Przejdź do głównej zawartości

Steki z indyka w sosie cytrynowo - winnym.



www.swiatmojejk.blogspot.com






www.swiatmojejk.blogspot.com









Witam serdecznie.
Smaczny i szybki obiad który możecie przygotować dla Was i Waszych bliskich dosłownie w kilka chwil i na każdą okazje. Zamiast piersi z indyka możecie jak najbardziej użyć także piesi z kurczaka. Jeżeli ktoś nie lubi używać wina w gotowaniu tu także możecie zastąpić go po prostu bulionem. Polecam jednak wypróbowania opcji z białym winem ponieważ ten sos jest po prostu rewelacyjny. A cale danie jest lekkie i pyszne.
Zapraszam.








Składniki : 

  • 1 pierś z indyka lub 6-8 steków już pociętych
  • garść pietruszki świeżej
  • 1-2 cytryny ( zależy od waszego smaku )
  • sol i pieprz
  • 1/2 kubka bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 1/4 kubka białego wina
  • odrobina maki ( ok. 3 łyżek )
  • oliwa 
  • 1-2 łyżeczki masła
  • 2 łyżeczki kaparów
  • 2 male gałązki świeżego rozmarynu
  • kilka kropel sosu Worcestershire










Sposób przygotowania : 




Piers jeśli mamy w całości myjemy, osuszamy i kroimy na cieńsze filety.
Jeśli mamy już pokrojone steki dobrze jest lekko je rozbić.
Oprószamy każdy kawałek z obu stron sola i pieprzem.
W miseczce wsypujemy trochę maki i obtaczamy w niej nasze filety z obu stron dokładnie. Strzepujemy nadmiar maki.
Rozgrzewamy na patelni oliwę z jedna łyżeczką masła oraz gałązka rozmarynu i smażymy nasze steki z obu stron chwilkę ( 2-3 minutki) na złoto. Odkładamy na talerz.
Na tej samej patelni po stekach wlewamy bulion + białe wino + sok z cytryny ( można dać mniejsza ilość a pod koniec według smaku dodać więcej ).
Całość doprowadzamy do wrzenia i dorzucamy łyżeczkę masła. Gotujemy całość do zredukowania i zgęstnienia naszego sosu.
Doprawiamy sola i pierzem do smaku ( jeśli trzeba ) + kilka kropel worcestershire + kapary. 
Na koniec wkładamy z powrotem nasze steki i jeszcze chwilkę podgrzewamy całość.
Posypujemy pietruszka.
Gotowe.
Podawać można właściwie z czym chcemy : ziemniaki , kopytka , ryz itp. a do tego lekka surówka. Pycha.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.





www.swiatmojejk.blogspot.com


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych