Przejdź do głównej zawartości

Mini Oster-Krantz - małe cynamonowe wieńce do koszyka na Święta Wielkanocne.







www.swiatmojejk.blogspot.com
















www.swiatmojejk.blogspot.com













Witam serdecznie.
Przed nami Święta Wielkanocne i tym samym większe krzątanie się w kuchni :).
Kazdy zapewne ma swoje ulubione potrawy i wypieki których nie może zabraknąć na stole.
U mnie z pośród wielu różnych moja dzisiejsza propozycja dla Was do koszyczka - do której serdecznie zachęcam :).
Sa to mini wieńce które jeśli chcecie możecie przygotować malutkie i wyjdzie Wam 16 szt. lub średnie i wyjdzie 8 szt.
Oprócz tego ze będą pięknie prezentowały się w koszyczkach ze Święconką to jeszcze rodzince i bliskim będą na pewno smakowy :).
Zapraszam po przepis.











Składniki : 



na ciasto:

  • 600 g maki
  • 100 ml letniego mleka
  • 3 jajka ( 2 duże lub 3 małe )
  • 100 g masła roztopionego
  • 40 g drożdży świeżych
  • 100 g cukru
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii






 na farsz:

  • 200 g migdałów lub orzechów ( u mnie orzechy włoskie )
  • 1 kubek brązowego cukru
  • 2 łyżki cynamonu
  • 100 ml mleka lub śmietany ( u mnie dla jeszcze lepszego smaku śmietana )












Sposób przygotowania :





Do miseczki w letnim mlekiem wkruszamy drożdże + odrobinę cukru = mieszamy i odstawiamy na chwilkę aby zaczyn zaczął pracować.
W miedzy czasie do misy miksera wrzucamy : make  + sol + pozostały cukier + jajka + masło + wanilie = lekko mieszamy.
Dokładamy nasz zaczyn drożdżowy i całość najlepiej końcówką z hakiem wyrabiamy dokładnie na jednolite i sprężyste ciasto - ok 7 minut.
Ciasto przykrywamy folia spożywczą i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia - ok. 1-2 godziny.
Gdy ciasto rośnie możemy przygotować farsz.
Do food procesora wrzucamy orzechy lub migdały i miksujemy na bardzo drobno.
Do miseczki odmierzamy pozostałe składniki farszu: brązowy cukier  + cynamon  + dokładamy nasze zmiksowane orzechy = całość dobrze mieszamy i dolewamy mleko ( śmietanę ).
Uzyskamy gęstą masę.
Odkładamy na chwilkę na bok.
Gdy nasze ciasto pięknie już wyrośnie wyciągamy na podsypany blat i krótko formujemy w kule.
Całość dzielimy na w miarę równe 8 części -jeśli chcemy średniej wielkości wieńce albo 16 małych części - jeśli malutkie.
Piekarnik nastawiamy na 180 stop. C.
Przygotowujemy blaszki z papierem do pieczenia.
Kazdy kawałek ciasta rozwałkowujemy na prostokąt.
Kazdy prostokąt smarujemy po całości odrobina naszej przygotowanej masy orzechowej.
Zwijamy zaczynając od dłuższej strony - jak roladę.
Końce układamy pod spod.
Wyrównujemy i ostrym nożem przecinamy na pol wzdłuż - zostawiając kawałek nieprzecięty.
Teraz oby dwie części delikatnie przekładamy przez siebie tworząc tzw. spirale, plecionkę, warkocz.
Całość formujemy w zgrabny wieniec łącząc razem oby dwa końce.
Tak przygotowane wieńce układamy na blaszkach.
Pieczemy ok. 20 - 25 minut.
Studzimy.
Gotowe.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.








www.swiatmojejk.blogspot.com

















www.swiatmojejk.blogspot.com






Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Rożki z kremem śmietankowym.

Witam serdecznie. Rożki z rozpływającym się kremowo - śmietankowym wnętrzem. Niesamowicie pyszne i wciągające. Pracy przy nich, w zasadzie nie wiele i nie powinna Was odstraszać, od przygotowania tego pysznego deseru. Iście królewski deser, który świetnie pasuje na nadchodzące wolne dni, weekendowe coś do kawy  lub jakieś małe święto. Rożki możecie przygotować wcześniej i przechować w zamkniętym pojemniku a krem, gotowy w woreczku cukierniczym, spokojnie odłożyć w lodówce. Gdy goście nadchodzą = dwie minutki i gotowe :) istne czary mary ;)). Zapraszam ! Składniki :     ( z podanej ilości wychodzi ok 30 - 40 szt zależnie od wielkości ) na rożki :  500 g mąki pszennej 250 g zimnego masła  szczypta soli 250 g kwaśnej śmietany 3 łyżeczki cukru opcjonalnie odrobina pasty w wanilii na krem :   400 ml śmietany kremówki 1 opakowanie serka śmietankowego typu Philadelphia 4 łyż...