Przejdź do głównej zawartości

Ciasteczka kokosowe z Tonkabohnen.







www.swiatmojejk.blogspot.com











www.swiatmojejk.blogspot.com

















Witam serdecznie.
Aromatyczne ciasteczka kokosowe. 
Wersja lekka bo bez żadnej mąki - tylko jajka i kokos.
A do tego bardzo fajnie aromatyzowane przy pomocy Tonkabohnen  znanej także jako Tonka bean.
Znany i cieszący się popularnością wśród kucharzy aromat to troszkę smak wanilii  i prażonego karmelu. 
Przyprawa ta ( nasionko które ścieramy w niewielkich ilościach - trochę jak gałka muszkatołowa - w zapachu waniliowo, cynamonowo lekko goździkowo ) bardzo fajnie komponuje się z wszelakimi deserami czy koktajlami. Choć nie tylko gdyż w potrawach z kokosem ( tak jak u mnie dziś ) lub daniach w zestawie ze słodkimi ziemniakami czy potrawami z dyn także fajnie się komponuje.
Tak naprawdę zastosowań bardzo wiele zarówno w przemyśle spożywczym jak i przemysłowym - kosmetycznym ). Jeśli chcecie szerokiej wiedzy warto sięgnąć po źródła Wikipedii i internetu.
Moje dzisiejsze wykorzystanie tej przyprawy to super kruche i lekkie ciasteczka na bazie kokosu.
W środku mięciutkie na zewnątrz kruche i aromatyczne.
Bardzo szybkie w przygotowaniu i szybko znikające :)
Spróbujcie sami.
Zapraszam.















Składniki : 




  • 2 jajka ( pokojowa temperatura )
  • odrobina potartej przyprawy Tonkabohnen ( warto spróbować tego aromatu ale w razie czego można zastąpić wanilia - choć to już nie będzie to samo )
  • 150 g cukru
  • 210 g wiórków kokosowych











Sposób przygotowania : 




Z tej ilości wyjdzie Wam spokojnie ok. 24 szt ciasteczek. W zależności od wielkości.
U mnie dość cienkie i kruche ale jeśli lubicie grubsze i bardziej mięsiste to wystarczy piec nieco krócej i dać trochę więcej kokosu.
Piekarnik nastawiamy na 170 stop. C.
Blaszki ( najlepiej dwie bo ciastka powinny mieć odległość pewna od siebie ) wykładamy papierem do pieczenia.Odstawiamy na chwilkę.
W mikserze ubijamy na sztywno nasze białka.
Odmierzamy cukier i wsypujemy do niego starta przyprawę Tonkabohnen = mieszamy.
Dosypujemy po woli do naszego miksującego się białka i dalej miksujemy solidnie na gęstą i sztywną beze.
Dorzucamy kolejno żółtka i dalej miksujemy.
Na koniec - ręcznie już mieszamy całość z kokosem do połączenia.
Tak przygotowana masę porcjami wykładamy na nasze blaszki.
U mnie przy pomocy malej gałki do lodów.
Mozecie użyć dwóch łyżeczek.
Przygotowane ciasteczka wkładamy do nagrzanego pieca i pieczemy ok. 15 minut.
Studzimy całkowicie.
Gotowe.
Bardzo smaczne i bardzo szybkie w przygotowaniu.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.











www.swiatmojejk.blogspot.com










www.swiatmojejk.blogspot.com













Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Mini serniczki a la Maxi King

Witam serdecznie. Mam dziś dla Was super deser. Uzależniający :). Już od pierwszego kęsa będziecie szczęśliwi. Kremowe, śmietankowe nadzienie z niespodzianką w środku, w postaci toffi a całość pokryta czekoladą, chrupiącymi ciasteczkami i orzeszkami. Samo przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga pieczenia. Przygotować możecie te deserki w blaszkach od muffinek lub od mini muffinek = wtedy będą malutkie na kęsa. Pasują na każdą okazje i przyjęcia. Możecie też zrobić je, jako prezent z okazji zbliżającego się Święta Mamy... Święta Taty... Dnia Dziecka. Koniecznie wyprobujcie - zapraszam po przepis. Składniki :  ( z ilosci podanych w przepisie wyjdzie Wam 24 szt. w formach do muffinek lub więcej jeśli wybierzecie mini foremki ) 250 g herbatników czekoladowych  100 g masła 100 g czekolady z orzechami 200 g mleka 200 g cukru pudru 250 g masła 100 ml śmietany kremówki 450 g mleka w pros...