www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Witam serdecznie.
Lasagne to danie składające się z makaronu o tej samej nazwie ( kształt prostokątny ) i sosu pomidorowego z dodatkami mięsa czy tez warzyw.
Potrawa wywodzi się z kuchni Włoskiej i jest tam podstawowym daniem choć przecież np. Polska kuchnia tez ma swoje zapiekanki :).
Każdy ma swoje sposoby i gusta. U mnie dziś wersja naprawdę bardzo smaczna a tajemnica chyba tkwi w aromatycznych dodatkach i dłuższym gotowaniu sosu - po prostu takie moje gotowanie :).
Naprawdę warta polecenia i dlatego podaje przepis i składniki abyście mogli sami się przekonać.
Zapraszam.
Składniki :
- 2 opakowania po 500 g makaronu typu lasagne
- 500 g mięsa mielonego ( możecie zrobić wersje bez mięsną )
- 1 litr bulionu cielęcego ( można zastąpić warzywnym )
- 1 puszka ( 400 g ) pomidorów z bazylią
- mały pęczek oregano świeżego
- mały pęczek tymianku świeżego
- 4 cebule
- 4 -5 ząbków czosnku
- sol i pierz do smaku
- ok. 2 -3 łyżek suszonego oregano
- 2 łyżki ziół prowansalskich
- 1 cukinia
- 2 pomidory
- 3 czerwone spitz papryki
- 2 zielone spitz papryki
- 1 litr Passaty z bazylią ( przecier włoski z pomidorów )
- 3 łyżki pasty pomidorowej - koncentratu
- ok. 3 łyżek cukru brązowego
- 1 kubek startego parmezanu
- 1 kubek potartego ementalera lub goudy
Sposób przygotowania :
Z podanych składników, jak zapewne da się zauważyć wyjdzie Wam całkiem spora forma. Jeśli lubicie lasagne to nie macie się czym martwic - z cała pewnością zniknie szybko.
Zaczynamy od najważniejszego czyli sosu.
Przygotowujemy większy garnek.
Drobno siekamy cebule + czosnek = smażymy na odrobinie oleju do niezłocenia.
Dokładamy mięso mielone + oregano suszone + zioła prowansalskie + odrobina soli i pieprzu = całość podsmażamy mieszając jakieś 2 minutki.
Dorzucamy do tego w kostkę pokrojone drobno pomidory + tymianek świeży + oregano + pastę z pomidorów + passatę + pomidory z puszki + bulion = całość zagotowujemy i gotujemy jakieś 5 minut.
Kroimy w drobna kostkę papryki + cukinie = dokładamy do garnka.
Doprawiamy cukrem brązowym i mieszamy całość.
Zostawiamy sos na wolnym ogniu na jakieś 2 godzinki. Powinien spokojnie się gotować i nabrać w tym czasie wyrazistego smaku. Stanie się poza tym gesty.
Pod koniec gotowania dorzucamy połowę z potartych serów.
Piekarnik nastawiamy na 200 stop. C.
Przygotowujemy formę dużą ( u mnie przeważnie forma 20 cm / 30 cm ), prostokątną o wysokich brzegach - możecie tez zrobić w dwóch mniejszych.
Fajnie jeśli przyłożycie Wasze płaty lasagny i będą pasowały po rozłożeniu do formy naczynia - wtedy ładniej Wam się ułoży i wygląda lepiej podczas krojenia.
Na dno naczynia polewamy jakieś 2 -3 łyżki sosu. Tak aby pokryć dno naczynia.
Układamy warstwę z płatów makaronu - jeden obok drugiego.
Ponownie polewamy równomiernie sosem i ponownie układamy warstwę makaronu - tak postępujemy aż do końca.
Warstwa sosu nie musi być gruba ale równo rozłożona - tak aby makaron nasiąkł sosem.
Na ostatnią warstwę makaronu rozkładamy sos i posypujemy pozostałą częścią potartego sera.
Całość ląduje w piecu na jakieś 25 - 30 minut.
Jeśli wierzchnia warstwa zbyt szybko Wam się zacznie zapiekać, połóżcie na górę folie do pieczenia.
Gotowe.
Podajemy po lekkim przestudzeniu np. w towarzystwie świeżej sałaty z dresingiem.
Pysznie i aromatycznie.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz