Przejdź do głównej zawartości

Mini grzebyczki.









www.swiatmojejk.blogspot.com













www.swiatmojejk.blogspot.com


















Witam serdecznie.

Mini grzebyczki z fajnego, kruchego ciasta z nadzieniem jabłecznym. W sam raz na smaki jesieni :).
Teraz najlepszy czas na ciasta i ciasteczka czy tarty z wykorzystaniem jabłek. 
Dziś propozycja myślę fajna - kruche  i fajnie plastyczne ciasto do wyrabiania a środek wypełniony smakami jesieni : jabłka, cynamon , orzechy….
Taka fajna przekąska w ciągu dnia do herbaty czy kawy na pewno Wam zasmakuje.
Zapraszam.











Składniki : 



na ciasto :


  • 450 g maki pszennej ( odrobina więcej do podsypania podczas wyrabiania )
  • 1 jajko
  • 100 ml oleju
  • 1/2 kubka cukru
  • 1 łyżeczka extraktu waniliowego
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 100 g jogurtu naturalnego - greckiego




na farsz : 


  • ok. 4 dużych jabłek ( powinny być twarde - u mnie 2 zielone + 2 czerwone )
  • 1/2 kubka orzechów włoskich ( możecie zastąpić laskowymi lub nawet migdałami )
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 3 łyżki cukru
  • 1/2 kubka suszonych borówek amerykańskich ( możecie zastąpić rodzynkami )













Sposób przygotowania : 




Z proporcji podanych wychodzi ok. 20 małych szt.
Zaczynamy od masy jabłecznej.
Jabłka dobrze myjemy i ścieramy ( wraz ze skórka ) na tarce o dużych oczkach.
Całość przekładamy na sucha patelnie i smażymy mieszając do czasu odparowania nadmiaru płynów.
Doprawiamy odrobiną cukru i cynamonem.
Masę odstawiamy do przestudzenia.
Do przestudzonej masy dorzucamy zmiksowane lub drobno posiekane orzechy i borówki = mieszamy. Odkładamy na bok.
W miedzy czasie zabieramy się za ciasto.
Do misy robota z łopatką ( lub ręcznie z trzepaczką do ubijania ) wrzucamy : jajko + cukier + wanilia  = chwilkę miksujemy.
Dodajemy : sol + olej + jogurt = mieszamy całość.
Na koniec dosypujemy suche : mąkę + proszek do pieczenia = mieszamy aż masa zacznie się ładnie łączyć.
Przekładamy całość na podsypaną stolnice. Ciasto jest bardzo wdzięczne w wyrabianiu, elastyczne i nie będzie się kleić.
W razie konieczności można lekko podsypać podczas wałkowania.
Piekarnik nastawiamy na 180 stop.C.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia - odstawiamy na sekundę na bok.
Ciasto najlepiej rozwałkowywać po kawałkach - dość cienko.
Kroimy na małe prostokąty = u mnie 12 cm / 8 cm.
Każdy prostokąt w szerz  dłuższej części, na ok. 1/3 długości całości, tniemy małe nacięcia.
Po przeciwnej stronie prostokąta układamy odrobinę farszu ( około łyżeczki ) i zaczynamy zwijać aż do końca - jak roladę.
Powstałe wcześniej nacięcia, na końcu ułożą nam ładne wykończenie całości i wzór grzebyka.
Oczywiście jeśli nie macie ochoty na taki wzór możecie dowolnie pozawijać we własne wzory.
Tak przygotowane układamy na blaszkach obok siebie i wkładamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy ok. 13 minut - do lekkiego zrumienienia.
Studzimy.
Na gotowo posypujemy cukrem pudrem.
Gotowe.
Smaczne, kruche i wypełnione przepysznym farszem :).
Polecam i pozdrawiam serdecznie.















www.swiatmojejk.blogspot.com















www.swiatmojejk.blogspot.com











Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Rożki z kremem śmietankowym.

Witam serdecznie. Rożki z rozpływającym się kremowo - śmietankowym wnętrzem. Niesamowicie pyszne i wciągające. Pracy przy nich, w zasadzie nie wiele i nie powinna Was odstraszać, od przygotowania tego pysznego deseru. Iście królewski deser, który świetnie pasuje na nadchodzące wolne dni, weekendowe coś do kawy  lub jakieś małe święto. Rożki możecie przygotować wcześniej i przechować w zamkniętym pojemniku a krem, gotowy w woreczku cukierniczym, spokojnie odłożyć w lodówce. Gdy goście nadchodzą = dwie minutki i gotowe :) istne czary mary ;)). Zapraszam ! Składniki :     ( z podanej ilości wychodzi ok 30 - 40 szt zależnie od wielkości ) na rożki :  500 g mąki pszennej 250 g zimnego masła  szczypta soli 250 g kwaśnej śmietany 3 łyżeczki cukru opcjonalnie odrobina pasty w wanilii na krem :   400 ml śmietany kremówki 1 opakowanie serka śmietankowego typu Philadelphia 4 łyż...