Przejdź do głównej zawartości

Pudding Bread z domowa konfitura z rabarbaru i jeżyn.









www.swiatmojejk.blogspot.com














www.swiatmojejk.blogspot.com
















Witam serdecznie.

Mam dziś dla Was coś prostego i pysznego na poprawę nastroju gdy za oknem już chłodno, ciemno i ponuro.
Pudding bread - ten rodzaj deseru to mieszanka czerstwego chleba, bułek czy croissantów i wykorzystanie go - zamiana na pyszny deser.
Jeśli ktoś jeszcze nie miał okazji próbować - koniecznie powinien. Samo wyobrażenie czy myśl ze przecież to tylko czerstwy chleb - w tym przypadku może miło zaskoczyć.
Zapamiętany przeze mnie jeszcze za czasów mojej ukochanej babci i jej kuchni - teraz przerabiany przez moja osobę na sto sposobów - za każdym razem daje po prostu pyszny deser.
Tym razem połączyłam z moimi zapasami domowych konfitur i i smakami jesieni czyli cynamonem, kardamonem czy choćby pomarańczą :)).
Jest pysznie - koniecznie spróbujcie i przekonajcie się sami.
Zapraszam.










Składniki : 




  • 4-5 czerstwych pszennych bułek ( ważne aby było to pszenne pieczywo - można tez zastąpić stara bułką paryska lub croissantami )
  • odrobina masła
  • kilka łyżek ulubionej, dowolnej konfitury ( u mnie domowa - rabarbar i jeżyny )
  • 4 jajka
  • 1 kubek śmietany
  • 2 kubki mleka
  • 1/3 łyżeczki kardamonu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • sok i skórka z 1 pomarańczy
  • 1 łyżeczka extraktu waniliowego
  • 1 kubek brązowego cukru
  • opcjonalnie - odrobina płatków migdałowych













Sposób przygotowania : 






Bułki kroimy na 1 cm kanapki. 
Smarujemy cieniutko masłem + konfitura = całość kroimy na drobno kosteczkę.
Przygotowujemy sobie naczynie  o wysokich brzegach ( u mnie żaroodporne 20 cm / 30 cm ).
Smarujemy po całości naczynie masłem - natłuszczamy.
Wrzucamy przygotowane kawałki bułek.
Całość posypujemy otartą skórką z pomarańczy. 
Odstawiamy całość na bok na sekundę.
W misce łączymy ze sobą : jajka + śmietanę + mleko + kardamon + cynamon + brązowy cukier + wanilia + sok z pomarańczy  = całość dokładnie mieszamy.
Wlewamy do przygotowanego naczynia z kosteczkami bułek = całość dociskamy delikatnie tak aby większość namoczona została w sosie.
Zostawiamy całość na ok. 20 - 30 minut do nasiąknięcia.
Piekarnik nastawiamy na 180 Stop. C.
Przed włożeniem jeszcze posypujemy po całości lekko brązowym cukrem i możemy oprószyć płatkami migdałów.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 30 - 40 minut.
Masa zgęstnieje tworząc pudding a góra stanie się chrupiąca i zrumieniona.
Lekko studzimy i serwujemy najlepiej jeszcze ciepłe.
Gotowe.
Proste i super smaczne.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.












www.swiatmojejk.blogspot.com















www.swiatmojejk.blogspot.com






Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...