Przejdź do głównej zawartości

Halloweenowe muffiny.





www.swiatmojejk.blogspot.com










www.swiatmojejk.blogspot.com










www.swiatmojejk.blogspot.com










Witam serdecznie.

Dziś ostatnia, moja propozycja halloweenowa w tym roku.
Mam dla Was fajne i śmiechowe muffiny.
Czekoladowe i puszyste, a żeby nie było za nudno i klasycznie - środek wypełniłam niespodzianką w postaci kolorowych groszków.
Samo wykończenie, to pyszny, puszysty krem na bazie białek, z którego wyszły śmieszne stworki.
W tym przepisie jak i pozostałych z dekoracjami możecie użyć tego co macie dostępne i udekorować według Własnych pomysłów, a jeśli nie macie ochoty dekorować, zróbcie po prostu pyszne muffiny.
Zapraszam.







Składniki  :


na muffiny ( 12 szt. ) :

  • 2 kubki mąki pszennej
  • 1/2 kubka cukru
  • 2 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 4 łyżki cacao - prawdziwe , nie słodzone
  • 3/4 kubka maślanki ( można zastąpić mlekiem )
  • 2 jajka
  • 1/2 kubka oleju roślinnego



na krem : 

  • 4 białka
  • 1 1/4 kubka cukru
  • 250 g miękkiego masła
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego




dodatkowo : 


  • barwnik spożywczy ( czerwony , zielony - możecie użyć dowolnych )
  • cukierki na oczki potworków ( można dostać w marketach gotowe lub zastąpić dowolnymi małymi groszkami )
  • dowolne, małe kolorowe groszki, którymi możecie wypełnić muffinkę ( u mnie skittelsy )
  • papilotki do muffinek ( mogą być dowolne - u mnie z tematyką halloweenową )








Sposób przygotowania : 




Zaczynamy od przygotowania muffinek.
Piekarnik nastawiamy na 180 stop. C.
Przygotowujemy formę do muffinek i wykładamy ją papilotkami - odkładamy na bok.

Do misy miksera ( można też ręcznie przy pomocy rózgi ) wrzucamy : jajka + cukier + wanilie = miksujemy na puszysto.
Dokładamy: olej + maślankę = mieszamy.
Na koniec suche składniki : mąkę + sól + cacao + proszek do pieczenia = mieszamy całość do połączenia.
Porcjujemy ciasto w przygotowane foremki.
Całość do pieca na 15 - 18 minut.
Pod koniec sprawdzamy patyczkiem czy środek muffinki jest suchy.
Studzimy całkowicie.


Przygotowujemy krem.
Do dużej miski wlewamy białka + wsypujemy cukier + wanilie.
Miskę układamy na garnek z wodą ( kąpiel wodna ) na tzw. parę.
Całość podgrzewając na parze i mieszając doprowadzamy do jaśniejszej konsystencji białek i całkowitego rozpuszczenia cukru. ( Chodzi o to, aby gdy masę weźmiecie między palce, nie możecie wyczuć kryształków cukru ).
Ściągamy z pary.
Tak przygotowane białka wlewamy do misy miksera i ubijamy dość długo, na gęstą i sztywną bezę = ok. 7 minut.
Białko stanie się błyszczącą bezą, a miska powinna być już schłodzona. Białko, nie może być ciepłe.
Gdy nasza masa białkowa jest gotowa i bardzo sztywna, miksując całość dalej, dodajemy po kawałku masła.
Miksujemy kolejne pare minut, na puszysty krem.

Gotowy krem porcjujemy do mniejszych miseczek i przy pomocy odrobiny barwnika spożywczego, farbujemy dowolnie.


Gdy nasze muffiny są juz ostudzone wypełniamy je groszkami.
W tym celu wycinamy środek ( nie do końca ) przy pomocy małej, okrągłej wykrawaczki lub ostrego nożyka, każdą muffinkę.
Wypełniamy groszkami powstałą dziurkę.


Jeśli mamy ozdobne tylki( końcówki do dekorowania ) i rękawy cukiernicze, to przekładamy do nich krem i zrobimy dowolnie muffiny na górze - przykrywając tym samym nasze wnętrza w postaci groszków.

Jeśli nie macie tylek do dekoracji, możecie spokojnie wycisnąć krem na muffiny przy pomocy woreczków spożywczych = odcinając małą końcówkę ( rożek ) robicie małe krople kremu, gdy wytniecie wiekszą dziurę, uformujecie większe kształty.

Na wykończenie możecie dodać oczka w postaci groszków czy cukiereczków.


Gotowe.

Fajna uczta dla małych potworków z niespodzianką w środku :).






Poprzednie polecane przepisy : 


Polecam i pozdrawiam serdecznie.








www.swiatmojejk.blogspot.com










www.swiatmojejk.blogspot.com









www.swiatmojejk.blogspot.com











Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Mini serniczki a la Maxi King

Witam serdecznie. Mam dziś dla Was super deser. Uzależniający :). Już od pierwszego kęsa będziecie szczęśliwi. Kremowe, śmietankowe nadzienie z niespodzianką w środku, w postaci toffi a całość pokryta czekoladą, chrupiącymi ciasteczkami i orzeszkami. Samo przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga pieczenia. Przygotować możecie te deserki w blaszkach od muffinek lub od mini muffinek = wtedy będą malutkie na kęsa. Pasują na każdą okazje i przyjęcia. Możecie też zrobić je, jako prezent z okazji zbliżającego się Święta Mamy... Święta Taty... Dnia Dziecka. Koniecznie wyprobujcie - zapraszam po przepis. Składniki :  ( z ilosci podanych w przepisie wyjdzie Wam 24 szt. w formach do muffinek lub więcej jeśli wybierzecie mini foremki ) 250 g herbatników czekoladowych  100 g masła 100 g czekolady z orzechami 200 g mleka 200 g cukru pudru 250 g masła 100 ml śmietany kremówki 450 g mleka w pros...