Przejdź do głównej zawartości

Super deserek.



www.swiatmojejk.blogspot.com









www.swiatmojejk.blogspot.com










Witam serdecznie.
Propozycja na super deserek który zrobicie w dosłownie 5 minut. Jest super smaczny a co najlepsze zdrowy. Wiec jeśli nagle dostaniecie gości i nie wiecie co zrobić a macie owoce to bardzo dobry pomysł.
Małym milusińskim tez na pewno zasmakuje :).
Zapraszam.










Składniki : 

  • 300 gram jogurtu greckiego ( gęstego )
  • 1 granat ( pestki i sok )
  • 1 świeży ananas ( wy filetowany )
  • 2-3 mandarynki
  • 1 banan
  • 1 jabłko
  • 1 kubek granoli ( ja użyłam własnego wyrobu ale możecie jak najbardziej użyć kupnej )
  • odrobina Golden syropu
  • kilka bezików














Sposób przygotowania : 


Ananasa obieramy ze skory, twardych boków i pozbywamy się środka. Resztę kroimy na kosteczkę.
Mandarynki obieramy i kroimy na kosteczkę.
To samo robimy z jabłkiem i bananem.
Granata myjemy i przekrawamy na pół. Przy pomocy drewnianej łyżki, nad miseczka uderzamy w skore pozwalając aby pestki same powypadały. Resztę soku wyciskamy.
Przygotowujemy sobie 6-8 pucharków w których będziemy serwować nasz deserek.
Na dno łyżka jogurtu + odrobina granoli + rozkruszamy odrobinę bezy + odrobina jabłka i banana + ananas + mandarynki + znowu granola + jogurt grecki + rozkruszone bezy + pestki i odrobina soku z granata. Tak układamy całość aż wypełnimy pucharki. 
Na koniec można polać odrobina Golden syrop i całość przyprószyć pokruszona beza.
Gotowe.
Polecam serdecznie i pozdrawiam. 








www.swiatmojejk.blogspot.com



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...