www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Witam serdecznie.
Nie mogłam się zdecydować na jedno wiec zrobiłam dwa ciasta w jednym :).
Jest waniliowo i jest czekoladowo a do tego puszysto i bardzo delikatnie.
Biszkopt po prostu rozpływa się w ustach a całość dopełnia aromatyzowany wanilia krem.
Ciasto powstało u mnie w kilka chwil i równie szybko znikało :).
Musicie spróbować sami - nie będziecie żałować!
Zapraszam po przepis.
Składniki :
na ciasto:
- 5 jajek ( dużych , pokojowa temperatura )
- 1 kubek cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 1/4 kubka oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 kubek maki
- szczypta soli
- 1 łyżka kakao ( gorzkie - prawdziwe )
na masę - krem :
- 600 ml mleka
- 2 opakowania budyniu waniliowego
- 1 łyżeczka pasty z wanilii
- 250 g masła ( miękkiego , pokojowa temperatura )
- 1/2 kubka cukru
na wierzch ciasta :
- 1 kubek płatków migdałowych ( można uprażyć lekko na suchej patelni - będzie jeszcze lepszy aromat )
dodatkowo :
- sok z 1 pomarańczy
- 2 łyżki likieru amaretto ( u mnie bezalkoholowy - możecie użyć dowolnego )
Sposób przygotowania.
Zaczynamy od ciasta.
Przygotowujemy sobie formę ( u mnie 25 cm na 35 cm ) i smarujemy lub spryskujemy lekko tłuszczem. Wykładamy dno papierem do pieczenia. Odstawiamy.
Do miksera wrzucamy oddzielone białka z jajek i ubijamy na puszysto.
Pod koniec ubijania dodajemy cukier + cukier waniliowy = dalej ubijając.
Dokładamy kolejno żółtka = cały czas miksując.
Bardzo ważny jest ten etap dobrego ubicia na puszysto i nie należy go ani skracać ani pomijać.
W miseczce obok mieszamy ze sobą suche składniki : maka + proszek do pieczenia + sol .
Dokładamy suche do upitej piany w mikserze + olej i całość już tylko delikatnie mieszamy do połączenia składników.
Mase dzielimy na 2 części.
Do 1 części wsypujemy kakao i delikatnie łączymy.
Piekarnik nastawiamy na 180 stop. C.
Przy pomocy łyżki lub gałki do lodów wykładamy po trochu nasze ciasto na blaszkę tworząc łatki raz jasne raz ciemne.
Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 25 - 30 minut.
Studzimy.
W miedzy czasie gdy ciasto stygnie robimy masę do przełożenia ciasta.
Do garnuszka wlewamy 500 ml z naszego przygotowanego mleka + cukier = doprowadzamy do wrzenia.
Resztę mleka rozprowadzamy w miedzy czasie w kubku z budyniem.
Gdy mleko zacznie się gotować wlewamy mieszankę z kubka do garnuszka i energicznie mieszając gotujemy jakieś 2 minutki.
Odstawiamy z gazu i dodajemy wanilie = mieszamy.
Całość przykrywamy folia spożywczą ( folia musi dotykać budyniu ) i odstawiamy do przestygnięcia.
Gdy masa prawie całkowicie przestygnie przekładamy ja do misy miksera i pomału miksując dodajemy po kawałku przygotowanego masła.
Miksujemy aż nam powstanie jednolity , gesty krem.
Odstawiamy na sekundę.
Wykładamy z blaszki nasz biszkopt i dzielimy go na pol ( na dwie części ).
Kazda część ciasta zwilżamy lekko mieszanka soku z pomarańczy i likieru za pomocą pędzelka.
Na koniec pozostaje nam tylko połączyć całość.
Najpierw kładziemy dolna część ciasta + 3/4 kremu + druga część ciasta + pozostały krem + posypujemy całość uprażonymi migdałami.
Schładzamy na kilka godzin w lodowce.
Gotowe.
Proste i bardzo pyszne ciasto na każdą okazje.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.
www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz