Przejdź do głównej zawartości

Wiosenne podejście do kurczaka :).








www.swiatmojejk.blogspot.com















www.swiatmojejk.blogspot.com
















Witam serdecznie.
Dzis - skoro mamy już oficjalnie pierwszy dzień wiosny - będzie kolorowo i zdrowo :).
Danie które za sprawa aromatycznego mango będzie bardzo orzeźwiające i aromatyczne a za sprawa kurczaka i ryżu pełnowartościowe.
Jeśli dodać do tego szczyptę przypraw wychodzi perfekcja smaku!
Wiosennie - lekko - super smacznie - spróbujcie sami!
Zapraszam serdecznie.










Składniki :



  • ok. 500 g filetu z kurczaka ( można zastąpić ewentualnie indykiem )

do marynaty :

  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebulka szalotka
  • 1/2 cytryny
  • sol i pieprz do smaku
  • szczypta płatków chilli ( 1/2 łyżeczki )
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki suszonej mięty
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka miodu
  • kilka kropel czerwonego winegretu ( reg vinegare )





do dipu z mango :


  • 1 mango
  • sok z 1/2 cytryny
  • garść świeżego drobnego szczypiorku
  • 2 cebulki szarlotki
  • 1 jabłko





dodatkowo na ryz :


  • ok. 1 1/2 kubka mieszanki dzikiego ryżu
  • 2 łyżki masła
  • ok. 1 l wody gotowanej
  • łyżeczka soli morskiej











Sposób przygotowania.




Zaczynamy od zamarynowania mięsa - tutaj możecie zrobić to kilka godzin wcześniej lub nawet dzień wcześniej i włożyć do lodówki.
Do miski wrzucamy : drobno posiekany czosnek + drobno posiekana szalotkę + skorka i sok z cytryny + mięta + płatki chilli + sol i pierz + oliwa + miód + vinegret + cale gałązki rozmarynu = całość dokładnie mieszamy.
Filet myjemy i osuszamy. Kroimy na drobne i cienkie paseczki.
Mięso dorzucamy do marynaty i całość dobrze mieszamy. Odstawiamy do zamarynowania.
Przygotowujemy dip z mango.
Nasze mango obieramy i przy pomocy ostrego noża odcinamy plastry owoca aż dojdziemy do pestki.
Pestkę wyrzucamy a kawałki mango kroimy w drobno kosteczkę.
Do miski przekładamy nasze pokrojone mango i polewamy sokiem z cytryny = mieszamy.
Drobno kroimy szczypiorek + szalotki = dokładamy do mango.
Na koniec kroimy w drobna kosteczkę jabłko ( u mnie twarde kwaskowate ze skorka ) = dokładamy do mango.
Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy.
Przygotowanie ryżu.
Jeśli chodzi o ryz możecie wybrać jaki wolicie i oczywiście przygotować według wybranego sposobu.
Tu podaje  tylko mój ulubiony sposób  :).
W garnuszku rozpuszczamy masło i wrzucamy ryz + sol = mieszamy i smażymy ok 1 minutki.
Po chwili , gdy już wszystkie płatki ryżu pokryją się masłem zalewamy całość odrobina przegotowanej , gorącej wody - ( uwaga ! - może trochę prysnąć ).
Dalej cały czas mieszając gotujemy i dolewamy wodę gdy prawie odparuje.
Tak postępujemy do czasu aż stwierdzimy ze nasz ryz osiągnął poziom tzw. al dente.
Na tym etapie przestajemy dolewać wodę ( pozostawiając odrobinę jej nadmiaru w garnku z ryżem ) i przykrywamy całość pokrywka.
Zdejmujemy z gazu i zostawiamy parę minut aż pięknie dojdzie i napęcznieje.
W miedzy czasie możemy już dokończyć danie i usmażyć filety.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy.
Wrzucamy nasz zamarynowany filet wraz z cala marynata = smażymy krótko na złoto - aż marynata prawie całkowicie odparuje.
 Kawałki mięsa serwujemy (już bez reszty na patelni ) wraz z naszym ugotowanym ryżem i dipem z mango.
Gotowe.
Proste i super aromatyczne!
Spróbujcie sami!
Polecam i pozdrawiam serdecznie :))











www.swiatmojejk.blogspot.com
















www.swiatmojejk.blogspot.com


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych