www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Witam serdecznie.
Dziś powracam do tematu pizzerek. Choć właściwie nie jest to do końca klasyczna pizzerka którą zazwyczaj robię w rożnych odmianach bo jest o wiele cieńsza.
Ten rodzaj chlebka to rodzaj flatbred czyli bardzo cienkie, chrupiące ciasto pizzowe i delikatna ilość dodatków lub wersja bez dodatków.
Ten rodzaj chlebków doskonale się sprawdza w wersji czystej, upieczonej jako dodatek do dań.
A u mnie dziś w wersji z pysznymi dodatkami jako drugie śniadanie lub przekąskę w ciągu dnia.
Są naprawdę pyszne, aromatyczne i chrupiące.
Zapraszam – spróbujcie sami.
Składniki :
na ciasto :
- 3 1/2 kubka maki
- 1 1/2 łyżeczki soli
- 1 1/2 łyżeczki cukru
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 1/3 kubka letniej wody
- 20 g świeżych drożdży
na farsz :
- 1 puszka ananasów
- 2 jajka
- 2-3 opakowania cienko pokrojonego wędzonego boczku ( u mnie opakowania po 100 g )
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 kubek creme fraiche
- 1 opakowanie ricotty
- 1/2 kubka startego parmezanu
- sol i pierz do smaku
Sposób przygotowania :
Na wstępie dodam ze z tych proporcji wyjdzie Wam śmiało 24 cieniutkich flatbreadków. Jeśli chcecie możecie część spokojnie zamrozić albo przepis po prostu proporcjonalnie zmniejszyć do Waszych potrzeb.
Zaczynamy od ciasta.
Do miseczki odmierzamy letnia wodę + cukier + rozkruszamy drożdże = całość mieszamy i odkładamy aby zaczyn rozpoczął swoja prace.
W miedzy czasie do misy miksera z końcówką do wyrabiania ciast ( można metoda ręczną = drewniana łyżka i ręce :)) - wsypujemy mąkę + sól + oliwę = lekko całość mieszamy.
Dolewamy zaczyn drożdżowy i wyrabiamy dość długo na elastyczne i jednolite ciasto.
Przekładamy do natłuszczonej oliwa miski i pozostawiamy pod przykryciem na ok. 1 godzinkę do wyrastania.
W miedzy czasie robimy farsz.
Przygotowujemy sobie ananas = odsączmy na sitku i kroimy na drobną kosteczkę. Odkładamy.
Boczek - plasterki tniemy na drobno. Przekładamy na sucha patelnie i smażymy na złoty kolor = przekładamy na talerzyk z papierem kuchennym do odsączenia nadmiaru tłuszczu.
Do miseczki wrzucamy : ricottę + creme fraiche + 2 jajka + oregano + tymianek + sól i pieprz = całość dokładnie mieszamy. Odstawiamy na bok.
Piekarnik nastawiamy na 220 stop. C.
Uwaga = blaszka na której będziecie piec także ląduje w piecu i nagrzewa się.
W miedzy czasie nasze ciasto już wyrosło i możemy zacząć prace łączenia wszystkiego w całość.
Odkrawamy po kawałku ciasta i na podsypanej stolnicy rozwałkowujemy na płaską i cienką pizzerkę = nie muszą być doskonale i nie muszą być równe.
U mnie wielkość dopasowałam tak aby wchodziły 3 lub 4 na blaszkę.
Dobrze jest przygotować sobie jeszcze jedną blaszkę ( tacę ) z której już tylko będziecie zsuwać gotowe pizzerki na blachę do pieca.
Przygotowujemy po 3 - 4 pizzerki jednoczenia i układamy na podsypaną blaszkę.
Na każdej rozkładamy po drobinie boczku i ananasa.
Całość polewamy ok. 1 łyżką przygotowanego sosu - delikatnie rozprowadzamy po całości ale zostawiając brzegi.
Gdy piekarnik będzie już nagrzany, bardzo ostrożnie przekładamy - najlepiej zsuwając poszczególne flatbreadki - na nagrzaną blaszkę w piekarniku.
Trzeba uważać aby się nie poparzyć.
Mozecie oczywiście znaleźć własną metodę która dla Was będzie wygodna.
Mozecie także zastosować tutaj jak najbardziej kamień do pizzy - jeśli posiadacie.
Pieczemy ok. 8 - 9 minut = do zrumienienia.
Gdy pierwsza tura już w piecu rozwałkowujemy i przygotowujemy druga i tak aż do końca.
Studzimy i zajadamy :)).
Smacznego.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.
www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz