Przejdź do głównej zawartości

Zapiekany kalafior.










www.swiatmojejk.blogspot.com














www.swiatmojejk.blogspot.com













Witam serdecznie.
Kalafior ze słodką marchewka a całość zapiekana pod chrupiącą pierzynka z odrobina parmezanu.
Moze wystąpić jako dodatek do dan ale także super samo w sobie może służyć jako danie.
Połączenie jak dla mnie bardzo fajne i aromatyczne.
Całość dopełniłam sosem na bazie dużej ilości pietruszki.
Spróbujcie sami - zapraszam !













Składniki :




  • 1 duży kalafior
  • odrobina soku z cytryny
  • sol i pieprz do smaku
  • odrobina gałki muszkatołowej
  • 2 - 3 marchewki
  • odrobina śmietany lub creme fraiche
  • pęczek świeżej pietruszki
  • 1 czerstwa bułka
  • 1 ząbek czosnku
  • odrobina oliwy z oliwek
  • parmezan













Sposób przygotowania :



W dużym garnku zagotowujemy wodę z sola.
Kalafior myjemy i oczyszczamy ze zbędnych liści i części. Kroimy na małe główki.
Twarde pędy które podczas wycinania będą zbędne - wkładamy do malej miseczki ( będą potrzebne do sosu )
Marchewkę obieramy i kroimy na większe cząstki. Odkładamy.
Na gotująca się wodę wrzucamy nasz pokrojony kalafior + marchewki + odrobina soku z cytryny = gotujemy całość 2-3 minuty.
Wyciągamy na duże sitko ( można lekko spłukać zimna woda ).
Na tej samej wodzie po kalafiorze wrzucamy  odłożone twarde pędy i części kalafiora = gotujemy tym razem dłużej, aż będą całkowicie miękkie.
Przygotowujemy sobie brytfankę - naczynie w którym będziemy całość zapiekać = smarujemy je masłem.
Wrzucamy do naczynia kalafior z marchewka. Odkładamy całość na sekundę.
Gdy nasze resztki kalafiora są mięciutkie, odlewamy na sitku.
Zostawmy sobie ok. 1/2 kubka z tej wody na której gotował się kalafior!
Piekarnik nastawiamy na 180 stop. C.
Do misy blendera wrzucamy : ugotowane pędy z kalafiora + pęczek pietruszki + sol i pieprz + odrobina gałki muszkatołowej + odrobina śmietany + woda pozostawiona z ugotowanego kalafiora + odrobina cytryny = całość blendujemy na gesty sos. Smakujemy i doprawiamy jeśli trzeba pod swój smak.
Polewamy przygotowanym sosem nasz kalafior z marchewka.
Do food procesora wrzucamy : czerwstwa bulke + czosnek + sol + pieprz + odrobina startego parmezanu = calosc miksujemy na kruszonke pod koniec mozemy dolac odorbine oliwy z oliwek ( ok. 1 lyzki ).
Tak przygotowana kruszonke posypujemy po calosci naszego naczynia.
Wkladamy do nagrzanego pieca i pieczemy ok. 20 minut.
Gotowe.
Smaczne, kolorowe i zdrowe :)
Polecam i pozdrawiam serdecznie.











www.swiatmojejk.blogspot.com












www.swiatmojejk.blogspot.com















Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...