Przejdź do głównej zawartości

Łaciate ciasto.







www.swiatmojejk.blogspot.com















www.swiatmojejk.blogspot.com














Witam serdecznie.
Nie mogłam się zdecydować na jedno wiec zrobiłam dwa ciasta w jednym :).
Jest waniliowo i jest czekoladowo a do tego puszysto i bardzo delikatnie.
Biszkopt po prostu rozpływa się w ustach a całość dopełnia aromatyzowany wanilia krem.
Ciasto powstało u mnie w kilka chwil i równie szybko znikało :).
Musicie spróbować sami - nie będziecie żałować!
Zapraszam po przepis.











Składniki :



na ciasto:


  • 5 jajek ( dużych , pokojowa temperatura )
  • 1 kubek cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1/4 kubka oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 kubek maki
  • szczypta soli
  • 1 łyżka kakao ( gorzkie - prawdziwe )





na masę - krem :

  • 600 ml mleka
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 1 łyżeczka pasty z wanilii
  • 250 g masła ( miękkiego , pokojowa temperatura )
  • 1/2 kubka cukru





na wierzch ciasta :

  • 1 kubek płatków migdałowych ( można uprażyć lekko na suchej patelni - będzie jeszcze lepszy aromat )



dodatkowo :


  • sok z 1 pomarańczy
  • 2 łyżki likieru amaretto ( u mnie bezalkoholowy - możecie użyć dowolnego )














Sposób przygotowania.




Zaczynamy od ciasta.
Przygotowujemy sobie formę ( u mnie 25 cm na 35 cm ) i smarujemy lub spryskujemy lekko tłuszczem. Wykładamy dno papierem do pieczenia. Odstawiamy.
Do miksera wrzucamy oddzielone białka z jajek i ubijamy na puszysto.
Pod koniec ubijania dodajemy cukier + cukier waniliowy = dalej ubijając.
Dokładamy kolejno żółtka = cały czas miksując.
Bardzo ważny jest ten etap dobrego ubicia na puszysto i nie należy go ani skracać ani pomijać.
W miseczce obok mieszamy ze sobą suche składniki : maka + proszek do pieczenia + sol .
Dokładamy suche do upitej piany w mikserze + olej i całość już tylko delikatnie mieszamy do połączenia składników.
Mase dzielimy na 2 części.
Do 1 części wsypujemy kakao i delikatnie łączymy.
Piekarnik nastawiamy na 180 stop. C.
Przy pomocy łyżki lub gałki do lodów wykładamy po trochu nasze ciasto na blaszkę tworząc łatki raz jasne raz ciemne.
Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 25 - 30 minut.
Studzimy.
W miedzy czasie gdy ciasto stygnie robimy  masę do przełożenia ciasta.
Do garnuszka wlewamy 500 ml z naszego przygotowanego mleka + cukier = doprowadzamy do wrzenia.
Resztę mleka rozprowadzamy w miedzy czasie w kubku z budyniem.
Gdy mleko zacznie się gotować wlewamy mieszankę z kubka do garnuszka i energicznie mieszając gotujemy jakieś 2 minutki.
Odstawiamy z gazu i dodajemy wanilie = mieszamy.
Całość przykrywamy folia spożywczą ( folia musi dotykać budyniu ) i odstawiamy do przestygnięcia.
Gdy masa prawie całkowicie przestygnie przekładamy ja do misy miksera  i pomału miksując dodajemy po kawałku przygotowanego masła.
Miksujemy aż nam powstanie jednolity , gesty krem.
Odstawiamy na sekundę.
Wykładamy z blaszki nasz biszkopt i dzielimy go na pol ( na dwie części ).
Kazda część ciasta zwilżamy lekko mieszanka soku z pomarańczy i likieru za pomocą pędzelka.
Na koniec pozostaje nam tylko połączyć całość.
Najpierw kładziemy dolna część ciasta + 3/4 kremu + druga część ciasta + pozostały krem + posypujemy całość uprażonymi migdałami.
Schładzamy na kilka godzin w lodowce.
Gotowe.
Proste i bardzo pyszne ciasto na każdą okazje.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.









www.swiatmojejk.blogspot.com



















www.swiatmojejk.blogspot.com



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...