Przejdź do głównej zawartości

Sznycle z bakłażana z sosem musztardowo - ziołowym.







www.swiatmojejk.blogspot.com














www.swiatmojejk.blogspot.com














Witam serdecznie.
Dzis coś dla miłośników bakłażana ale tez dla osób które zjadły by coś fajnego.
Zamiast klasyki mięsnej w panierce dziś postawiłam na bakłażan w chrupiącej panierce.
I choć mogłoby się wydawać ze to takie małe nic to danie super syte a to dzięki nafaszerowaniu bakłażana pyszna mozzarella i szynka parmeńską.
Całość dopełniłam wiosenna odmiana sosu ziołowego który jest po prostu przepyszny.
Spróbujcie sami!
Zapraszam serdecznie.










Składniki :



  • 1-2 większe bakłażany
  • odrobina oliwy z oliwek
  • sol i pierz do smaku
  • ser typu mozzarella lub podwędzany - kilka plastrów ( u mnie ponieważ nie miałam zastąpiłam potartym )
  • ok. 1 opakowania cienkich plasterków szynki parmeńskiej
  • 2 jajka
  • ok. 1/2 kubka maki
  • 1 kubek tartej bułki typu Panko ( możecie zastąpić zwykłą jednak polecam Panko - daje większą chrupkość i lekko daniu )





do sosu :

  • 1 jajko ( pokojowa temperatura )
  • 1 łyżka musztardy
  • sok z 1 cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mala cebulka
  •  sol i pieprz do smaku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • odrobina cukru
  • solidna garść ziół świeżych ( u mnie pietruszka + oregano + tymianek - użyjcie jakie macie nawet sama pietruszkę )














Sposób przygotowania :



Bakłażana myjemy i osuszamy.
Odcinamy oby dwa końce. Resztę tniemy wzdłuż na długie ok. 1 cm paski.
Kazdy kawałek skrapiamy z obu stron oliwa z oliwek i lekko wsmarowujemy.
Teraz jeśli mamy używamy patelni grillowanej jeśli nie to na zwykłej lub nawet w piekarniku czy grillu w ogrodzie.
Na rozgrzanej patelni smażymy chwilkę nasze plastry bakłażana do lekkiego zbrązowienia.
Układamy na talerz aby odpoczęły i przestygły.
Przygotowujemy sobie plasterki szynki parmeńskiej - możemy je lekko porozdzielać na mniejsze.
Przygotowujemy obok kawałki sera.
Kazdy przestudzony kawałek bakłażana faszerujemy odrobina szynki i odrobina sera i zamykamy na pol.
Tak przygotowane odkładamy delikatnie na sekundę na bok na talerzu.
W miedzy czasie przygotowujemy sobie 3 miseczki a najlepiej głębokie talerze.
W pierwszym rozbijamy jajka + sol + pieprz + opcjonalnie odrobina słodkiej papryki lub parmezanu, w drugim wsypujemy make a w trzecim wsypujemy panko.
Teraz pozostaje nam tak jak przy schabowych obtaczać każdy nafaszerowany bakłażan najpierw lekko w mące , potem w jajku a na końcu dokładnie w panko.
Smażymy na dość głębokim oleju z obu stron na zloty kolor.
W czasie gdy zawiniątka się smażą możemy szybciutko przygotować sos.
Najprościej tak jak przy robieniu majonezu użyć blendera i głębszego naczynia.
Wrzucamy : jajko + musztarda + sok z cytryny + czosnek + cebulka ( można lekko pokroić ) + sol i pieprz do smaku + odrobina cukru + oliwa z oliwek + zioła = całość blendujemy tak długo aż uzyskamy gesty sos.
Smakujemy i doprawiamy w razie potrzeby pod własny smak.
Podajemy nasze usmażone bakłażany -  sznycle z sosem.
Mozna serwować z ulubiona sałatą i grzankami.
Gotowe.
Bardzo smaczne i szybkie danie a do tego bardzo aromatyczne.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.











www.swiatmojejk.blogspot.com















www.swiatmojejk.blogspot.com



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Mini serniczki a la Maxi King

Witam serdecznie. Mam dziś dla Was super deser. Uzależniający :). Już od pierwszego kęsa będziecie szczęśliwi. Kremowe, śmietankowe nadzienie z niespodzianką w środku, w postaci toffi a całość pokryta czekoladą, chrupiącymi ciasteczkami i orzeszkami. Samo przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga pieczenia. Przygotować możecie te deserki w blaszkach od muffinek lub od mini muffinek = wtedy będą malutkie na kęsa. Pasują na każdą okazje i przyjęcia. Możecie też zrobić je, jako prezent z okazji zbliżającego się Święta Mamy... Święta Taty... Dnia Dziecka. Koniecznie wyprobujcie - zapraszam po przepis. Składniki :  ( z ilosci podanych w przepisie wyjdzie Wam 24 szt. w formach do muffinek lub więcej jeśli wybierzecie mini foremki ) 250 g herbatników czekoladowych  100 g masła 100 g czekolady z orzechami 200 g mleka 200 g cukru pudru 250 g masła 100 ml śmietany kremówki 450 g mleka w pros...