Przejdź do głównej zawartości

Nougatbrezel - precle kolonijne :)







www.swiatmojejk.blogspot.com















www.swiatmojejk.blogspot.com

















Witam serdecznie.


Wiele lat temu gdy pierwszy raz zwiedzałam Köln i przede wszystkim przecudowna Katedrę Sw. Piotra i Najświętszej Marii Panny ( Kölner Dom, oficjalnie Hohe Domkirche St. Peter und Maria - zrodlo wikipedia ) wpadło mi coś jeszcze w oko i podniebienie :).
Jeśli będziecie niedaleko Köln to naprawdę musicie po prostu być i zwiedzić przede wszystkim  Katedrę.
A gdy już tam będziecie, blisko Katedry znajdziecie piekarnie która chyba jako jedyna sprzedaje ten rodzaj Nougatbrezli , który ja dziś Wam prezentuje.
Moich podejść do nich i wersji było już parę ( a to ciasto drożdżowe.. a to parzone .... a to kruche ...)
ale dziś wersja najprostsza i moim zdaniem najbardziej przypominająca oryginał.
Sa super kruche, nugatowe , orzechowo - migdałowe  i nieziemsko pyszne :)
A co najważniejsze możecie je mieć w domu w zaledwie kilka chwil - pachnące i prosto z Waszego pieca.
Zapraszam serdecznie.









Składniki : 



  • 1 opakowanie Blätterteig ( ciasto kruche, francuskie - u mnie 275 g )


na farsz :

  • 150 g nugatu
  • 150 g maki
  • 50 g cukru
  • 50 g cukru brązowego
  • 1 łyżeczka pasty z wanilii
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 jajko
  • opcjonalnie ( 50 g zmiksowanych orzechów lub migdałów )


dodatkowo: 

  • ok. 5 - 6 łyżek pasty sezamowej
  • ok. 1 kubka płatków migdałów














Sposób przygotowania : 




Zaczynamy od rozrobienia masy - farszu.
Na stolnice wysypujemy suche składniki : make + cukier + cukier brązowy + przyprawę do piernika = wszystko razem mieszamy.
Nugat tniemy na małe kosteczki i wrzucamy na suche składniki + jajko + wanilia = całość najpierw przy pomocy noża siekamy i łączymy a potem już przy pomocy rak wyrabiamy na jednolita masę.
( ciasto nie powinno bardzo się kleić )
Przygotowana masę odkładamy na bok.
Przygotowujemy 2 blaszki - wykładamy je papierem do pieczenia.
W miseczce lub głębokim talerzu wylewamy nasza pastę sezamowa. Odkładamy.
W drugiej wysypujemy płatki migdałów. Także odkładamy.
Piekarnik nastawiamy 200 stop.C.
Wyciągamy ciasto kruche z lodówki i rozkładamy lekko podsypane maka na stolnicy.
Jeśli jest dość grube lekko rozwałkowujemy.
Zaznaczamy sobie delikatnie środek ciasta. ( tak aby złożyć ciasto na pol - jak książkę ).
Przesuwamy cale ciasto delikatnie na bok i kierując się wielkością jednej polowy ciasta rozwałkowujemy na taka wielkość nasza masę nugatowa.
Mozna lekko podsypać stolnice podczas wałkowania.
Gdy nasza masa nugatowa będzie miała wielkość pożądaną, przekładamy ja na ta polowe ciasta kruchego.
Teraz opcjonalnie ( ja daje ) posypujemy nasze zmiksowane orzechy po całości, na masę nugatowa.
Delikatnie całość wgniatamy rękoma.
Jeśli nie chcecie, możecie ten etap pominąć - ja dałam bo lubię chrupkość i dodatkowy smak orzechów.
Całość zamykamy druga pomowa kruchego ciasta.
Jeszce raz delikatnie rozwałkowujemy całość na cieńszy i dłuższy prostokąt.
Zaczynając od krótszego boku tniemy paseczki ok 1 cm.
Kazdy paseczek zwijamy nieco jak spirale.
Zawijamy na kształt precla .
Tak zwinięte precle delikatnie moczymy - jednostronnie - sekundę w paście sezamowej i zamaczamy w płatkach migdałowych.
Układamy na blaszce przygotowanej do pieczenia.
 Całość do pieca na ok 10 - 12 minut.
Należy obserwować aby nie spalić.
Po wyjęciu pozostawiamy do ostudzenia.
Gotowe.
Pyszne , chrupiące i naprawdę warte przygotowania :)
Polecam i pozdrawiam serdecznie.












www.swiatmojejk.blogspot.com















www.swiatmojejk.blogspot.com













Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...