Przejdź do głównej zawartości

Baba Wielkanocna z amaretto.








www.swiatmojejk.blogspot.com

















www.swiatmojejk.blogspot.com










Witam serdecznie.
Tej super babki nie może zabraknąć w te Święta !
Jest mega aromatyczna, bardzo puszysta a do tego bardzo prosta w przygotowaniu.
Jeszcze troszkę czasu mamy wiec zachęcam gorąco do przygotowania.
Polecam bardzo serdecznie - przepis i sposób przygotowania podaje jak zawsze poniżej ;)
Zapraszam i lecę dalej do kuchni :))









Składniki : 




  • 5 jaj ( duże w pokojowej temperaturze )
  • 1 kubek cukru ( jeśli ktoś woli bardziej słodkie wypieki może dać 1 1/2 kubka )
  • 250 g miękkiej margaryny do wypieków
  • 3 łyżki cukru waniliowego
  • 2 łyżki likieru amaretto ( u mnie bezalkoholowy )
  • 170 g maki tortowej
  • 80 g maczki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • odrobina soli
  • 40 g cacao ( prawdziwe - nie słodzone )
  • skorka otarta z pomarańczy
  • skorka otarta z cytryny
  • 2 łyżeczki extraktu z wanilii




dodatkowo :

  • odrobina soku z pomarańczy i cytryny
  • ok. 200 g cukru pudru










 Sposób przygotowania : 




Piekarnik nastawiamy na 180 stop. C.
Formę do babki dobrze smarujemy tłuszczem. Odkładamy na sekundę na bok.
Do misy miksera wrzucamy : margarynę + cukier + cukier waniliowy = miksujemy na jasna , puszysta masę.
Dokładamy : skorki z pomarańczy i cytryny + extrakt z wanilii + likier amaretto = miksujemy dalej.
Kolejno dorzucamy jajka w dalszym ciągu miksując.
W osobnej miseczce odmierzamy : make + mączkę ziemniaczana + proszek do pieczenia + sol  = całość dokładnie mieszamy.
Dokładamy suche składniki do mokrych ( do misy miksera ) i miksujemy całość delikatnie - tylko do połączenia składników.
Powstałą masę dzielimy na dwie części.
Do jednej z nich dorzucamy cacao i mieszamy dokładnie.
Obie masy ( ciemno i jasna ) na przemian wlewamy porcjami do przygotowanej wcześniej formy.
Tworzymy tym samym dwukolorowe ciasto.
Jeśli chcemy możemy jeszcze dodatkowo patyczkiem np. od szaszłyków lekko całość zamieszać.
W ten sposób powstaną większe spirale - fale w cieście.
Tak przygotowane ciasto pozostaje nam tylko włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok. 60 minut.
Jeśli piekarnik zbyt szybko w trakcie spieka można przykryć ciasto folia aluminiowa.
Po upieczeniu studzimy na kartce.
Na gotowo przygotowujemy lukier z odrobiny soku i cukru pudru - tutaj najlepiej dodawać po odrobinie soku i mieszając uzyskać odpowiednia konsystencje.
Polewamy lukrem po gorze pozwalając mu słynąć  i zastygnąć.
Jeśli chcemy dodatkowo możemy ozdobić kolorowymi perełkami , ozdobami - według własnych upodobań.
Gotowe.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.









www.swiatmojejk.blogspot.com
















www.swiatmojejk.blogspot.com


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...