www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Witam serdecznie.
Aromatyczne ciasteczka kokosowe.
Wersja lekka bo bez żadnej mąki - tylko jajka i kokos.
A do tego bardzo fajnie aromatyzowane przy pomocy Tonkabohnen znanej także jako Tonka bean.
Znany i cieszący się popularnością wśród kucharzy aromat to troszkę smak wanilii i prażonego karmelu.
Przyprawa ta ( nasionko które ścieramy w niewielkich ilościach - trochę jak gałka muszkatołowa - w zapachu waniliowo, cynamonowo lekko goździkowo ) bardzo fajnie komponuje się z wszelakimi deserami czy koktajlami. Choć nie tylko gdyż w potrawach z kokosem ( tak jak u mnie dziś ) lub daniach w zestawie ze słodkimi ziemniakami czy potrawami z dyn także fajnie się komponuje.
Tak naprawdę zastosowań bardzo wiele zarówno w przemyśle spożywczym jak i przemysłowym - kosmetycznym ). Jeśli chcecie szerokiej wiedzy warto sięgnąć po źródła Wikipedii i internetu.
Moje dzisiejsze wykorzystanie tej przyprawy to super kruche i lekkie ciasteczka na bazie kokosu.
W środku mięciutkie na zewnątrz kruche i aromatyczne.
Bardzo szybkie w przygotowaniu i szybko znikające :)
Spróbujcie sami.
Zapraszam.
Składniki :
- 2 jajka ( pokojowa temperatura )
- odrobina potartej przyprawy Tonkabohnen ( warto spróbować tego aromatu ale w razie czego można zastąpić wanilia - choć to już nie będzie to samo )
- 150 g cukru
- 210 g wiórków kokosowych
Sposób przygotowania :
Z tej ilości wyjdzie Wam spokojnie ok. 24 szt ciasteczek. W zależności od wielkości.
U mnie dość cienkie i kruche ale jeśli lubicie grubsze i bardziej mięsiste to wystarczy piec nieco krócej i dać trochę więcej kokosu.
Piekarnik nastawiamy na 170 stop. C.
Blaszki ( najlepiej dwie bo ciastka powinny mieć odległość pewna od siebie ) wykładamy papierem do pieczenia.Odstawiamy na chwilkę.
W mikserze ubijamy na sztywno nasze białka.
Odmierzamy cukier i wsypujemy do niego starta przyprawę Tonkabohnen = mieszamy.
Dosypujemy po woli do naszego miksującego się białka i dalej miksujemy solidnie na gęstą i sztywną beze.
Dorzucamy kolejno żółtka i dalej miksujemy.
Na koniec - ręcznie już mieszamy całość z kokosem do połączenia.
Tak przygotowana masę porcjami wykładamy na nasze blaszki.
U mnie przy pomocy malej gałki do lodów.
Mozecie użyć dwóch łyżeczek.
Przygotowane ciasteczka wkładamy do nagrzanego pieca i pieczemy ok. 15 minut.
Studzimy całkowicie.
Gotowe.
Bardzo smaczne i bardzo szybkie w przygotowaniu.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.
Komentarze
Prześlij komentarz