Przejdź do głównej zawartości

Ciasto ze śliwką pod kruszonką.




























Witam serdecznie.

Lato dobiegło końca i za oknami kolorowa ale też chłodna jesień. Na takie chłody i niepogody mam dla Was dzisiaj przepyszne ciasto.
Jest bardzo proste i aromatyczne. Zrobicie je w bardzo szybkim czasie i bez większych problemów.
Pomyślałam, że póki jeszcze śliwkowy czas, warto skorzystać.
Zapraszam Was serdecznie do pieczenia :).






Składniki  :

  • 200 g masła ( pokojowa temperatura )
  • 3/4 kubka cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego ( możecie zastąpić cukrem waniliowym )
  • szczypta soli
  • 4 jajka ( pokojowa temperatura )
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 220 g mąki pszennej
  • 1 łyżka mączki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 

  • 500 g śliwek
  • 50 g masła miękkiego
  • 120 g mąki pszennej
  • 120 g cukru 

dodatkowo na polewę : 1 kubek cukru pudru + odrobina soku z cytryny









Sposób przygotowania : 


Z proporcji wychodzi mi blaszka 25 cm / 35 cm.

Zaczynamy od odpalenia piekarnika i nagrzania go do 175 stop. C. ( u mnie termoobieg )

Do misy miksera wrzucamy masło + cukier = miksujemy na jasną, puszystą masę.
Kolejno dodajemy jajka, cały czas miksując.
Dokładamy ekstrakt waniliowy.

W misce obok, odmierzamy i łączymy ze sobą suche składniki : mąkę pszenną + mączkę ziemniaczaną + sól + cynamon + proszek do pieczenia.

Suche składniki dosypujemy do ciasta i wszystko razem łączymy.

Przygotowane ciasto, wykładamy do blaszki, najlepiej wyłożonej papierem do pieczenia.

Ciasto będzie miękkie i przy pomocy łyżki rozprowadzi Wam się bez problemów. 
Nie przejmujcie się dość cienką warstwą, bo ciasto pięknie urośnie.

Na gotowo wyłożony spód, wykładamy pokrojone w ćwiartki śliwki. Najlepiej skórką do dołu.

W misce po cieście, spokojnie możecie przygotować teraz kruszonkę. Nie trzeba dodatkowych naczyń i zmywania :).
 
Wszystkie składniki kruszonki : masło + mąkę + cukier = wyrabiamy widelcem lub najlepiej rękoma na kruszonkę.

Posypujemy po górze, na nasze śliwki i całość do pieca.

Pieczemy ok. 45 minut do zrumienienia.

Studzimy.

Na przestudzone ciasto, możecie przygotować polewę z cukru pudru i cytryny. Najlepiej średnio gęsta konsystencja = przy pomocy łyżeczki delikatnie polewać.



Gotowe.



Pyszne, aromatyczne i proste ciasto, które warto zrobić i przekonać się jak szybko znika :)).


Polecam i pozdrawiam serdecznie.














Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Mini serniczki a la Maxi King

Witam serdecznie. Mam dziś dla Was super deser. Uzależniający :). Już od pierwszego kęsa będziecie szczęśliwi. Kremowe, śmietankowe nadzienie z niespodzianką w środku, w postaci toffi a całość pokryta czekoladą, chrupiącymi ciasteczkami i orzeszkami. Samo przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga pieczenia. Przygotować możecie te deserki w blaszkach od muffinek lub od mini muffinek = wtedy będą malutkie na kęsa. Pasują na każdą okazje i przyjęcia. Możecie też zrobić je, jako prezent z okazji zbliżającego się Święta Mamy... Święta Taty... Dnia Dziecka. Koniecznie wyprobujcie - zapraszam po przepis. Składniki :  ( z ilosci podanych w przepisie wyjdzie Wam 24 szt. w formach do muffinek lub więcej jeśli wybierzecie mini foremki ) 250 g herbatników czekoladowych  100 g masła 100 g czekolady z orzechami 200 g mleka 200 g cukru pudru 250 g masła 100 ml śmietany kremówki 450 g mleka w pros...