Przejdź do głównej zawartości

Mini Oster-Krantz - małe cynamonowe wieńce do koszyka na Święta Wielkanocne.







www.swiatmojejk.blogspot.com
















www.swiatmojejk.blogspot.com













Witam serdecznie.
Przed nami Święta Wielkanocne i tym samym większe krzątanie się w kuchni :).
Kazdy zapewne ma swoje ulubione potrawy i wypieki których nie może zabraknąć na stole.
U mnie z pośród wielu różnych moja dzisiejsza propozycja dla Was do koszyczka - do której serdecznie zachęcam :).
Sa to mini wieńce które jeśli chcecie możecie przygotować malutkie i wyjdzie Wam 16 szt. lub średnie i wyjdzie 8 szt.
Oprócz tego ze będą pięknie prezentowały się w koszyczkach ze Święconką to jeszcze rodzince i bliskim będą na pewno smakowy :).
Zapraszam po przepis.











Składniki : 



na ciasto:

  • 600 g maki
  • 100 ml letniego mleka
  • 3 jajka ( 2 duże lub 3 małe )
  • 100 g masła roztopionego
  • 40 g drożdży świeżych
  • 100 g cukru
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii






 na farsz:

  • 200 g migdałów lub orzechów ( u mnie orzechy włoskie )
  • 1 kubek brązowego cukru
  • 2 łyżki cynamonu
  • 100 ml mleka lub śmietany ( u mnie dla jeszcze lepszego smaku śmietana )












Sposób przygotowania :





Do miseczki w letnim mlekiem wkruszamy drożdże + odrobinę cukru = mieszamy i odstawiamy na chwilkę aby zaczyn zaczął pracować.
W miedzy czasie do misy miksera wrzucamy : make  + sol + pozostały cukier + jajka + masło + wanilie = lekko mieszamy.
Dokładamy nasz zaczyn drożdżowy i całość najlepiej końcówką z hakiem wyrabiamy dokładnie na jednolite i sprężyste ciasto - ok 7 minut.
Ciasto przykrywamy folia spożywczą i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia - ok. 1-2 godziny.
Gdy ciasto rośnie możemy przygotować farsz.
Do food procesora wrzucamy orzechy lub migdały i miksujemy na bardzo drobno.
Do miseczki odmierzamy pozostałe składniki farszu: brązowy cukier  + cynamon  + dokładamy nasze zmiksowane orzechy = całość dobrze mieszamy i dolewamy mleko ( śmietanę ).
Uzyskamy gęstą masę.
Odkładamy na chwilkę na bok.
Gdy nasze ciasto pięknie już wyrośnie wyciągamy na podsypany blat i krótko formujemy w kule.
Całość dzielimy na w miarę równe 8 części -jeśli chcemy średniej wielkości wieńce albo 16 małych części - jeśli malutkie.
Piekarnik nastawiamy na 180 stop. C.
Przygotowujemy blaszki z papierem do pieczenia.
Kazdy kawałek ciasta rozwałkowujemy na prostokąt.
Kazdy prostokąt smarujemy po całości odrobina naszej przygotowanej masy orzechowej.
Zwijamy zaczynając od dłuższej strony - jak roladę.
Końce układamy pod spod.
Wyrównujemy i ostrym nożem przecinamy na pol wzdłuż - zostawiając kawałek nieprzecięty.
Teraz oby dwie części delikatnie przekładamy przez siebie tworząc tzw. spirale, plecionkę, warkocz.
Całość formujemy w zgrabny wieniec łącząc razem oby dwa końce.
Tak przygotowane wieńce układamy na blaszkach.
Pieczemy ok. 20 - 25 minut.
Studzimy.
Gotowe.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.








www.swiatmojejk.blogspot.com

















www.swiatmojejk.blogspot.com






Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...