www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Witam serdecznie.
Pomyślałam ze skoro mamy karnawał to doskonale pasują te włoskie pyszności.
We Włoszech są klasyka która jest przygotowywana na same Święta lub przy okazji karnawału.
Fajne małe chrupiące na zewnątrz a mięciutkie i pulchne wewnątrz kuleczki podbijają nie jeden stół gdzie są serwowane.
I choć są smażone na głębokim oleju nie chłoną zbytnio tłuszczu.
Klasycznie można je przygotować z miodem czy obsypać cukrem pudrem.
W mojej dzisiejszej prostej wersji w polewie z syropu karmelizowanego, aromatem pomarańczy i kolorowa posypka.
Bardzo szybkie w przygotowaniu i równie szybko znikają :))
Zapraszam serdecznie do spróbowania.
Składniki :
- 1 3/4 kubka maki
- szczypta soli
- 4 łyżki cukru
- 3 jajka
- skorka z 2 pomarańczy
- sok z 1 pomarańczy
- opcjonalnie: kilka kropli aromatu amaretto
dodatkowo:
- 1 kubek syropu karmelizowanego (możecie zrobić sami, możecie użyć kupnego, możecie zastąpić miodem lub nawet syropem klonowym )
- odrobina dowolnej posypki
- 1 l oleju do smażenia
Sposób przygotowania :
Sposób przygotowania tych małych super pyszności jest tak prosty ze dłużej się go tylko pisze :).
Wystarczy przygotować mikser i wrzucić do niego wszystkie składniki naszego ciasta : maka + sol + cukier + jajka + skorki z pomarańczy + sok z pomarańczy + olejek = wszystko razem miksujemy nie zbyt długo na jednolita ale dość klejącą masę.
Tak wyrobione ciasto przekładamy na podsypana maka stolnice i lekko posypując całość formujemy w kulkę.
Przykrywamy folia spożywczą i zostawiamy na parę minut aby ciasto odpoczęło.
W miedzy czasie przygotujemy sobie blaszkę lub dużą tace. Podsypujemy po całości maka.
W głębszym garnuszku pomału zaczynamy rozgrzewać olej.
Nasze mini pączusie maja się spokojnie w nim smażyć ale zbyt mocno rozgrzany może zbyt szybko je spalić. Należy uważać.
W tym czasie zaczynamy formować nasze kuleczki.
Odrywając po bardzo malutkich kawałkach ciasto rolujemy w rekach malutkie kuleczki. Możemy ręce lekko oprószyć maka co jakiś czas przy wyrabianiu.
Układamy je na przygotowana blaszkę z maka.
Tak postępujemy z całym ciastem.
Mimo ze wydawać się może ze ciasta jest mało wyjdzie Wam całkiem sporo tych małych pychotek.
Gdy kuleczki mamy gotowe i nasz olej jest gotowy - wrzucamy po parę sztuk na raz i smażymy na złoto-brązowy kolor z obu stron.
Nasze kuleczki jeszcze podczas smażenia urosną.
Gdy wyraźnie się zarumienia i zwiększą objętość wyciągamy i przekładamy na chwilkę na ręcznik papierowy pozbawiając nadmiaru oleju.
Tak postępujemy z cala reszta kuleczek.
Gdy mamy wszystkie usmażone i stygną przygotowujemy polewę.
W mikrofali lub w małym garnuszku na gazie lekko podgrzewamy syrop.
Wszystkie przestudzone paczki przekładamy najlepiej na dużą blaszkę i polewamy po całości syropem.
Od razu całość dokładnie mieszamy aby każdy mini paczek obtulił się w syropie.
Przekładamy całość na talerz w którym będziemy serwować.
Na gotowo posypujemy dowolna posypka.
Gotowe.
Szybki , proste i super pyszne.
Spróbujcie :)
Polecam i pozdrawiam serdecznie.
www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz