Przejdź do głównej zawartości

Lasagne - włoska zapiekanka.








www.swiatmojejk.blogspot.com














www.swiatmojejk.blogspot.com












Witam serdecznie.

Lasagne to danie składające się z makaronu o tej samej nazwie ( kształt prostokątny ) i sosu pomidorowego z dodatkami mięsa czy tez warzyw.
Potrawa wywodzi się z kuchni Włoskiej i jest tam podstawowym daniem choć przecież np. Polska kuchnia tez ma swoje zapiekanki :).
Każdy ma swoje sposoby i gusta. U mnie dziś wersja naprawdę bardzo smaczna a tajemnica chyba tkwi w aromatycznych dodatkach i dłuższym gotowaniu sosu - po prostu takie moje gotowanie :).
Naprawdę warta polecenia i dlatego podaje przepis i składniki abyście mogli sami się przekonać.
Zapraszam.












Składniki : 



  • 2 opakowania po 500 g makaronu typu lasagne
  • 500 g mięsa mielonego ( możecie zrobić wersje bez mięsną )
  • 1 litr bulionu cielęcego ( można zastąpić warzywnym )
  • 1 puszka ( 400 g ) pomidorów z bazylią
  • mały pęczek oregano świeżego
  • mały pęczek tymianku świeżego
  • 4 cebule
  • 4 -5 ząbków czosnku
  • sol i pierz do smaku
  • ok. 2 -3 łyżek suszonego oregano
  • 2 łyżki ziół prowansalskich
  • 1 cukinia
  • 2 pomidory
  • 3 czerwone spitz papryki
  • 2 zielone spitz papryki
  • 1 litr Passaty z bazylią ( przecier włoski z pomidorów )
  • 3 łyżki pasty pomidorowej - koncentratu
  • ok. 3 łyżek cukru brązowego
  • 1 kubek startego parmezanu
  • 1 kubek potartego ementalera lub goudy








Sposób przygotowania : 





Z podanych składników, jak zapewne da się zauważyć wyjdzie Wam całkiem spora forma. Jeśli lubicie lasagne to nie macie się czym martwic - z cała pewnością zniknie szybko. 
Zaczynamy od najważniejszego czyli sosu.
Przygotowujemy większy garnek.
Drobno siekamy cebule + czosnek = smażymy na odrobinie oleju do niezłocenia.
Dokładamy mięso mielone + oregano suszone + zioła prowansalskie + odrobina soli i pieprzu = całość podsmażamy mieszając jakieś 2 minutki.
Dorzucamy do tego w kostkę pokrojone drobno pomidory + tymianek świeży + oregano + pastę z pomidorów + passatę + pomidory z puszki + bulion = całość zagotowujemy i gotujemy jakieś 5 minut.
Kroimy w drobna kostkę papryki + cukinie = dokładamy do garnka.
Doprawiamy cukrem brązowym i mieszamy całość.
Zostawiamy sos na wolnym ogniu na jakieś 2 godzinki. Powinien spokojnie się gotować i nabrać w tym czasie wyrazistego smaku. Stanie się poza tym gesty.
Pod koniec gotowania dorzucamy połowę z potartych serów.
Piekarnik nastawiamy na 200 stop. C.
Przygotowujemy formę dużą ( u mnie przeważnie forma 20 cm / 30 cm ), prostokątną o wysokich brzegach - możecie tez zrobić w dwóch mniejszych.
Fajnie jeśli przyłożycie Wasze płaty lasagny i będą pasowały po rozłożeniu do formy naczynia - wtedy ładniej Wam się ułoży i wygląda lepiej podczas krojenia.
Na dno naczynia polewamy jakieś 2 -3 łyżki sosu. Tak aby pokryć dno naczynia.
Układamy warstwę z płatów makaronu - jeden obok drugiego.
Ponownie polewamy równomiernie sosem i ponownie układamy warstwę makaronu - tak postępujemy aż do końca.
Warstwa sosu nie musi być gruba ale równo rozłożona - tak aby makaron nasiąkł sosem.
Na ostatnią warstwę makaronu rozkładamy sos i posypujemy pozostałą częścią potartego sera.
Całość ląduje w piecu na jakieś 25 - 30 minut.
Jeśli wierzchnia warstwa zbyt szybko Wam się zacznie zapiekać, połóżcie na górę folie do pieczenia.
Gotowe.
Podajemy po lekkim przestudzeniu np. w towarzystwie świeżej sałaty z dresingiem.
Pysznie i aromatycznie.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.













www.swiatmojejk.blogspot.com





Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...