Przejdź do głównej zawartości

Przekąski karnawałowe - mini tarteletki z owczym serem.







www.swiatmojejk.blogspot.com










www.swiatmojejk.blogspot.com














Witam serdecznie.
Dzis propozycja mini tarteletek z serem owczym zapiekanym z aromatyzowana cebulka.
Ten rodzaj przekąski zajmie Wam dosłownie kilka chwil i gotowe.
Jeśli ktoś woli może zastąpić ser owczy serem feta czy ricotta czy jakimkolwiek serkiem ulubionym lub nawet serem typu pleśniak.
Danie fajne na wieczór wśród znajomych czy karnawałową zabawę.
Bardzo fajnie pasuje na przekąskę na  tzw.szwedzki stół.
W zasadzie nie potrzebuje okazji aby je przyrządzić - wystarczy chęć zjedzenia czegoś pysznego :).
U mnie wykorzystałam foremkę do mini mafinek ale możecie użyć foremek jakie macie pod ręką i Wam pasują.
Zapraszam.










Składniki :




  • 1 opakowanie ciasta kruchego
  • 4-5 cebuli
  • 1 plaska łyżeczka rozmarynu
  • 1 plaska łyżeczka majeranku
  • ok. 1 łyżki ciemnego octu balsamicznego
  • 1 łyżka miodu
  • opakowanie sera koziego ( u mnie 120 g )
  • 1/2 kubka creme fraiche ( można użyć ziołowego )
  • opcjonalnie kilka cienkich plasterków boczku wędzonego ( do zapieczenia na gorze - u mnie wyszło 6 plasterków )









Sposób przygotowania : 



Na patelni z odrobina oleju smażymy na zloty kolor cebule pokrojona w piórka.
Doprawiamy sola i pieprzem + rozmaryn + majeranek = pod koniec dodajemy ocet balsamiczny + miód. Dusimy całość chwilkę do odparowania nadmiaru płynów. Odkładamy na sekundę.
W miseczce łączymy : kozi ser + creme fraiche + odrobina rozmarynu + odrobina pieprzu = mieszamy całość dokładnie. Odkładamy.
Piekarnik nastawiamy na 200 stop. C.
Foremkę jeśli wolimy smarujemy lekko tłuszczem i obsypujemy maka.
Ciasto rozwałkowujemy na lekko podsypanej stolnicy.
Przy pomocy okrągłej foremki wykrawamy kolka - powinny rozmiarem być nieco większe od otworów naszych foremek.
Kazda foremkę wykładamy ciastem tak aby obłożyć dol i boki. Lekko dociskamy.
Wkładamy do każdej foremki odrobinę mieszanki koziego sera + przygotowana cebulkę.
Na gore jeśli chcemy możemy ułożyć także kawałek cienki wędzonego boczku.
Całość wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 15 minut. Do zrumienienia.
Studzimy.
Gotowe.
Bardzo smaczne i szybkie w przygotowaniu.
Spróbujcie sami.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.









www.swiatmojejk.blogspot.com











www.swiatmojejk.blogspot.com





Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...