Przejdź do głównej zawartości

Bagiety domowe pieczone na kamieniu.








www.swiatmojejk.blogspot.com












www.swiatmojejk.blogspot.com














Witam serdecznie.
Dziś coś dla miłośników domowego pieczywa.
Proste i smaczne bagiety które nie będą wymagać od Was żadnej specjalnej wprawy ani powodować nadmiernego stresu.
Są bardzo proste a jedyna trudność w nich polega na cierpliwości podczas oczekiwania na wyrastanie.
Wychodzą bardzo mięciutkie w środku i sprężyste z lekko chrupiąca skórką.
U mnie wersja pieczona na kamieniu ( kamień do pieczenia szamotka ) ale oczywiście możecie piec na zwykłej blaszce - pamiętajcie tylko aby blaszka nagrzewała się wraz z piekarnikiem.
Zapewniam ze ta wersja jest bardzo smaczna i w sam raz na niedzielny leniwy poranek czy pachnącą kolacje :).
Zapraszam po przepis.











Składniki : 


  • 1 1/2 kubka wody letniej
  • 2 opakowania suchych drożdży ( 2 opakowania po 7 g )
  • 1 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 1/2 łyżeczki soli
  • 1 kubek mąki pszennej pełnoziarnistej 
  • 2 1/2 ( czasem 3 ) kubki mąki pszennej typu 00 ( mąka do pizzy typu włoska )










Sposób przygotowania : 



Z podanych proporcji uzyskacie 3 - 4 dość duże bagiety.
Zaczynamy od przygotowania robota - miksera z końcówką do wyrabiania ciast.
Do misy przesiewamy: mąkę pełnoziarnistą + mąkę 00 + sól = mieszamy lekko.
Do miseczki obok odmierzamy letnią wodę + drożdże + cukier = mieszamy całość dokładnie i odstawiamy na kilka minut aby zaczyn zaczął pracować.
Gdy drożdże wiraznie podejmą prace, dolewamy zaczyn do robota z mąka = całość wyrabiamy ok. 5 minut, na gładkie, sprężyste ciasto.
Przekładamy całe ciasto do oprószonej mąką miski ( dobrze gdyby była plastikowa, drewniana lub gliniana - przy pieczywach nie wskazane są metalowe miski ).
Przykrywamy i odkładamy na ok. 2 godziny.
Czasu nie skracamy jeśli ciasto porządnie nam nie wyrośnie = to bardzo ważne.
Po tym czasie wykładamy ciasto na stolnice i dzielimy na 3 - 4 bagiety.
Przygotowujemy blaszkę z papierem do pieczenia i lekko oprószamy całość mąką.
Ja dodatkowo zaginam lekko papier do pieczenia pomiędzy bagietkami tworząc tzw. harmonijkę - aby wyrośnięte bagiety nie dotykały się = ale nie jest to konieczne.
Każdą przygotowaną bagietę spłaszczamy na blacie na prostokąt i zwijamy jak roladę.
Brzegi zaginamy pod spod.
Przekładamy na przygotowana blaszkę z papierem i na koniec lekko możemy całość poskręcać = będzie bardziej rustykalne :).
Tak przygotowane bagiety ponownie przykrywamy i zostawiamy do wyrastania na ok. 1 godzinkę.
Piekarnik w raz z kamieniem jeśli posiadacie lub normalną blaszką nagrzewamy do 220 stop. C.
Wyrośnięte pieczywo nacinamy na górze delikatnie pod lekkim skosem.
Przekładamy tak przygotowane energicznie do nagrzanego pieca i lekko spryskujemy piec i bagiety woda.
Pieczemy ok. 30 minut - do zrumienienia.
Pozostawiamy do ostudzenia na ruszcie - kratce.
Gotowe.
Podajecie dowolnie z ulubionymi dodatkami w towarzystwie masełka :).
Polecam i pozdrawiam serdecznie.












www.swiatmojejk.blogspot.com














www.swiatmojejk.blogspot.com





Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...