Przejdź do głównej zawartości

Burgery domowe i najlepsze!









www.swiatmojejk.blogspot.com













www.swiatmojejk.blogspot.com












Witam serdecznie.
Tak jak wspomniałam w poprzednim poście dziś burgery.
Jeśli macie ochotę zróbcie szybciutko pyszna cebulkę z poprzedniego postu a do tego dziś prezentowane burgery.
Tak w zasadzie u mnie burgery zawsze powstają pod wpływem tego co aktualnie mam w lodowce i pod ręką.
Dzisiejsza wersja to pyszne mięsko z zamarynowanego i upieczonego kurczaka w połączeniu z surówką z białej kapusty i paroma innymi ulubionymi przez nas dodatkami.
Mozecie zrobić ta wersje pod siebie i oczywiście nieco zmienić dodatki według potrzeb.
A ponieważ przed nami weekend myślę ze takie fajne burgery są dobrym planem :)
Zapraszam do spróbowania.











Składniki : 



  • 4 palki z kurczaka
 

do marynaty do kurczaka : 

  • 2 ząbki czosnku
  • sol i pieprz do smaku
  • świeża gałązka rozmarynu
  • 1 łyżka tymianku
  • odrobina przyprawy do mies ( może być dowolna ulubiona np. do kurczaka, do drobiu , czy marynata do mies )
  • 1 opakowanie maślanki - 500 ml
  • kilka kropel sosu Worcestershire
  • 1/2 kubka sosu słodko - kwaśnego chilli






dodatkowo


  • sos czosnkowy ( u mnie mój domowy - przepis tutaj: http://swiatmojejk.blogspot.de/2014/10/sos-czosnkowy-najlepszy.html )
  • kilka liści salaty ( u mnie rzymska )
  • cebulka smażona ( przepis podałam post wcześniej )
  • kilka plasterków sera typu feta
  • surówka z białej kapusty ( użyłam gotowej )
  • 1 marchew - wiórki
  • 1 czerwona papryka
  • ogórek konserwowy
  • kilka bułek wielozbożowych do burgerów














Sposób przygotowania : 





Zaczynamy od przygotowania mięsa.
Palki dobrze oczyszczamy i wrzucamy do naczynia w którym będziemy zapiekać.
Dokładamy wszystkie składniki marynaty ( czosnek + sol i pieprz + rozmaryn + tymianek + przyprawę do mies + maślankę + Worcestershire + sos chilli ) = dobrze całość mieszamy i zostawiamy do zamarynowania najlepiej na jakąś 1 godz.
Po tym czasie nastawiamy piekarnik na 180 stop. C i pieczemy nasze mięsko ok 1 godz - można na początku piec na niższej temperaturze 160 stop. C - wtedy mięso będzie delikatniejsze i nie zrumieni się z wierzchu zbyt szybko.
Gotowe mięsko odkładamy na chwilkę do przestudzenia a w miedzy czasie przygotowujemy resztę składników.
Możemy teraz np. usmażyć nasza cebulkę jeśli chcemy ( sposób podaje w poprzednim poście ).
Przygotowujemy na talerzu umyte i osuszone liście salaty.
Marchewkę tniemy na bardzo cieniutkie wiórki i także odkładamy na bok.
Tniemy na plastry kawałki fety.
Paprykę pozbawiamy środka i tniemy na cieńsze wiórki.
Ogórek konserwowy możemy na pół możemy na plasterki pokroić.
Jeśli mamy już wszystko przygotowane w zasięgu naszych rak pozostaje nam łączyć ładnie całość.
Najlepiej na suchej patelni - nasze bułki do burgerów przekrojone na pół od środka smarujemy oliwa i smażymy tylko od strony wewnętrznej na złoto.
W miedzy czasie obieramy mięso z kurczaka - ja robię często tak ze jeszcze dodatkowo skraplam je pozostałymi po pieczeniu sokami.
Serwujemy układając : dol bułki + sos czosnkowy + sałata + mięso + marchewka + kapusta + ogórek + cebulka + feta + papryka + ponownie odrobina mięsa + odrobina sosu czosnkowego na górnej części bułki = zamykamy.
Tutaj możecie kombinować kto co lubi i w jakiej kolejności i zestawieniu chce.
U mnie co dla niektórych nawet dodałam plasterki smażonego, chrupiącego boczku :)).
Wybierzcie metodę swoja - z tymi dodatkami w każdy możliwy sposób wychodzi pysznie :))
Polecam i pozdrawiam serdecznie.












www.swiatmojejk.blogspot.com












www.swiatmojejk.blogspot.com










Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...