Przejdź do głównej zawartości

Lasagne - włoska zapiekanka.








www.swiatmojejk.blogspot.com














www.swiatmojejk.blogspot.com












Witam serdecznie.

Lasagne to danie składające się z makaronu o tej samej nazwie ( kształt prostokątny ) i sosu pomidorowego z dodatkami mięsa czy tez warzyw.
Potrawa wywodzi się z kuchni Włoskiej i jest tam podstawowym daniem choć przecież np. Polska kuchnia tez ma swoje zapiekanki :).
Każdy ma swoje sposoby i gusta. U mnie dziś wersja naprawdę bardzo smaczna a tajemnica chyba tkwi w aromatycznych dodatkach i dłuższym gotowaniu sosu - po prostu takie moje gotowanie :).
Naprawdę warta polecenia i dlatego podaje przepis i składniki abyście mogli sami się przekonać.
Zapraszam.












Składniki : 



  • 2 opakowania po 500 g makaronu typu lasagne
  • 500 g mięsa mielonego ( możecie zrobić wersje bez mięsną )
  • 1 litr bulionu cielęcego ( można zastąpić warzywnym )
  • 1 puszka ( 400 g ) pomidorów z bazylią
  • mały pęczek oregano świeżego
  • mały pęczek tymianku świeżego
  • 4 cebule
  • 4 -5 ząbków czosnku
  • sol i pierz do smaku
  • ok. 2 -3 łyżek suszonego oregano
  • 2 łyżki ziół prowansalskich
  • 1 cukinia
  • 2 pomidory
  • 3 czerwone spitz papryki
  • 2 zielone spitz papryki
  • 1 litr Passaty z bazylią ( przecier włoski z pomidorów )
  • 3 łyżki pasty pomidorowej - koncentratu
  • ok. 3 łyżek cukru brązowego
  • 1 kubek startego parmezanu
  • 1 kubek potartego ementalera lub goudy








Sposób przygotowania : 





Z podanych składników, jak zapewne da się zauważyć wyjdzie Wam całkiem spora forma. Jeśli lubicie lasagne to nie macie się czym martwic - z cała pewnością zniknie szybko. 
Zaczynamy od najważniejszego czyli sosu.
Przygotowujemy większy garnek.
Drobno siekamy cebule + czosnek = smażymy na odrobinie oleju do niezłocenia.
Dokładamy mięso mielone + oregano suszone + zioła prowansalskie + odrobina soli i pieprzu = całość podsmażamy mieszając jakieś 2 minutki.
Dorzucamy do tego w kostkę pokrojone drobno pomidory + tymianek świeży + oregano + pastę z pomidorów + passatę + pomidory z puszki + bulion = całość zagotowujemy i gotujemy jakieś 5 minut.
Kroimy w drobna kostkę papryki + cukinie = dokładamy do garnka.
Doprawiamy cukrem brązowym i mieszamy całość.
Zostawiamy sos na wolnym ogniu na jakieś 2 godzinki. Powinien spokojnie się gotować i nabrać w tym czasie wyrazistego smaku. Stanie się poza tym gesty.
Pod koniec gotowania dorzucamy połowę z potartych serów.
Piekarnik nastawiamy na 200 stop. C.
Przygotowujemy formę dużą ( u mnie przeważnie forma 20 cm / 30 cm ), prostokątną o wysokich brzegach - możecie tez zrobić w dwóch mniejszych.
Fajnie jeśli przyłożycie Wasze płaty lasagny i będą pasowały po rozłożeniu do formy naczynia - wtedy ładniej Wam się ułoży i wygląda lepiej podczas krojenia.
Na dno naczynia polewamy jakieś 2 -3 łyżki sosu. Tak aby pokryć dno naczynia.
Układamy warstwę z płatów makaronu - jeden obok drugiego.
Ponownie polewamy równomiernie sosem i ponownie układamy warstwę makaronu - tak postępujemy aż do końca.
Warstwa sosu nie musi być gruba ale równo rozłożona - tak aby makaron nasiąkł sosem.
Na ostatnią warstwę makaronu rozkładamy sos i posypujemy pozostałą częścią potartego sera.
Całość ląduje w piecu na jakieś 25 - 30 minut.
Jeśli wierzchnia warstwa zbyt szybko Wam się zacznie zapiekać, połóżcie na górę folie do pieczenia.
Gotowe.
Podajemy po lekkim przestudzeniu np. w towarzystwie świeżej sałaty z dresingiem.
Pysznie i aromatycznie.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.













www.swiatmojejk.blogspot.com





Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Mini serniczki a la Maxi King

Witam serdecznie. Mam dziś dla Was super deser. Uzależniający :). Już od pierwszego kęsa będziecie szczęśliwi. Kremowe, śmietankowe nadzienie z niespodzianką w środku, w postaci toffi a całość pokryta czekoladą, chrupiącymi ciasteczkami i orzeszkami. Samo przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga pieczenia. Przygotować możecie te deserki w blaszkach od muffinek lub od mini muffinek = wtedy będą malutkie na kęsa. Pasują na każdą okazje i przyjęcia. Możecie też zrobić je, jako prezent z okazji zbliżającego się Święta Mamy... Święta Taty... Dnia Dziecka. Koniecznie wyprobujcie - zapraszam po przepis. Składniki :  ( z ilosci podanych w przepisie wyjdzie Wam 24 szt. w formach do muffinek lub więcej jeśli wybierzecie mini foremki ) 250 g herbatników czekoladowych  100 g masła 100 g czekolady z orzechami 200 g mleka 200 g cukru pudru 250 g masła 100 ml śmietany kremówki 450 g mleka w pros...