Przejdź do głównej zawartości

Puszysta, domowa chałka.








www.swiatmojejk.blogspot.com















www.swiatmojejk.blogspot.com











Witam serdecznie.
Czas już na kawę na tarasach , balkonach i w ogrodach.:))
Zaczyna się piękna wiosna a co z nią związane, przyjemność obcowania ze słońcem.
Dzisiejsza propozycja to puszysta, rozpływająca się w ustach, waniliowa chałka z rodzynkami.
W sam raz na chwilkę relaksu ze słońcem i kawa w reku :).
Świetna propozycja także na drugie śniadanie i coś pysznego dla małych pociech.
Zabierajcie się do pracy i miłego słonecznego dnia kochani :)).
Zapraszam.












Składniki :




  • 25 g świeżych drożdży
  • 2 jajka ( pokojowa  temperatura )
  • 1 kubek maki pszennej
  • 2 1/2 kubka maki typu 720 lub 1050 ( można zastąpić zwykłą maka ale polecam mieszankę wtedy wasza chałka będzie jeszcze bardziej puszysta )
  • 1/2 kubka cukru
  • 1/2 kubka rozpuszczonego masła
  • szczypta soli
  • 1 kubek ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka pasty z wanilii ( możecie zastąpić swoim ulubionym aromatem )
  • 2 garści rodzynek
  • 1 pomarańcz
  • dodatkowo : jajko + odrobina mleka - do posmarowania na gorze chałki.















Sposób przygotowania :




Zacznę od tego ze spokojnie możecie z tej porcji zrobić 2  mniejsze chałki.
Najlepiej zacząć od przygotowania sobie kilka godzin wcześniej rodzynek ale nie jest to konieczne. Po prostu będą one bardziej aromatyczne.
Do miseczki wsypujemy rodzynki + starta skórkę z pomarańczy = zalewamy całość sokiem z pomarańczy. Mieszamy i podgrzewamy chwilkę w mikrofali.
Przykrywamy szczelnie folia spożywczą i odstawiamy do nasiąknięcia.
Przygotowujemy ciasto.
W miseczce podgrzewamy lekko mleko i rozkruszamy w nim nasze drożdże + łyżeczkę cukru.
Mieszamy całość i odstawiamy chwilkę aby zaczyn zaczął pracować.
W miedzy czasie do misy miksera:  przesiewamy maki ( nie pomijać przesiewania ) + dokładamy sol + jajka + cukier + rozpuszczone masło  + pasta z wanilii .
Gdy nasz zaczyn będzie gotowy dorzucamy go do miski z pozostałymi składnikami + nasze już nasączone rodzynki = całość wyrabiamy najlepiej z końcówką do wyrabiania ciast na gładkie i elastyczne ciasto.
Całość przekładamy do lekko natłuszczonej miski i pozostawiam pod przykryciem ok. 2 - 3 godzin do podwojenia objętości.
Ciasto musi ładnie wyrosnąć ale jeśli chodzi o czas wyrastania będzie to różnie w zależności od temperatury otoczenia, maki itd. Czasem może być gotowe o wiele szybciej.
Po czasie odpoczynku , gdy stwierdzimy ze ciasto jest już pięknie wyrośnięte wyciągamy je na podsypany maka blat.
Dzielimy na 3 równe części - jeśli pleciemy jedna chałkę, lub 6 części - jeśli zdecydujemy się na 2 chałki.
Kazda część rozwałkowujemy delikatnie w rekach na długi wałeczek. Wszystkie powinny być w miarę równe.
Trzy wałeczki łączymy na samej gorze razem i zaplatamy w warkocz.
Na koniec również łączymy końcówki razem i możemy schować je pod spod ciasta.
Tak przygotowane chałki układamy na blaszce z mata lub papierem do pieczenia.
Przykrywamy bawełnianym ręcznikiem i zostawiamy ok. 1 godzinę do ponownego wyrastania.
Pod koniec nastawiamy piekarnik do nagrzania na 175 stop. C.
Przygotowujemy sobie także w kubeczku jajko z odrobina mleka.
Gotowe i wyrośnięte chałki smarujemy delikatnie po gorze naszym rozmąconym jajkiem i wkładamy do nagrzanego pieca.
Pieczemy ok. 25 - 30 minut.
Gotowe.
Studzimy i podajemy.
W sam raz na piękne ,słoneczne dni - życzę smacznego :)
Polecam i pozdrawiam serdecznie.












www.swiatmojejk.blogspot.com

















www.swiatmojejk.blogspot.com



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Mini serniczki a la Maxi King

Witam serdecznie. Mam dziś dla Was super deser. Uzależniający :). Już od pierwszego kęsa będziecie szczęśliwi. Kremowe, śmietankowe nadzienie z niespodzianką w środku, w postaci toffi a całość pokryta czekoladą, chrupiącymi ciasteczkami i orzeszkami. Samo przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga pieczenia. Przygotować możecie te deserki w blaszkach od muffinek lub od mini muffinek = wtedy będą malutkie na kęsa. Pasują na każdą okazje i przyjęcia. Możecie też zrobić je, jako prezent z okazji zbliżającego się Święta Mamy... Święta Taty... Dnia Dziecka. Koniecznie wyprobujcie - zapraszam po przepis. Składniki :  ( z ilosci podanych w przepisie wyjdzie Wam 24 szt. w formach do muffinek lub więcej jeśli wybierzecie mini foremki ) 250 g herbatników czekoladowych  100 g masła 100 g czekolady z orzechami 200 g mleka 200 g cukru pudru 250 g masła 100 ml śmietany kremówki 450 g mleka w pros...