www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Witam serdecznie.
Dziś ostatnia, moja propozycja halloweenowa w tym roku.
Mam dla Was fajne i śmiechowe muffiny.
Czekoladowe i puszyste, a żeby nie było za nudno i klasycznie - środek wypełniłam niespodzianką w postaci kolorowych groszków.
Samo wykończenie, to pyszny, puszysty krem na bazie białek, z którego wyszły śmieszne stworki.
W tym przepisie jak i pozostałych z dekoracjami możecie użyć tego co macie dostępne i udekorować według Własnych pomysłów, a jeśli nie macie ochoty dekorować, zróbcie po prostu pyszne muffiny.
Zapraszam.
Składniki :
na muffiny ( 12 szt. ) :
- 2 kubki mąki pszennej
- 1/2 kubka cukru
- 2 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 4 łyżki cacao - prawdziwe , nie słodzone
- 3/4 kubka maślanki ( można zastąpić mlekiem )
- 2 jajka
- 1/2 kubka oleju roślinnego
na krem :
- 4 białka
- 1 1/4 kubka cukru
- 250 g miękkiego masła
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
dodatkowo :
- barwnik spożywczy ( czerwony , zielony - możecie użyć dowolnych )
- cukierki na oczki potworków ( można dostać w marketach gotowe lub zastąpić dowolnymi małymi groszkami )
- dowolne, małe kolorowe groszki, którymi możecie wypełnić muffinkę ( u mnie skittelsy )
- papilotki do muffinek ( mogą być dowolne - u mnie z tematyką halloweenową )
Sposób przygotowania :
Zaczynamy od przygotowania muffinek.
Piekarnik nastawiamy na 180 stop. C.
Przygotowujemy formę do muffinek i wykładamy ją papilotkami - odkładamy na bok.
Do misy miksera ( można też ręcznie przy pomocy rózgi ) wrzucamy : jajka + cukier + wanilie = miksujemy na puszysto.
Dokładamy: olej + maślankę = mieszamy.
Na koniec suche składniki : mąkę + sól + cacao + proszek do pieczenia = mieszamy całość do połączenia.
Porcjujemy ciasto w przygotowane foremki.
Całość do pieca na 15 - 18 minut.
Pod koniec sprawdzamy patyczkiem czy środek muffinki jest suchy.
Studzimy całkowicie.
Przygotowujemy krem.
Do dużej miski wlewamy białka + wsypujemy cukier + wanilie.
Miskę układamy na garnek z wodą ( kąpiel wodna ) na tzw. parę.
Całość podgrzewając na parze i mieszając doprowadzamy do jaśniejszej konsystencji białek i całkowitego rozpuszczenia cukru. ( Chodzi o to, aby gdy masę weźmiecie między palce, nie możecie wyczuć kryształków cukru ).
Ściągamy z pary.
Tak przygotowane białka wlewamy do misy miksera i ubijamy dość długo, na gęstą i sztywną bezę = ok. 7 minut.
Białko stanie się błyszczącą bezą, a miska powinna być już schłodzona. Białko, nie może być ciepłe.
Gdy nasza masa białkowa jest gotowa i bardzo sztywna, miksując całość dalej, dodajemy po kawałku masła.
Miksujemy kolejne pare minut, na puszysty krem.
Gotowy krem porcjujemy do mniejszych miseczek i przy pomocy odrobiny barwnika spożywczego, farbujemy dowolnie.
Gdy nasze muffiny są juz ostudzone wypełniamy je groszkami.
W tym celu wycinamy środek ( nie do końca ) przy pomocy małej, okrągłej wykrawaczki lub ostrego nożyka, każdą muffinkę.
Wypełniamy groszkami powstałą dziurkę.
Jeśli mamy ozdobne tylki( końcówki do dekorowania ) i rękawy cukiernicze, to przekładamy do nich krem i zrobimy dowolnie muffiny na górze - przykrywając tym samym nasze wnętrza w postaci groszków.
Jeśli nie macie tylek do dekoracji, możecie spokojnie wycisnąć krem na muffiny przy pomocy woreczków spożywczych = odcinając małą końcówkę ( rożek ) robicie małe krople kremu, gdy wytniecie wiekszą dziurę, uformujecie większe kształty.
Na wykończenie możecie dodać oczka w postaci groszków czy cukiereczków.
Gotowe.
Fajna uczta dla małych potworków z niespodzianką w środku :).
Poprzednie polecane przepisy :
Polecam i pozdrawiam serdecznie.
www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz