Przejdź do głównej zawartości

Baba Wielkanocna z amaretto.








www.swiatmojejk.blogspot.com

















www.swiatmojejk.blogspot.com










Witam serdecznie.
Tej super babki nie może zabraknąć w te Święta !
Jest mega aromatyczna, bardzo puszysta a do tego bardzo prosta w przygotowaniu.
Jeszcze troszkę czasu mamy wiec zachęcam gorąco do przygotowania.
Polecam bardzo serdecznie - przepis i sposób przygotowania podaje jak zawsze poniżej ;)
Zapraszam i lecę dalej do kuchni :))









Składniki : 




  • 5 jaj ( duże w pokojowej temperaturze )
  • 1 kubek cukru ( jeśli ktoś woli bardziej słodkie wypieki może dać 1 1/2 kubka )
  • 250 g miękkiej margaryny do wypieków
  • 3 łyżki cukru waniliowego
  • 2 łyżki likieru amaretto ( u mnie bezalkoholowy )
  • 170 g maki tortowej
  • 80 g maczki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • odrobina soli
  • 40 g cacao ( prawdziwe - nie słodzone )
  • skorka otarta z pomarańczy
  • skorka otarta z cytryny
  • 2 łyżeczki extraktu z wanilii




dodatkowo :

  • odrobina soku z pomarańczy i cytryny
  • ok. 200 g cukru pudru










 Sposób przygotowania : 




Piekarnik nastawiamy na 180 stop. C.
Formę do babki dobrze smarujemy tłuszczem. Odkładamy na sekundę na bok.
Do misy miksera wrzucamy : margarynę + cukier + cukier waniliowy = miksujemy na jasna , puszysta masę.
Dokładamy : skorki z pomarańczy i cytryny + extrakt z wanilii + likier amaretto = miksujemy dalej.
Kolejno dorzucamy jajka w dalszym ciągu miksując.
W osobnej miseczce odmierzamy : make + mączkę ziemniaczana + proszek do pieczenia + sol  = całość dokładnie mieszamy.
Dokładamy suche składniki do mokrych ( do misy miksera ) i miksujemy całość delikatnie - tylko do połączenia składników.
Powstałą masę dzielimy na dwie części.
Do jednej z nich dorzucamy cacao i mieszamy dokładnie.
Obie masy ( ciemno i jasna ) na przemian wlewamy porcjami do przygotowanej wcześniej formy.
Tworzymy tym samym dwukolorowe ciasto.
Jeśli chcemy możemy jeszcze dodatkowo patyczkiem np. od szaszłyków lekko całość zamieszać.
W ten sposób powstaną większe spirale - fale w cieście.
Tak przygotowane ciasto pozostaje nam tylko włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok. 60 minut.
Jeśli piekarnik zbyt szybko w trakcie spieka można przykryć ciasto folia aluminiowa.
Po upieczeniu studzimy na kartce.
Na gotowo przygotowujemy lukier z odrobiny soku i cukru pudru - tutaj najlepiej dodawać po odrobinie soku i mieszając uzyskać odpowiednia konsystencje.
Polewamy lukrem po gorze pozwalając mu słynąć  i zastygnąć.
Jeśli chcemy dodatkowo możemy ozdobić kolorowymi perełkami , ozdobami - według własnych upodobań.
Gotowe.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.









www.swiatmojejk.blogspot.com
















www.swiatmojejk.blogspot.com


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Mini serniczki a la Maxi King

Witam serdecznie. Mam dziś dla Was super deser. Uzależniający :). Już od pierwszego kęsa będziecie szczęśliwi. Kremowe, śmietankowe nadzienie z niespodzianką w środku, w postaci toffi a całość pokryta czekoladą, chrupiącymi ciasteczkami i orzeszkami. Samo przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga pieczenia. Przygotować możecie te deserki w blaszkach od muffinek lub od mini muffinek = wtedy będą malutkie na kęsa. Pasują na każdą okazje i przyjęcia. Możecie też zrobić je, jako prezent z okazji zbliżającego się Święta Mamy... Święta Taty... Dnia Dziecka. Koniecznie wyprobujcie - zapraszam po przepis. Składniki :  ( z ilosci podanych w przepisie wyjdzie Wam 24 szt. w formach do muffinek lub więcej jeśli wybierzecie mini foremki ) 250 g herbatników czekoladowych  100 g masła 100 g czekolady z orzechami 200 g mleka 200 g cukru pudru 250 g masła 100 ml śmietany kremówki 450 g mleka w pros...