Przejdź do głównej zawartości

Flatbread - pizzerki.









www.swiatmojejk.blogspot.com











www.swiatmojejk.blogspot.com















Witam serdecznie.
Dziś powracam do tematu pizzerek. Choć właściwie nie jest to do końca klasyczna pizzerka którą zazwyczaj robię w rożnych odmianach bo jest o wiele cieńsza. 
Ten rodzaj chlebka to rodzaj flatbred czyli bardzo cienkie, chrupiące ciasto pizzowe i delikatna ilość dodatków lub wersja bez dodatków.
Ten rodzaj chlebków doskonale się sprawdza w wersji czystej, upieczonej jako dodatek do dań.
A u mnie dziś w wersji z pysznymi dodatkami jako drugie śniadanie lub przekąskę w ciągu dnia.
Są naprawdę pyszne, aromatyczne i chrupiące.
Zapraszam – spróbujcie sami.












Składniki :




na ciasto :


  • 3 1/2 kubka maki
  • 1 1/2 łyżeczki soli
  • 1 1/2 łyżeczki cukru
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 1/3 kubka letniej wody
  • 20 g świeżych drożdży




na farsz :



  • 1 puszka ananasów
  • 2 jajka
  • 2-3 opakowania cienko pokrojonego wędzonego boczku ( u mnie opakowania po 100 g )
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 kubek creme fraiche
  • 1 opakowanie ricotty
  • 1/2 kubka startego parmezanu
  • sol i pierz do smaku












Sposób przygotowania : 




Na wstępie dodam ze z tych proporcji wyjdzie Wam śmiało 24 cieniutkich flatbreadków. Jeśli chcecie  możecie część spokojnie zamrozić albo przepis po prostu proporcjonalnie zmniejszyć do Waszych potrzeb.
Zaczynamy od ciasta.
Do miseczki odmierzamy letnia wodę + cukier + rozkruszamy drożdże = całość mieszamy i odkładamy aby zaczyn rozpoczął swoja prace.
W miedzy czasie do misy miksera z końcówką do wyrabiania ciast ( można metoda ręczną = drewniana łyżka i ręce :)) - wsypujemy mąkę + sól + oliwę = lekko całość mieszamy.
Dolewamy zaczyn drożdżowy i wyrabiamy dość długo na elastyczne i jednolite ciasto.
Przekładamy do natłuszczonej oliwa miski i pozostawiamy pod przykryciem na ok. 1 godzinkę do wyrastania.
W miedzy czasie robimy farsz.
Przygotowujemy sobie ananas = odsączmy na sitku i kroimy na drobną kosteczkę. Odkładamy.
Boczek - plasterki tniemy na drobno. Przekładamy na sucha patelnie i smażymy na złoty kolor = przekładamy na talerzyk z papierem kuchennym do odsączenia nadmiaru tłuszczu.
Do miseczki wrzucamy : ricottę + creme fraiche + 2 jajka + oregano + tymianek + sól i pieprz = całość dokładnie mieszamy. Odstawiamy na bok.
Piekarnik nastawiamy na 220 stop. C.
Uwaga = blaszka na której będziecie piec także ląduje w piecu i nagrzewa się.
W miedzy czasie nasze ciasto już wyrosło i możemy zacząć prace łączenia wszystkiego w całość.
Odkrawamy po kawałku ciasta i na podsypanej stolnicy rozwałkowujemy na płaską i cienką pizzerkę = nie muszą być doskonale i nie muszą być równe.
U mnie wielkość dopasowałam tak aby wchodziły 3 lub 4 na blaszkę.
Dobrze jest przygotować sobie jeszcze jedną blaszkę ( tacę ) z której już tylko będziecie zsuwać gotowe pizzerki na blachę do pieca.
Przygotowujemy po 3 - 4 pizzerki jednoczenia i układamy na podsypaną blaszkę.
Na każdej rozkładamy po drobinie boczku i ananasa.
Całość polewamy ok. 1 łyżką przygotowanego sosu - delikatnie rozprowadzamy po całości ale zostawiając brzegi.
Gdy piekarnik będzie już nagrzany, bardzo ostrożnie przekładamy - najlepiej zsuwając poszczególne flatbreadki - na nagrzaną blaszkę w piekarniku.
Trzeba uważać aby się nie poparzyć.
Mozecie oczywiście znaleźć własną metodę która dla Was będzie wygodna.
Mozecie także zastosować tutaj jak najbardziej kamień do pizzy - jeśli posiadacie.
Pieczemy ok. 8 - 9 minut = do zrumienienia.
Gdy pierwsza tura już w piecu rozwałkowujemy i przygotowujemy druga i tak aż do końca.
Studzimy i zajadamy :)).
Smacznego.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.











www.swiatmojejk.blogspot.com














www.swiatmojejk.blogspot.com











Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych