Przejdź do głównej zawartości

Bagiety domowe pieczone na kamieniu.








www.swiatmojejk.blogspot.com












www.swiatmojejk.blogspot.com














Witam serdecznie.
Dziś coś dla miłośników domowego pieczywa.
Proste i smaczne bagiety które nie będą wymagać od Was żadnej specjalnej wprawy ani powodować nadmiernego stresu.
Są bardzo proste a jedyna trudność w nich polega na cierpliwości podczas oczekiwania na wyrastanie.
Wychodzą bardzo mięciutkie w środku i sprężyste z lekko chrupiąca skórką.
U mnie wersja pieczona na kamieniu ( kamień do pieczenia szamotka ) ale oczywiście możecie piec na zwykłej blaszce - pamiętajcie tylko aby blaszka nagrzewała się wraz z piekarnikiem.
Zapewniam ze ta wersja jest bardzo smaczna i w sam raz na niedzielny leniwy poranek czy pachnącą kolacje :).
Zapraszam po przepis.











Składniki : 


  • 1 1/2 kubka wody letniej
  • 2 opakowania suchych drożdży ( 2 opakowania po 7 g )
  • 1 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 1/2 łyżeczki soli
  • 1 kubek mąki pszennej pełnoziarnistej 
  • 2 1/2 ( czasem 3 ) kubki mąki pszennej typu 00 ( mąka do pizzy typu włoska )










Sposób przygotowania : 



Z podanych proporcji uzyskacie 3 - 4 dość duże bagiety.
Zaczynamy od przygotowania robota - miksera z końcówką do wyrabiania ciast.
Do misy przesiewamy: mąkę pełnoziarnistą + mąkę 00 + sól = mieszamy lekko.
Do miseczki obok odmierzamy letnią wodę + drożdże + cukier = mieszamy całość dokładnie i odstawiamy na kilka minut aby zaczyn zaczął pracować.
Gdy drożdże wiraznie podejmą prace, dolewamy zaczyn do robota z mąka = całość wyrabiamy ok. 5 minut, na gładkie, sprężyste ciasto.
Przekładamy całe ciasto do oprószonej mąką miski ( dobrze gdyby była plastikowa, drewniana lub gliniana - przy pieczywach nie wskazane są metalowe miski ).
Przykrywamy i odkładamy na ok. 2 godziny.
Czasu nie skracamy jeśli ciasto porządnie nam nie wyrośnie = to bardzo ważne.
Po tym czasie wykładamy ciasto na stolnice i dzielimy na 3 - 4 bagiety.
Przygotowujemy blaszkę z papierem do pieczenia i lekko oprószamy całość mąką.
Ja dodatkowo zaginam lekko papier do pieczenia pomiędzy bagietkami tworząc tzw. harmonijkę - aby wyrośnięte bagiety nie dotykały się = ale nie jest to konieczne.
Każdą przygotowaną bagietę spłaszczamy na blacie na prostokąt i zwijamy jak roladę.
Brzegi zaginamy pod spod.
Przekładamy na przygotowana blaszkę z papierem i na koniec lekko możemy całość poskręcać = będzie bardziej rustykalne :).
Tak przygotowane bagiety ponownie przykrywamy i zostawiamy do wyrastania na ok. 1 godzinkę.
Piekarnik w raz z kamieniem jeśli posiadacie lub normalną blaszką nagrzewamy do 220 stop. C.
Wyrośnięte pieczywo nacinamy na górze delikatnie pod lekkim skosem.
Przekładamy tak przygotowane energicznie do nagrzanego pieca i lekko spryskujemy piec i bagiety woda.
Pieczemy ok. 30 minut - do zrumienienia.
Pozostawiamy do ostudzenia na ruszcie - kratce.
Gotowe.
Podajecie dowolnie z ulubionymi dodatkami w towarzystwie masełka :).
Polecam i pozdrawiam serdecznie.












www.swiatmojejk.blogspot.com














www.swiatmojejk.blogspot.com





Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Rożki z kremem śmietankowym.

Witam serdecznie. Rożki z rozpływającym się kremowo - śmietankowym wnętrzem. Niesamowicie pyszne i wciągające. Pracy przy nich, w zasadzie nie wiele i nie powinna Was odstraszać, od przygotowania tego pysznego deseru. Iście królewski deser, który świetnie pasuje na nadchodzące wolne dni, weekendowe coś do kawy  lub jakieś małe święto. Rożki możecie przygotować wcześniej i przechować w zamkniętym pojemniku a krem, gotowy w woreczku cukierniczym, spokojnie odłożyć w lodówce. Gdy goście nadchodzą = dwie minutki i gotowe :) istne czary mary ;)). Zapraszam ! Składniki :     ( z podanej ilości wychodzi ok 30 - 40 szt zależnie od wielkości ) na rożki :  500 g mąki pszennej 250 g zimnego masła  szczypta soli 250 g kwaśnej śmietany 3 łyżeczki cukru opcjonalnie odrobina pasty w wanilii na krem :   400 ml śmietany kremówki 1 opakowanie serka śmietankowego typu Philadelphia 4 łyż...