Przejdź do głównej zawartości

Baba Wielkanocna z amaretto.








www.swiatmojejk.blogspot.com

















www.swiatmojejk.blogspot.com










Witam serdecznie.
Tej super babki nie może zabraknąć w te Święta !
Jest mega aromatyczna, bardzo puszysta a do tego bardzo prosta w przygotowaniu.
Jeszcze troszkę czasu mamy wiec zachęcam gorąco do przygotowania.
Polecam bardzo serdecznie - przepis i sposób przygotowania podaje jak zawsze poniżej ;)
Zapraszam i lecę dalej do kuchni :))









Składniki : 




  • 5 jaj ( duże w pokojowej temperaturze )
  • 1 kubek cukru ( jeśli ktoś woli bardziej słodkie wypieki może dać 1 1/2 kubka )
  • 250 g miękkiej margaryny do wypieków
  • 3 łyżki cukru waniliowego
  • 2 łyżki likieru amaretto ( u mnie bezalkoholowy )
  • 170 g maki tortowej
  • 80 g maczki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • odrobina soli
  • 40 g cacao ( prawdziwe - nie słodzone )
  • skorka otarta z pomarańczy
  • skorka otarta z cytryny
  • 2 łyżeczki extraktu z wanilii




dodatkowo :

  • odrobina soku z pomarańczy i cytryny
  • ok. 200 g cukru pudru










 Sposób przygotowania : 




Piekarnik nastawiamy na 180 stop. C.
Formę do babki dobrze smarujemy tłuszczem. Odkładamy na sekundę na bok.
Do misy miksera wrzucamy : margarynę + cukier + cukier waniliowy = miksujemy na jasna , puszysta masę.
Dokładamy : skorki z pomarańczy i cytryny + extrakt z wanilii + likier amaretto = miksujemy dalej.
Kolejno dorzucamy jajka w dalszym ciągu miksując.
W osobnej miseczce odmierzamy : make + mączkę ziemniaczana + proszek do pieczenia + sol  = całość dokładnie mieszamy.
Dokładamy suche składniki do mokrych ( do misy miksera ) i miksujemy całość delikatnie - tylko do połączenia składników.
Powstałą masę dzielimy na dwie części.
Do jednej z nich dorzucamy cacao i mieszamy dokładnie.
Obie masy ( ciemno i jasna ) na przemian wlewamy porcjami do przygotowanej wcześniej formy.
Tworzymy tym samym dwukolorowe ciasto.
Jeśli chcemy możemy jeszcze dodatkowo patyczkiem np. od szaszłyków lekko całość zamieszać.
W ten sposób powstaną większe spirale - fale w cieście.
Tak przygotowane ciasto pozostaje nam tylko włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok. 60 minut.
Jeśli piekarnik zbyt szybko w trakcie spieka można przykryć ciasto folia aluminiowa.
Po upieczeniu studzimy na kartce.
Na gotowo przygotowujemy lukier z odrobiny soku i cukru pudru - tutaj najlepiej dodawać po odrobinie soku i mieszając uzyskać odpowiednia konsystencje.
Polewamy lukrem po gorze pozwalając mu słynąć  i zastygnąć.
Jeśli chcemy dodatkowo możemy ozdobić kolorowymi perełkami , ozdobami - według własnych upodobań.
Gotowe.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.









www.swiatmojejk.blogspot.com
















www.swiatmojejk.blogspot.com


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych