www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Witam serdecznie.
Oktoberfest to Niemieckie Święto Dożynkowe które jak podaje Wikipedia odbywa się na terenie Niemiec od roku 1810. Jest jednym z największych na świecie festynem ludowym który potrafi przyciągnąć z całego świata nawet sześć milionów ludzi .
Świętowane w rożnych rejonach od września do października.
Zabawa w tradycjonalny bawarskich strojach i spożywanie dużej ilości piwa podawanego w tradycyjnych litrowych kuflach.
Przy tej okazji sprzedawane są także duże ilości brezli czyli obwarzanek. Oczywiście do piwa na słono ale jako deser także na słodko.
U mnie na blogu znajdziecie w poprzednich latach moje sposoby na domowe obwarzanki na słono.
Także wersje na słodko podałam przy okazji zeszłorocznego Oktoberfest 2014. Wtedy podałam wersje z pastą tahini ( pasta sezamowa ) i orzechami - zachęcam do zaglądania do archiwum bloga i spisu treści :).
Dziś wersja podobna ale nieco prostsza. W sumie dla tych którzy wola migdały zamiast orzechów lub nie przepadają za pastą tahini. Tym razem także postawiłam na wersje lekką z prostym ciastem francuskim zamiast ciasta drożdżowego.
Bardzo zachęcam do wypróbowania w domach , a jeśli wybieracie się gdzieś na Oktoberfest zawsze możecie zabrać takie pychotki ze sobą :)).
Zapraszam.
Składniki :
- opakowanie ciasta francuskiego ( 275 g )
- 200 g nugatu
- 200 g mąki pszennej
- 50 g cukru
- 50 g brązowego cukru
- 1 jajko ( lub 2 małe )
- szczypta soli
- 2 łyżeczki cynamonu lub przyprawy do piernika ( wedle uznania i ochoty )
- dodatkowo 1 jajko + 2 łyżki śmietany kremówki
- 100 g zmiksowanych migdałów
Sposób przygotowania :
Zaczynamy od przygotowania farszu.
Na stolnice wysypujemy mąkę + sól + cynamon + cukier + brązowy cukier = mieszamy całość.
Na środku mąki robimy małe wgłębienie w które wrzucamy jajko + nugat ( dobrze jest posiekać go odrobinę nożem na mniejsze kawałki ).
Całość najpierw nożem siekamy potem już rękoma wyrabiamy na miękką ale stabilna masę.
Odkładamy na bok na sekundę.
Migdały przy pomocy malaksera miksujemy na dość drobno. Odkładamy do miseczki na bok.
Piekarnik nastawiamy na 200 stop. C.
Przygotowujemy blaszki z papierem do pieczenia.
Na lekko podsypana mąką stolnice rozkładamy blat ciasta i lekko go rozwałkowujemy na cieńszą warstwę.
Pamiętajmy aby zachować kształt prostokąta.
Zaznaczamy delikatnie połowę. Tak jak w przypadku książki - środek lekko zaznaczamy.
Na jednej z połówek kładziemy naszą masę nugatowa i rozwałkowujemy delikatnie do wielkości tej połowy ciasta.
Posypujemy z wierzchu nugat odrobiną zmiksowanych orzechów - lekko wgniatamy całość w nugat.
Przykrywamy drugą połową ciasta - zamykamy tak jak książkę.
Wyrównujemy i zachowując cały czas kształt prostokąta delikatnie rozwałkowujemy na cieńsze ciasto.
Zaczynając od krótszej strony prostokąta tniemy ostrym nożem cienkie paseczki ( ok. 1 cm ).
Każdy paseczek zawijamy w tzw. sprężynkę i formujemy na kształt precla ( w koło i końce razem do środka ).
Tak formujemy całe ciasto aż do końca.
Układamy bretze na blaszkach obok siebie.
Każdy bretzel smarujemy rozmąconym jajkiem ze śmietaną i posypujemy solidnie zmiksowanymi migdałami.
Przygotowane blaszki wstawiamy do pieca i pieczemy ok. 10 - 12 minut.
Studzimy całkowicie.
Gotowe.
Naprawdę bardzo proste i smaczne. Możecie je przygotować na każdą właściwie okazje i zajadać się nimi z wielka przyjemność.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.
www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz