Przejdź do głównej zawartości

Mini Oster-Krantz - małe cynamonowe wieńce do koszyka na Święta Wielkanocne.







www.swiatmojejk.blogspot.com
















www.swiatmojejk.blogspot.com













Witam serdecznie.
Przed nami Święta Wielkanocne i tym samym większe krzątanie się w kuchni :).
Kazdy zapewne ma swoje ulubione potrawy i wypieki których nie może zabraknąć na stole.
U mnie z pośród wielu różnych moja dzisiejsza propozycja dla Was do koszyczka - do której serdecznie zachęcam :).
Sa to mini wieńce które jeśli chcecie możecie przygotować malutkie i wyjdzie Wam 16 szt. lub średnie i wyjdzie 8 szt.
Oprócz tego ze będą pięknie prezentowały się w koszyczkach ze Święconką to jeszcze rodzince i bliskim będą na pewno smakowy :).
Zapraszam po przepis.











Składniki : 



na ciasto:

  • 600 g maki
  • 100 ml letniego mleka
  • 3 jajka ( 2 duże lub 3 małe )
  • 100 g masła roztopionego
  • 40 g drożdży świeżych
  • 100 g cukru
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii






 na farsz:

  • 200 g migdałów lub orzechów ( u mnie orzechy włoskie )
  • 1 kubek brązowego cukru
  • 2 łyżki cynamonu
  • 100 ml mleka lub śmietany ( u mnie dla jeszcze lepszego smaku śmietana )












Sposób przygotowania :





Do miseczki w letnim mlekiem wkruszamy drożdże + odrobinę cukru = mieszamy i odstawiamy na chwilkę aby zaczyn zaczął pracować.
W miedzy czasie do misy miksera wrzucamy : make  + sol + pozostały cukier + jajka + masło + wanilie = lekko mieszamy.
Dokładamy nasz zaczyn drożdżowy i całość najlepiej końcówką z hakiem wyrabiamy dokładnie na jednolite i sprężyste ciasto - ok 7 minut.
Ciasto przykrywamy folia spożywczą i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia - ok. 1-2 godziny.
Gdy ciasto rośnie możemy przygotować farsz.
Do food procesora wrzucamy orzechy lub migdały i miksujemy na bardzo drobno.
Do miseczki odmierzamy pozostałe składniki farszu: brązowy cukier  + cynamon  + dokładamy nasze zmiksowane orzechy = całość dobrze mieszamy i dolewamy mleko ( śmietanę ).
Uzyskamy gęstą masę.
Odkładamy na chwilkę na bok.
Gdy nasze ciasto pięknie już wyrośnie wyciągamy na podsypany blat i krótko formujemy w kule.
Całość dzielimy na w miarę równe 8 części -jeśli chcemy średniej wielkości wieńce albo 16 małych części - jeśli malutkie.
Piekarnik nastawiamy na 180 stop. C.
Przygotowujemy blaszki z papierem do pieczenia.
Kazdy kawałek ciasta rozwałkowujemy na prostokąt.
Kazdy prostokąt smarujemy po całości odrobina naszej przygotowanej masy orzechowej.
Zwijamy zaczynając od dłuższej strony - jak roladę.
Końce układamy pod spod.
Wyrównujemy i ostrym nożem przecinamy na pol wzdłuż - zostawiając kawałek nieprzecięty.
Teraz oby dwie części delikatnie przekładamy przez siebie tworząc tzw. spirale, plecionkę, warkocz.
Całość formujemy w zgrabny wieniec łącząc razem oby dwa końce.
Tak przygotowane wieńce układamy na blaszkach.
Pieczemy ok. 20 - 25 minut.
Studzimy.
Gotowe.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.








www.swiatmojejk.blogspot.com

















www.swiatmojejk.blogspot.com






Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych