www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Witam serdecznie.
Mam dziś dla Was coś prostego i pysznego na poprawę nastroju gdy za oknem już chłodno, ciemno i ponuro.
Pudding bread - ten rodzaj deseru to mieszanka czerstwego chleba, bułek czy croissantów i wykorzystanie go - zamiana na pyszny deser.
Jeśli ktoś jeszcze nie miał okazji próbować - koniecznie powinien. Samo wyobrażenie czy myśl ze przecież to tylko czerstwy chleb - w tym przypadku może miło zaskoczyć.
Zapamiętany przeze mnie jeszcze za czasów mojej ukochanej babci i jej kuchni - teraz przerabiany przez moja osobę na sto sposobów - za każdym razem daje po prostu pyszny deser.
Tym razem połączyłam z moimi zapasami domowych konfitur i i smakami jesieni czyli cynamonem, kardamonem czy choćby pomarańczą :)).
Jest pysznie - koniecznie spróbujcie i przekonajcie się sami.
Zapraszam.
Składniki :
- 4-5 czerstwych pszennych bułek ( ważne aby było to pszenne pieczywo - można tez zastąpić stara bułką paryska lub croissantami )
- odrobina masła
- kilka łyżek ulubionej, dowolnej konfitury ( u mnie domowa - rabarbar i jeżyny )
- 4 jajka
- 1 kubek śmietany
- 2 kubki mleka
- 1/3 łyżeczki kardamonu
- 1 łyżeczka cynamonu
- sok i skórka z 1 pomarańczy
- 1 łyżeczka extraktu waniliowego
- 1 kubek brązowego cukru
- opcjonalnie - odrobina płatków migdałowych
Sposób przygotowania :
Bułki kroimy na 1 cm kanapki.
Smarujemy cieniutko masłem + konfitura = całość kroimy na drobno kosteczkę.
Przygotowujemy sobie naczynie o wysokich brzegach ( u mnie żaroodporne 20 cm / 30 cm ).
Smarujemy po całości naczynie masłem - natłuszczamy.
Wrzucamy przygotowane kawałki bułek.
Całość posypujemy otartą skórką z pomarańczy.
Odstawiamy całość na bok na sekundę.
W misce łączymy ze sobą : jajka + śmietanę + mleko + kardamon + cynamon + brązowy cukier + wanilia + sok z pomarańczy = całość dokładnie mieszamy.
Wlewamy do przygotowanego naczynia z kosteczkami bułek = całość dociskamy delikatnie tak aby większość namoczona została w sosie.
Zostawiamy całość na ok. 20 - 30 minut do nasiąknięcia.
Piekarnik nastawiamy na 180 Stop. C.
Przed włożeniem jeszcze posypujemy po całości lekko brązowym cukrem i możemy oprószyć płatkami migdałów.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 30 - 40 minut.
Masa zgęstnieje tworząc pudding a góra stanie się chrupiąca i zrumieniona.
Lekko studzimy i serwujemy najlepiej jeszcze ciepłe.
Gotowe.
Proste i super smaczne.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.
www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz