Przejdź do głównej zawartości

Steki z indyka w sosie cytrynowo - winnym.



www.swiatmojejk.blogspot.com






www.swiatmojejk.blogspot.com









Witam serdecznie.
Smaczny i szybki obiad który możecie przygotować dla Was i Waszych bliskich dosłownie w kilka chwil i na każdą okazje. Zamiast piersi z indyka możecie jak najbardziej użyć także piesi z kurczaka. Jeżeli ktoś nie lubi używać wina w gotowaniu tu także możecie zastąpić go po prostu bulionem. Polecam jednak wypróbowania opcji z białym winem ponieważ ten sos jest po prostu rewelacyjny. A cale danie jest lekkie i pyszne.
Zapraszam.








Składniki : 

  • 1 pierś z indyka lub 6-8 steków już pociętych
  • garść pietruszki świeżej
  • 1-2 cytryny ( zależy od waszego smaku )
  • sol i pieprz
  • 1/2 kubka bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 1/4 kubka białego wina
  • odrobina maki ( ok. 3 łyżek )
  • oliwa 
  • 1-2 łyżeczki masła
  • 2 łyżeczki kaparów
  • 2 male gałązki świeżego rozmarynu
  • kilka kropel sosu Worcestershire










Sposób przygotowania : 




Piers jeśli mamy w całości myjemy, osuszamy i kroimy na cieńsze filety.
Jeśli mamy już pokrojone steki dobrze jest lekko je rozbić.
Oprószamy każdy kawałek z obu stron sola i pieprzem.
W miseczce wsypujemy trochę maki i obtaczamy w niej nasze filety z obu stron dokładnie. Strzepujemy nadmiar maki.
Rozgrzewamy na patelni oliwę z jedna łyżeczką masła oraz gałązka rozmarynu i smażymy nasze steki z obu stron chwilkę ( 2-3 minutki) na złoto. Odkładamy na talerz.
Na tej samej patelni po stekach wlewamy bulion + białe wino + sok z cytryny ( można dać mniejsza ilość a pod koniec według smaku dodać więcej ).
Całość doprowadzamy do wrzenia i dorzucamy łyżeczkę masła. Gotujemy całość do zredukowania i zgęstnienia naszego sosu.
Doprawiamy sola i pierzem do smaku ( jeśli trzeba ) + kilka kropel worcestershire + kapary. 
Na koniec wkładamy z powrotem nasze steki i jeszcze chwilkę podgrzewamy całość.
Posypujemy pietruszka.
Gotowe.
Podawać można właściwie z czym chcemy : ziemniaki , kopytka , ryz itp. a do tego lekka surówka. Pycha.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.





www.swiatmojejk.blogspot.com


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...