Przejdź do głównej zawartości

Pudding Bread z domowa konfitura z rabarbaru i jeżyn.









www.swiatmojejk.blogspot.com














www.swiatmojejk.blogspot.com
















Witam serdecznie.

Mam dziś dla Was coś prostego i pysznego na poprawę nastroju gdy za oknem już chłodno, ciemno i ponuro.
Pudding bread - ten rodzaj deseru to mieszanka czerstwego chleba, bułek czy croissantów i wykorzystanie go - zamiana na pyszny deser.
Jeśli ktoś jeszcze nie miał okazji próbować - koniecznie powinien. Samo wyobrażenie czy myśl ze przecież to tylko czerstwy chleb - w tym przypadku może miło zaskoczyć.
Zapamiętany przeze mnie jeszcze za czasów mojej ukochanej babci i jej kuchni - teraz przerabiany przez moja osobę na sto sposobów - za każdym razem daje po prostu pyszny deser.
Tym razem połączyłam z moimi zapasami domowych konfitur i i smakami jesieni czyli cynamonem, kardamonem czy choćby pomarańczą :)).
Jest pysznie - koniecznie spróbujcie i przekonajcie się sami.
Zapraszam.










Składniki : 




  • 4-5 czerstwych pszennych bułek ( ważne aby było to pszenne pieczywo - można tez zastąpić stara bułką paryska lub croissantami )
  • odrobina masła
  • kilka łyżek ulubionej, dowolnej konfitury ( u mnie domowa - rabarbar i jeżyny )
  • 4 jajka
  • 1 kubek śmietany
  • 2 kubki mleka
  • 1/3 łyżeczki kardamonu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • sok i skórka z 1 pomarańczy
  • 1 łyżeczka extraktu waniliowego
  • 1 kubek brązowego cukru
  • opcjonalnie - odrobina płatków migdałowych













Sposób przygotowania : 






Bułki kroimy na 1 cm kanapki. 
Smarujemy cieniutko masłem + konfitura = całość kroimy na drobno kosteczkę.
Przygotowujemy sobie naczynie  o wysokich brzegach ( u mnie żaroodporne 20 cm / 30 cm ).
Smarujemy po całości naczynie masłem - natłuszczamy.
Wrzucamy przygotowane kawałki bułek.
Całość posypujemy otartą skórką z pomarańczy. 
Odstawiamy całość na bok na sekundę.
W misce łączymy ze sobą : jajka + śmietanę + mleko + kardamon + cynamon + brązowy cukier + wanilia + sok z pomarańczy  = całość dokładnie mieszamy.
Wlewamy do przygotowanego naczynia z kosteczkami bułek = całość dociskamy delikatnie tak aby większość namoczona została w sosie.
Zostawiamy całość na ok. 20 - 30 minut do nasiąknięcia.
Piekarnik nastawiamy na 180 Stop. C.
Przed włożeniem jeszcze posypujemy po całości lekko brązowym cukrem i możemy oprószyć płatkami migdałów.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 30 - 40 minut.
Masa zgęstnieje tworząc pudding a góra stanie się chrupiąca i zrumieniona.
Lekko studzimy i serwujemy najlepiej jeszcze ciepłe.
Gotowe.
Proste i super smaczne.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.












www.swiatmojejk.blogspot.com















www.swiatmojejk.blogspot.com






Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Mini serniczki a la Maxi King

Witam serdecznie. Mam dziś dla Was super deser. Uzależniający :). Już od pierwszego kęsa będziecie szczęśliwi. Kremowe, śmietankowe nadzienie z niespodzianką w środku, w postaci toffi a całość pokryta czekoladą, chrupiącymi ciasteczkami i orzeszkami. Samo przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga pieczenia. Przygotować możecie te deserki w blaszkach od muffinek lub od mini muffinek = wtedy będą malutkie na kęsa. Pasują na każdą okazje i przyjęcia. Możecie też zrobić je, jako prezent z okazji zbliżającego się Święta Mamy... Święta Taty... Dnia Dziecka. Koniecznie wyprobujcie - zapraszam po przepis. Składniki :  ( z ilosci podanych w przepisie wyjdzie Wam 24 szt. w formach do muffinek lub więcej jeśli wybierzecie mini foremki ) 250 g herbatników czekoladowych  100 g masła 100 g czekolady z orzechami 200 g mleka 200 g cukru pudru 250 g masła 100 ml śmietany kremówki 450 g mleka w pros...