Przejdź do głównej zawartości

Ciasto ze śliwką pod kruszonką.




























Witam serdecznie.

Lato dobiegło końca i za oknami kolorowa ale też chłodna jesień. Na takie chłody i niepogody mam dla Was dzisiaj przepyszne ciasto.
Jest bardzo proste i aromatyczne. Zrobicie je w bardzo szybkim czasie i bez większych problemów.
Pomyślałam, że póki jeszcze śliwkowy czas, warto skorzystać.
Zapraszam Was serdecznie do pieczenia :).






Składniki  :

  • 200 g masła ( pokojowa temperatura )
  • 3/4 kubka cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego ( możecie zastąpić cukrem waniliowym )
  • szczypta soli
  • 4 jajka ( pokojowa temperatura )
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 220 g mąki pszennej
  • 1 łyżka mączki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 

  • 500 g śliwek
  • 50 g masła miękkiego
  • 120 g mąki pszennej
  • 120 g cukru 

dodatkowo na polewę : 1 kubek cukru pudru + odrobina soku z cytryny









Sposób przygotowania : 


Z proporcji wychodzi mi blaszka 25 cm / 35 cm.

Zaczynamy od odpalenia piekarnika i nagrzania go do 175 stop. C. ( u mnie termoobieg )

Do misy miksera wrzucamy masło + cukier = miksujemy na jasną, puszystą masę.
Kolejno dodajemy jajka, cały czas miksując.
Dokładamy ekstrakt waniliowy.

W misce obok, odmierzamy i łączymy ze sobą suche składniki : mąkę pszenną + mączkę ziemniaczaną + sól + cynamon + proszek do pieczenia.

Suche składniki dosypujemy do ciasta i wszystko razem łączymy.

Przygotowane ciasto, wykładamy do blaszki, najlepiej wyłożonej papierem do pieczenia.

Ciasto będzie miękkie i przy pomocy łyżki rozprowadzi Wam się bez problemów. 
Nie przejmujcie się dość cienką warstwą, bo ciasto pięknie urośnie.

Na gotowo wyłożony spód, wykładamy pokrojone w ćwiartki śliwki. Najlepiej skórką do dołu.

W misce po cieście, spokojnie możecie przygotować teraz kruszonkę. Nie trzeba dodatkowych naczyń i zmywania :).
 
Wszystkie składniki kruszonki : masło + mąkę + cukier = wyrabiamy widelcem lub najlepiej rękoma na kruszonkę.

Posypujemy po górze, na nasze śliwki i całość do pieca.

Pieczemy ok. 45 minut do zrumienienia.

Studzimy.

Na przestudzone ciasto, możecie przygotować polewę z cukru pudru i cytryny. Najlepiej średnio gęsta konsystencja = przy pomocy łyżeczki delikatnie polewać.



Gotowe.



Pyszne, aromatyczne i proste ciasto, które warto zrobić i przekonać się jak szybko znika :)).


Polecam i pozdrawiam serdecznie.














Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych