Przejdź do głównej zawartości

Puszysta, domowa chałka.








www.swiatmojejk.blogspot.com















www.swiatmojejk.blogspot.com











Witam serdecznie.
Czas już na kawę na tarasach , balkonach i w ogrodach.:))
Zaczyna się piękna wiosna a co z nią związane, przyjemność obcowania ze słońcem.
Dzisiejsza propozycja to puszysta, rozpływająca się w ustach, waniliowa chałka z rodzynkami.
W sam raz na chwilkę relaksu ze słońcem i kawa w reku :).
Świetna propozycja także na drugie śniadanie i coś pysznego dla małych pociech.
Zabierajcie się do pracy i miłego słonecznego dnia kochani :)).
Zapraszam.












Składniki :




  • 25 g świeżych drożdży
  • 2 jajka ( pokojowa  temperatura )
  • 1 kubek maki pszennej
  • 2 1/2 kubka maki typu 720 lub 1050 ( można zastąpić zwykłą maka ale polecam mieszankę wtedy wasza chałka będzie jeszcze bardziej puszysta )
  • 1/2 kubka cukru
  • 1/2 kubka rozpuszczonego masła
  • szczypta soli
  • 1 kubek ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka pasty z wanilii ( możecie zastąpić swoim ulubionym aromatem )
  • 2 garści rodzynek
  • 1 pomarańcz
  • dodatkowo : jajko + odrobina mleka - do posmarowania na gorze chałki.















Sposób przygotowania :




Zacznę od tego ze spokojnie możecie z tej porcji zrobić 2  mniejsze chałki.
Najlepiej zacząć od przygotowania sobie kilka godzin wcześniej rodzynek ale nie jest to konieczne. Po prostu będą one bardziej aromatyczne.
Do miseczki wsypujemy rodzynki + starta skórkę z pomarańczy = zalewamy całość sokiem z pomarańczy. Mieszamy i podgrzewamy chwilkę w mikrofali.
Przykrywamy szczelnie folia spożywczą i odstawiamy do nasiąknięcia.
Przygotowujemy ciasto.
W miseczce podgrzewamy lekko mleko i rozkruszamy w nim nasze drożdże + łyżeczkę cukru.
Mieszamy całość i odstawiamy chwilkę aby zaczyn zaczął pracować.
W miedzy czasie do misy miksera:  przesiewamy maki ( nie pomijać przesiewania ) + dokładamy sol + jajka + cukier + rozpuszczone masło  + pasta z wanilii .
Gdy nasz zaczyn będzie gotowy dorzucamy go do miski z pozostałymi składnikami + nasze już nasączone rodzynki = całość wyrabiamy najlepiej z końcówką do wyrabiania ciast na gładkie i elastyczne ciasto.
Całość przekładamy do lekko natłuszczonej miski i pozostawiam pod przykryciem ok. 2 - 3 godzin do podwojenia objętości.
Ciasto musi ładnie wyrosnąć ale jeśli chodzi o czas wyrastania będzie to różnie w zależności od temperatury otoczenia, maki itd. Czasem może być gotowe o wiele szybciej.
Po czasie odpoczynku , gdy stwierdzimy ze ciasto jest już pięknie wyrośnięte wyciągamy je na podsypany maka blat.
Dzielimy na 3 równe części - jeśli pleciemy jedna chałkę, lub 6 części - jeśli zdecydujemy się na 2 chałki.
Kazda część rozwałkowujemy delikatnie w rekach na długi wałeczek. Wszystkie powinny być w miarę równe.
Trzy wałeczki łączymy na samej gorze razem i zaplatamy w warkocz.
Na koniec również łączymy końcówki razem i możemy schować je pod spod ciasta.
Tak przygotowane chałki układamy na blaszce z mata lub papierem do pieczenia.
Przykrywamy bawełnianym ręcznikiem i zostawiamy ok. 1 godzinę do ponownego wyrastania.
Pod koniec nastawiamy piekarnik do nagrzania na 175 stop. C.
Przygotowujemy sobie także w kubeczku jajko z odrobina mleka.
Gotowe i wyrośnięte chałki smarujemy delikatnie po gorze naszym rozmąconym jajkiem i wkładamy do nagrzanego pieca.
Pieczemy ok. 25 - 30 minut.
Gotowe.
Studzimy i podajemy.
W sam raz na piękne ,słoneczne dni - życzę smacznego :)
Polecam i pozdrawiam serdecznie.












www.swiatmojejk.blogspot.com

















www.swiatmojejk.blogspot.com



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych