Przejdź do głównej zawartości

Wiosenne podejście do kurczaka :).








www.swiatmojejk.blogspot.com















www.swiatmojejk.blogspot.com
















Witam serdecznie.
Dzis - skoro mamy już oficjalnie pierwszy dzień wiosny - będzie kolorowo i zdrowo :).
Danie które za sprawa aromatycznego mango będzie bardzo orzeźwiające i aromatyczne a za sprawa kurczaka i ryżu pełnowartościowe.
Jeśli dodać do tego szczyptę przypraw wychodzi perfekcja smaku!
Wiosennie - lekko - super smacznie - spróbujcie sami!
Zapraszam serdecznie.










Składniki :



  • ok. 500 g filetu z kurczaka ( można zastąpić ewentualnie indykiem )

do marynaty :

  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebulka szalotka
  • 1/2 cytryny
  • sol i pieprz do smaku
  • szczypta płatków chilli ( 1/2 łyżeczki )
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki suszonej mięty
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka miodu
  • kilka kropel czerwonego winegretu ( reg vinegare )





do dipu z mango :


  • 1 mango
  • sok z 1/2 cytryny
  • garść świeżego drobnego szczypiorku
  • 2 cebulki szarlotki
  • 1 jabłko





dodatkowo na ryz :


  • ok. 1 1/2 kubka mieszanki dzikiego ryżu
  • 2 łyżki masła
  • ok. 1 l wody gotowanej
  • łyżeczka soli morskiej











Sposób przygotowania.




Zaczynamy od zamarynowania mięsa - tutaj możecie zrobić to kilka godzin wcześniej lub nawet dzień wcześniej i włożyć do lodówki.
Do miski wrzucamy : drobno posiekany czosnek + drobno posiekana szalotkę + skorka i sok z cytryny + mięta + płatki chilli + sol i pierz + oliwa + miód + vinegret + cale gałązki rozmarynu = całość dokładnie mieszamy.
Filet myjemy i osuszamy. Kroimy na drobne i cienkie paseczki.
Mięso dorzucamy do marynaty i całość dobrze mieszamy. Odstawiamy do zamarynowania.
Przygotowujemy dip z mango.
Nasze mango obieramy i przy pomocy ostrego noża odcinamy plastry owoca aż dojdziemy do pestki.
Pestkę wyrzucamy a kawałki mango kroimy w drobno kosteczkę.
Do miski przekładamy nasze pokrojone mango i polewamy sokiem z cytryny = mieszamy.
Drobno kroimy szczypiorek + szalotki = dokładamy do mango.
Na koniec kroimy w drobna kosteczkę jabłko ( u mnie twarde kwaskowate ze skorka ) = dokładamy do mango.
Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy.
Przygotowanie ryżu.
Jeśli chodzi o ryz możecie wybrać jaki wolicie i oczywiście przygotować według wybranego sposobu.
Tu podaje  tylko mój ulubiony sposób  :).
W garnuszku rozpuszczamy masło i wrzucamy ryz + sol = mieszamy i smażymy ok 1 minutki.
Po chwili , gdy już wszystkie płatki ryżu pokryją się masłem zalewamy całość odrobina przegotowanej , gorącej wody - ( uwaga ! - może trochę prysnąć ).
Dalej cały czas mieszając gotujemy i dolewamy wodę gdy prawie odparuje.
Tak postępujemy do czasu aż stwierdzimy ze nasz ryz osiągnął poziom tzw. al dente.
Na tym etapie przestajemy dolewać wodę ( pozostawiając odrobinę jej nadmiaru w garnku z ryżem ) i przykrywamy całość pokrywka.
Zdejmujemy z gazu i zostawiamy parę minut aż pięknie dojdzie i napęcznieje.
W miedzy czasie możemy już dokończyć danie i usmażyć filety.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy.
Wrzucamy nasz zamarynowany filet wraz z cala marynata = smażymy krótko na złoto - aż marynata prawie całkowicie odparuje.
 Kawałki mięsa serwujemy (już bez reszty na patelni ) wraz z naszym ugotowanym ryżem i dipem z mango.
Gotowe.
Proste i super aromatyczne!
Spróbujcie sami!
Polecam i pozdrawiam serdecznie :))











www.swiatmojejk.blogspot.com
















www.swiatmojejk.blogspot.com


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...