Przejdź do głównej zawartości

Spaghetti carbonara







www.swiatmojejk.blogspot.com














www.swiatmojejk.blogspot.com















Witam serdecznie.
Chciałabym dziś Was zachęci na pyszny i prosty obiad prosto z Włoch.
Spaghetti a la carbonara to klasyka włoskich stołów.
Proste danie a przy tym bardzo, bardzo smaczne.
Tak naprawdę jak to zwykle w włoskiej kuchni bywa - prosto ale bardzo pysznie.
Spróbujcie sami - zapraszam!











Składniki : 




  • 1 opakowanie makaronu typu wstążki
  • 1 opakowanie śmietany kremówki ( 330 g )
  • 200 g wędzonego boczku ( najlepiej chudy bez dużej ilości tłuszczu )
  • garść świeżej pietruszki
  • odrobina świeżo zmielonego pieprzu ( można biały )
  • 1/2 kubka wody ( najlepiej użyć tej z gotującego się makaronu )
  • 1 łyżeczka Vegety
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 cebulki szalotki
  • odrobina soku z cytryny
  • ok. 1 kubka startego parmezanu
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka tymianku












Sposób przygotowania : 







W dużym garnku zagotowujemy wodę + sol na makaron.
Do gotujące się wody wrzucamy makaron i gotujemy w/g przepisu na opakowaniu.
Pod koniec gotowania zabieramy 1/2 kubka wody - będziemy potrzebować do sosu. Odkładamy.
Gotowy makaron przecedzamy i na chwilkę odkładamy.
Boczek drobno kroimy i wrzucamy na sucha patelnie.
Smażymy na zloty kolor .
Usmażony boczek odkładamy na talerz wyłożony papierem ręcznikowym do odsączenia nadmiaru tłuszczu.
Na patelni bo boczku z pozostałym tłuszczem ( powinno zostać niewiele - ok 1 łyżki ) smażymy drobno posiekana cebulkę szalotkę + czosnek + pieprz = chodzi o lekkie zeszklenie.
Dorzucamy tymianek + oregano + vegete = mieszamy całość.
Zalewamy całość woda odłożoną z makaronu i zagotowujemy.
Dolewamy śmietankę + dokładamy odłożony boczek = gotujemy ok. 1 -2 minutki.
Na koniec doprawiamy odrobina cytryny + parmezanem.
Łączymy całość z makaronem i dobrze mieszamy.
Makaron powinien naturalnie obtoczyć się w sosie.
Na gotowo posypujemy pietruszka i jeszcze odrobina parmezanu jeśli chcemy.
Gotowe.
Serwujemy.
Proste , szybkie i bardzo smaczne danie.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.














www.swiatmojejk.blogspot.com


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Mini serniczki a la Maxi King

Witam serdecznie. Mam dziś dla Was super deser. Uzależniający :). Już od pierwszego kęsa będziecie szczęśliwi. Kremowe, śmietankowe nadzienie z niespodzianką w środku, w postaci toffi a całość pokryta czekoladą, chrupiącymi ciasteczkami i orzeszkami. Samo przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga pieczenia. Przygotować możecie te deserki w blaszkach od muffinek lub od mini muffinek = wtedy będą malutkie na kęsa. Pasują na każdą okazje i przyjęcia. Możecie też zrobić je, jako prezent z okazji zbliżającego się Święta Mamy... Święta Taty... Dnia Dziecka. Koniecznie wyprobujcie - zapraszam po przepis. Składniki :  ( z ilosci podanych w przepisie wyjdzie Wam 24 szt. w formach do muffinek lub więcej jeśli wybierzecie mini foremki ) 250 g herbatników czekoladowych  100 g masła 100 g czekolady z orzechami 200 g mleka 200 g cukru pudru 250 g masła 100 ml śmietany kremówki 450 g mleka w pros...