Przejdź do głównej zawartości

Burgery domowe i najlepsze!









www.swiatmojejk.blogspot.com













www.swiatmojejk.blogspot.com












Witam serdecznie.
Tak jak wspomniałam w poprzednim poście dziś burgery.
Jeśli macie ochotę zróbcie szybciutko pyszna cebulkę z poprzedniego postu a do tego dziś prezentowane burgery.
Tak w zasadzie u mnie burgery zawsze powstają pod wpływem tego co aktualnie mam w lodowce i pod ręką.
Dzisiejsza wersja to pyszne mięsko z zamarynowanego i upieczonego kurczaka w połączeniu z surówką z białej kapusty i paroma innymi ulubionymi przez nas dodatkami.
Mozecie zrobić ta wersje pod siebie i oczywiście nieco zmienić dodatki według potrzeb.
A ponieważ przed nami weekend myślę ze takie fajne burgery są dobrym planem :)
Zapraszam do spróbowania.











Składniki : 



  • 4 palki z kurczaka
 

do marynaty do kurczaka : 

  • 2 ząbki czosnku
  • sol i pieprz do smaku
  • świeża gałązka rozmarynu
  • 1 łyżka tymianku
  • odrobina przyprawy do mies ( może być dowolna ulubiona np. do kurczaka, do drobiu , czy marynata do mies )
  • 1 opakowanie maślanki - 500 ml
  • kilka kropel sosu Worcestershire
  • 1/2 kubka sosu słodko - kwaśnego chilli






dodatkowo


  • sos czosnkowy ( u mnie mój domowy - przepis tutaj: http://swiatmojejk.blogspot.de/2014/10/sos-czosnkowy-najlepszy.html )
  • kilka liści salaty ( u mnie rzymska )
  • cebulka smażona ( przepis podałam post wcześniej )
  • kilka plasterków sera typu feta
  • surówka z białej kapusty ( użyłam gotowej )
  • 1 marchew - wiórki
  • 1 czerwona papryka
  • ogórek konserwowy
  • kilka bułek wielozbożowych do burgerów














Sposób przygotowania : 





Zaczynamy od przygotowania mięsa.
Palki dobrze oczyszczamy i wrzucamy do naczynia w którym będziemy zapiekać.
Dokładamy wszystkie składniki marynaty ( czosnek + sol i pieprz + rozmaryn + tymianek + przyprawę do mies + maślankę + Worcestershire + sos chilli ) = dobrze całość mieszamy i zostawiamy do zamarynowania najlepiej na jakąś 1 godz.
Po tym czasie nastawiamy piekarnik na 180 stop. C i pieczemy nasze mięsko ok 1 godz - można na początku piec na niższej temperaturze 160 stop. C - wtedy mięso będzie delikatniejsze i nie zrumieni się z wierzchu zbyt szybko.
Gotowe mięsko odkładamy na chwilkę do przestudzenia a w miedzy czasie przygotowujemy resztę składników.
Możemy teraz np. usmażyć nasza cebulkę jeśli chcemy ( sposób podaje w poprzednim poście ).
Przygotowujemy na talerzu umyte i osuszone liście salaty.
Marchewkę tniemy na bardzo cieniutkie wiórki i także odkładamy na bok.
Tniemy na plastry kawałki fety.
Paprykę pozbawiamy środka i tniemy na cieńsze wiórki.
Ogórek konserwowy możemy na pół możemy na plasterki pokroić.
Jeśli mamy już wszystko przygotowane w zasięgu naszych rak pozostaje nam łączyć ładnie całość.
Najlepiej na suchej patelni - nasze bułki do burgerów przekrojone na pół od środka smarujemy oliwa i smażymy tylko od strony wewnętrznej na złoto.
W miedzy czasie obieramy mięso z kurczaka - ja robię często tak ze jeszcze dodatkowo skraplam je pozostałymi po pieczeniu sokami.
Serwujemy układając : dol bułki + sos czosnkowy + sałata + mięso + marchewka + kapusta + ogórek + cebulka + feta + papryka + ponownie odrobina mięsa + odrobina sosu czosnkowego na górnej części bułki = zamykamy.
Tutaj możecie kombinować kto co lubi i w jakiej kolejności i zestawieniu chce.
U mnie co dla niektórych nawet dodałam plasterki smażonego, chrupiącego boczku :)).
Wybierzcie metodę swoja - z tymi dodatkami w każdy możliwy sposób wychodzi pysznie :))
Polecam i pozdrawiam serdecznie.












www.swiatmojejk.blogspot.com












www.swiatmojejk.blogspot.com










Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych