www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Witam serdecznie.
Kalafior ze słodką marchewka a całość zapiekana pod chrupiącą pierzynka z odrobina parmezanu.
Moze wystąpić jako dodatek do dan ale także super samo w sobie może służyć jako danie.
Połączenie jak dla mnie bardzo fajne i aromatyczne.
Całość dopełniłam sosem na bazie dużej ilości pietruszki.
Spróbujcie sami - zapraszam !
Składniki :
- 1 duży kalafior
- odrobina soku z cytryny
- sol i pieprz do smaku
- odrobina gałki muszkatołowej
- 2 - 3 marchewki
- odrobina śmietany lub creme fraiche
- pęczek świeżej pietruszki
- 1 czerstwa bułka
- 1 ząbek czosnku
- odrobina oliwy z oliwek
- parmezan
Sposób przygotowania :
W dużym garnku zagotowujemy wodę z sola.
Kalafior myjemy i oczyszczamy ze zbędnych liści i części. Kroimy na małe główki.
Twarde pędy które podczas wycinania będą zbędne - wkładamy do malej miseczki ( będą potrzebne do sosu )
Marchewkę obieramy i kroimy na większe cząstki. Odkładamy.
Na gotująca się wodę wrzucamy nasz pokrojony kalafior + marchewki + odrobina soku z cytryny = gotujemy całość 2-3 minuty.
Wyciągamy na duże sitko ( można lekko spłukać zimna woda ).
Na tej samej wodzie po kalafiorze wrzucamy odłożone twarde pędy i części kalafiora = gotujemy tym razem dłużej, aż będą całkowicie miękkie.
Przygotowujemy sobie brytfankę - naczynie w którym będziemy całość zapiekać = smarujemy je masłem.
Wrzucamy do naczynia kalafior z marchewka. Odkładamy całość na sekundę.
Gdy nasze resztki kalafiora są mięciutkie, odlewamy na sitku.
Zostawmy sobie ok. 1/2 kubka z tej wody na której gotował się kalafior!
Piekarnik nastawiamy na 180 stop. C.
Do misy blendera wrzucamy : ugotowane pędy z kalafiora + pęczek pietruszki + sol i pieprz + odrobina gałki muszkatołowej + odrobina śmietany + woda pozostawiona z ugotowanego kalafiora + odrobina cytryny = całość blendujemy na gesty sos. Smakujemy i doprawiamy jeśli trzeba pod swój smak.
Polewamy przygotowanym sosem nasz kalafior z marchewka.
Do food procesora wrzucamy : czerwstwa bulke + czosnek + sol + pieprz + odrobina startego parmezanu = calosc miksujemy na kruszonke pod koniec mozemy dolac odorbine oliwy z oliwek ( ok. 1 lyzki ).
Tak przygotowana kruszonke posypujemy po calosci naszego naczynia.
Wkladamy do nagrzanego pieca i pieczemy ok. 20 minut.
Gotowe.
Smaczne, kolorowe i zdrowe :)
Polecam i pozdrawiam serdecznie.
www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz