www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Witam serdecznie.
Tej super babki nie może zabraknąć w te Święta !
Jest mega aromatyczna, bardzo puszysta a do tego bardzo prosta w przygotowaniu.
Jeszcze troszkę czasu mamy wiec zachęcam gorąco do przygotowania.
Polecam bardzo serdecznie - przepis i sposób przygotowania podaje jak zawsze poniżej ;)
Zapraszam i lecę dalej do kuchni :))
Składniki :
- 5 jaj ( duże w pokojowej temperaturze )
- 1 kubek cukru ( jeśli ktoś woli bardziej słodkie wypieki może dać 1 1/2 kubka )
- 250 g miękkiej margaryny do wypieków
- 3 łyżki cukru waniliowego
- 2 łyżki likieru amaretto ( u mnie bezalkoholowy )
- 170 g maki tortowej
- 80 g maczki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- odrobina soli
- 40 g cacao ( prawdziwe - nie słodzone )
- skorka otarta z pomarańczy
- skorka otarta z cytryny
- 2 łyżeczki extraktu z wanilii
dodatkowo :
- odrobina soku z pomarańczy i cytryny
- ok. 200 g cukru pudru
Sposób przygotowania :
Piekarnik nastawiamy na 180 stop. C.
Formę do babki dobrze smarujemy tłuszczem. Odkładamy na sekundę na bok.
Do misy miksera wrzucamy : margarynę + cukier + cukier waniliowy = miksujemy na jasna , puszysta masę.
Dokładamy : skorki z pomarańczy i cytryny + extrakt z wanilii + likier amaretto = miksujemy dalej.
Kolejno dorzucamy jajka w dalszym ciągu miksując.
W osobnej miseczce odmierzamy : make + mączkę ziemniaczana + proszek do pieczenia + sol = całość dokładnie mieszamy.
Dokładamy suche składniki do mokrych ( do misy miksera ) i miksujemy całość delikatnie - tylko do połączenia składników.
Powstałą masę dzielimy na dwie części.
Do jednej z nich dorzucamy cacao i mieszamy dokładnie.
Obie masy ( ciemno i jasna ) na przemian wlewamy porcjami do przygotowanej wcześniej formy.
Tworzymy tym samym dwukolorowe ciasto.
Jeśli chcemy możemy jeszcze dodatkowo patyczkiem np. od szaszłyków lekko całość zamieszać.
W ten sposób powstaną większe spirale - fale w cieście.
Tak przygotowane ciasto pozostaje nam tylko włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok. 60 minut.
Jeśli piekarnik zbyt szybko w trakcie spieka można przykryć ciasto folia aluminiowa.
Po upieczeniu studzimy na kartce.
Na gotowo przygotowujemy lukier z odrobiny soku i cukru pudru - tutaj najlepiej dodawać po odrobinie soku i mieszając uzyskać odpowiednia konsystencje.
Polewamy lukrem po gorze pozwalając mu słynąć i zastygnąć.
Jeśli chcemy dodatkowo możemy ozdobić kolorowymi perełkami , ozdobami - według własnych upodobań.
Gotowe.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.
www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz