Przejdź do głównej zawartości

Sznycle z bakłażana z sosem musztardowo - ziołowym.







www.swiatmojejk.blogspot.com














www.swiatmojejk.blogspot.com














Witam serdecznie.
Dzis coś dla miłośników bakłażana ale tez dla osób które zjadły by coś fajnego.
Zamiast klasyki mięsnej w panierce dziś postawiłam na bakłażan w chrupiącej panierce.
I choć mogłoby się wydawać ze to takie małe nic to danie super syte a to dzięki nafaszerowaniu bakłażana pyszna mozzarella i szynka parmeńską.
Całość dopełniłam wiosenna odmiana sosu ziołowego który jest po prostu przepyszny.
Spróbujcie sami!
Zapraszam serdecznie.










Składniki :



  • 1-2 większe bakłażany
  • odrobina oliwy z oliwek
  • sol i pierz do smaku
  • ser typu mozzarella lub podwędzany - kilka plastrów ( u mnie ponieważ nie miałam zastąpiłam potartym )
  • ok. 1 opakowania cienkich plasterków szynki parmeńskiej
  • 2 jajka
  • ok. 1/2 kubka maki
  • 1 kubek tartej bułki typu Panko ( możecie zastąpić zwykłą jednak polecam Panko - daje większą chrupkość i lekko daniu )





do sosu :

  • 1 jajko ( pokojowa temperatura )
  • 1 łyżka musztardy
  • sok z 1 cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mala cebulka
  •  sol i pieprz do smaku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • odrobina cukru
  • solidna garść ziół świeżych ( u mnie pietruszka + oregano + tymianek - użyjcie jakie macie nawet sama pietruszkę )














Sposób przygotowania :



Bakłażana myjemy i osuszamy.
Odcinamy oby dwa końce. Resztę tniemy wzdłuż na długie ok. 1 cm paski.
Kazdy kawałek skrapiamy z obu stron oliwa z oliwek i lekko wsmarowujemy.
Teraz jeśli mamy używamy patelni grillowanej jeśli nie to na zwykłej lub nawet w piekarniku czy grillu w ogrodzie.
Na rozgrzanej patelni smażymy chwilkę nasze plastry bakłażana do lekkiego zbrązowienia.
Układamy na talerz aby odpoczęły i przestygły.
Przygotowujemy sobie plasterki szynki parmeńskiej - możemy je lekko porozdzielać na mniejsze.
Przygotowujemy obok kawałki sera.
Kazdy przestudzony kawałek bakłażana faszerujemy odrobina szynki i odrobina sera i zamykamy na pol.
Tak przygotowane odkładamy delikatnie na sekundę na bok na talerzu.
W miedzy czasie przygotowujemy sobie 3 miseczki a najlepiej głębokie talerze.
W pierwszym rozbijamy jajka + sol + pieprz + opcjonalnie odrobina słodkiej papryki lub parmezanu, w drugim wsypujemy make a w trzecim wsypujemy panko.
Teraz pozostaje nam tak jak przy schabowych obtaczać każdy nafaszerowany bakłażan najpierw lekko w mące , potem w jajku a na końcu dokładnie w panko.
Smażymy na dość głębokim oleju z obu stron na zloty kolor.
W czasie gdy zawiniątka się smażą możemy szybciutko przygotować sos.
Najprościej tak jak przy robieniu majonezu użyć blendera i głębszego naczynia.
Wrzucamy : jajko + musztarda + sok z cytryny + czosnek + cebulka ( można lekko pokroić ) + sol i pieprz do smaku + odrobina cukru + oliwa z oliwek + zioła = całość blendujemy tak długo aż uzyskamy gesty sos.
Smakujemy i doprawiamy w razie potrzeby pod własny smak.
Podajemy nasze usmażone bakłażany -  sznycle z sosem.
Mozna serwować z ulubiona sałatą i grzankami.
Gotowe.
Bardzo smaczne i szybkie danie a do tego bardzo aromatyczne.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.











www.swiatmojejk.blogspot.com















www.swiatmojejk.blogspot.com



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych