Przejdź do głównej zawartości

Ciasto ze śliwką pod kruszonką.




























Witam serdecznie.

Lato dobiegło końca i za oknami kolorowa ale też chłodna jesień. Na takie chłody i niepogody mam dla Was dzisiaj przepyszne ciasto.
Jest bardzo proste i aromatyczne. Zrobicie je w bardzo szybkim czasie i bez większych problemów.
Pomyślałam, że póki jeszcze śliwkowy czas, warto skorzystać.
Zapraszam Was serdecznie do pieczenia :).






Składniki  :

  • 200 g masła ( pokojowa temperatura )
  • 3/4 kubka cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego ( możecie zastąpić cukrem waniliowym )
  • szczypta soli
  • 4 jajka ( pokojowa temperatura )
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 220 g mąki pszennej
  • 1 łyżka mączki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 

  • 500 g śliwek
  • 50 g masła miękkiego
  • 120 g mąki pszennej
  • 120 g cukru 

dodatkowo na polewę : 1 kubek cukru pudru + odrobina soku z cytryny









Sposób przygotowania : 


Z proporcji wychodzi mi blaszka 25 cm / 35 cm.

Zaczynamy od odpalenia piekarnika i nagrzania go do 175 stop. C. ( u mnie termoobieg )

Do misy miksera wrzucamy masło + cukier = miksujemy na jasną, puszystą masę.
Kolejno dodajemy jajka, cały czas miksując.
Dokładamy ekstrakt waniliowy.

W misce obok, odmierzamy i łączymy ze sobą suche składniki : mąkę pszenną + mączkę ziemniaczaną + sól + cynamon + proszek do pieczenia.

Suche składniki dosypujemy do ciasta i wszystko razem łączymy.

Przygotowane ciasto, wykładamy do blaszki, najlepiej wyłożonej papierem do pieczenia.

Ciasto będzie miękkie i przy pomocy łyżki rozprowadzi Wam się bez problemów. 
Nie przejmujcie się dość cienką warstwą, bo ciasto pięknie urośnie.

Na gotowo wyłożony spód, wykładamy pokrojone w ćwiartki śliwki. Najlepiej skórką do dołu.

W misce po cieście, spokojnie możecie przygotować teraz kruszonkę. Nie trzeba dodatkowych naczyń i zmywania :).
 
Wszystkie składniki kruszonki : masło + mąkę + cukier = wyrabiamy widelcem lub najlepiej rękoma na kruszonkę.

Posypujemy po górze, na nasze śliwki i całość do pieca.

Pieczemy ok. 45 minut do zrumienienia.

Studzimy.

Na przestudzone ciasto, możecie przygotować polewę z cukru pudru i cytryny. Najlepiej średnio gęsta konsystencja = przy pomocy łyżeczki delikatnie polewać.



Gotowe.



Pyszne, aromatyczne i proste ciasto, które warto zrobić i przekonać się jak szybko znika :)).


Polecam i pozdrawiam serdecznie.














Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...