www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Witam serdecznie.
Tak jak wspomniałam w poprzednim poście dziś burgery.
Jeśli macie ochotę zróbcie szybciutko pyszna cebulkę z poprzedniego postu a do tego dziś prezentowane burgery.
Tak w zasadzie u mnie burgery zawsze powstają pod wpływem tego co aktualnie mam w lodowce i pod ręką.
Dzisiejsza wersja to pyszne mięsko z zamarynowanego i upieczonego kurczaka w połączeniu z surówką z białej kapusty i paroma innymi ulubionymi przez nas dodatkami.
Mozecie zrobić ta wersje pod siebie i oczywiście nieco zmienić dodatki według potrzeb.
A ponieważ przed nami weekend myślę ze takie fajne burgery są dobrym planem :)
Zapraszam do spróbowania.
Składniki :
- 4 palki z kurczaka
do marynaty do kurczaka :
- 2 ząbki czosnku
- sol i pieprz do smaku
- świeża gałązka rozmarynu
- 1 łyżka tymianku
- odrobina przyprawy do mies ( może być dowolna ulubiona np. do kurczaka, do drobiu , czy marynata do mies )
- 1 opakowanie maślanki - 500 ml
- kilka kropel sosu Worcestershire
- 1/2 kubka sosu słodko - kwaśnego chilli
dodatkowo:
- sos czosnkowy ( u mnie mój domowy - przepis tutaj: http://swiatmojejk.blogspot.de/2014/10/sos-czosnkowy-najlepszy.html )
- kilka liści salaty ( u mnie rzymska )
- cebulka smażona ( przepis podałam post wcześniej )
- kilka plasterków sera typu feta
- surówka z białej kapusty ( użyłam gotowej )
- 1 marchew - wiórki
- 1 czerwona papryka
- ogórek konserwowy
- kilka bułek wielozbożowych do burgerów
Sposób przygotowania :
Zaczynamy od przygotowania mięsa.
Palki dobrze oczyszczamy i wrzucamy do naczynia w którym będziemy zapiekać.
Dokładamy wszystkie składniki marynaty ( czosnek + sol i pieprz + rozmaryn + tymianek + przyprawę do mies + maślankę + Worcestershire + sos chilli ) = dobrze całość mieszamy i zostawiamy do zamarynowania najlepiej na jakąś 1 godz.
Po tym czasie nastawiamy piekarnik na 180 stop. C i pieczemy nasze mięsko ok 1 godz - można na początku piec na niższej temperaturze 160 stop. C - wtedy mięso będzie delikatniejsze i nie zrumieni się z wierzchu zbyt szybko.
Gotowe mięsko odkładamy na chwilkę do przestudzenia a w miedzy czasie przygotowujemy resztę składników.
Możemy teraz np. usmażyć nasza cebulkę jeśli chcemy ( sposób podaje w poprzednim poście ).
Przygotowujemy na talerzu umyte i osuszone liście salaty.
Marchewkę tniemy na bardzo cieniutkie wiórki i także odkładamy na bok.
Tniemy na plastry kawałki fety.
Paprykę pozbawiamy środka i tniemy na cieńsze wiórki.
Ogórek konserwowy możemy na pół możemy na plasterki pokroić.
Jeśli mamy już wszystko przygotowane w zasięgu naszych rak pozostaje nam łączyć ładnie całość.
Najlepiej na suchej patelni - nasze bułki do burgerów przekrojone na pół od środka smarujemy oliwa i smażymy tylko od strony wewnętrznej na złoto.
W miedzy czasie obieramy mięso z kurczaka - ja robię często tak ze jeszcze dodatkowo skraplam je pozostałymi po pieczeniu sokami.
Serwujemy układając : dol bułki + sos czosnkowy + sałata + mięso + marchewka + kapusta + ogórek + cebulka + feta + papryka + ponownie odrobina mięsa + odrobina sosu czosnkowego na górnej części bułki = zamykamy.
Tutaj możecie kombinować kto co lubi i w jakiej kolejności i zestawieniu chce.
U mnie co dla niektórych nawet dodałam plasterki smażonego, chrupiącego boczku :)).
Wybierzcie metodę swoja - z tymi dodatkami w każdy możliwy sposób wychodzi pysznie :))
Polecam i pozdrawiam serdecznie.
www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz