Przejdź do głównej zawartości

Pierś z kurczaka z pesto i chorizo.








www.swiatmojejk.blogspot.com














www.swiatmojejk.blogspot.com


















Witam serdecznie.
Coraz chłodniejsze powietrze a co z tym związane coraz bliższa jesień. Za oknami pogoda zaczyna skłaniać Nas do częstszego pozostania w domach a co za tym idzie poświęcaniu więcej czasu w kuchni.
Co niektórzy chętniej sięgają już po cięższe, syte potrawy a co niektórzy chętniej odpalają piekarniki i pieką = co w tym roku podczas trwających upałów było raczej dla mega wytrwałych.
W związku z ty i u mnie dziś danie mięsne i syte.
Super soczysta, mięciutka i aromatyczna pierś którą nasycicie siebie i rodzinkę z cała pewnością.
Jej przygotowanie jest szybkie i proste a dodatki to już Wasze upodobania = u mnie ryż lub puree ziemniaczane a najczęściej prosta sałata dopełnia dzieła : )).
Zapraszam. 












Składniki : 





  • 5 piersi z kurczaka ( duże i całe )
  • 4 łyżeczki pesto ( możecie użyć kupnego lub zrobić sami - ja używam mojego domowego z tego przepisu .. http://swiatmojejk.blogspot.de/2013/08/pesto-bazyliowo-pietruszkowe-czyli-moj.html )
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 opakowanie cienkich plasterków chorizo ( hiszpańska kiełbasa )
  • 1 - 2 opakowania cienkich plasterków wędzonego boczku
  • odrobina świeżo zmielonego pieprzu













Sposób przygotowania : 





Zacznę od tego ze porcja jest dość spora i spokojnie wykarmicie nią rodzinkę :).
Jeśli chodzi o kiełbaskę chorizo - z całą pewnością znajdziecie ją w większości sklepów. Jest to bardzo fajnie aromatyzowana hiszpańska wołowina przyprawiana miedzy innymi wędzoną papryką.
Nadaje potrawa odpowiednia soczystość i charakterystyczny smak dlatego polecam użycie.
Zaczynamy od przygotowania naczynia w którym będziemy zapiekać nasze piersi. Nie musi być duże ale tak aby spokojnie pomieściło obok siebie nasze piersi = odkładamy na chwilkę na bok.
W miseczce mieszamy pesto + musztardę. Odkładamy.
Każdą pierś dobrze myjemy i osuszamy. Przekrawamy jak książkę na pół - nie do końca - otwierając.
Każdą pierś smarujemy w środku odrobina przygotowanego pesto - z obu stron.
Układamy plasterki chorizo = całość zamykamy.
Każdą pierś obwijamy w ok. 2 plasterki cienkiego boczku - tak aby całość zamknąć i nam się nie rozwijała podczas smażenia a dodatkowo nada nam boczek smaku.
Przygotowujemy sobie w ten sposób wszystkie piersi.
Pomału możemy rozgrzewać piekarnik na 170 stop. C.
Zanim jednak wylądują nasze zawiniątka w piecu każdą smażymy krótko na oliwie na patelni = ok. 2-3 minut z każdej strony. 
Piersi nabiorą koloru z góry ale środek ma być jeszcze surowy.
Całość oprószamy świeżo zmielonym pieprzem.
Tak przygotowane układamy do przygotowanego wcześniej naczynia.
Polewamy całość naszym tłuszczem pozostałym z patelni po smażeniu.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 12 - 15 minut.
Zbyt długie pieczenia spowoduje wysuszenie naszym soczystych piersi.
Gotowe.
Podajemy dowolnie z ryżem lub ziemniakami czy nawet w towarzystwie chrupiącej sałaty.
Smacznie, szybko i naprawdę warte przygotowania.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.
















www.swiatmojejk.blogspot.com















www.swiatmojejk.blogspot.com





Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Mini serniczki a la Maxi King

Witam serdecznie. Mam dziś dla Was super deser. Uzależniający :). Już od pierwszego kęsa będziecie szczęśliwi. Kremowe, śmietankowe nadzienie z niespodzianką w środku, w postaci toffi a całość pokryta czekoladą, chrupiącymi ciasteczkami i orzeszkami. Samo przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga pieczenia. Przygotować możecie te deserki w blaszkach od muffinek lub od mini muffinek = wtedy będą malutkie na kęsa. Pasują na każdą okazje i przyjęcia. Możecie też zrobić je, jako prezent z okazji zbliżającego się Święta Mamy... Święta Taty... Dnia Dziecka. Koniecznie wyprobujcie - zapraszam po przepis. Składniki :  ( z ilosci podanych w przepisie wyjdzie Wam 24 szt. w formach do muffinek lub więcej jeśli wybierzecie mini foremki ) 250 g herbatników czekoladowych  100 g masła 100 g czekolady z orzechami 200 g mleka 200 g cukru pudru 250 g masła 100 ml śmietany kremówki 450 g mleka w pros...