www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Witam serdecznie.
Mini grzebyczki z fajnego, kruchego ciasta z nadzieniem jabłecznym. W sam raz na smaki jesieni :).
Teraz najlepszy czas na ciasta i ciasteczka czy tarty z wykorzystaniem jabłek.
Dziś propozycja myślę fajna - kruche i fajnie plastyczne ciasto do wyrabiania a środek wypełniony smakami jesieni : jabłka, cynamon , orzechy….
Taka fajna przekąska w ciągu dnia do herbaty czy kawy na pewno Wam zasmakuje.
Zapraszam.
Składniki :
na ciasto :
- 450 g maki pszennej ( odrobina więcej do podsypania podczas wyrabiania )
- 1 jajko
- 100 ml oleju
- 1/2 kubka cukru
- 1 łyżeczka extraktu waniliowego
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 100 g jogurtu naturalnego - greckiego
na farsz :
- ok. 4 dużych jabłek ( powinny być twarde - u mnie 2 zielone + 2 czerwone )
- 1/2 kubka orzechów włoskich ( możecie zastąpić laskowymi lub nawet migdałami )
- 2 łyżeczki cynamonu
- 3 łyżki cukru
- 1/2 kubka suszonych borówek amerykańskich ( możecie zastąpić rodzynkami )
Sposób przygotowania :
Z proporcji podanych wychodzi ok. 20 małych szt.
Zaczynamy od masy jabłecznej.
Jabłka dobrze myjemy i ścieramy ( wraz ze skórka ) na tarce o dużych oczkach.
Całość przekładamy na sucha patelnie i smażymy mieszając do czasu odparowania nadmiaru płynów.
Doprawiamy odrobiną cukru i cynamonem.
Masę odstawiamy do przestudzenia.
Do przestudzonej masy dorzucamy zmiksowane lub drobno posiekane orzechy i borówki = mieszamy. Odkładamy na bok.
W miedzy czasie zabieramy się za ciasto.
Do misy robota z łopatką ( lub ręcznie z trzepaczką do ubijania ) wrzucamy : jajko + cukier + wanilia = chwilkę miksujemy.
Dodajemy : sol + olej + jogurt = mieszamy całość.
Na koniec dosypujemy suche : mąkę + proszek do pieczenia = mieszamy aż masa zacznie się ładnie łączyć.
Przekładamy całość na podsypaną stolnice. Ciasto jest bardzo wdzięczne w wyrabianiu, elastyczne i nie będzie się kleić.
W razie konieczności można lekko podsypać podczas wałkowania.
Piekarnik nastawiamy na 180 stop.C.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia - odstawiamy na sekundę na bok.
Ciasto najlepiej rozwałkowywać po kawałkach - dość cienko.
Kroimy na małe prostokąty = u mnie 12 cm / 8 cm.
Każdy prostokąt w szerz dłuższej części, na ok. 1/3 długości całości, tniemy małe nacięcia.
Po przeciwnej stronie prostokąta układamy odrobinę farszu ( około łyżeczki ) i zaczynamy zwijać aż do końca - jak roladę.
Powstałe wcześniej nacięcia, na końcu ułożą nam ładne wykończenie całości i wzór grzebyka.
Oczywiście jeśli nie macie ochoty na taki wzór możecie dowolnie pozawijać we własne wzory.
Tak przygotowane układamy na blaszkach obok siebie i wkładamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy ok. 13 minut - do lekkiego zrumienienia.
Studzimy.
Na gotowo posypujemy cukrem pudrem.
Gotowe.
Smaczne, kruche i wypełnione przepysznym farszem :).
Polecam i pozdrawiam serdecznie.
www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz