Przejdź do głównej zawartości

Brezle z migdałami - Oktoberfest 2015








www.swiatmojejk.blogspot.com














www.swiatmojejk.blogspot.com















Witam serdecznie.
Oktoberfest to Niemieckie Święto Dożynkowe które jak podaje Wikipedia odbywa się na terenie Niemiec od roku 1810. Jest jednym z największych na świecie festynem ludowym który potrafi przyciągnąć z całego świata nawet sześć milionów ludzi . 
Świętowane w rożnych rejonach od września do października. 
Zabawa w tradycjonalny bawarskich strojach i spożywanie dużej ilości piwa podawanego w tradycyjnych litrowych kuflach.
Przy tej okazji sprzedawane są także duże ilości brezli czyli obwarzanek. Oczywiście do piwa na słono ale jako deser także na słodko.
U mnie na blogu znajdziecie w poprzednich latach moje sposoby na domowe obwarzanki na słono.
Także wersje na słodko podałam przy okazji zeszłorocznego Oktoberfest 2014. Wtedy podałam wersje z pastą tahini ( pasta sezamowa ) i orzechami - zachęcam do zaglądania do archiwum bloga i spisu treści :).
Dziś wersja podobna ale nieco prostsza. W sumie dla tych którzy wola migdały zamiast orzechów lub nie przepadają za pastą tahini. Tym razem także postawiłam na wersje lekką z prostym ciastem francuskim zamiast ciasta drożdżowego.
Bardzo zachęcam do wypróbowania w domach , a jeśli wybieracie się gdzieś na Oktoberfest zawsze możecie zabrać takie pychotki ze sobą :)).
Zapraszam.









Składniki : 




  • opakowanie ciasta francuskiego ( 275 g )
  • 200 g nugatu
  • 200 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 50 g brązowego cukru
  • 1 jajko ( lub 2 małe )
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki cynamonu lub przyprawy do piernika ( wedle uznania i ochoty )
  • dodatkowo 1 jajko + 2 łyżki śmietany kremówki
  • 100 g zmiksowanych migdałów













Sposób przygotowania : 





Zaczynamy od przygotowania farszu.
Na stolnice wysypujemy mąkę + sól + cynamon + cukier + brązowy cukier = mieszamy całość.
Na środku mąki robimy małe wgłębienie w które wrzucamy jajko + nugat ( dobrze jest posiekać go odrobinę nożem na mniejsze kawałki ).
Całość najpierw nożem siekamy potem już rękoma wyrabiamy na miękką ale stabilna masę.
Odkładamy na bok na sekundę.
Migdały przy pomocy malaksera miksujemy na dość drobno. Odkładamy do miseczki na bok.
Piekarnik nastawiamy na 200 stop. C.
Przygotowujemy blaszki z papierem do pieczenia.
Na lekko podsypana mąką stolnice rozkładamy blat ciasta i lekko go rozwałkowujemy na cieńszą warstwę.
Pamiętajmy aby zachować kształt prostokąta.
Zaznaczamy delikatnie połowę. Tak jak w przypadku książki - środek lekko zaznaczamy.
Na jednej z połówek kładziemy naszą masę nugatowa i rozwałkowujemy delikatnie do wielkości tej połowy ciasta.
Posypujemy z wierzchu nugat odrobiną zmiksowanych orzechów - lekko wgniatamy całość w nugat.
Przykrywamy drugą połową ciasta - zamykamy tak jak książkę.
Wyrównujemy i zachowując cały czas kształt prostokąta delikatnie rozwałkowujemy na cieńsze ciasto.
Zaczynając od krótszej strony prostokąta tniemy ostrym nożem cienkie paseczki ( ok. 1 cm ).
Każdy paseczek zawijamy w tzw. sprężynkę i formujemy na kształt precla ( w koło i końce razem do środka ).
Tak formujemy całe ciasto aż do końca.
Układamy bretze na blaszkach obok siebie.
Każdy bretzel  smarujemy rozmąconym jajkiem ze śmietaną i posypujemy solidnie zmiksowanymi migdałami.
Przygotowane blaszki wstawiamy do pieca i pieczemy ok. 10 - 12 minut.
Studzimy całkowicie.
Gotowe.
Naprawdę bardzo proste i smaczne. Możecie je przygotować na każdą właściwie okazje i zajadać się nimi z wielka przyjemność.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.













www.swiatmojejk.blogspot.com














www.swiatmojejk.blogspot.com




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...