Witam serdecznie.
Już za parę dni Halloween - coraz bardziej popularne i coraz bardziej organizowane na całym świecie święto duchów. Tak naprawdę, zabawa dla małych i dużych. Każdy, kto tylko ma ochotę, może przebrać się i bawić. U mnie co roku, to dzieci maszerują dzielnie ulicami i pukają do drzwi sąsiadów i to głównie dla nich przygotowuje jakieś smakołyki. Co nie oznacza, że Wy nie możecie przygotować dla siebie czy bliskich lub sami zorganizować małe party i na nim zaserwować halloweenowe smakołyki. Tu naprawdę nie ma granic wiekowych.
W tym roku, moja propozycja, to szybkie i proste beziki w kształcie duszków i dyniowych potworków.
Jeżeli macie ochotę, zapraszam również na inne moje propozycje z poprzednich lat, które znajdziecie w archiwum bloga oraz podam linki na końcu posta.
Zapraszam do zabawy :).
Składniki :
( z podanych ilości wyjdą Wam spokojnie dwie, pełne blachy bezików )
- 4 białka ( ok. 160 g )
- 250g cukru drobnego
- szczypta soli
- łyżeczka octu jabłkowego
- łyżeczka mączki ziemniaczanej
dodatkowo potrzebować będziecie :
- odrobina barwnika spożywczego pomarańczowego ( dostaniecie bez problemów w sklepach spożywczych - marketach )
- czarny barwnik lub pisak spożywczy
- dwie tylki ( końcówki do wyciskania wzorków ) lub jedna typu gwiazdka a zamiast drugiej gładkiej wystarczy wyciąć prosto końcówkę woreczka.
- 2 woreczki typu rękawy cukiernicze lub zwykłe woreczki do mrożonek ( tez dają radę po obcięciu rogu )
Sposób przygotownia :
Zaczynamy od przygotowania dwóch blaszek i wyłożenia ich papierem do pieczenia lub matą do pieczenia. Odkładamy na bok.
Piekarnik nastawiamy na 140 stop. C. ( u mnie termoobieg )
Do misy miksera wrzucamy : białka ( pokojowa temperatura ) + szczypta soli = miksujemy aż zaczną się pienić.
Dodajemy, cały czas dalej miksując, po trochu cukier.
Ubijamy dobre pare minut, aż piana będzie biała, błyszcząca i sztywna.
Na koniec dodajemy ocet jabłkowy + mączkę ziemniaczaną = miksujemy chwilkę do połączenia.
Porcje ubitych białek dzielimy na dwa.
Jedną część zostawiamy tak jak jest - białą masę = to będą duszki.
Do drugiej części, dodajemy odrobine pomarańczowego barwnika spożywczego = mieszamy ręcznie do jednolitego koloru.
Do woreczka na duszki, wystarczy okrągła tylka lub wyciąć prosto nieduży róg woreczka = napełniamy masą.
Wyciskamy średnie kółka ( tak jakbyśmy wyciskali kółka na makaroniki ) pod koniec, podnosimy nieco woreczek i na górze wyciskamy mniejsze kółko. Podnosząc woreczek utworzymy małe szpiczaste zakończenia. Tak wyciskamy w odstępach od siebie całą blaszkę duszków.
W drugim woreczku, na pomarańczową masę, wkładamy tylkę tzw. gwiazdkę i zanim włożymy masę, przy pomocy małej łyżeczki, robimy barwnikiem paseczki wzdłuż worka ( od tylki aż po koniec worka.) razem jakieś 5 - 6 paseczków.
Nakładamy masę białkową i wyciskamy, tym razem odrazu małe gwiazdki przypominające nieco dynie. Tak samo tutaj, gdy będziecie podnosić woreczek, utworzycie małe ogonki - czapeczki.
Tak przygotowujemy całą blaszkę dyniowych potworków.
Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika ( u mnie oby dwie blaszki, pamiętając aby miedzy jedną drugą był odstęp ).
Pieczemy ok 35 do 40 minut.
Studzimy.
Teraz pozostaje jedynie domalować śmieszne buźki duszkom i buzie halloweenowym dyniom przy pomocy spożywczego pisaka lub pędzelkiem spożywczą farbką.
Możecie zrobi własne interpretacje i wraz z dziećmi wykonać tę część.
Gotowe.
Zapasy na halloweenowe szaleństwa będą jak znalazł.
Przechowujcie szczelnie w pojemnikach.
A tutaj znajdziecie inne moje halloweenowe propozycje :
- https://swiatmojejk.blogspot.com/2016/10/orzechowe-ciasteczka-halloween.html
- https://swiatmojejk.blogspot.com/2014/10/halloweenowe-mafiny.html
- https://swiatmojejk.blogspot.com/2016/10/halloweenowe-muffiny.html
- https://swiatmojejk.blogspot.com/2015/10/halloweenowe-duszki.html
- https://swiatmojejk.blogspot.com/2014/10/halloweenowe-mafiny.html
- https://swiatmojejk.blogspot.com/2014/10/pajeczynki-sniadaniowe.html
- https://swiatmojejk.blogspot.com/2014/10/halloweenowe-ciasteczka.html
- https://swiatmojejk.blogspot.com/2013/10/halloweenowe-paluchy-wiedzmy-i-sodkie.html
- https://swiatmojejk.blogspot.com/2015/10/jesienna-tarta-aromatyzowana-jabkiem.html
Pozdrawiam serdecznie.
Komentarze
Prześlij komentarz