Przejdź do głównej zawartości

Orzechowe ciasteczka - Halloween.





www.swiatmojejk.blogspot.com









www.swiatmojejk.blogspot.com









www.swiatmojejk.blogspot.com










Witam serdecznie.

Kto ma dzieci ten wie, że bez zabawy w przebieranie i zbieranie słodkości się nie obędzie :).
U mnie jak co roku, najpierw zabawa w zdobienie i pieczenie pyszności, a potem frajda w malowanie i przebieranie na Halloween.
Jak co roku wymyślam dla nich coś domowego i co za tym idzie zdrowszego w roli łupów :).
Jeśli zaglądacie do mojego bloga, to zapewne widzieliście już z poprzednich lat ciasteczka, stworki i potworki do których serdecznie zapraszam i z których możecie coś wybrać dla siebie. A dziś wersja mega orzechowa, szybka i naprawdę pyszna.
Jeśli chodzi o zdobienie i dekorowanie - nie jest konieczne. To tylko opcja dodatkowa, którą możecie dla zabawy tak jak i ja z dziećmi wykonać, ale możecie równie dobrze powycinać dowolne kształty i zostawić ciasteczka takie jakie są. Jakąkolwiek wersje wybierzecie, naprawdę warto sięgnąć po ten przepis - jest pysznie. Zapraszam !








Składniki : 



  • 400 g mąki pszennej
  • 400 g mielonych orzechów ( możecie kupić juz gotowe lub zmielić w malakserze sami )
  • 200 g masła
  • szczypta soli
  • 150 g brązowego cukru typu Muscovado
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka wanilii
  • ok. 2 - 3 lyżki wody

dodatkowo ( wersja z lukrem ozdobnym ):

  • 2 białka
  • ok. 250 g cukru pudru
  • dowolne barwniki spożywcze






Sposób przygotowania : 



Do misy miksera wrzucamy : masło + cukier = miksujemy na dość puszystą masę.
Dodajemy : wanilię + cynamon = miksujemy dalej.
Dosypujemy : mąkę + orzechy mielone + sól = mieszamy do połączenia składników.
Pod koniec jeśli stwierdzimy, że ciasto jest zbyt suche, dolewamy odrobinę wody.

Piekarnik nastawiamy na 180 stop. C.
Blaszki wykładamy papierem do pieczenia.

Ciasto rozwałkowujemy na podsypaną mąką stolnice. Nie zbyt cienko.
Formujemy ciastka np. przy pomocy wykrawaczek dowolnych lub nawet brzegu szklanki.
Układamy na blaszkach obok siebie i pieczemy.
Pieczemy ok. 20 minut.
Studzimy całkowicie.

Wersja z dekoracyjnym lukrem:

W miseczce łączymy białko + cukier puder = aż do uzyskania bardzo gęstej konsystencji.
Jeśli mamy barwniki, dowolnie farbujemy.
Przy pomocy woreczka śniadaniowego lub woreczka cukierniczego z bardzo małą, odciętą końcówką, wyciskamy i dekorujemy ciasteczka w dowolne duszki... nietoperze...dynie...co tam sobie wymyślicie.
Zostawiamy do całkowitego zastygnięcia.


Gotowe ciasteczka przechowujemy w szczelnym pudełeczku i częstujemy napotkanych i pukających do drzwi małych potworków :).


Polecam i pozdrawiam serdecznie.




Poprzednie polecane przepisy : 








www.swiatmojejk.blogspot.com









www.swiatmojejk.blogspot.com









www.swiatmojejk.blogspot.com








Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Mini serniczki a la Maxi King

Witam serdecznie. Mam dziś dla Was super deser. Uzależniający :). Już od pierwszego kęsa będziecie szczęśliwi. Kremowe, śmietankowe nadzienie z niespodzianką w środku, w postaci toffi a całość pokryta czekoladą, chrupiącymi ciasteczkami i orzeszkami. Samo przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga pieczenia. Przygotować możecie te deserki w blaszkach od muffinek lub od mini muffinek = wtedy będą malutkie na kęsa. Pasują na każdą okazje i przyjęcia. Możecie też zrobić je, jako prezent z okazji zbliżającego się Święta Mamy... Święta Taty... Dnia Dziecka. Koniecznie wyprobujcie - zapraszam po przepis. Składniki :  ( z ilosci podanych w przepisie wyjdzie Wam 24 szt. w formach do muffinek lub więcej jeśli wybierzecie mini foremki ) 250 g herbatników czekoladowych  100 g masła 100 g czekolady z orzechami 200 g mleka 200 g cukru pudru 250 g masła 100 ml śmietany kremówki 450 g mleka w pros...