Przejdź do głównej zawartości

Ciasteczka kokosowe z Tonkabohnen.







www.swiatmojejk.blogspot.com











www.swiatmojejk.blogspot.com

















Witam serdecznie.
Aromatyczne ciasteczka kokosowe. 
Wersja lekka bo bez żadnej mąki - tylko jajka i kokos.
A do tego bardzo fajnie aromatyzowane przy pomocy Tonkabohnen  znanej także jako Tonka bean.
Znany i cieszący się popularnością wśród kucharzy aromat to troszkę smak wanilii  i prażonego karmelu. 
Przyprawa ta ( nasionko które ścieramy w niewielkich ilościach - trochę jak gałka muszkatołowa - w zapachu waniliowo, cynamonowo lekko goździkowo ) bardzo fajnie komponuje się z wszelakimi deserami czy koktajlami. Choć nie tylko gdyż w potrawach z kokosem ( tak jak u mnie dziś ) lub daniach w zestawie ze słodkimi ziemniakami czy potrawami z dyn także fajnie się komponuje.
Tak naprawdę zastosowań bardzo wiele zarówno w przemyśle spożywczym jak i przemysłowym - kosmetycznym ). Jeśli chcecie szerokiej wiedzy warto sięgnąć po źródła Wikipedii i internetu.
Moje dzisiejsze wykorzystanie tej przyprawy to super kruche i lekkie ciasteczka na bazie kokosu.
W środku mięciutkie na zewnątrz kruche i aromatyczne.
Bardzo szybkie w przygotowaniu i szybko znikające :)
Spróbujcie sami.
Zapraszam.















Składniki : 




  • 2 jajka ( pokojowa temperatura )
  • odrobina potartej przyprawy Tonkabohnen ( warto spróbować tego aromatu ale w razie czego można zastąpić wanilia - choć to już nie będzie to samo )
  • 150 g cukru
  • 210 g wiórków kokosowych











Sposób przygotowania : 




Z tej ilości wyjdzie Wam spokojnie ok. 24 szt ciasteczek. W zależności od wielkości.
U mnie dość cienkie i kruche ale jeśli lubicie grubsze i bardziej mięsiste to wystarczy piec nieco krócej i dać trochę więcej kokosu.
Piekarnik nastawiamy na 170 stop. C.
Blaszki ( najlepiej dwie bo ciastka powinny mieć odległość pewna od siebie ) wykładamy papierem do pieczenia.Odstawiamy na chwilkę.
W mikserze ubijamy na sztywno nasze białka.
Odmierzamy cukier i wsypujemy do niego starta przyprawę Tonkabohnen = mieszamy.
Dosypujemy po woli do naszego miksującego się białka i dalej miksujemy solidnie na gęstą i sztywną beze.
Dorzucamy kolejno żółtka i dalej miksujemy.
Na koniec - ręcznie już mieszamy całość z kokosem do połączenia.
Tak przygotowana masę porcjami wykładamy na nasze blaszki.
U mnie przy pomocy malej gałki do lodów.
Mozecie użyć dwóch łyżeczek.
Przygotowane ciasteczka wkładamy do nagrzanego pieca i pieczemy ok. 15 minut.
Studzimy całkowicie.
Gotowe.
Bardzo smaczne i bardzo szybkie w przygotowaniu.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.











www.swiatmojejk.blogspot.com










www.swiatmojejk.blogspot.com













Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Rożki z kremem śmietankowym.

Witam serdecznie. Rożki z rozpływającym się kremowo - śmietankowym wnętrzem. Niesamowicie pyszne i wciągające. Pracy przy nich, w zasadzie nie wiele i nie powinna Was odstraszać, od przygotowania tego pysznego deseru. Iście królewski deser, który świetnie pasuje na nadchodzące wolne dni, weekendowe coś do kawy  lub jakieś małe święto. Rożki możecie przygotować wcześniej i przechować w zamkniętym pojemniku a krem, gotowy w woreczku cukierniczym, spokojnie odłożyć w lodówce. Gdy goście nadchodzą = dwie minutki i gotowe :) istne czary mary ;)). Zapraszam ! Składniki :     ( z podanej ilości wychodzi ok 30 - 40 szt zależnie od wielkości ) na rożki :  500 g mąki pszennej 250 g zimnego masła  szczypta soli 250 g kwaśnej śmietany 3 łyżeczki cukru opcjonalnie odrobina pasty w wanilii na krem :   400 ml śmietany kremówki 1 opakowanie serka śmietankowego typu Philadelphia 4 łyż...