Przejdź do głównej zawartości

Halloweenowe muffiny.





www.swiatmojejk.blogspot.com










www.swiatmojejk.blogspot.com










www.swiatmojejk.blogspot.com










Witam serdecznie.

Dziś ostatnia, moja propozycja halloweenowa w tym roku.
Mam dla Was fajne i śmiechowe muffiny.
Czekoladowe i puszyste, a żeby nie było za nudno i klasycznie - środek wypełniłam niespodzianką w postaci kolorowych groszków.
Samo wykończenie, to pyszny, puszysty krem na bazie białek, z którego wyszły śmieszne stworki.
W tym przepisie jak i pozostałych z dekoracjami możecie użyć tego co macie dostępne i udekorować według Własnych pomysłów, a jeśli nie macie ochoty dekorować, zróbcie po prostu pyszne muffiny.
Zapraszam.







Składniki  :


na muffiny ( 12 szt. ) :

  • 2 kubki mąki pszennej
  • 1/2 kubka cukru
  • 2 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 4 łyżki cacao - prawdziwe , nie słodzone
  • 3/4 kubka maślanki ( można zastąpić mlekiem )
  • 2 jajka
  • 1/2 kubka oleju roślinnego



na krem : 

  • 4 białka
  • 1 1/4 kubka cukru
  • 250 g miękkiego masła
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego




dodatkowo : 


  • barwnik spożywczy ( czerwony , zielony - możecie użyć dowolnych )
  • cukierki na oczki potworków ( można dostać w marketach gotowe lub zastąpić dowolnymi małymi groszkami )
  • dowolne, małe kolorowe groszki, którymi możecie wypełnić muffinkę ( u mnie skittelsy )
  • papilotki do muffinek ( mogą być dowolne - u mnie z tematyką halloweenową )








Sposób przygotowania : 




Zaczynamy od przygotowania muffinek.
Piekarnik nastawiamy na 180 stop. C.
Przygotowujemy formę do muffinek i wykładamy ją papilotkami - odkładamy na bok.

Do misy miksera ( można też ręcznie przy pomocy rózgi ) wrzucamy : jajka + cukier + wanilie = miksujemy na puszysto.
Dokładamy: olej + maślankę = mieszamy.
Na koniec suche składniki : mąkę + sól + cacao + proszek do pieczenia = mieszamy całość do połączenia.
Porcjujemy ciasto w przygotowane foremki.
Całość do pieca na 15 - 18 minut.
Pod koniec sprawdzamy patyczkiem czy środek muffinki jest suchy.
Studzimy całkowicie.


Przygotowujemy krem.
Do dużej miski wlewamy białka + wsypujemy cukier + wanilie.
Miskę układamy na garnek z wodą ( kąpiel wodna ) na tzw. parę.
Całość podgrzewając na parze i mieszając doprowadzamy do jaśniejszej konsystencji białek i całkowitego rozpuszczenia cukru. ( Chodzi o to, aby gdy masę weźmiecie między palce, nie możecie wyczuć kryształków cukru ).
Ściągamy z pary.
Tak przygotowane białka wlewamy do misy miksera i ubijamy dość długo, na gęstą i sztywną bezę = ok. 7 minut.
Białko stanie się błyszczącą bezą, a miska powinna być już schłodzona. Białko, nie może być ciepłe.
Gdy nasza masa białkowa jest gotowa i bardzo sztywna, miksując całość dalej, dodajemy po kawałku masła.
Miksujemy kolejne pare minut, na puszysty krem.

Gotowy krem porcjujemy do mniejszych miseczek i przy pomocy odrobiny barwnika spożywczego, farbujemy dowolnie.


Gdy nasze muffiny są juz ostudzone wypełniamy je groszkami.
W tym celu wycinamy środek ( nie do końca ) przy pomocy małej, okrągłej wykrawaczki lub ostrego nożyka, każdą muffinkę.
Wypełniamy groszkami powstałą dziurkę.


Jeśli mamy ozdobne tylki( końcówki do dekorowania ) i rękawy cukiernicze, to przekładamy do nich krem i zrobimy dowolnie muffiny na górze - przykrywając tym samym nasze wnętrza w postaci groszków.

Jeśli nie macie tylek do dekoracji, możecie spokojnie wycisnąć krem na muffiny przy pomocy woreczków spożywczych = odcinając małą końcówkę ( rożek ) robicie małe krople kremu, gdy wytniecie wiekszą dziurę, uformujecie większe kształty.

Na wykończenie możecie dodać oczka w postaci groszków czy cukiereczków.


Gotowe.

Fajna uczta dla małych potworków z niespodzianką w środku :).






Poprzednie polecane przepisy : 


Polecam i pozdrawiam serdecznie.








www.swiatmojejk.blogspot.com










www.swiatmojejk.blogspot.com









www.swiatmojejk.blogspot.com











Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...