Przejdź do głównej zawartości

Brezle z migdałami - Oktoberfest 2015








www.swiatmojejk.blogspot.com














www.swiatmojejk.blogspot.com















Witam serdecznie.
Oktoberfest to Niemieckie Święto Dożynkowe które jak podaje Wikipedia odbywa się na terenie Niemiec od roku 1810. Jest jednym z największych na świecie festynem ludowym który potrafi przyciągnąć z całego świata nawet sześć milionów ludzi . 
Świętowane w rożnych rejonach od września do października. 
Zabawa w tradycjonalny bawarskich strojach i spożywanie dużej ilości piwa podawanego w tradycyjnych litrowych kuflach.
Przy tej okazji sprzedawane są także duże ilości brezli czyli obwarzanek. Oczywiście do piwa na słono ale jako deser także na słodko.
U mnie na blogu znajdziecie w poprzednich latach moje sposoby na domowe obwarzanki na słono.
Także wersje na słodko podałam przy okazji zeszłorocznego Oktoberfest 2014. Wtedy podałam wersje z pastą tahini ( pasta sezamowa ) i orzechami - zachęcam do zaglądania do archiwum bloga i spisu treści :).
Dziś wersja podobna ale nieco prostsza. W sumie dla tych którzy wola migdały zamiast orzechów lub nie przepadają za pastą tahini. Tym razem także postawiłam na wersje lekką z prostym ciastem francuskim zamiast ciasta drożdżowego.
Bardzo zachęcam do wypróbowania w domach , a jeśli wybieracie się gdzieś na Oktoberfest zawsze możecie zabrać takie pychotki ze sobą :)).
Zapraszam.









Składniki : 




  • opakowanie ciasta francuskiego ( 275 g )
  • 200 g nugatu
  • 200 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 50 g brązowego cukru
  • 1 jajko ( lub 2 małe )
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki cynamonu lub przyprawy do piernika ( wedle uznania i ochoty )
  • dodatkowo 1 jajko + 2 łyżki śmietany kremówki
  • 100 g zmiksowanych migdałów













Sposób przygotowania : 





Zaczynamy od przygotowania farszu.
Na stolnice wysypujemy mąkę + sól + cynamon + cukier + brązowy cukier = mieszamy całość.
Na środku mąki robimy małe wgłębienie w które wrzucamy jajko + nugat ( dobrze jest posiekać go odrobinę nożem na mniejsze kawałki ).
Całość najpierw nożem siekamy potem już rękoma wyrabiamy na miękką ale stabilna masę.
Odkładamy na bok na sekundę.
Migdały przy pomocy malaksera miksujemy na dość drobno. Odkładamy do miseczki na bok.
Piekarnik nastawiamy na 200 stop. C.
Przygotowujemy blaszki z papierem do pieczenia.
Na lekko podsypana mąką stolnice rozkładamy blat ciasta i lekko go rozwałkowujemy na cieńszą warstwę.
Pamiętajmy aby zachować kształt prostokąta.
Zaznaczamy delikatnie połowę. Tak jak w przypadku książki - środek lekko zaznaczamy.
Na jednej z połówek kładziemy naszą masę nugatowa i rozwałkowujemy delikatnie do wielkości tej połowy ciasta.
Posypujemy z wierzchu nugat odrobiną zmiksowanych orzechów - lekko wgniatamy całość w nugat.
Przykrywamy drugą połową ciasta - zamykamy tak jak książkę.
Wyrównujemy i zachowując cały czas kształt prostokąta delikatnie rozwałkowujemy na cieńsze ciasto.
Zaczynając od krótszej strony prostokąta tniemy ostrym nożem cienkie paseczki ( ok. 1 cm ).
Każdy paseczek zawijamy w tzw. sprężynkę i formujemy na kształt precla ( w koło i końce razem do środka ).
Tak formujemy całe ciasto aż do końca.
Układamy bretze na blaszkach obok siebie.
Każdy bretzel  smarujemy rozmąconym jajkiem ze śmietaną i posypujemy solidnie zmiksowanymi migdałami.
Przygotowane blaszki wstawiamy do pieca i pieczemy ok. 10 - 12 minut.
Studzimy całkowicie.
Gotowe.
Naprawdę bardzo proste i smaczne. Możecie je przygotować na każdą właściwie okazje i zajadać się nimi z wielka przyjemność.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.













www.swiatmojejk.blogspot.com














www.swiatmojejk.blogspot.com




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych