Przejdź do głównej zawartości

Pyszne ciasto z rabarbarem.








www.swiatmojejk.blogspot.com













www.swiatmojejk.blogspot.com













Witam serdecznie.
Pomyślałam ze czas już najwyższy na rabarbar. 
Skusił mnie bardzo szybko na wzięcie do koszyka :)).
Wiedziałam ze to prezentowane dzisiaj ciasto to u mnie konieczność o tej porze roku.
Jest to prosty i pyszny sposób który u mnie w domu był od pokoleń przygotowywany.
Jego wykonanie to czas w trakcie którego Wasz piekarnik zdarzy się nagrzać - można powiedzieć ze pracy w zasadzie nie ma tutaj wiele.
Koniecznie zachęcam do spróbowania :) - jest pysznie!
Zapraszam.











Składniki : 


  • 1 kg rabarbaru
  • 1/2 kubka cukru




do ciasta : 

  • 5 żółtek ( pokojowa temperatura )
  • 1 kubek cukru
  • 4 kubki maki
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki extraktu waniliowego
  • 400 g margaryny do pieczenia ( pokojowa temperatura )



dodatkowo


  • 4 łyżki ulubionych konfitur ( u mnie domowe )
  • 1 pomarańcz - sok i skorka
  • 5 białek ( pokojowa temperatura )
  • 1 kubek cukru












Sposób przygotowania : 





Zaczynamy od umycia i obrania rabarbaru. Odkrawamy końce i obieramy wierzchnia część skorki.
Kroimy w drobniejsze kawałki i wrzucamy do miski.
Całość zasypujemy cukrem i dokładnie mieszamy = odstawiamy na parę minut a w miedzy czasie robimy ciasto.
Przygotowujemy blaszkę z papierem do pieczenia - u mnie duża prostokątna. Odkładamy na bok.
Piekarnik nastawiamy na 180 stop. C.
Do misy food procesora ( można tez ręcznie wyrobić ale tak jest znacznie sprawniej ) wrzucamy : make + proszek do pieczenia + sol = miksujemy .
Dorzucamy pozostałe składniki ciasta : żółtka + margarynę pokrojona w mniejsze części  + wanilie + cukier = miksujemy na kruszonkę - pod koniec powinna zacząć ładnie się w rekach sklejać.
Wyciągamy na przygotowana blaszkę 3/4 zmiksowanego ciasta a pozostałą część zostawiamy jeszcze w malakserze.
Ciasto najlepiej przy pomocy rak równomiernie rozkładamy po całej blaszce + można odrobinę brzegi. Odkładamy.
Do pozostawionej części ciasta w food procesorze dosypujemy 2 łyżki maki i miksujemy kilka sekund = na kruszonkę. Odstawiamy na sekundę.
W miseczce łączymy ze sobą nasza konfiturę + skórkę i sok z pomarańczy = mieszamy i rozprowadzamy po całości ciasta.
Odsączamy z nadmiaru soków nasz rabarbar i rozprowadzamy go także równomiernie po cieście.
Do misy miksera wrzucamy nasze białka i ubijamy na piane.
Pod koniec dorzucamy cukier i cały czas miksujemy na sztywna i bezowa piane.
( osobiście dodatkowo dodaje podczas miksowania odrobinę soli i szczyptę maki - pomaga aby po upieczeniu białko było cały czas sztywne i chrupiące na cieście ).
Tak przygotowana piane rozkładamy po cieście równomiernie.
Na koniec posypujemy całość nasza pozostałą kruszonka.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok, 40 - 45 minut.
Na złoto i chrupiąco.
Studzimy.
Gotowe.
Proste i bardzo fajne ciasto do kawy czy na niedzielne popołudnie dla gości - i nie tylko :).
Polecam i pozdrawiam serdecznie.









www.swiatmojejk.blogspot.com












www.swiatmojejk.blogspot.com








Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...