www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Witam serdecznie.
Dzis - skoro mamy już oficjalnie pierwszy dzień wiosny - będzie kolorowo i zdrowo :).
Danie które za sprawa aromatycznego mango będzie bardzo orzeźwiające i aromatyczne a za sprawa kurczaka i ryżu pełnowartościowe.
Jeśli dodać do tego szczyptę przypraw wychodzi perfekcja smaku!
Wiosennie - lekko - super smacznie - spróbujcie sami!
Zapraszam serdecznie.
Składniki :
- ok. 500 g filetu z kurczaka ( można zastąpić ewentualnie indykiem )
do marynaty :
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebulka szalotka
- 1/2 cytryny
- sol i pieprz do smaku
- szczypta płatków chilli ( 1/2 łyżeczki )
- 2 gałązki świeżego rozmarynu
- 1/2 łyżeczki suszonej mięty
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka miodu
- kilka kropel czerwonego winegretu ( reg vinegare )
do dipu z mango :
- 1 mango
- sok z 1/2 cytryny
- garść świeżego drobnego szczypiorku
- 2 cebulki szarlotki
- 1 jabłko
dodatkowo na ryz :
- ok. 1 1/2 kubka mieszanki dzikiego ryżu
- 2 łyżki masła
- ok. 1 l wody gotowanej
- łyżeczka soli morskiej
Sposób przygotowania.
Zaczynamy od zamarynowania mięsa - tutaj możecie zrobić to kilka godzin wcześniej lub nawet dzień wcześniej i włożyć do lodówki.
Do miski wrzucamy : drobno posiekany czosnek + drobno posiekana szalotkę + skorka i sok z cytryny + mięta + płatki chilli + sol i pierz + oliwa + miód + vinegret + cale gałązki rozmarynu = całość dokładnie mieszamy.
Filet myjemy i osuszamy. Kroimy na drobne i cienkie paseczki.
Mięso dorzucamy do marynaty i całość dobrze mieszamy. Odstawiamy do zamarynowania.
Przygotowujemy dip z mango.
Nasze mango obieramy i przy pomocy ostrego noża odcinamy plastry owoca aż dojdziemy do pestki.
Pestkę wyrzucamy a kawałki mango kroimy w drobno kosteczkę.
Do miski przekładamy nasze pokrojone mango i polewamy sokiem z cytryny = mieszamy.
Drobno kroimy szczypiorek + szalotki = dokładamy do mango.
Na koniec kroimy w drobna kosteczkę jabłko ( u mnie twarde kwaskowate ze skorka ) = dokładamy do mango.
Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy.
Przygotowanie ryżu.
Jeśli chodzi o ryz możecie wybrać jaki wolicie i oczywiście przygotować według wybranego sposobu.
Tu podaje tylko mój ulubiony sposób :).
W garnuszku rozpuszczamy masło i wrzucamy ryz + sol = mieszamy i smażymy ok 1 minutki.
Po chwili , gdy już wszystkie płatki ryżu pokryją się masłem zalewamy całość odrobina przegotowanej , gorącej wody - ( uwaga ! - może trochę prysnąć ).
Dalej cały czas mieszając gotujemy i dolewamy wodę gdy prawie odparuje.
Tak postępujemy do czasu aż stwierdzimy ze nasz ryz osiągnął poziom tzw. al dente.
Na tym etapie przestajemy dolewać wodę ( pozostawiając odrobinę jej nadmiaru w garnku z ryżem ) i przykrywamy całość pokrywka.
Zdejmujemy z gazu i zostawiamy parę minut aż pięknie dojdzie i napęcznieje.
W miedzy czasie możemy już dokończyć danie i usmażyć filety.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy.
Wrzucamy nasz zamarynowany filet wraz z cala marynata = smażymy krótko na złoto - aż marynata prawie całkowicie odparuje.
Kawałki mięsa serwujemy (już bez reszty na patelni ) wraz z naszym ugotowanym ryżem i dipem z mango.
Gotowe.
Proste i super aromatyczne!
Spróbujcie sami!
Polecam i pozdrawiam serdecznie :))
www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz