Przejdź do głównej zawartości

Skrzydełka - mega chrupiące i najlepsze!








www.swiatmojejk.blogspot.com











www.swiatmojejk.blogspot.com









Witam serdecznie.
Przed nami kolejny weekend - mam nadzieje ze słoneczny i piękny dla wszystkich.
Tak jak wspominałam kilka postów wcześniej, już czas grillowy w pełni.
I choć nie u każdego pięknie świeci słońce i nie da się zamówić pięknej pogody, to dziś coś co możecie przygotować nawet gdy pogoda nie dopisze a mimo to poczujecie się jak na grillu.
Te skrzydełka to naprawdę super hit który zniknie z Waszych stołów w mega tempie :)).
Nie dość ze wychodzą baaardzo chrupiące i soczyste w środku, to dzięki dodatkom typu sos czosnkowy czy barbecue nie można od nich oderwać ani małych ani dużych :)).
Koniecznie musicie spróbować !
Zapraszam.












Składniki : 



  • 2 kg skrzydełek ( oczyszczone i osuszone )
  • 4 łyżki maki panko ( można zastąpić np. krupczatka )
  • 4 jajka
  • sol i pieprz do smaku
  • odrobina słodkiej papryki
  • odrobina papryki chilli
  • 2-3 kubki tartej bułki typu Panko 



dodatkowo : 


  • sos czosnkowy ( u mnie jak zawsze mój sprawdzony przepis : http://swiatmojejk.blogspot.de/2014/10/sos-czosnkowy-najlepszy.html )
  • sos barbecue ( przepis : http://swiatmojejk.blogspot.de/2014/05/domowy-i-najlepszy-sos-barbecue.html )

  • 1 główka salaty lodowej
  • 1/2 świeżego ogórka 
  • garść rzodkiewek



dresing do salaty : 


  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki przyprawy do sałatek ( mieszanka ziół )
  • 2 łyżki koperku
  • sol i pieprz do smaku
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • kilka krople winegretu z czerwonego wina












Sposób przygotowania.




W brew pozorom to naprawdę proste danie i niewiele w nim pracy.
Jedyne co musicie wcześniej przygotować do sosy- jeśli wybierzecie domowej roboty.
Mozecie oczywiście użyć kupnych i mieć to z głowy ale zachęcam Was to poświęcenia chwilki czasu i przygotowania tych mega sosów.
U mnie robię je raz na jakich czas i przechowuje w lodówce - zawsze mam pod ręką, bo warto mieć je jako super dodatek do rożnego rodzaju dan.
Mogę dodać ze czosnkowy znika w zaskakującym tempie ( a najlepszy wychodzi z polskiego twarogu ;)) :).
Zaczynamy od mięsa.
Dobrze jest jeśli możecie nabyć Wasze skrzydełka od sprawdzonego źródła, Wtedy macie pewność ze będą mięsiste a nie np. sama skóra i kości.
Jeśli nie będą oczyszczone - pozbawione  dokładnie niepotrzebnych skórek, piórek czy końcówki skrzydełka którą się odcina - musicie oczyścić je starannie sami. Powinno pozostać tylko tzw. V skrzydełka ( tam gdzie jest mięso ).
To bardzo ważne bo skrzydełka będą jedzone w całości.
Po umyciu i oczyszczeniu bardzo dobrze obsuszamy każde  skrzydełko i odkładamy do dużego naczynia.
Piekarnik nastawiamy najpierw na 180 stop. C.
Przygotowujemy blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Odkładamy na sekundę na bok.
Wykładamy sobie 3  np. głębokie talerze.
Do 1 go - wsypujemy panko , do 2 go - roztrzepujemy jajka + sol + pieprz + papryka słodka + papryka chilli , do 3 go - wsypujemy make.
Jeśli mamy wszystko gotowe bierzemy po skrzydełku i obtaczamy go najpierw w mące ( nadmiar strzepujemy ) potem w jajku i na końcu w panko ( dość dokładnie ).
Układamy tak przygotowane skrzydełka obok siebie na blaszce.
Całość wkładamy do pieca na ok 30 minut , po tym czasie zwiększamy grzanie na 200 stop. C. i kolejne 30 minut pieczemy co parę minut obracając skrzydełka dla równomiernego niezłocenia.
W miedzy czasie gdy nasze mięso będzie się piekło robimy surówkę.
Sałatę lodowa kroimy w mniejsze cząstki = wrzucamy do miski.
Ogórek ( nie musimy obierać ) przecinamy na pół i wydrążamy miąższ  = kroimy na cieńsze plasterki i dokładamy do salaty.
Rzodkiewki myjemy, oczyszczamy i kroimy np. w pół księżyce. Dokładamy do reszty.
Całość mieszamy dokładnie.
Dresing : wszystkie składniki dresingu mieszamy dokładnie w miseczce i polewamy nim nasza surówkę przed samym podaniem.
Gotowe.
Chrupiące i aromatyczne skrzydełka podane z chrupiąca  i świeżą sałatą a do tego przepyszne sosy do wyboru :)) - naprawdę warto !
Polecam i pozdrawiam serdecznie.











www.swiatmojejk.blogspot.com

 



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...