Przejdź do głównej zawartości

Orzechowe ciasteczka - Halloween.





www.swiatmojejk.blogspot.com









www.swiatmojejk.blogspot.com









www.swiatmojejk.blogspot.com










Witam serdecznie.

Kto ma dzieci ten wie, że bez zabawy w przebieranie i zbieranie słodkości się nie obędzie :).
U mnie jak co roku, najpierw zabawa w zdobienie i pieczenie pyszności, a potem frajda w malowanie i przebieranie na Halloween.
Jak co roku wymyślam dla nich coś domowego i co za tym idzie zdrowszego w roli łupów :).
Jeśli zaglądacie do mojego bloga, to zapewne widzieliście już z poprzednich lat ciasteczka, stworki i potworki do których serdecznie zapraszam i z których możecie coś wybrać dla siebie. A dziś wersja mega orzechowa, szybka i naprawdę pyszna.
Jeśli chodzi o zdobienie i dekorowanie - nie jest konieczne. To tylko opcja dodatkowa, którą możecie dla zabawy tak jak i ja z dziećmi wykonać, ale możecie równie dobrze powycinać dowolne kształty i zostawić ciasteczka takie jakie są. Jakąkolwiek wersje wybierzecie, naprawdę warto sięgnąć po ten przepis - jest pysznie. Zapraszam !








Składniki : 



  • 400 g mąki pszennej
  • 400 g mielonych orzechów ( możecie kupić juz gotowe lub zmielić w malakserze sami )
  • 200 g masła
  • szczypta soli
  • 150 g brązowego cukru typu Muscovado
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka wanilii
  • ok. 2 - 3 lyżki wody

dodatkowo ( wersja z lukrem ozdobnym ):

  • 2 białka
  • ok. 250 g cukru pudru
  • dowolne barwniki spożywcze






Sposób przygotowania : 



Do misy miksera wrzucamy : masło + cukier = miksujemy na dość puszystą masę.
Dodajemy : wanilię + cynamon = miksujemy dalej.
Dosypujemy : mąkę + orzechy mielone + sól = mieszamy do połączenia składników.
Pod koniec jeśli stwierdzimy, że ciasto jest zbyt suche, dolewamy odrobinę wody.

Piekarnik nastawiamy na 180 stop. C.
Blaszki wykładamy papierem do pieczenia.

Ciasto rozwałkowujemy na podsypaną mąką stolnice. Nie zbyt cienko.
Formujemy ciastka np. przy pomocy wykrawaczek dowolnych lub nawet brzegu szklanki.
Układamy na blaszkach obok siebie i pieczemy.
Pieczemy ok. 20 minut.
Studzimy całkowicie.

Wersja z dekoracyjnym lukrem:

W miseczce łączymy białko + cukier puder = aż do uzyskania bardzo gęstej konsystencji.
Jeśli mamy barwniki, dowolnie farbujemy.
Przy pomocy woreczka śniadaniowego lub woreczka cukierniczego z bardzo małą, odciętą końcówką, wyciskamy i dekorujemy ciasteczka w dowolne duszki... nietoperze...dynie...co tam sobie wymyślicie.
Zostawiamy do całkowitego zastygnięcia.


Gotowe ciasteczka przechowujemy w szczelnym pudełeczku i częstujemy napotkanych i pukających do drzwi małych potworków :).


Polecam i pozdrawiam serdecznie.




Poprzednie polecane przepisy : 








www.swiatmojejk.blogspot.com









www.swiatmojejk.blogspot.com









www.swiatmojejk.blogspot.com








Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...