www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Witam serdecznie.
Chciałabym dziś Was zachęci na pyszny i prosty obiad prosto z Włoch.
Spaghetti a la carbonara to klasyka włoskich stołów.
Proste danie a przy tym bardzo, bardzo smaczne.
Tak naprawdę jak to zwykle w włoskiej kuchni bywa - prosto ale bardzo pysznie.
Spróbujcie sami - zapraszam!
Składniki :
- 1 opakowanie makaronu typu wstążki
- 1 opakowanie śmietany kremówki ( 330 g )
- 200 g wędzonego boczku ( najlepiej chudy bez dużej ilości tłuszczu )
- garść świeżej pietruszki
- odrobina świeżo zmielonego pieprzu ( można biały )
- 1/2 kubka wody ( najlepiej użyć tej z gotującego się makaronu )
- 1 łyżeczka Vegety
- 2 ząbki czosnku
- 3 cebulki szalotki
- odrobina soku z cytryny
- ok. 1 kubka startego parmezanu
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka tymianku
Sposób przygotowania :
W dużym garnku zagotowujemy wodę + sol na makaron.
Do gotujące się wody wrzucamy makaron i gotujemy w/g przepisu na opakowaniu.
Pod koniec gotowania zabieramy 1/2 kubka wody - będziemy potrzebować do sosu. Odkładamy.
Gotowy makaron przecedzamy i na chwilkę odkładamy.
Boczek drobno kroimy i wrzucamy na sucha patelnie.
Smażymy na zloty kolor .
Usmażony boczek odkładamy na talerz wyłożony papierem ręcznikowym do odsączenia nadmiaru tłuszczu.
Na patelni bo boczku z pozostałym tłuszczem ( powinno zostać niewiele - ok 1 łyżki ) smażymy drobno posiekana cebulkę szalotkę + czosnek + pieprz = chodzi o lekkie zeszklenie.
Dorzucamy tymianek + oregano + vegete = mieszamy całość.
Zalewamy całość woda odłożoną z makaronu i zagotowujemy.
Dolewamy śmietankę + dokładamy odłożony boczek = gotujemy ok. 1 -2 minutki.
Na koniec doprawiamy odrobina cytryny + parmezanem.
Łączymy całość z makaronem i dobrze mieszamy.
Makaron powinien naturalnie obtoczyć się w sosie.
Na gotowo posypujemy pietruszka i jeszcze odrobina parmezanu jeśli chcemy.
Gotowe.
Serwujemy.
Proste , szybkie i bardzo smaczne danie.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz