Przejdź do głównej zawartości

Spaghetti carbonara







www.swiatmojejk.blogspot.com














www.swiatmojejk.blogspot.com















Witam serdecznie.
Chciałabym dziś Was zachęci na pyszny i prosty obiad prosto z Włoch.
Spaghetti a la carbonara to klasyka włoskich stołów.
Proste danie a przy tym bardzo, bardzo smaczne.
Tak naprawdę jak to zwykle w włoskiej kuchni bywa - prosto ale bardzo pysznie.
Spróbujcie sami - zapraszam!











Składniki : 




  • 1 opakowanie makaronu typu wstążki
  • 1 opakowanie śmietany kremówki ( 330 g )
  • 200 g wędzonego boczku ( najlepiej chudy bez dużej ilości tłuszczu )
  • garść świeżej pietruszki
  • odrobina świeżo zmielonego pieprzu ( można biały )
  • 1/2 kubka wody ( najlepiej użyć tej z gotującego się makaronu )
  • 1 łyżeczka Vegety
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 cebulki szalotki
  • odrobina soku z cytryny
  • ok. 1 kubka startego parmezanu
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka tymianku












Sposób przygotowania : 







W dużym garnku zagotowujemy wodę + sol na makaron.
Do gotujące się wody wrzucamy makaron i gotujemy w/g przepisu na opakowaniu.
Pod koniec gotowania zabieramy 1/2 kubka wody - będziemy potrzebować do sosu. Odkładamy.
Gotowy makaron przecedzamy i na chwilkę odkładamy.
Boczek drobno kroimy i wrzucamy na sucha patelnie.
Smażymy na zloty kolor .
Usmażony boczek odkładamy na talerz wyłożony papierem ręcznikowym do odsączenia nadmiaru tłuszczu.
Na patelni bo boczku z pozostałym tłuszczem ( powinno zostać niewiele - ok 1 łyżki ) smażymy drobno posiekana cebulkę szalotkę + czosnek + pieprz = chodzi o lekkie zeszklenie.
Dorzucamy tymianek + oregano + vegete = mieszamy całość.
Zalewamy całość woda odłożoną z makaronu i zagotowujemy.
Dolewamy śmietankę + dokładamy odłożony boczek = gotujemy ok. 1 -2 minutki.
Na koniec doprawiamy odrobina cytryny + parmezanem.
Łączymy całość z makaronem i dobrze mieszamy.
Makaron powinien naturalnie obtoczyć się w sosie.
Na gotowo posypujemy pietruszka i jeszcze odrobina parmezanu jeśli chcemy.
Gotowe.
Serwujemy.
Proste , szybkie i bardzo smaczne danie.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.














www.swiatmojejk.blogspot.com


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych