Przejdź do głównej zawartości

Halloweenowe beziki.






















Witam serdecznie.

Już za parę dni Halloween - coraz bardziej popularne i coraz bardziej organizowane na całym świecie święto duchów. Tak naprawdę, zabawa dla małych i dużych. Każdy, kto tylko ma ochotę, może przebrać się i bawić. U mnie co roku, to dzieci maszerują dzielnie ulicami i pukają do drzwi sąsiadów i to głównie dla nich przygotowuje jakieś smakołyki. Co nie oznacza, że Wy nie możecie przygotować dla siebie czy bliskich lub sami zorganizować małe party i na nim zaserwować halloweenowe smakołyki. Tu naprawdę nie ma granic wiekowych.
W tym roku, moja propozycja, to szybkie i proste beziki w kształcie duszków i dyniowych potworków.
Jeżeli macie ochotę, zapraszam również na inne moje propozycje z poprzednich lat, które znajdziecie w archiwum bloga oraz podam linki na końcu posta.
Zapraszam do zabawy :).







Składniki : 

( z podanych ilości wyjdą Wam spokojnie dwie, pełne blachy bezików )

  • 4 białka ( ok. 160 g )
  • 250g cukru drobnego
  • szczypta soli
  • łyżeczka octu jabłkowego
  • łyżeczka mączki ziemniaczanej


dodatkowo potrzebować będziecie : 

  • odrobina barwnika spożywczego pomarańczowego ( dostaniecie bez problemów w sklepach spożywczych - marketach )
  • czarny barwnik lub pisak spożywczy 
  • dwie tylki ( końcówki do wyciskania wzorków ) lub jedna typu gwiazdka a zamiast drugiej gładkiej wystarczy wyciąć prosto końcówkę woreczka.
  • 2 woreczki typu rękawy cukiernicze lub zwykłe woreczki do mrożonek ( tez dają radę po obcięciu rogu )










Sposób przygotownia : 


Zaczynamy od przygotowania dwóch blaszek i wyłożenia ich papierem do pieczenia lub matą do pieczenia. Odkładamy na bok.

Piekarnik nastawiamy na 140 stop. C. ( u mnie termoobieg )

Do misy miksera wrzucamy : białka ( pokojowa temperatura ) + szczypta soli = miksujemy aż zaczną się pienić.

Dodajemy, cały czas dalej miksując, po trochu cukier.

Ubijamy dobre pare minut, aż piana będzie biała, błyszcząca i sztywna.

Na koniec dodajemy ocet jabłkowy + mączkę ziemniaczaną = miksujemy chwilkę do połączenia.

Porcje ubitych białek dzielimy na dwa.

Jedną część zostawiamy tak jak jest - białą masę = to będą duszki.

Do drugiej części, dodajemy odrobine pomarańczowego barwnika spożywczego = mieszamy ręcznie do jednolitego koloru.


Do woreczka na duszki, wystarczy okrągła tylka lub wyciąć prosto nieduży róg woreczka = napełniamy masą.
Wyciskamy średnie kółka ( tak jakbyśmy wyciskali kółka na makaroniki ) pod koniec, podnosimy nieco woreczek i na górze wyciskamy mniejsze kółko. Podnosząc woreczek utworzymy małe szpiczaste zakończenia. Tak wyciskamy w odstępach od siebie całą blaszkę duszków.


W drugim woreczku, na pomarańczową masę, wkładamy tylkę tzw. gwiazdkę i zanim włożymy masę, przy pomocy małej łyżeczki, robimy barwnikiem paseczki wzdłuż worka ( od tylki aż po koniec worka.) razem jakieś 5 - 6 paseczków.
Nakładamy masę białkową i wyciskamy, tym razem odrazu małe gwiazdki przypominające nieco dynie. Tak samo tutaj, gdy będziecie podnosić woreczek, utworzycie małe ogonki - czapeczki.
Tak przygotowujemy całą blaszkę dyniowych potworków.

Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika ( u mnie oby dwie blaszki, pamiętając aby miedzy jedną  drugą był odstęp ).
Pieczemy ok 35 do 40 minut. 

Studzimy.


Teraz pozostaje jedynie domalować śmieszne buźki duszkom i buzie halloweenowym dyniom przy pomocy spożywczego pisaka lub pędzelkiem spożywczą farbką.
Możecie zrobi własne interpretacje  i wraz z dziećmi wykonać tę część.

Gotowe.

Zapasy na halloweenowe szaleństwa będą jak znalazł.

Przechowujcie szczelnie w pojemnikach.



A tutaj znajdziecie inne moje halloweenowe propozycje : 



Pozdrawiam serdecznie.



























Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych