doprowadzamy do wrzenia i dorzucamy łyżeczkę masła. Gotujemy całość do zredukowania i zgęstnienia naszego sosu.
Doprawiamy sola i pierzem do smaku ( jeśli trzeba ) + kilka kropel worcestershire + kapary. 
Na koniec wkładamy z powrotem nasze steki i jeszcze chwilkę podgrzewamy całość.
Posypujemy pietruszka.
Gotowe.
Podawać można właściwie z czym chcemy : ziemniaki , kopytka , ryz itp. a do tego lekka surówka. Pycha.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.





www.swiatmojejk.blogspot.com


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Mini serniczki a la Maxi King

Witam serdecznie. Mam dziś dla Was super deser. Uzależniający :). Już od pierwszego kęsa będziecie szczęśliwi. Kremowe, śmietankowe nadzienie z niespodzianką w środku, w postaci toffi a całość pokryta czekoladą, chrupiącymi ciasteczkami i orzeszkami. Samo przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga pieczenia. Przygotować możecie te deserki w blaszkach od muffinek lub od mini muffinek = wtedy będą malutkie na kęsa. Pasują na każdą okazje i przyjęcia. Możecie też zrobić je, jako prezent z okazji zbliżającego się Święta Mamy... Święta Taty... Dnia Dziecka. Koniecznie wyprobujcie - zapraszam po przepis. Składniki :  ( z ilosci podanych w przepisie wyjdzie Wam 24 szt. w formach do muffinek lub więcej jeśli wybierzecie mini foremki ) 250 g herbatników czekoladowych  100 g masła 100 g czekolady z orzechami 200 g mleka 200 g cukru pudru 250 g masła 100 ml śmietany kremówki 450 g mleka w pros...