Witam serdecznie.
Lato dobiegło końca i za oknami kolorowa ale też chłodna jesień. Na takie chłody i niepogody mam dla Was dzisiaj przepyszne ciasto.
Jest bardzo proste i aromatyczne. Zrobicie je w bardzo szybkim czasie i bez większych problemów.
Pomyślałam, że póki jeszcze śliwkowy czas, warto skorzystać.
Zapraszam Was serdecznie do pieczenia :).
Składniki :
- 200 g masła ( pokojowa temperatura )
- 3/4 kubka cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego ( możecie zastąpić cukrem waniliowym )
- szczypta soli
- 4 jajka ( pokojowa temperatura )
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 220 g mąki pszennej
- 1 łyżka mączki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 500 g śliwek
- 50 g masła miękkiego
- 120 g mąki pszennej
- 120 g cukru
dodatkowo na polewę : 1 kubek cukru pudru + odrobina soku z cytryny
Sposób przygotowania :
Z proporcji wychodzi mi blaszka 25 cm / 35 cm.
Zaczynamy od odpalenia piekarnika i nagrzania go do 175 stop. C. ( u mnie termoobieg )
Do misy miksera wrzucamy masło + cukier = miksujemy na jasną, puszystą masę.
Kolejno dodajemy jajka, cały czas miksując.
Dokładamy ekstrakt waniliowy.
W misce obok, odmierzamy i łączymy ze sobą suche składniki : mąkę pszenną + mączkę ziemniaczaną + sól + cynamon + proszek do pieczenia.
Suche składniki dosypujemy do ciasta i wszystko razem łączymy.
Przygotowane ciasto, wykładamy do blaszki, najlepiej wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasto będzie miękkie i przy pomocy łyżki rozprowadzi Wam się bez problemów.
Nie przejmujcie się dość cienką warstwą, bo ciasto pięknie urośnie.
Na gotowo wyłożony spód, wykładamy pokrojone w ćwiartki śliwki. Najlepiej skórką do dołu.
W misce po cieście, spokojnie możecie przygotować teraz kruszonkę. Nie trzeba dodatkowych naczyń i zmywania :).
Wszystkie składniki kruszonki : masło + mąkę + cukier = wyrabiamy widelcem lub najlepiej rękoma na kruszonkę.
Posypujemy po górze, na nasze śliwki i całość do pieca.
Pieczemy ok. 45 minut do zrumienienia.
Studzimy.
Na przestudzone ciasto, możecie przygotować polewę z cukru pudru i cytryny. Najlepiej średnio gęsta konsystencja = przy pomocy łyżeczki delikatnie polewać.
Gotowe.
Pyszne, aromatyczne i proste ciasto, które warto zrobić i przekonać się jak szybko znika :)).
Polecam i pozdrawiam serdecznie.
Komentarze
Prześlij komentarz