www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Witam serdecznie.
Przed nami Święta Wielkanocne i tym samym większe krzątanie się w kuchni :).
Kazdy zapewne ma swoje ulubione potrawy i wypieki których nie może zabraknąć na stole.
U mnie z pośród wielu różnych moja dzisiejsza propozycja dla Was do koszyczka - do której serdecznie zachęcam :).
Sa to mini wieńce które jeśli chcecie możecie przygotować malutkie i wyjdzie Wam 16 szt. lub średnie i wyjdzie 8 szt.
Oprócz tego ze będą pięknie prezentowały się w koszyczkach ze Święconką to jeszcze rodzince i bliskim będą na pewno smakowy :).
Zapraszam po przepis.
Składniki :
na ciasto:
- 600 g maki
- 100 ml letniego mleka
- 3 jajka ( 2 duże lub 3 małe )
- 100 g masła roztopionego
- 40 g drożdży świeżych
- 100 g cukru
- szczypta soli
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
na farsz:
- 200 g migdałów lub orzechów ( u mnie orzechy włoskie )
- 1 kubek brązowego cukru
- 2 łyżki cynamonu
- 100 ml mleka lub śmietany ( u mnie dla jeszcze lepszego smaku śmietana )
Sposób przygotowania :
Do miseczki w letnim mlekiem wkruszamy drożdże + odrobinę cukru = mieszamy i odstawiamy na chwilkę aby zaczyn zaczął pracować.
W miedzy czasie do misy miksera wrzucamy : make + sol + pozostały cukier + jajka + masło + wanilie = lekko mieszamy.
Dokładamy nasz zaczyn drożdżowy i całość najlepiej końcówką z hakiem wyrabiamy dokładnie na jednolite i sprężyste ciasto - ok 7 minut.
Ciasto przykrywamy folia spożywczą i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia - ok. 1-2 godziny.
Gdy ciasto rośnie możemy przygotować farsz.
Do food procesora wrzucamy orzechy lub migdały i miksujemy na bardzo drobno.
Do miseczki odmierzamy pozostałe składniki farszu: brązowy cukier + cynamon + dokładamy nasze zmiksowane orzechy = całość dobrze mieszamy i dolewamy mleko ( śmietanę ).
Uzyskamy gęstą masę.
Odkładamy na chwilkę na bok.
Gdy nasze ciasto pięknie już wyrośnie wyciągamy na podsypany blat i krótko formujemy w kule.
Całość dzielimy na w miarę równe 8 części -jeśli chcemy średniej wielkości wieńce albo 16 małych części - jeśli malutkie.
Piekarnik nastawiamy na 180 stop. C.
Przygotowujemy blaszki z papierem do pieczenia.
Kazdy kawałek ciasta rozwałkowujemy na prostokąt.
Kazdy prostokąt smarujemy po całości odrobina naszej przygotowanej masy orzechowej.
Zwijamy zaczynając od dłuższej strony - jak roladę.
Końce układamy pod spod.
Wyrównujemy i ostrym nożem przecinamy na pol wzdłuż - zostawiając kawałek nieprzecięty.
Teraz oby dwie części delikatnie przekładamy przez siebie tworząc tzw. spirale, plecionkę, warkocz.
Całość formujemy w zgrabny wieniec łącząc razem oby dwa końce.
Tak przygotowane wieńce układamy na blaszkach.
Pieczemy ok. 20 - 25 minut.
Studzimy.
Gotowe.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.
www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz