Przejdź do głównej zawartości

Spaghetti carbonara







www.swiatmojejk.blogspot.com














www.swiatmojejk.blogspot.com















Witam serdecznie.
Chciałabym dziś Was zachęci na pyszny i prosty obiad prosto z Włoch.
Spaghetti a la carbonara to klasyka włoskich stołów.
Proste danie a przy tym bardzo, bardzo smaczne.
Tak naprawdę jak to zwykle w włoskiej kuchni bywa - prosto ale bardzo pysznie.
Spróbujcie sami - zapraszam!











Składniki : 




  • 1 opakowanie makaronu typu wstążki
  • 1 opakowanie śmietany kremówki ( 330 g )
  • 200 g wędzonego boczku ( najlepiej chudy bez dużej ilości tłuszczu )
  • garść świeżej pietruszki
  • odrobina świeżo zmielonego pieprzu ( można biały )
  • 1/2 kubka wody ( najlepiej użyć tej z gotującego się makaronu )
  • 1 łyżeczka Vegety
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 cebulki szalotki
  • odrobina soku z cytryny
  • ok. 1 kubka startego parmezanu
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka tymianku












Sposób przygotowania : 







W dużym garnku zagotowujemy wodę + sol na makaron.
Do gotujące się wody wrzucamy makaron i gotujemy w/g przepisu na opakowaniu.
Pod koniec gotowania zabieramy 1/2 kubka wody - będziemy potrzebować do sosu. Odkładamy.
Gotowy makaron przecedzamy i na chwilkę odkładamy.
Boczek drobno kroimy i wrzucamy na sucha patelnie.
Smażymy na zloty kolor .
Usmażony boczek odkładamy na talerz wyłożony papierem ręcznikowym do odsączenia nadmiaru tłuszczu.
Na patelni bo boczku z pozostałym tłuszczem ( powinno zostać niewiele - ok 1 łyżki ) smażymy drobno posiekana cebulkę szalotkę + czosnek + pieprz = chodzi o lekkie zeszklenie.
Dorzucamy tymianek + oregano + vegete = mieszamy całość.
Zalewamy całość woda odłożoną z makaronu i zagotowujemy.
Dolewamy śmietankę + dokładamy odłożony boczek = gotujemy ok. 1 -2 minutki.
Na koniec doprawiamy odrobina cytryny + parmezanem.
Łączymy całość z makaronem i dobrze mieszamy.
Makaron powinien naturalnie obtoczyć się w sosie.
Na gotowo posypujemy pietruszka i jeszcze odrobina parmezanu jeśli chcemy.
Gotowe.
Serwujemy.
Proste , szybkie i bardzo smaczne danie.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.














www.swiatmojejk.blogspot.com


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...