Przejdź do głównej zawartości

Halloweenowe beziki.






















Witam serdecznie.

Już za parę dni Halloween - coraz bardziej popularne i coraz bardziej organizowane na całym świecie święto duchów. Tak naprawdę, zabawa dla małych i dużych. Każdy, kto tylko ma ochotę, może przebrać się i bawić. U mnie co roku, to dzieci maszerują dzielnie ulicami i pukają do drzwi sąsiadów i to głównie dla nich przygotowuje jakieś smakołyki. Co nie oznacza, że Wy nie możecie przygotować dla siebie czy bliskich lub sami zorganizować małe party i na nim zaserwować halloweenowe smakołyki. Tu naprawdę nie ma granic wiekowych.
W tym roku, moja propozycja, to szybkie i proste beziki w kształcie duszków i dyniowych potworków.
Jeżeli macie ochotę, zapraszam również na inne moje propozycje z poprzednich lat, które znajdziecie w archiwum bloga oraz podam linki na końcu posta.
Zapraszam do zabawy :).







Składniki : 

( z podanych ilości wyjdą Wam spokojnie dwie, pełne blachy bezików )

  • 4 białka ( ok. 160 g )
  • 250g cukru drobnego
  • szczypta soli
  • łyżeczka octu jabłkowego
  • łyżeczka mączki ziemniaczanej


dodatkowo potrzebować będziecie : 

  • odrobina barwnika spożywczego pomarańczowego ( dostaniecie bez problemów w sklepach spożywczych - marketach )
  • czarny barwnik lub pisak spożywczy 
  • dwie tylki ( końcówki do wyciskania wzorków ) lub jedna typu gwiazdka a zamiast drugiej gładkiej wystarczy wyciąć prosto końcówkę woreczka.
  • 2 woreczki typu rękawy cukiernicze lub zwykłe woreczki do mrożonek ( tez dają radę po obcięciu rogu )










Sposób przygotownia : 


Zaczynamy od przygotowania dwóch blaszek i wyłożenia ich papierem do pieczenia lub matą do pieczenia. Odkładamy na bok.

Piekarnik nastawiamy na 140 stop. C. ( u mnie termoobieg )

Do misy miksera wrzucamy : białka ( pokojowa temperatura ) + szczypta soli = miksujemy aż zaczną się pienić.

Dodajemy, cały czas dalej miksując, po trochu cukier.

Ubijamy dobre pare minut, aż piana będzie biała, błyszcząca i sztywna.

Na koniec dodajemy ocet jabłkowy + mączkę ziemniaczaną = miksujemy chwilkę do połączenia.

Porcje ubitych białek dzielimy na dwa.

Jedną część zostawiamy tak jak jest - białą masę = to będą duszki.

Do drugiej części, dodajemy odrobine pomarańczowego barwnika spożywczego = mieszamy ręcznie do jednolitego koloru.


Do woreczka na duszki, wystarczy okrągła tylka lub wyciąć prosto nieduży róg woreczka = napełniamy masą.
Wyciskamy średnie kółka ( tak jakbyśmy wyciskali kółka na makaroniki ) pod koniec, podnosimy nieco woreczek i na górze wyciskamy mniejsze kółko. Podnosząc woreczek utworzymy małe szpiczaste zakończenia. Tak wyciskamy w odstępach od siebie całą blaszkę duszków.


W drugim woreczku, na pomarańczową masę, wkładamy tylkę tzw. gwiazdkę i zanim włożymy masę, przy pomocy małej łyżeczki, robimy barwnikiem paseczki wzdłuż worka ( od tylki aż po koniec worka.) razem jakieś 5 - 6 paseczków.
Nakładamy masę białkową i wyciskamy, tym razem odrazu małe gwiazdki przypominające nieco dynie. Tak samo tutaj, gdy będziecie podnosić woreczek, utworzycie małe ogonki - czapeczki.
Tak przygotowujemy całą blaszkę dyniowych potworków.

Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika ( u mnie oby dwie blaszki, pamiętając aby miedzy jedną  drugą był odstęp ).
Pieczemy ok 35 do 40 minut. 

Studzimy.


Teraz pozostaje jedynie domalować śmieszne buźki duszkom i buzie halloweenowym dyniom przy pomocy spożywczego pisaka lub pędzelkiem spożywczą farbką.
Możecie zrobi własne interpretacje  i wraz z dziećmi wykonać tę część.

Gotowe.

Zapasy na halloweenowe szaleństwa będą jak znalazł.

Przechowujcie szczelnie w pojemnikach.



A tutaj znajdziecie inne moje halloweenowe propozycje : 



Pozdrawiam serdecznie.



























Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...