Przejdź do głównej zawartości

Ciasteczka kokosowe z Tonkabohnen.







www.swiatmojejk.blogspot.com











www.swiatmojejk.blogspot.com

















Witam serdecznie.
Aromatyczne ciasteczka kokosowe. 
Wersja lekka bo bez żadnej mąki - tylko jajka i kokos.
A do tego bardzo fajnie aromatyzowane przy pomocy Tonkabohnen  znanej także jako Tonka bean.
Znany i cieszący się popularnością wśród kucharzy aromat to troszkę smak wanilii  i prażonego karmelu. 
Przyprawa ta ( nasionko które ścieramy w niewielkich ilościach - trochę jak gałka muszkatołowa - w zapachu waniliowo, cynamonowo lekko goździkowo ) bardzo fajnie komponuje się z wszelakimi deserami czy koktajlami. Choć nie tylko gdyż w potrawach z kokosem ( tak jak u mnie dziś ) lub daniach w zestawie ze słodkimi ziemniakami czy potrawami z dyn także fajnie się komponuje.
Tak naprawdę zastosowań bardzo wiele zarówno w przemyśle spożywczym jak i przemysłowym - kosmetycznym ). Jeśli chcecie szerokiej wiedzy warto sięgnąć po źródła Wikipedii i internetu.
Moje dzisiejsze wykorzystanie tej przyprawy to super kruche i lekkie ciasteczka na bazie kokosu.
W środku mięciutkie na zewnątrz kruche i aromatyczne.
Bardzo szybkie w przygotowaniu i szybko znikające :)
Spróbujcie sami.
Zapraszam.















Składniki : 




  • 2 jajka ( pokojowa temperatura )
  • odrobina potartej przyprawy Tonkabohnen ( warto spróbować tego aromatu ale w razie czego można zastąpić wanilia - choć to już nie będzie to samo )
  • 150 g cukru
  • 210 g wiórków kokosowych











Sposób przygotowania : 




Z tej ilości wyjdzie Wam spokojnie ok. 24 szt ciasteczek. W zależności od wielkości.
U mnie dość cienkie i kruche ale jeśli lubicie grubsze i bardziej mięsiste to wystarczy piec nieco krócej i dać trochę więcej kokosu.
Piekarnik nastawiamy na 170 stop. C.
Blaszki ( najlepiej dwie bo ciastka powinny mieć odległość pewna od siebie ) wykładamy papierem do pieczenia.Odstawiamy na chwilkę.
W mikserze ubijamy na sztywno nasze białka.
Odmierzamy cukier i wsypujemy do niego starta przyprawę Tonkabohnen = mieszamy.
Dosypujemy po woli do naszego miksującego się białka i dalej miksujemy solidnie na gęstą i sztywną beze.
Dorzucamy kolejno żółtka i dalej miksujemy.
Na koniec - ręcznie już mieszamy całość z kokosem do połączenia.
Tak przygotowana masę porcjami wykładamy na nasze blaszki.
U mnie przy pomocy malej gałki do lodów.
Mozecie użyć dwóch łyżeczek.
Przygotowane ciasteczka wkładamy do nagrzanego pieca i pieczemy ok. 15 minut.
Studzimy całkowicie.
Gotowe.
Bardzo smaczne i bardzo szybkie w przygotowaniu.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.











www.swiatmojejk.blogspot.com










www.swiatmojejk.blogspot.com













Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...