Przejdź do głównej zawartości

Sznycle z bakłażana z sosem musztardowo - ziołowym.







www.swiatmojejk.blogspot.com














www.swiatmojejk.blogspot.com














Witam serdecznie.
Dzis coś dla miłośników bakłażana ale tez dla osób które zjadły by coś fajnego.
Zamiast klasyki mięsnej w panierce dziś postawiłam na bakłażan w chrupiącej panierce.
I choć mogłoby się wydawać ze to takie małe nic to danie super syte a to dzięki nafaszerowaniu bakłażana pyszna mozzarella i szynka parmeńską.
Całość dopełniłam wiosenna odmiana sosu ziołowego który jest po prostu przepyszny.
Spróbujcie sami!
Zapraszam serdecznie.










Składniki :



  • 1-2 większe bakłażany
  • odrobina oliwy z oliwek
  • sol i pierz do smaku
  • ser typu mozzarella lub podwędzany - kilka plastrów ( u mnie ponieważ nie miałam zastąpiłam potartym )
  • ok. 1 opakowania cienkich plasterków szynki parmeńskiej
  • 2 jajka
  • ok. 1/2 kubka maki
  • 1 kubek tartej bułki typu Panko ( możecie zastąpić zwykłą jednak polecam Panko - daje większą chrupkość i lekko daniu )





do sosu :

  • 1 jajko ( pokojowa temperatura )
  • 1 łyżka musztardy
  • sok z 1 cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mala cebulka
  •  sol i pieprz do smaku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • odrobina cukru
  • solidna garść ziół świeżych ( u mnie pietruszka + oregano + tymianek - użyjcie jakie macie nawet sama pietruszkę )














Sposób przygotowania :



Bakłażana myjemy i osuszamy.
Odcinamy oby dwa końce. Resztę tniemy wzdłuż na długie ok. 1 cm paski.
Kazdy kawałek skrapiamy z obu stron oliwa z oliwek i lekko wsmarowujemy.
Teraz jeśli mamy używamy patelni grillowanej jeśli nie to na zwykłej lub nawet w piekarniku czy grillu w ogrodzie.
Na rozgrzanej patelni smażymy chwilkę nasze plastry bakłażana do lekkiego zbrązowienia.
Układamy na talerz aby odpoczęły i przestygły.
Przygotowujemy sobie plasterki szynki parmeńskiej - możemy je lekko porozdzielać na mniejsze.
Przygotowujemy obok kawałki sera.
Kazdy przestudzony kawałek bakłażana faszerujemy odrobina szynki i odrobina sera i zamykamy na pol.
Tak przygotowane odkładamy delikatnie na sekundę na bok na talerzu.
W miedzy czasie przygotowujemy sobie 3 miseczki a najlepiej głębokie talerze.
W pierwszym rozbijamy jajka + sol + pieprz + opcjonalnie odrobina słodkiej papryki lub parmezanu, w drugim wsypujemy make a w trzecim wsypujemy panko.
Teraz pozostaje nam tak jak przy schabowych obtaczać każdy nafaszerowany bakłażan najpierw lekko w mące , potem w jajku a na końcu dokładnie w panko.
Smażymy na dość głębokim oleju z obu stron na zloty kolor.
W czasie gdy zawiniątka się smażą możemy szybciutko przygotować sos.
Najprościej tak jak przy robieniu majonezu użyć blendera i głębszego naczynia.
Wrzucamy : jajko + musztarda + sok z cytryny + czosnek + cebulka ( można lekko pokroić ) + sol i pieprz do smaku + odrobina cukru + oliwa z oliwek + zioła = całość blendujemy tak długo aż uzyskamy gesty sos.
Smakujemy i doprawiamy w razie potrzeby pod własny smak.
Podajemy nasze usmażone bakłażany -  sznycle z sosem.
Mozna serwować z ulubiona sałatą i grzankami.
Gotowe.
Bardzo smaczne i szybkie danie a do tego bardzo aromatyczne.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.











www.swiatmojejk.blogspot.com















www.swiatmojejk.blogspot.com



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...