Przejdź do głównej zawartości

Bagiety domowe pieczone na kamieniu.








www.swiatmojejk.blogspot.com












www.swiatmojejk.blogspot.com














Witam serdecznie.
Dziś coś dla miłośników domowego pieczywa.
Proste i smaczne bagiety które nie będą wymagać od Was żadnej specjalnej wprawy ani powodować nadmiernego stresu.
Są bardzo proste a jedyna trudność w nich polega na cierpliwości podczas oczekiwania na wyrastanie.
Wychodzą bardzo mięciutkie w środku i sprężyste z lekko chrupiąca skórką.
U mnie wersja pieczona na kamieniu ( kamień do pieczenia szamotka ) ale oczywiście możecie piec na zwykłej blaszce - pamiętajcie tylko aby blaszka nagrzewała się wraz z piekarnikiem.
Zapewniam ze ta wersja jest bardzo smaczna i w sam raz na niedzielny leniwy poranek czy pachnącą kolacje :).
Zapraszam po przepis.











Składniki : 


  • 1 1/2 kubka wody letniej
  • 2 opakowania suchych drożdży ( 2 opakowania po 7 g )
  • 1 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 1/2 łyżeczki soli
  • 1 kubek mąki pszennej pełnoziarnistej 
  • 2 1/2 ( czasem 3 ) kubki mąki pszennej typu 00 ( mąka do pizzy typu włoska )










Sposób przygotowania : 



Z podanych proporcji uzyskacie 3 - 4 dość duże bagiety.
Zaczynamy od przygotowania robota - miksera z końcówką do wyrabiania ciast.
Do misy przesiewamy: mąkę pełnoziarnistą + mąkę 00 + sól = mieszamy lekko.
Do miseczki obok odmierzamy letnią wodę + drożdże + cukier = mieszamy całość dokładnie i odstawiamy na kilka minut aby zaczyn zaczął pracować.
Gdy drożdże wiraznie podejmą prace, dolewamy zaczyn do robota z mąka = całość wyrabiamy ok. 5 minut, na gładkie, sprężyste ciasto.
Przekładamy całe ciasto do oprószonej mąką miski ( dobrze gdyby była plastikowa, drewniana lub gliniana - przy pieczywach nie wskazane są metalowe miski ).
Przykrywamy i odkładamy na ok. 2 godziny.
Czasu nie skracamy jeśli ciasto porządnie nam nie wyrośnie = to bardzo ważne.
Po tym czasie wykładamy ciasto na stolnice i dzielimy na 3 - 4 bagiety.
Przygotowujemy blaszkę z papierem do pieczenia i lekko oprószamy całość mąką.
Ja dodatkowo zaginam lekko papier do pieczenia pomiędzy bagietkami tworząc tzw. harmonijkę - aby wyrośnięte bagiety nie dotykały się = ale nie jest to konieczne.
Każdą przygotowaną bagietę spłaszczamy na blacie na prostokąt i zwijamy jak roladę.
Brzegi zaginamy pod spod.
Przekładamy na przygotowana blaszkę z papierem i na koniec lekko możemy całość poskręcać = będzie bardziej rustykalne :).
Tak przygotowane bagiety ponownie przykrywamy i zostawiamy do wyrastania na ok. 1 godzinkę.
Piekarnik w raz z kamieniem jeśli posiadacie lub normalną blaszką nagrzewamy do 220 stop. C.
Wyrośnięte pieczywo nacinamy na górze delikatnie pod lekkim skosem.
Przekładamy tak przygotowane energicznie do nagrzanego pieca i lekko spryskujemy piec i bagiety woda.
Pieczemy ok. 30 minut - do zrumienienia.
Pozostawiamy do ostudzenia na ruszcie - kratce.
Gotowe.
Podajecie dowolnie z ulubionymi dodatkami w towarzystwie masełka :).
Polecam i pozdrawiam serdecznie.












www.swiatmojejk.blogspot.com














www.swiatmojejk.blogspot.com





Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Mini serniczki a la Maxi King

Witam serdecznie. Mam dziś dla Was super deser. Uzależniający :). Już od pierwszego kęsa będziecie szczęśliwi. Kremowe, śmietankowe nadzienie z niespodzianką w środku, w postaci toffi a całość pokryta czekoladą, chrupiącymi ciasteczkami i orzeszkami. Samo przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga pieczenia. Przygotować możecie te deserki w blaszkach od muffinek lub od mini muffinek = wtedy będą malutkie na kęsa. Pasują na każdą okazje i przyjęcia. Możecie też zrobić je, jako prezent z okazji zbliżającego się Święta Mamy... Święta Taty... Dnia Dziecka. Koniecznie wyprobujcie - zapraszam po przepis. Składniki :  ( z ilosci podanych w przepisie wyjdzie Wam 24 szt. w formach do muffinek lub więcej jeśli wybierzecie mini foremki ) 250 g herbatników czekoladowych  100 g masła 100 g czekolady z orzechami 200 g mleka 200 g cukru pudru 250 g masła 100 ml śmietany kremówki 450 g mleka w pros...