www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Witam serdecznie.
Dzis coś dla miłośników bakłażana ale tez dla osób które zjadły by coś fajnego.
Zamiast klasyki mięsnej w panierce dziś postawiłam na bakłażan w chrupiącej panierce.
I choć mogłoby się wydawać ze to takie małe nic to danie super syte a to dzięki nafaszerowaniu bakłażana pyszna mozzarella i szynka parmeńską.
Całość dopełniłam wiosenna odmiana sosu ziołowego który jest po prostu przepyszny.
Spróbujcie sami!
Zapraszam serdecznie.
Składniki :
- 1-2 większe bakłażany
- odrobina oliwy z oliwek
- sol i pierz do smaku
- ser typu mozzarella lub podwędzany - kilka plastrów ( u mnie ponieważ nie miałam zastąpiłam potartym )
- ok. 1 opakowania cienkich plasterków szynki parmeńskiej
- 2 jajka
- ok. 1/2 kubka maki
- 1 kubek tartej bułki typu Panko ( możecie zastąpić zwykłą jednak polecam Panko - daje większą chrupkość i lekko daniu )
do sosu :
- 1 jajko ( pokojowa temperatura )
- 1 łyżka musztardy
- sok z 1 cytryny
- 1 ząbek czosnku
- 1 mala cebulka
- sol i pieprz do smaku
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- odrobina cukru
- solidna garść ziół świeżych ( u mnie pietruszka + oregano + tymianek - użyjcie jakie macie nawet sama pietruszkę )
Sposób przygotowania :
Bakłażana myjemy i osuszamy.
Odcinamy oby dwa końce. Resztę tniemy wzdłuż na długie ok. 1 cm paski.
Kazdy kawałek skrapiamy z obu stron oliwa z oliwek i lekko wsmarowujemy.
Teraz jeśli mamy używamy patelni grillowanej jeśli nie to na zwykłej lub nawet w piekarniku czy grillu w ogrodzie.
Na rozgrzanej patelni smażymy chwilkę nasze plastry bakłażana do lekkiego zbrązowienia.
Układamy na talerz aby odpoczęły i przestygły.
Przygotowujemy sobie plasterki szynki parmeńskiej - możemy je lekko porozdzielać na mniejsze.
Przygotowujemy obok kawałki sera.
Kazdy przestudzony kawałek bakłażana faszerujemy odrobina szynki i odrobina sera i zamykamy na pol.
Tak przygotowane odkładamy delikatnie na sekundę na bok na talerzu.
W miedzy czasie przygotowujemy sobie 3 miseczki a najlepiej głębokie talerze.
W pierwszym rozbijamy jajka + sol + pieprz + opcjonalnie odrobina słodkiej papryki lub parmezanu, w drugim wsypujemy make a w trzecim wsypujemy panko.
Teraz pozostaje nam tak jak przy schabowych obtaczać każdy nafaszerowany bakłażan najpierw lekko w mące , potem w jajku a na końcu dokładnie w panko.
Smażymy na dość głębokim oleju z obu stron na zloty kolor.
W czasie gdy zawiniątka się smażą możemy szybciutko przygotować sos.
Najprościej tak jak przy robieniu majonezu użyć blendera i głębszego naczynia.
Wrzucamy : jajko + musztarda + sok z cytryny + czosnek + cebulka ( można lekko pokroić ) + sol i pieprz do smaku + odrobina cukru + oliwa z oliwek + zioła = całość blendujemy tak długo aż uzyskamy gesty sos.
Smakujemy i doprawiamy w razie potrzeby pod własny smak.
Podajemy nasze usmażone bakłażany - sznycle z sosem.
Mozna serwować z ulubiona sałatą i grzankami.
Gotowe.
Bardzo smaczne i szybkie danie a do tego bardzo aromatyczne.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.
www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz