Przejdź do głównej zawartości

Pyszne ciasto z rabarbarem.








www.swiatmojejk.blogspot.com













www.swiatmojejk.blogspot.com













Witam serdecznie.
Pomyślałam ze czas już najwyższy na rabarbar. 
Skusił mnie bardzo szybko na wzięcie do koszyka :)).
Wiedziałam ze to prezentowane dzisiaj ciasto to u mnie konieczność o tej porze roku.
Jest to prosty i pyszny sposób który u mnie w domu był od pokoleń przygotowywany.
Jego wykonanie to czas w trakcie którego Wasz piekarnik zdarzy się nagrzać - można powiedzieć ze pracy w zasadzie nie ma tutaj wiele.
Koniecznie zachęcam do spróbowania :) - jest pysznie!
Zapraszam.











Składniki : 


  • 1 kg rabarbaru
  • 1/2 kubka cukru




do ciasta : 

  • 5 żółtek ( pokojowa temperatura )
  • 1 kubek cukru
  • 4 kubki maki
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki extraktu waniliowego
  • 400 g margaryny do pieczenia ( pokojowa temperatura )



dodatkowo


  • 4 łyżki ulubionych konfitur ( u mnie domowe )
  • 1 pomarańcz - sok i skorka
  • 5 białek ( pokojowa temperatura )
  • 1 kubek cukru












Sposób przygotowania : 





Zaczynamy od umycia i obrania rabarbaru. Odkrawamy końce i obieramy wierzchnia część skorki.
Kroimy w drobniejsze kawałki i wrzucamy do miski.
Całość zasypujemy cukrem i dokładnie mieszamy = odstawiamy na parę minut a w miedzy czasie robimy ciasto.
Przygotowujemy blaszkę z papierem do pieczenia - u mnie duża prostokątna. Odkładamy na bok.
Piekarnik nastawiamy na 180 stop. C.
Do misy food procesora ( można tez ręcznie wyrobić ale tak jest znacznie sprawniej ) wrzucamy : make + proszek do pieczenia + sol = miksujemy .
Dorzucamy pozostałe składniki ciasta : żółtka + margarynę pokrojona w mniejsze części  + wanilie + cukier = miksujemy na kruszonkę - pod koniec powinna zacząć ładnie się w rekach sklejać.
Wyciągamy na przygotowana blaszkę 3/4 zmiksowanego ciasta a pozostałą część zostawiamy jeszcze w malakserze.
Ciasto najlepiej przy pomocy rak równomiernie rozkładamy po całej blaszce + można odrobinę brzegi. Odkładamy.
Do pozostawionej części ciasta w food procesorze dosypujemy 2 łyżki maki i miksujemy kilka sekund = na kruszonkę. Odstawiamy na sekundę.
W miseczce łączymy ze sobą nasza konfiturę + skórkę i sok z pomarańczy = mieszamy i rozprowadzamy po całości ciasta.
Odsączamy z nadmiaru soków nasz rabarbar i rozprowadzamy go także równomiernie po cieście.
Do misy miksera wrzucamy nasze białka i ubijamy na piane.
Pod koniec dorzucamy cukier i cały czas miksujemy na sztywna i bezowa piane.
( osobiście dodatkowo dodaje podczas miksowania odrobinę soli i szczyptę maki - pomaga aby po upieczeniu białko było cały czas sztywne i chrupiące na cieście ).
Tak przygotowana piane rozkładamy po cieście równomiernie.
Na koniec posypujemy całość nasza pozostałą kruszonka.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok, 40 - 45 minut.
Na złoto i chrupiąco.
Studzimy.
Gotowe.
Proste i bardzo fajne ciasto do kawy czy na niedzielne popołudnie dla gości - i nie tylko :).
Polecam i pozdrawiam serdecznie.









www.swiatmojejk.blogspot.com












www.swiatmojejk.blogspot.com








Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Mini serniczki a la Maxi King

Witam serdecznie. Mam dziś dla Was super deser. Uzależniający :). Już od pierwszego kęsa będziecie szczęśliwi. Kremowe, śmietankowe nadzienie z niespodzianką w środku, w postaci toffi a całość pokryta czekoladą, chrupiącymi ciasteczkami i orzeszkami. Samo przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga pieczenia. Przygotować możecie te deserki w blaszkach od muffinek lub od mini muffinek = wtedy będą malutkie na kęsa. Pasują na każdą okazje i przyjęcia. Możecie też zrobić je, jako prezent z okazji zbliżającego się Święta Mamy... Święta Taty... Dnia Dziecka. Koniecznie wyprobujcie - zapraszam po przepis. Składniki :  ( z ilosci podanych w przepisie wyjdzie Wam 24 szt. w formach do muffinek lub więcej jeśli wybierzecie mini foremki ) 250 g herbatników czekoladowych  100 g masła 100 g czekolady z orzechami 200 g mleka 200 g cukru pudru 250 g masła 100 ml śmietany kremówki 450 g mleka w pros...