www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Witam serdecznie.
Przed nami kolejny weekend - mam nadzieje ze słoneczny i piękny dla wszystkich.
Tak jak wspominałam kilka postów wcześniej, już czas grillowy w pełni.
I choć nie u każdego pięknie świeci słońce i nie da się zamówić pięknej pogody, to dziś coś co możecie przygotować nawet gdy pogoda nie dopisze a mimo to poczujecie się jak na grillu.
Te skrzydełka to naprawdę super hit który zniknie z Waszych stołów w mega tempie :)).
Nie dość ze wychodzą baaardzo chrupiące i soczyste w środku, to dzięki dodatkom typu sos czosnkowy czy barbecue nie można od nich oderwać ani małych ani dużych :)).
Koniecznie musicie spróbować !
Zapraszam.
Składniki :
- 2 kg skrzydełek ( oczyszczone i osuszone )
- 4 łyżki maki panko ( można zastąpić np. krupczatka )
- 4 jajka
- sol i pieprz do smaku
- odrobina słodkiej papryki
- odrobina papryki chilli
- 2-3 kubki tartej bułki typu Panko
dodatkowo :
- sos czosnkowy ( u mnie jak zawsze mój sprawdzony przepis : http://swiatmojejk.blogspot.de/2014/10/sos-czosnkowy-najlepszy.html )
- sos barbecue ( przepis : http://swiatmojejk.blogspot.de/2014/05/domowy-i-najlepszy-sos-barbecue.html )
- 1 główka salaty lodowej
- 1/2 świeżego ogórka
- garść rzodkiewek
dresing do salaty :
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki przyprawy do sałatek ( mieszanka ziół )
- 2 łyżki koperku
- sol i pieprz do smaku
- 2 łyżeczki brązowego cukru
- kilka krople winegretu z czerwonego wina
Sposób przygotowania.
W brew pozorom to naprawdę proste danie i niewiele w nim pracy.
Jedyne co musicie wcześniej przygotować do sosy- jeśli wybierzecie domowej roboty.
Mozecie oczywiście użyć kupnych i mieć to z głowy ale zachęcam Was to poświęcenia chwilki czasu i przygotowania tych mega sosów.
U mnie robię je raz na jakich czas i przechowuje w lodówce - zawsze mam pod ręką, bo warto mieć je jako super dodatek do rożnego rodzaju dan.
Mogę dodać ze czosnkowy znika w zaskakującym tempie ( a najlepszy wychodzi z polskiego twarogu ;)) :).
Zaczynamy od mięsa.
Dobrze jest jeśli możecie nabyć Wasze skrzydełka od sprawdzonego źródła, Wtedy macie pewność ze będą mięsiste a nie np. sama skóra i kości.
Jeśli nie będą oczyszczone - pozbawione dokładnie niepotrzebnych skórek, piórek czy końcówki skrzydełka którą się odcina - musicie oczyścić je starannie sami. Powinno pozostać tylko tzw. V skrzydełka ( tam gdzie jest mięso ).
To bardzo ważne bo skrzydełka będą jedzone w całości.
Po umyciu i oczyszczeniu bardzo dobrze obsuszamy każde skrzydełko i odkładamy do dużego naczynia.
Piekarnik nastawiamy najpierw na 180 stop. C.
Przygotowujemy blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Odkładamy na sekundę na bok.
Wykładamy sobie 3 np. głębokie talerze.
Do 1 go - wsypujemy panko , do 2 go - roztrzepujemy jajka + sol + pieprz + papryka słodka + papryka chilli , do 3 go - wsypujemy make.
Jeśli mamy wszystko gotowe bierzemy po skrzydełku i obtaczamy go najpierw w mące ( nadmiar strzepujemy ) potem w jajku i na końcu w panko ( dość dokładnie ).
Układamy tak przygotowane skrzydełka obok siebie na blaszce.
Całość wkładamy do pieca na ok 30 minut , po tym czasie zwiększamy grzanie na 200 stop. C. i kolejne 30 minut pieczemy co parę minut obracając skrzydełka dla równomiernego niezłocenia.
W miedzy czasie gdy nasze mięso będzie się piekło robimy surówkę.
Sałatę lodowa kroimy w mniejsze cząstki = wrzucamy do miski.
Ogórek ( nie musimy obierać ) przecinamy na pół i wydrążamy miąższ = kroimy na cieńsze plasterki i dokładamy do salaty.
Rzodkiewki myjemy, oczyszczamy i kroimy np. w pół księżyce. Dokładamy do reszty.
Całość mieszamy dokładnie.
Dresing : wszystkie składniki dresingu mieszamy dokładnie w miseczce i polewamy nim nasza surówkę przed samym podaniem.
Gotowe.
Chrupiące i aromatyczne skrzydełka podane z chrupiąca i świeżą sałatą a do tego przepyszne sosy do wyboru :)) - naprawdę warto !
Polecam i pozdrawiam serdecznie.
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz