Przejdź do głównej zawartości

Mini grzebyczki.









www.swiatmojejk.blogspot.com













www.swiatmojejk.blogspot.com


















Witam serdecznie.

Mini grzebyczki z fajnego, kruchego ciasta z nadzieniem jabłecznym. W sam raz na smaki jesieni :).
Teraz najlepszy czas na ciasta i ciasteczka czy tarty z wykorzystaniem jabłek. 
Dziś propozycja myślę fajna - kruche  i fajnie plastyczne ciasto do wyrabiania a środek wypełniony smakami jesieni : jabłka, cynamon , orzechy….
Taka fajna przekąska w ciągu dnia do herbaty czy kawy na pewno Wam zasmakuje.
Zapraszam.











Składniki : 



na ciasto :


  • 450 g maki pszennej ( odrobina więcej do podsypania podczas wyrabiania )
  • 1 jajko
  • 100 ml oleju
  • 1/2 kubka cukru
  • 1 łyżeczka extraktu waniliowego
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 100 g jogurtu naturalnego - greckiego




na farsz : 


  • ok. 4 dużych jabłek ( powinny być twarde - u mnie 2 zielone + 2 czerwone )
  • 1/2 kubka orzechów włoskich ( możecie zastąpić laskowymi lub nawet migdałami )
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 3 łyżki cukru
  • 1/2 kubka suszonych borówek amerykańskich ( możecie zastąpić rodzynkami )













Sposób przygotowania : 




Z proporcji podanych wychodzi ok. 20 małych szt.
Zaczynamy od masy jabłecznej.
Jabłka dobrze myjemy i ścieramy ( wraz ze skórka ) na tarce o dużych oczkach.
Całość przekładamy na sucha patelnie i smażymy mieszając do czasu odparowania nadmiaru płynów.
Doprawiamy odrobiną cukru i cynamonem.
Masę odstawiamy do przestudzenia.
Do przestudzonej masy dorzucamy zmiksowane lub drobno posiekane orzechy i borówki = mieszamy. Odkładamy na bok.
W miedzy czasie zabieramy się za ciasto.
Do misy robota z łopatką ( lub ręcznie z trzepaczką do ubijania ) wrzucamy : jajko + cukier + wanilia  = chwilkę miksujemy.
Dodajemy : sol + olej + jogurt = mieszamy całość.
Na koniec dosypujemy suche : mąkę + proszek do pieczenia = mieszamy aż masa zacznie się ładnie łączyć.
Przekładamy całość na podsypaną stolnice. Ciasto jest bardzo wdzięczne w wyrabianiu, elastyczne i nie będzie się kleić.
W razie konieczności można lekko podsypać podczas wałkowania.
Piekarnik nastawiamy na 180 stop.C.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia - odstawiamy na sekundę na bok.
Ciasto najlepiej rozwałkowywać po kawałkach - dość cienko.
Kroimy na małe prostokąty = u mnie 12 cm / 8 cm.
Każdy prostokąt w szerz  dłuższej części, na ok. 1/3 długości całości, tniemy małe nacięcia.
Po przeciwnej stronie prostokąta układamy odrobinę farszu ( około łyżeczki ) i zaczynamy zwijać aż do końca - jak roladę.
Powstałe wcześniej nacięcia, na końcu ułożą nam ładne wykończenie całości i wzór grzebyka.
Oczywiście jeśli nie macie ochoty na taki wzór możecie dowolnie pozawijać we własne wzory.
Tak przygotowane układamy na blaszkach obok siebie i wkładamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy ok. 13 minut - do lekkiego zrumienienia.
Studzimy.
Na gotowo posypujemy cukrem pudrem.
Gotowe.
Smaczne, kruche i wypełnione przepysznym farszem :).
Polecam i pozdrawiam serdecznie.















www.swiatmojejk.blogspot.com















www.swiatmojejk.blogspot.com











Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Mini serniczki a la Maxi King

Witam serdecznie. Mam dziś dla Was super deser. Uzależniający :). Już od pierwszego kęsa będziecie szczęśliwi. Kremowe, śmietankowe nadzienie z niespodzianką w środku, w postaci toffi a całość pokryta czekoladą, chrupiącymi ciasteczkami i orzeszkami. Samo przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga pieczenia. Przygotować możecie te deserki w blaszkach od muffinek lub od mini muffinek = wtedy będą malutkie na kęsa. Pasują na każdą okazje i przyjęcia. Możecie też zrobić je, jako prezent z okazji zbliżającego się Święta Mamy... Święta Taty... Dnia Dziecka. Koniecznie wyprobujcie - zapraszam po przepis. Składniki :  ( z ilosci podanych w przepisie wyjdzie Wam 24 szt. w formach do muffinek lub więcej jeśli wybierzecie mini foremki ) 250 g herbatników czekoladowych  100 g masła 100 g czekolady z orzechami 200 g mleka 200 g cukru pudru 250 g masła 100 ml śmietany kremówki 450 g mleka w pros...