Przejdź do głównej zawartości

Włoskie pyszności - Struffoli.







www.swiatmojejk.blogspot.com













www.swiatmojejk.blogspot.com















Witam serdecznie.
Pomyślałam ze skoro mamy karnawał to doskonale pasują te włoskie pyszności.
We Włoszech są klasyka która jest przygotowywana na same Święta lub przy okazji karnawału.
Fajne małe chrupiące na zewnątrz a mięciutkie i pulchne wewnątrz kuleczki podbijają nie jeden stół gdzie są serwowane.
I choć są smażone na głębokim oleju nie chłoną zbytnio tłuszczu.
Klasycznie można je przygotować z miodem czy obsypać cukrem pudrem.
W mojej dzisiejszej prostej wersji w polewie z syropu karmelizowanego, aromatem pomarańczy i kolorowa posypka.
Bardzo szybkie w przygotowaniu i równie szybko znikają :))
Zapraszam serdecznie do spróbowania.










Składniki :


  • 1 3/4 kubka maki
  • szczypta soli
  • 4 łyżki cukru
  • 3 jajka
  • skorka z 2 pomarańczy
  • sok z 1 pomarańczy
  • opcjonalnie: kilka kropli aromatu amaretto


dodatkowo:

  • 1 kubek syropu karmelizowanego (możecie zrobić sami, możecie użyć kupnego, możecie zastąpić miodem lub nawet syropem klonowym )
  • odrobina dowolnej posypki
  • 1 l oleju do smażenia










Sposób przygotowania :



Sposób przygotowania tych małych super pyszności jest tak prosty ze dłużej się go tylko pisze :).
Wystarczy przygotować mikser i wrzucić do niego wszystkie składniki naszego ciasta : maka + sol + cukier + jajka + skorki z pomarańczy + sok z pomarańczy + olejek = wszystko razem miksujemy nie zbyt długo na jednolita ale dość klejącą masę.
Tak wyrobione ciasto przekładamy na podsypana maka stolnice i lekko posypując całość formujemy w kulkę.
Przykrywamy folia spożywczą i zostawiamy na parę minut aby ciasto odpoczęło.
W miedzy czasie przygotujemy sobie blaszkę lub dużą tace. Podsypujemy po całości maka.
W głębszym garnuszku pomału zaczynamy rozgrzewać olej.
Nasze mini pączusie maja się spokojnie w nim smażyć ale zbyt mocno rozgrzany może zbyt szybko je spalić. Należy uważać.
W tym czasie zaczynamy formować nasze kuleczki.
Odrywając po bardzo malutkich kawałkach ciasto rolujemy w rekach malutkie kuleczki. Możemy ręce lekko oprószyć maka co jakiś czas przy wyrabianiu.
Układamy je na przygotowana blaszkę z maka.
Tak postępujemy z całym ciastem.
Mimo ze wydawać się może ze ciasta jest mało wyjdzie Wam całkiem sporo tych małych pychotek.
Gdy kuleczki mamy gotowe i nasz olej jest gotowy - wrzucamy po parę sztuk na raz i smażymy na złoto-brązowy kolor z obu stron.
Nasze kuleczki jeszcze podczas smażenia urosną.
Gdy wyraźnie się zarumienia i zwiększą objętość wyciągamy i przekładamy na chwilkę na ręcznik papierowy pozbawiając nadmiaru oleju.
Tak postępujemy z cala reszta kuleczek.
Gdy mamy wszystkie usmażone i stygną przygotowujemy polewę.
W mikrofali lub w małym garnuszku na gazie lekko podgrzewamy syrop.
Wszystkie przestudzone paczki przekładamy najlepiej na dużą blaszkę i polewamy po całości syropem.
Od razu całość dokładnie mieszamy aby każdy mini paczek obtulił się w syropie.
Przekładamy całość na talerz w którym będziemy serwować.
Na gotowo posypujemy dowolna posypka.
Gotowe.
Szybki , proste i super pyszne.
Spróbujcie :)
Polecam i pozdrawiam serdecznie.








www.swiatmojejk.blogspot.com















www.swiatmojejk.blogspot.com



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych