www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Witam serdecznie.
Choć czas Świąteczny nie rozpieszczał Nas pogoda to teraz ( przynajmniej u Nas ) nie można narzekać.
Pogoda od paru dni przecudowna a temperatury typowo letnie!
W związku z tym pierwsze grille za Nami - było pysznie:)).
Sięgamy już coraz częściej po kombinacje mies grillowanych i świeżych warzyw - co jest już bardzo zrozumiale po zimowym cięższym jedzeniu.
W związku z tym pomyślałam ze podam Wam sposób na domowa cebulkę prażoną - smażoną.
Wiem ze można tak po porostu pójść i kupić gotowa ale radze przeczytać skład i odpuścić sobie.
Domowe zawsze wiemy co jemy wiem zachęcam poświęcić kilka chwil i mamy pychotkę!
Ta cebulka u mnie towarzyszy do burgerów które podam w następnym poście ale możecie ja oczywiście wykorzystać do różnych mięsnych i wegetariańskich dan.
Super sprawdzi się także do dan z grilla.
Spróbujcie sami - zapraszam serdecznie.
Składniki :
- 2 duże cebule ( wychodzi dość spora ilość )
- ok 0.5 l mleka
- ok. 2 kubki maki
- dodatkowo: odrobina soli + pieprzu + papryki słodkiej + papryki cayenne
Sposób przygotowania :
Jeśli chodzi o ilość cebuli możecie tutaj przygotować ile chcecie to tylko przykładowa ilość. Ale zaznaczę ze wychodzi dość sporo i spokojnie starcza do burgerów czy jako dodatek do grilla jednorazowo.
Zaczynamy od obrania cebuli.
Kroimy ja w ok. 0,5 cm krążki które rozdzielamy rękoma.
Wybieramy duże cebule bo wtedy uzyskamy dużo ładnych krążków a z małych będzie więcej odpadów i mniejszych części które możecie wykorzystać oczywiście do czegoś innego.
Tak przygotowana cebule układamy do w miarę płaskiego naczynia o lekko wyższych brzegach i zalewamy mlekiem.
Cebula ma być przykryta w mleku.
Zostawiamy na ok. 1 godz.
Po tym czasie przygotowujemy sobie patelnie z olejem do smażenia.
Ilość oleju nie musi być duża ale taka aby pokryła dno i krążki cebulki spokojnie smażyły się w nim.
Nasze wymoczone krążki cebulki odsączamy z mleka.
W miseczce ( głębokim talerzu ) przygotowujemy : make + sol + pieprz + papryka + papryka cayenne ( jeśli ktoś nie chce może pominąć - przyprawy nadają dodatkowo aromatu ) = całość dokładnie mieszamy.
Rozgrzewamy olej.
Każdy krążek cebulki obtaczamy w mieszance maki i wrzucamy na rozgrzany olej.
Smażymy z obu stron na złoto.
Po usmażeniu układamy na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym - odsączy nadmiar tłuszczu.
Tak smażymy kolejno po parę krążków aż do końca.
I mamy gotowa , chrupiącą , domowa i pyszna cebulkę do jakichkolwiek dan macie tak naprawdę ochotę :).
Polecam i pozdrawiam serdecznie.
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz