www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Witam serdecznie.
Pomyślałam ze czas już najwyższy na rabarbar.
Skusił mnie bardzo szybko na wzięcie do koszyka :)).
Wiedziałam ze to prezentowane dzisiaj ciasto to u mnie konieczność o tej porze roku.
Jest to prosty i pyszny sposób który u mnie w domu był od pokoleń przygotowywany.
Jego wykonanie to czas w trakcie którego Wasz piekarnik zdarzy się nagrzać - można powiedzieć ze pracy w zasadzie nie ma tutaj wiele.
Koniecznie zachęcam do spróbowania :) - jest pysznie!
Zapraszam.
Składniki :
- 1 kg rabarbaru
- 1/2 kubka cukru
do ciasta :
- 5 żółtek ( pokojowa temperatura )
- 1 kubek cukru
- 4 kubki maki
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 łyżeczki extraktu waniliowego
- 400 g margaryny do pieczenia ( pokojowa temperatura )
dodatkowo :
- 4 łyżki ulubionych konfitur ( u mnie domowe )
- 1 pomarańcz - sok i skorka
- 5 białek ( pokojowa temperatura )
- 1 kubek cukru
Sposób przygotowania :
Zaczynamy od umycia i obrania rabarbaru. Odkrawamy końce i obieramy wierzchnia część skorki.
Kroimy w drobniejsze kawałki i wrzucamy do miski.
Całość zasypujemy cukrem i dokładnie mieszamy = odstawiamy na parę minut a w miedzy czasie robimy ciasto.
Przygotowujemy blaszkę z papierem do pieczenia - u mnie duża prostokątna. Odkładamy na bok.
Piekarnik nastawiamy na 180 stop. C.
Do misy food procesora ( można tez ręcznie wyrobić ale tak jest znacznie sprawniej ) wrzucamy : make + proszek do pieczenia + sol = miksujemy .
Dorzucamy pozostałe składniki ciasta : żółtka + margarynę pokrojona w mniejsze części + wanilie + cukier = miksujemy na kruszonkę - pod koniec powinna zacząć ładnie się w rekach sklejać.
Wyciągamy na przygotowana blaszkę 3/4 zmiksowanego ciasta a pozostałą część zostawiamy jeszcze w malakserze.
Ciasto najlepiej przy pomocy rak równomiernie rozkładamy po całej blaszce + można odrobinę brzegi. Odkładamy.
Do pozostawionej części ciasta w food procesorze dosypujemy 2 łyżki maki i miksujemy kilka sekund = na kruszonkę. Odstawiamy na sekundę.
W miseczce łączymy ze sobą nasza konfiturę + skórkę i sok z pomarańczy = mieszamy i rozprowadzamy po całości ciasta.
Odsączamy z nadmiaru soków nasz rabarbar i rozprowadzamy go także równomiernie po cieście.
Do misy miksera wrzucamy nasze białka i ubijamy na piane.
Pod koniec dorzucamy cukier i cały czas miksujemy na sztywna i bezowa piane.
( osobiście dodatkowo dodaje podczas miksowania odrobinę soli i szczyptę maki - pomaga aby po upieczeniu białko było cały czas sztywne i chrupiące na cieście ).
Tak przygotowana piane rozkładamy po cieście równomiernie.
Na koniec posypujemy całość nasza pozostałą kruszonka.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok, 40 - 45 minut.
Na złoto i chrupiąco.
Studzimy.
Gotowe.
Proste i bardzo fajne ciasto do kawy czy na niedzielne popołudnie dla gości - i nie tylko :).
Polecam i pozdrawiam serdecznie.
www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz