www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Witam serdecznie.
Wiele lat temu gdy pierwszy raz zwiedzałam Köln i przede wszystkim przecudowna Katedrę Sw. Piotra i Najświętszej Marii Panny ( Kölner Dom, oficjalnie Hohe Domkirche St. Peter und Maria - zrodlo wikipedia ) wpadło mi coś jeszcze w oko i podniebienie :).
Jeśli będziecie niedaleko Köln to naprawdę musicie po prostu być i zwiedzić przede wszystkim Katedrę.
A gdy już tam będziecie, blisko Katedry znajdziecie piekarnie która chyba jako jedyna sprzedaje ten rodzaj Nougatbrezli , który ja dziś Wam prezentuje.
Moich podejść do nich i wersji było już parę ( a to ciasto drożdżowe.. a to parzone .... a to kruche ...)
ale dziś wersja najprostsza i moim zdaniem najbardziej przypominająca oryginał.
Sa super kruche, nugatowe , orzechowo - migdałowe i nieziemsko pyszne :)
A co najważniejsze możecie je mieć w domu w zaledwie kilka chwil - pachnące i prosto z Waszego pieca.
Zapraszam serdecznie.
Składniki :
- 1 opakowanie Blätterteig ( ciasto kruche, francuskie - u mnie 275 g )
na farsz :
- 150 g nugatu
- 150 g maki
- 50 g cukru
- 50 g cukru brązowego
- 1 łyżeczka pasty z wanilii
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 jajko
- opcjonalnie ( 50 g zmiksowanych orzechów lub migdałów )
dodatkowo:
- ok. 5 - 6 łyżek pasty sezamowej
- ok. 1 kubka płatków migdałów
Sposób przygotowania :
Zaczynamy od rozrobienia masy - farszu.
Na stolnice wysypujemy suche składniki : make + cukier + cukier brązowy + przyprawę do piernika = wszystko razem mieszamy.
Nugat tniemy na małe kosteczki i wrzucamy na suche składniki + jajko + wanilia = całość najpierw przy pomocy noża siekamy i łączymy a potem już przy pomocy rak wyrabiamy na jednolita masę.
( ciasto nie powinno bardzo się kleić )
Przygotowana masę odkładamy na bok.
Przygotowujemy 2 blaszki - wykładamy je papierem do pieczenia.
W miseczce lub głębokim talerzu wylewamy nasza pastę sezamowa. Odkładamy.
W drugiej wysypujemy płatki migdałów. Także odkładamy.
Piekarnik nastawiamy 200 stop.C.
Wyciągamy ciasto kruche z lodówki i rozkładamy lekko podsypane maka na stolnicy.
Jeśli jest dość grube lekko rozwałkowujemy.
Zaznaczamy sobie delikatnie środek ciasta. ( tak aby złożyć ciasto na pol - jak książkę ).
Przesuwamy cale ciasto delikatnie na bok i kierując się wielkością jednej polowy ciasta rozwałkowujemy na taka wielkość nasza masę nugatowa.
Mozna lekko podsypać stolnice podczas wałkowania.
Gdy nasza masa nugatowa będzie miała wielkość pożądaną, przekładamy ja na ta polowe ciasta kruchego.
Teraz opcjonalnie ( ja daje ) posypujemy nasze zmiksowane orzechy po całości, na masę nugatowa.
Delikatnie całość wgniatamy rękoma.
Jeśli nie chcecie, możecie ten etap pominąć - ja dałam bo lubię chrupkość i dodatkowy smak orzechów.
Całość zamykamy druga pomowa kruchego ciasta.
Jeszce raz delikatnie rozwałkowujemy całość na cieńszy i dłuższy prostokąt.
Zaczynając od krótszego boku tniemy paseczki ok 1 cm.
Kazdy paseczek zwijamy nieco jak spirale.
Zawijamy na kształt precla .
Tak zwinięte precle delikatnie moczymy - jednostronnie - sekundę w paście sezamowej i zamaczamy w płatkach migdałowych.
Układamy na blaszce przygotowanej do pieczenia.
Całość do pieca na ok 10 - 12 minut.
Należy obserwować aby nie spalić.
Po wyjęciu pozostawiamy do ostudzenia.
Gotowe.
Pyszne , chrupiące i naprawdę warte przygotowania :)
Polecam i pozdrawiam serdecznie.
www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz