Przejdź do głównej zawartości

Łaciate ciasto.







www.swiatmojejk.blogspot.com















www.swiatmojejk.blogspot.com














Witam serdecznie.
Nie mogłam się zdecydować na jedno wiec zrobiłam dwa ciasta w jednym :).
Jest waniliowo i jest czekoladowo a do tego puszysto i bardzo delikatnie.
Biszkopt po prostu rozpływa się w ustach a całość dopełnia aromatyzowany wanilia krem.
Ciasto powstało u mnie w kilka chwil i równie szybko znikało :).
Musicie spróbować sami - nie będziecie żałować!
Zapraszam po przepis.











Składniki :



na ciasto:


  • 5 jajek ( dużych , pokojowa temperatura )
  • 1 kubek cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1/4 kubka oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 kubek maki
  • szczypta soli
  • 1 łyżka kakao ( gorzkie - prawdziwe )





na masę - krem :

  • 600 ml mleka
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 1 łyżeczka pasty z wanilii
  • 250 g masła ( miękkiego , pokojowa temperatura )
  • 1/2 kubka cukru





na wierzch ciasta :

  • 1 kubek płatków migdałowych ( można uprażyć lekko na suchej patelni - będzie jeszcze lepszy aromat )



dodatkowo :


  • sok z 1 pomarańczy
  • 2 łyżki likieru amaretto ( u mnie bezalkoholowy - możecie użyć dowolnego )














Sposób przygotowania.




Zaczynamy od ciasta.
Przygotowujemy sobie formę ( u mnie 25 cm na 35 cm ) i smarujemy lub spryskujemy lekko tłuszczem. Wykładamy dno papierem do pieczenia. Odstawiamy.
Do miksera wrzucamy oddzielone białka z jajek i ubijamy na puszysto.
Pod koniec ubijania dodajemy cukier + cukier waniliowy = dalej ubijając.
Dokładamy kolejno żółtka = cały czas miksując.
Bardzo ważny jest ten etap dobrego ubicia na puszysto i nie należy go ani skracać ani pomijać.
W miseczce obok mieszamy ze sobą suche składniki : maka + proszek do pieczenia + sol .
Dokładamy suche do upitej piany w mikserze + olej i całość już tylko delikatnie mieszamy do połączenia składników.
Mase dzielimy na 2 części.
Do 1 części wsypujemy kakao i delikatnie łączymy.
Piekarnik nastawiamy na 180 stop. C.
Przy pomocy łyżki lub gałki do lodów wykładamy po trochu nasze ciasto na blaszkę tworząc łatki raz jasne raz ciemne.
Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 25 - 30 minut.
Studzimy.
W miedzy czasie gdy ciasto stygnie robimy  masę do przełożenia ciasta.
Do garnuszka wlewamy 500 ml z naszego przygotowanego mleka + cukier = doprowadzamy do wrzenia.
Resztę mleka rozprowadzamy w miedzy czasie w kubku z budyniem.
Gdy mleko zacznie się gotować wlewamy mieszankę z kubka do garnuszka i energicznie mieszając gotujemy jakieś 2 minutki.
Odstawiamy z gazu i dodajemy wanilie = mieszamy.
Całość przykrywamy folia spożywczą ( folia musi dotykać budyniu ) i odstawiamy do przestygnięcia.
Gdy masa prawie całkowicie przestygnie przekładamy ja do misy miksera  i pomału miksując dodajemy po kawałku przygotowanego masła.
Miksujemy aż nam powstanie jednolity , gesty krem.
Odstawiamy na sekundę.
Wykładamy z blaszki nasz biszkopt i dzielimy go na pol ( na dwie części ).
Kazda część ciasta zwilżamy lekko mieszanka soku z pomarańczy i likieru za pomocą pędzelka.
Na koniec pozostaje nam tylko połączyć całość.
Najpierw kładziemy dolna część ciasta + 3/4 kremu + druga część ciasta + pozostały krem + posypujemy całość uprażonymi migdałami.
Schładzamy na kilka godzin w lodowce.
Gotowe.
Proste i bardzo pyszne ciasto na każdą okazje.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.









www.swiatmojejk.blogspot.com



















www.swiatmojejk.blogspot.com



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych