Przejdź do głównej zawartości

Skrzydełka - mega chrupiące i najlepsze!








www.swiatmojejk.blogspot.com











www.swiatmojejk.blogspot.com









Witam serdecznie.
Przed nami kolejny weekend - mam nadzieje ze słoneczny i piękny dla wszystkich.
Tak jak wspominałam kilka postów wcześniej, już czas grillowy w pełni.
I choć nie u każdego pięknie świeci słońce i nie da się zamówić pięknej pogody, to dziś coś co możecie przygotować nawet gdy pogoda nie dopisze a mimo to poczujecie się jak na grillu.
Te skrzydełka to naprawdę super hit który zniknie z Waszych stołów w mega tempie :)).
Nie dość ze wychodzą baaardzo chrupiące i soczyste w środku, to dzięki dodatkom typu sos czosnkowy czy barbecue nie można od nich oderwać ani małych ani dużych :)).
Koniecznie musicie spróbować !
Zapraszam.












Składniki : 



  • 2 kg skrzydełek ( oczyszczone i osuszone )
  • 4 łyżki maki panko ( można zastąpić np. krupczatka )
  • 4 jajka
  • sol i pieprz do smaku
  • odrobina słodkiej papryki
  • odrobina papryki chilli
  • 2-3 kubki tartej bułki typu Panko 



dodatkowo : 


  • sos czosnkowy ( u mnie jak zawsze mój sprawdzony przepis : http://swiatmojejk.blogspot.de/2014/10/sos-czosnkowy-najlepszy.html )
  • sos barbecue ( przepis : http://swiatmojejk.blogspot.de/2014/05/domowy-i-najlepszy-sos-barbecue.html )

  • 1 główka salaty lodowej
  • 1/2 świeżego ogórka 
  • garść rzodkiewek



dresing do salaty : 


  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki przyprawy do sałatek ( mieszanka ziół )
  • 2 łyżki koperku
  • sol i pieprz do smaku
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • kilka krople winegretu z czerwonego wina












Sposób przygotowania.




W brew pozorom to naprawdę proste danie i niewiele w nim pracy.
Jedyne co musicie wcześniej przygotować do sosy- jeśli wybierzecie domowej roboty.
Mozecie oczywiście użyć kupnych i mieć to z głowy ale zachęcam Was to poświęcenia chwilki czasu i przygotowania tych mega sosów.
U mnie robię je raz na jakich czas i przechowuje w lodówce - zawsze mam pod ręką, bo warto mieć je jako super dodatek do rożnego rodzaju dan.
Mogę dodać ze czosnkowy znika w zaskakującym tempie ( a najlepszy wychodzi z polskiego twarogu ;)) :).
Zaczynamy od mięsa.
Dobrze jest jeśli możecie nabyć Wasze skrzydełka od sprawdzonego źródła, Wtedy macie pewność ze będą mięsiste a nie np. sama skóra i kości.
Jeśli nie będą oczyszczone - pozbawione  dokładnie niepotrzebnych skórek, piórek czy końcówki skrzydełka którą się odcina - musicie oczyścić je starannie sami. Powinno pozostać tylko tzw. V skrzydełka ( tam gdzie jest mięso ).
To bardzo ważne bo skrzydełka będą jedzone w całości.
Po umyciu i oczyszczeniu bardzo dobrze obsuszamy każde  skrzydełko i odkładamy do dużego naczynia.
Piekarnik nastawiamy najpierw na 180 stop. C.
Przygotowujemy blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Odkładamy na sekundę na bok.
Wykładamy sobie 3  np. głębokie talerze.
Do 1 go - wsypujemy panko , do 2 go - roztrzepujemy jajka + sol + pieprz + papryka słodka + papryka chilli , do 3 go - wsypujemy make.
Jeśli mamy wszystko gotowe bierzemy po skrzydełku i obtaczamy go najpierw w mące ( nadmiar strzepujemy ) potem w jajku i na końcu w panko ( dość dokładnie ).
Układamy tak przygotowane skrzydełka obok siebie na blaszce.
Całość wkładamy do pieca na ok 30 minut , po tym czasie zwiększamy grzanie na 200 stop. C. i kolejne 30 minut pieczemy co parę minut obracając skrzydełka dla równomiernego niezłocenia.
W miedzy czasie gdy nasze mięso będzie się piekło robimy surówkę.
Sałatę lodowa kroimy w mniejsze cząstki = wrzucamy do miski.
Ogórek ( nie musimy obierać ) przecinamy na pół i wydrążamy miąższ  = kroimy na cieńsze plasterki i dokładamy do salaty.
Rzodkiewki myjemy, oczyszczamy i kroimy np. w pół księżyce. Dokładamy do reszty.
Całość mieszamy dokładnie.
Dresing : wszystkie składniki dresingu mieszamy dokładnie w miseczce i polewamy nim nasza surówkę przed samym podaniem.
Gotowe.
Chrupiące i aromatyczne skrzydełka podane z chrupiąca  i świeżą sałatą a do tego przepyszne sosy do wyboru :)) - naprawdę warto !
Polecam i pozdrawiam serdecznie.











www.swiatmojejk.blogspot.com

 



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Mini serniczki a la Maxi King

Witam serdecznie. Mam dziś dla Was super deser. Uzależniający :). Już od pierwszego kęsa będziecie szczęśliwi. Kremowe, śmietankowe nadzienie z niespodzianką w środku, w postaci toffi a całość pokryta czekoladą, chrupiącymi ciasteczkami i orzeszkami. Samo przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga pieczenia. Przygotować możecie te deserki w blaszkach od muffinek lub od mini muffinek = wtedy będą malutkie na kęsa. Pasują na każdą okazje i przyjęcia. Możecie też zrobić je, jako prezent z okazji zbliżającego się Święta Mamy... Święta Taty... Dnia Dziecka. Koniecznie wyprobujcie - zapraszam po przepis. Składniki :  ( z ilosci podanych w przepisie wyjdzie Wam 24 szt. w formach do muffinek lub więcej jeśli wybierzecie mini foremki ) 250 g herbatników czekoladowych  100 g masła 100 g czekolady z orzechami 200 g mleka 200 g cukru pudru 250 g masła 100 ml śmietany kremówki 450 g mleka w pros...