Przejdź do głównej zawartości

Przekąski karnawałowe - mini tarteletki z owczym serem.







www.swiatmojejk.blogspot.com










www.swiatmojejk.blogspot.com














Witam serdecznie.
Dzis propozycja mini tarteletek z serem owczym zapiekanym z aromatyzowana cebulka.
Ten rodzaj przekąski zajmie Wam dosłownie kilka chwil i gotowe.
Jeśli ktoś woli może zastąpić ser owczy serem feta czy ricotta czy jakimkolwiek serkiem ulubionym lub nawet serem typu pleśniak.
Danie fajne na wieczór wśród znajomych czy karnawałową zabawę.
Bardzo fajnie pasuje na przekąskę na  tzw.szwedzki stół.
W zasadzie nie potrzebuje okazji aby je przyrządzić - wystarczy chęć zjedzenia czegoś pysznego :).
U mnie wykorzystałam foremkę do mini mafinek ale możecie użyć foremek jakie macie pod ręką i Wam pasują.
Zapraszam.










Składniki :




  • 1 opakowanie ciasta kruchego
  • 4-5 cebuli
  • 1 plaska łyżeczka rozmarynu
  • 1 plaska łyżeczka majeranku
  • ok. 1 łyżki ciemnego octu balsamicznego
  • 1 łyżka miodu
  • opakowanie sera koziego ( u mnie 120 g )
  • 1/2 kubka creme fraiche ( można użyć ziołowego )
  • opcjonalnie kilka cienkich plasterków boczku wędzonego ( do zapieczenia na gorze - u mnie wyszło 6 plasterków )









Sposób przygotowania : 



Na patelni z odrobina oleju smażymy na zloty kolor cebule pokrojona w piórka.
Doprawiamy sola i pieprzem + rozmaryn + majeranek = pod koniec dodajemy ocet balsamiczny + miód. Dusimy całość chwilkę do odparowania nadmiaru płynów. Odkładamy na sekundę.
W miseczce łączymy : kozi ser + creme fraiche + odrobina rozmarynu + odrobina pieprzu = mieszamy całość dokładnie. Odkładamy.
Piekarnik nastawiamy na 200 stop. C.
Foremkę jeśli wolimy smarujemy lekko tłuszczem i obsypujemy maka.
Ciasto rozwałkowujemy na lekko podsypanej stolnicy.
Przy pomocy okrągłej foremki wykrawamy kolka - powinny rozmiarem być nieco większe od otworów naszych foremek.
Kazda foremkę wykładamy ciastem tak aby obłożyć dol i boki. Lekko dociskamy.
Wkładamy do każdej foremki odrobinę mieszanki koziego sera + przygotowana cebulkę.
Na gore jeśli chcemy możemy ułożyć także kawałek cienki wędzonego boczku.
Całość wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 15 minut. Do zrumienienia.
Studzimy.
Gotowe.
Bardzo smaczne i szybkie w przygotowaniu.
Spróbujcie sami.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.









www.swiatmojejk.blogspot.com











www.swiatmojejk.blogspot.com





Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Rożki z kremem śmietankowym.

Witam serdecznie. Rożki z rozpływającym się kremowo - śmietankowym wnętrzem. Niesamowicie pyszne i wciągające. Pracy przy nich, w zasadzie nie wiele i nie powinna Was odstraszać, od przygotowania tego pysznego deseru. Iście królewski deser, który świetnie pasuje na nadchodzące wolne dni, weekendowe coś do kawy  lub jakieś małe święto. Rożki możecie przygotować wcześniej i przechować w zamkniętym pojemniku a krem, gotowy w woreczku cukierniczym, spokojnie odłożyć w lodówce. Gdy goście nadchodzą = dwie minutki i gotowe :) istne czary mary ;)). Zapraszam ! Składniki :     ( z podanej ilości wychodzi ok 30 - 40 szt zależnie od wielkości ) na rożki :  500 g mąki pszennej 250 g zimnego masła  szczypta soli 250 g kwaśnej śmietany 3 łyżeczki cukru opcjonalnie odrobina pasty w wanilii na krem :   400 ml śmietany kremówki 1 opakowanie serka śmietankowego typu Philadelphia 4 łyż...