Przejdź do głównej zawartości

Pierś z kurczaka z pesto i chorizo.








www.swiatmojejk.blogspot.com














www.swiatmojejk.blogspot.com


















Witam serdecznie.
Coraz chłodniejsze powietrze a co z tym związane coraz bliższa jesień. Za oknami pogoda zaczyna skłaniać Nas do częstszego pozostania w domach a co za tym idzie poświęcaniu więcej czasu w kuchni.
Co niektórzy chętniej sięgają już po cięższe, syte potrawy a co niektórzy chętniej odpalają piekarniki i pieką = co w tym roku podczas trwających upałów było raczej dla mega wytrwałych.
W związku z ty i u mnie dziś danie mięsne i syte.
Super soczysta, mięciutka i aromatyczna pierś którą nasycicie siebie i rodzinkę z cała pewnością.
Jej przygotowanie jest szybkie i proste a dodatki to już Wasze upodobania = u mnie ryż lub puree ziemniaczane a najczęściej prosta sałata dopełnia dzieła : )).
Zapraszam. 












Składniki : 





  • 5 piersi z kurczaka ( duże i całe )
  • 4 łyżeczki pesto ( możecie użyć kupnego lub zrobić sami - ja używam mojego domowego z tego przepisu .. http://swiatmojejk.blogspot.de/2013/08/pesto-bazyliowo-pietruszkowe-czyli-moj.html )
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 opakowanie cienkich plasterków chorizo ( hiszpańska kiełbasa )
  • 1 - 2 opakowania cienkich plasterków wędzonego boczku
  • odrobina świeżo zmielonego pieprzu













Sposób przygotowania : 





Zacznę od tego ze porcja jest dość spora i spokojnie wykarmicie nią rodzinkę :).
Jeśli chodzi o kiełbaskę chorizo - z całą pewnością znajdziecie ją w większości sklepów. Jest to bardzo fajnie aromatyzowana hiszpańska wołowina przyprawiana miedzy innymi wędzoną papryką.
Nadaje potrawa odpowiednia soczystość i charakterystyczny smak dlatego polecam użycie.
Zaczynamy od przygotowania naczynia w którym będziemy zapiekać nasze piersi. Nie musi być duże ale tak aby spokojnie pomieściło obok siebie nasze piersi = odkładamy na chwilkę na bok.
W miseczce mieszamy pesto + musztardę. Odkładamy.
Każdą pierś dobrze myjemy i osuszamy. Przekrawamy jak książkę na pół - nie do końca - otwierając.
Każdą pierś smarujemy w środku odrobina przygotowanego pesto - z obu stron.
Układamy plasterki chorizo = całość zamykamy.
Każdą pierś obwijamy w ok. 2 plasterki cienkiego boczku - tak aby całość zamknąć i nam się nie rozwijała podczas smażenia a dodatkowo nada nam boczek smaku.
Przygotowujemy sobie w ten sposób wszystkie piersi.
Pomału możemy rozgrzewać piekarnik na 170 stop. C.
Zanim jednak wylądują nasze zawiniątka w piecu każdą smażymy krótko na oliwie na patelni = ok. 2-3 minut z każdej strony. 
Piersi nabiorą koloru z góry ale środek ma być jeszcze surowy.
Całość oprószamy świeżo zmielonym pieprzem.
Tak przygotowane układamy do przygotowanego wcześniej naczynia.
Polewamy całość naszym tłuszczem pozostałym z patelni po smażeniu.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 12 - 15 minut.
Zbyt długie pieczenia spowoduje wysuszenie naszym soczystych piersi.
Gotowe.
Podajemy dowolnie z ryżem lub ziemniakami czy nawet w towarzystwie chrupiącej sałaty.
Smacznie, szybko i naprawdę warte przygotowania.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.
















www.swiatmojejk.blogspot.com















www.swiatmojejk.blogspot.com





Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...