Przejdź do głównej zawartości

Halloweenowe muffiny.





www.swiatmojejk.blogspot.com










www.swiatmojejk.blogspot.com










www.swiatmojejk.blogspot.com










Witam serdecznie.

Dziś ostatnia, moja propozycja halloweenowa w tym roku.
Mam dla Was fajne i śmiechowe muffiny.
Czekoladowe i puszyste, a żeby nie było za nudno i klasycznie - środek wypełniłam niespodzianką w postaci kolorowych groszków.
Samo wykończenie, to pyszny, puszysty krem na bazie białek, z którego wyszły śmieszne stworki.
W tym przepisie jak i pozostałych z dekoracjami możecie użyć tego co macie dostępne i udekorować według Własnych pomysłów, a jeśli nie macie ochoty dekorować, zróbcie po prostu pyszne muffiny.
Zapraszam.







Składniki  :


na muffiny ( 12 szt. ) :

  • 2 kubki mąki pszennej
  • 1/2 kubka cukru
  • 2 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 4 łyżki cacao - prawdziwe , nie słodzone
  • 3/4 kubka maślanki ( można zastąpić mlekiem )
  • 2 jajka
  • 1/2 kubka oleju roślinnego



na krem : 

  • 4 białka
  • 1 1/4 kubka cukru
  • 250 g miękkiego masła
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego




dodatkowo : 


  • barwnik spożywczy ( czerwony , zielony - możecie użyć dowolnych )
  • cukierki na oczki potworków ( można dostać w marketach gotowe lub zastąpić dowolnymi małymi groszkami )
  • dowolne, małe kolorowe groszki, którymi możecie wypełnić muffinkę ( u mnie skittelsy )
  • papilotki do muffinek ( mogą być dowolne - u mnie z tematyką halloweenową )








Sposób przygotowania : 




Zaczynamy od przygotowania muffinek.
Piekarnik nastawiamy na 180 stop. C.
Przygotowujemy formę do muffinek i wykładamy ją papilotkami - odkładamy na bok.

Do misy miksera ( można też ręcznie przy pomocy rózgi ) wrzucamy : jajka + cukier + wanilie = miksujemy na puszysto.
Dokładamy: olej + maślankę = mieszamy.
Na koniec suche składniki : mąkę + sól + cacao + proszek do pieczenia = mieszamy całość do połączenia.
Porcjujemy ciasto w przygotowane foremki.
Całość do pieca na 15 - 18 minut.
Pod koniec sprawdzamy patyczkiem czy środek muffinki jest suchy.
Studzimy całkowicie.


Przygotowujemy krem.
Do dużej miski wlewamy białka + wsypujemy cukier + wanilie.
Miskę układamy na garnek z wodą ( kąpiel wodna ) na tzw. parę.
Całość podgrzewając na parze i mieszając doprowadzamy do jaśniejszej konsystencji białek i całkowitego rozpuszczenia cukru. ( Chodzi o to, aby gdy masę weźmiecie między palce, nie możecie wyczuć kryształków cukru ).
Ściągamy z pary.
Tak przygotowane białka wlewamy do misy miksera i ubijamy dość długo, na gęstą i sztywną bezę = ok. 7 minut.
Białko stanie się błyszczącą bezą, a miska powinna być już schłodzona. Białko, nie może być ciepłe.
Gdy nasza masa białkowa jest gotowa i bardzo sztywna, miksując całość dalej, dodajemy po kawałku masła.
Miksujemy kolejne pare minut, na puszysty krem.

Gotowy krem porcjujemy do mniejszych miseczek i przy pomocy odrobiny barwnika spożywczego, farbujemy dowolnie.


Gdy nasze muffiny są juz ostudzone wypełniamy je groszkami.
W tym celu wycinamy środek ( nie do końca ) przy pomocy małej, okrągłej wykrawaczki lub ostrego nożyka, każdą muffinkę.
Wypełniamy groszkami powstałą dziurkę.


Jeśli mamy ozdobne tylki( końcówki do dekorowania ) i rękawy cukiernicze, to przekładamy do nich krem i zrobimy dowolnie muffiny na górze - przykrywając tym samym nasze wnętrza w postaci groszków.

Jeśli nie macie tylek do dekoracji, możecie spokojnie wycisnąć krem na muffiny przy pomocy woreczków spożywczych = odcinając małą końcówkę ( rożek ) robicie małe krople kremu, gdy wytniecie wiekszą dziurę, uformujecie większe kształty.

Na wykończenie możecie dodać oczka w postaci groszków czy cukiereczków.


Gotowe.

Fajna uczta dla małych potworków z niespodzianką w środku :).






Poprzednie polecane przepisy : 


Polecam i pozdrawiam serdecznie.








www.swiatmojejk.blogspot.com










www.swiatmojejk.blogspot.com









www.swiatmojejk.blogspot.com











Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych