Przejdź do głównej zawartości

Najlepsza cebulka prażona - domowa do burgerów.







www.swiatmojejk.blogspot.com













www.swiatmojejk.blogspot.com













Witam serdecznie.
Choć czas Świąteczny nie rozpieszczał Nas pogoda to teraz ( przynajmniej u Nas ) nie można narzekać.
Pogoda od paru dni przecudowna a temperatury typowo letnie!
W związku z tym pierwsze grille za Nami - było pysznie:)).
Sięgamy już coraz częściej po kombinacje mies grillowanych i świeżych warzyw - co jest już bardzo zrozumiale po zimowym cięższym jedzeniu.
W związku z tym pomyślałam ze podam Wam sposób na domowa cebulkę prażoną - smażoną.
Wiem ze można tak po porostu pójść i kupić gotowa ale radze przeczytać skład i odpuścić sobie.
Domowe zawsze wiemy co jemy wiem zachęcam poświęcić kilka chwil i mamy pychotkę!
Ta cebulka u mnie towarzyszy do burgerów które podam w następnym poście ale możecie ja oczywiście wykorzystać do różnych mięsnych i wegetariańskich dan.
Super sprawdzi się także do dan z grilla.
Spróbujcie sami - zapraszam serdecznie.














Składniki : 




  • 2 duże cebule ( wychodzi dość spora ilość )
  • ok 0.5 l mleka
  • ok. 2 kubki maki
  • dodatkowo: odrobina soli + pieprzu + papryki słodkiej + papryki cayenne











Sposób przygotowania : 







Jeśli chodzi o ilość cebuli możecie tutaj przygotować ile chcecie to tylko przykładowa ilość. Ale zaznaczę ze wychodzi dość sporo i spokojnie starcza do burgerów czy jako dodatek do grilla jednorazowo.
Zaczynamy od obrania cebuli.
Kroimy ja w ok. 0,5 cm krążki które rozdzielamy rękoma.
Wybieramy duże cebule bo wtedy uzyskamy dużo ładnych krążków a z małych będzie więcej odpadów i mniejszych części które możecie wykorzystać oczywiście do czegoś innego.
Tak przygotowana cebule układamy do w miarę płaskiego naczynia o lekko wyższych brzegach i zalewamy mlekiem.
Cebula ma być przykryta w mleku.
Zostawiamy na ok. 1 godz.
Po tym czasie przygotowujemy sobie patelnie z olejem do smażenia.
Ilość oleju nie musi być duża ale taka aby pokryła dno i krążki cebulki spokojnie smażyły się w nim.
Nasze wymoczone krążki cebulki odsączamy z mleka.
W miseczce ( głębokim talerzu ) przygotowujemy : make + sol + pieprz + papryka + papryka cayenne ( jeśli ktoś nie chce może pominąć - przyprawy nadają dodatkowo aromatu ) = całość dokładnie mieszamy.
Rozgrzewamy olej.
Każdy krążek cebulki obtaczamy w mieszance maki i wrzucamy na rozgrzany olej.
Smażymy z obu stron na złoto.
Po usmażeniu układamy na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym - odsączy nadmiar tłuszczu.
Tak smażymy kolejno po parę krążków aż do końca.
I mamy gotowa , chrupiącą , domowa i pyszna cebulkę do jakichkolwiek dan macie tak naprawdę ochotę :).
Polecam i pozdrawiam serdecznie.















www.swiatmojejk.blogspot.com



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Mini serniczki a la Maxi King

Witam serdecznie. Mam dziś dla Was super deser. Uzależniający :). Już od pierwszego kęsa będziecie szczęśliwi. Kremowe, śmietankowe nadzienie z niespodzianką w środku, w postaci toffi a całość pokryta czekoladą, chrupiącymi ciasteczkami i orzeszkami. Samo przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga pieczenia. Przygotować możecie te deserki w blaszkach od muffinek lub od mini muffinek = wtedy będą malutkie na kęsa. Pasują na każdą okazje i przyjęcia. Możecie też zrobić je, jako prezent z okazji zbliżającego się Święta Mamy... Święta Taty... Dnia Dziecka. Koniecznie wyprobujcie - zapraszam po przepis. Składniki :  ( z ilosci podanych w przepisie wyjdzie Wam 24 szt. w formach do muffinek lub więcej jeśli wybierzecie mini foremki ) 250 g herbatników czekoladowych  100 g masła 100 g czekolady z orzechami 200 g mleka 200 g cukru pudru 250 g masła 100 ml śmietany kremówki 450 g mleka w pros...