Przejdź do głównej zawartości

Nougatbrezel - precle kolonijne :)







www.swiatmojejk.blogspot.com















www.swiatmojejk.blogspot.com

















Witam serdecznie.


Wiele lat temu gdy pierwszy raz zwiedzałam Köln i przede wszystkim przecudowna Katedrę Sw. Piotra i Najświętszej Marii Panny ( Kölner Dom, oficjalnie Hohe Domkirche St. Peter und Maria - zrodlo wikipedia ) wpadło mi coś jeszcze w oko i podniebienie :).
Jeśli będziecie niedaleko Köln to naprawdę musicie po prostu być i zwiedzić przede wszystkim  Katedrę.
A gdy już tam będziecie, blisko Katedry znajdziecie piekarnie która chyba jako jedyna sprzedaje ten rodzaj Nougatbrezli , który ja dziś Wam prezentuje.
Moich podejść do nich i wersji było już parę ( a to ciasto drożdżowe.. a to parzone .... a to kruche ...)
ale dziś wersja najprostsza i moim zdaniem najbardziej przypominająca oryginał.
Sa super kruche, nugatowe , orzechowo - migdałowe  i nieziemsko pyszne :)
A co najważniejsze możecie je mieć w domu w zaledwie kilka chwil - pachnące i prosto z Waszego pieca.
Zapraszam serdecznie.









Składniki : 



  • 1 opakowanie Blätterteig ( ciasto kruche, francuskie - u mnie 275 g )


na farsz :

  • 150 g nugatu
  • 150 g maki
  • 50 g cukru
  • 50 g cukru brązowego
  • 1 łyżeczka pasty z wanilii
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 jajko
  • opcjonalnie ( 50 g zmiksowanych orzechów lub migdałów )


dodatkowo: 

  • ok. 5 - 6 łyżek pasty sezamowej
  • ok. 1 kubka płatków migdałów














Sposób przygotowania : 




Zaczynamy od rozrobienia masy - farszu.
Na stolnice wysypujemy suche składniki : make + cukier + cukier brązowy + przyprawę do piernika = wszystko razem mieszamy.
Nugat tniemy na małe kosteczki i wrzucamy na suche składniki + jajko + wanilia = całość najpierw przy pomocy noża siekamy i łączymy a potem już przy pomocy rak wyrabiamy na jednolita masę.
( ciasto nie powinno bardzo się kleić )
Przygotowana masę odkładamy na bok.
Przygotowujemy 2 blaszki - wykładamy je papierem do pieczenia.
W miseczce lub głębokim talerzu wylewamy nasza pastę sezamowa. Odkładamy.
W drugiej wysypujemy płatki migdałów. Także odkładamy.
Piekarnik nastawiamy 200 stop.C.
Wyciągamy ciasto kruche z lodówki i rozkładamy lekko podsypane maka na stolnicy.
Jeśli jest dość grube lekko rozwałkowujemy.
Zaznaczamy sobie delikatnie środek ciasta. ( tak aby złożyć ciasto na pol - jak książkę ).
Przesuwamy cale ciasto delikatnie na bok i kierując się wielkością jednej polowy ciasta rozwałkowujemy na taka wielkość nasza masę nugatowa.
Mozna lekko podsypać stolnice podczas wałkowania.
Gdy nasza masa nugatowa będzie miała wielkość pożądaną, przekładamy ja na ta polowe ciasta kruchego.
Teraz opcjonalnie ( ja daje ) posypujemy nasze zmiksowane orzechy po całości, na masę nugatowa.
Delikatnie całość wgniatamy rękoma.
Jeśli nie chcecie, możecie ten etap pominąć - ja dałam bo lubię chrupkość i dodatkowy smak orzechów.
Całość zamykamy druga pomowa kruchego ciasta.
Jeszce raz delikatnie rozwałkowujemy całość na cieńszy i dłuższy prostokąt.
Zaczynając od krótszego boku tniemy paseczki ok 1 cm.
Kazdy paseczek zwijamy nieco jak spirale.
Zawijamy na kształt precla .
Tak zwinięte precle delikatnie moczymy - jednostronnie - sekundę w paście sezamowej i zamaczamy w płatkach migdałowych.
Układamy na blaszce przygotowanej do pieczenia.
 Całość do pieca na ok 10 - 12 minut.
Należy obserwować aby nie spalić.
Po wyjęciu pozostawiamy do ostudzenia.
Gotowe.
Pyszne , chrupiące i naprawdę warte przygotowania :)
Polecam i pozdrawiam serdecznie.












www.swiatmojejk.blogspot.com















www.swiatmojejk.blogspot.com













Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych