Przejdź do głównej zawartości

Flatbread - pizzerki.









www.swiatmojejk.blogspot.com











www.swiatmojejk.blogspot.com















Witam serdecznie.
Dziś powracam do tematu pizzerek. Choć właściwie nie jest to do końca klasyczna pizzerka którą zazwyczaj robię w rożnych odmianach bo jest o wiele cieńsza. 
Ten rodzaj chlebka to rodzaj flatbred czyli bardzo cienkie, chrupiące ciasto pizzowe i delikatna ilość dodatków lub wersja bez dodatków.
Ten rodzaj chlebków doskonale się sprawdza w wersji czystej, upieczonej jako dodatek do dań.
A u mnie dziś w wersji z pysznymi dodatkami jako drugie śniadanie lub przekąskę w ciągu dnia.
Są naprawdę pyszne, aromatyczne i chrupiące.
Zapraszam – spróbujcie sami.












Składniki :




na ciasto :


  • 3 1/2 kubka maki
  • 1 1/2 łyżeczki soli
  • 1 1/2 łyżeczki cukru
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 1/3 kubka letniej wody
  • 20 g świeżych drożdży




na farsz :



  • 1 puszka ananasów
  • 2 jajka
  • 2-3 opakowania cienko pokrojonego wędzonego boczku ( u mnie opakowania po 100 g )
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 kubek creme fraiche
  • 1 opakowanie ricotty
  • 1/2 kubka startego parmezanu
  • sol i pierz do smaku












Sposób przygotowania : 




Na wstępie dodam ze z tych proporcji wyjdzie Wam śmiało 24 cieniutkich flatbreadków. Jeśli chcecie  możecie część spokojnie zamrozić albo przepis po prostu proporcjonalnie zmniejszyć do Waszych potrzeb.
Zaczynamy od ciasta.
Do miseczki odmierzamy letnia wodę + cukier + rozkruszamy drożdże = całość mieszamy i odkładamy aby zaczyn rozpoczął swoja prace.
W miedzy czasie do misy miksera z końcówką do wyrabiania ciast ( można metoda ręczną = drewniana łyżka i ręce :)) - wsypujemy mąkę + sól + oliwę = lekko całość mieszamy.
Dolewamy zaczyn drożdżowy i wyrabiamy dość długo na elastyczne i jednolite ciasto.
Przekładamy do natłuszczonej oliwa miski i pozostawiamy pod przykryciem na ok. 1 godzinkę do wyrastania.
W miedzy czasie robimy farsz.
Przygotowujemy sobie ananas = odsączmy na sitku i kroimy na drobną kosteczkę. Odkładamy.
Boczek - plasterki tniemy na drobno. Przekładamy na sucha patelnie i smażymy na złoty kolor = przekładamy na talerzyk z papierem kuchennym do odsączenia nadmiaru tłuszczu.
Do miseczki wrzucamy : ricottę + creme fraiche + 2 jajka + oregano + tymianek + sól i pieprz = całość dokładnie mieszamy. Odstawiamy na bok.
Piekarnik nastawiamy na 220 stop. C.
Uwaga = blaszka na której będziecie piec także ląduje w piecu i nagrzewa się.
W miedzy czasie nasze ciasto już wyrosło i możemy zacząć prace łączenia wszystkiego w całość.
Odkrawamy po kawałku ciasta i na podsypanej stolnicy rozwałkowujemy na płaską i cienką pizzerkę = nie muszą być doskonale i nie muszą być równe.
U mnie wielkość dopasowałam tak aby wchodziły 3 lub 4 na blaszkę.
Dobrze jest przygotować sobie jeszcze jedną blaszkę ( tacę ) z której już tylko będziecie zsuwać gotowe pizzerki na blachę do pieca.
Przygotowujemy po 3 - 4 pizzerki jednoczenia i układamy na podsypaną blaszkę.
Na każdej rozkładamy po drobinie boczku i ananasa.
Całość polewamy ok. 1 łyżką przygotowanego sosu - delikatnie rozprowadzamy po całości ale zostawiając brzegi.
Gdy piekarnik będzie już nagrzany, bardzo ostrożnie przekładamy - najlepiej zsuwając poszczególne flatbreadki - na nagrzaną blaszkę w piekarniku.
Trzeba uważać aby się nie poparzyć.
Mozecie oczywiście znaleźć własną metodę która dla Was będzie wygodna.
Mozecie także zastosować tutaj jak najbardziej kamień do pizzy - jeśli posiadacie.
Pieczemy ok. 8 - 9 minut = do zrumienienia.
Gdy pierwsza tura już w piecu rozwałkowujemy i przygotowujemy druga i tak aż do końca.
Studzimy i zajadamy :)).
Smacznego.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.











www.swiatmojejk.blogspot.com














www.swiatmojejk.blogspot.com











Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...