Przejdź do głównej zawartości

Mini Oster-Krantz - małe cynamonowe wieńce do koszyka na Święta Wielkanocne.







www.swiatmojejk.blogspot.com
















www.swiatmojejk.blogspot.com













Witam serdecznie.
Przed nami Święta Wielkanocne i tym samym większe krzątanie się w kuchni :).
Kazdy zapewne ma swoje ulubione potrawy i wypieki których nie może zabraknąć na stole.
U mnie z pośród wielu różnych moja dzisiejsza propozycja dla Was do koszyczka - do której serdecznie zachęcam :).
Sa to mini wieńce które jeśli chcecie możecie przygotować malutkie i wyjdzie Wam 16 szt. lub średnie i wyjdzie 8 szt.
Oprócz tego ze będą pięknie prezentowały się w koszyczkach ze Święconką to jeszcze rodzince i bliskim będą na pewno smakowy :).
Zapraszam po przepis.











Składniki : 



na ciasto:

  • 600 g maki
  • 100 ml letniego mleka
  • 3 jajka ( 2 duże lub 3 małe )
  • 100 g masła roztopionego
  • 40 g drożdży świeżych
  • 100 g cukru
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii






 na farsz:

  • 200 g migdałów lub orzechów ( u mnie orzechy włoskie )
  • 1 kubek brązowego cukru
  • 2 łyżki cynamonu
  • 100 ml mleka lub śmietany ( u mnie dla jeszcze lepszego smaku śmietana )












Sposób przygotowania :





Do miseczki w letnim mlekiem wkruszamy drożdże + odrobinę cukru = mieszamy i odstawiamy na chwilkę aby zaczyn zaczął pracować.
W miedzy czasie do misy miksera wrzucamy : make  + sol + pozostały cukier + jajka + masło + wanilie = lekko mieszamy.
Dokładamy nasz zaczyn drożdżowy i całość najlepiej końcówką z hakiem wyrabiamy dokładnie na jednolite i sprężyste ciasto - ok 7 minut.
Ciasto przykrywamy folia spożywczą i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia - ok. 1-2 godziny.
Gdy ciasto rośnie możemy przygotować farsz.
Do food procesora wrzucamy orzechy lub migdały i miksujemy na bardzo drobno.
Do miseczki odmierzamy pozostałe składniki farszu: brązowy cukier  + cynamon  + dokładamy nasze zmiksowane orzechy = całość dobrze mieszamy i dolewamy mleko ( śmietanę ).
Uzyskamy gęstą masę.
Odkładamy na chwilkę na bok.
Gdy nasze ciasto pięknie już wyrośnie wyciągamy na podsypany blat i krótko formujemy w kule.
Całość dzielimy na w miarę równe 8 części -jeśli chcemy średniej wielkości wieńce albo 16 małych części - jeśli malutkie.
Piekarnik nastawiamy na 180 stop. C.
Przygotowujemy blaszki z papierem do pieczenia.
Kazdy kawałek ciasta rozwałkowujemy na prostokąt.
Kazdy prostokąt smarujemy po całości odrobina naszej przygotowanej masy orzechowej.
Zwijamy zaczynając od dłuższej strony - jak roladę.
Końce układamy pod spod.
Wyrównujemy i ostrym nożem przecinamy na pol wzdłuż - zostawiając kawałek nieprzecięty.
Teraz oby dwie części delikatnie przekładamy przez siebie tworząc tzw. spirale, plecionkę, warkocz.
Całość formujemy w zgrabny wieniec łącząc razem oby dwa końce.
Tak przygotowane wieńce układamy na blaszkach.
Pieczemy ok. 20 - 25 minut.
Studzimy.
Gotowe.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.








www.swiatmojejk.blogspot.com

















www.swiatmojejk.blogspot.com






Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Mini serniczki a la Maxi King

Witam serdecznie. Mam dziś dla Was super deser. Uzależniający :). Już od pierwszego kęsa będziecie szczęśliwi. Kremowe, śmietankowe nadzienie z niespodzianką w środku, w postaci toffi a całość pokryta czekoladą, chrupiącymi ciasteczkami i orzeszkami. Samo przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga pieczenia. Przygotować możecie te deserki w blaszkach od muffinek lub od mini muffinek = wtedy będą malutkie na kęsa. Pasują na każdą okazje i przyjęcia. Możecie też zrobić je, jako prezent z okazji zbliżającego się Święta Mamy... Święta Taty... Dnia Dziecka. Koniecznie wyprobujcie - zapraszam po przepis. Składniki :  ( z ilosci podanych w przepisie wyjdzie Wam 24 szt. w formach do muffinek lub więcej jeśli wybierzecie mini foremki ) 250 g herbatników czekoladowych  100 g masła 100 g czekolady z orzechami 200 g mleka 200 g cukru pudru 250 g masła 100 ml śmietany kremówki 450 g mleka w pros...