Przejdź do głównej zawartości

Nuggetsy - domowe, chrupiące kurczaczki dla małych i dużych :).







www.swiatmojejk.blogspot.com










www.swiatmojejk.blogspot.com














Witam serdecznie.
Przed nami weekend - pomyślałam wiec, ze to dobry czas na fajne danie dla małych i dużych miłośników nuggetsow.
Weekend to czas gdzie po całym tygodniu pracy ( i dorosłych i tych małych w szkołach tez :)) najczęściej mamy czas i wychodzimy z dziećmi gdzieś na miasto. I jak to zwykle bywa nasze pociechy zawsze rzuca hasło aby wskoczyć na kurczaczka czy frytki do jakiegoś fast-fooda :).
Dlatego mam dla Was dzisiaj super alternatywę aby i dzieci były zadowolone i rodzice.
Po pierwsze wiecie dokładnie co jecie - bo domowe , po drugie jest sto razy lepsze i zdrowsze, po trzecie super proste i szybkie do przygotowania , a po czwarte zapewniam ze smakuje dużym i małym :).
Dzis podaje propozycje w zestawie z chrupiącą i świeżą surówką. Mozecie podac  np. z frytkami i ulubionymi sosami.
Zapraszam.











Składniki :



  • 3 pojedyncze duże filety z kurczaka
  • 2 łyżki przyprawy do gyrosa
  • 1 mala sałata lodowa
  • 1/2 ogórka świeżego
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 2 łyżki koperku ( może być suszony )
  • 1 opakowanie mieszanki ziół do sałatek ( u mnie mieszanka włoskich ziół )
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta cukru
  • sol i pieprz do smaku
  • 2 jajka
  • odrobina startego parmezanu
  • ok. 4 łyżki maki + odrobina papryki sypkiej ( 1 łyżeczka )
  • 1 1/2 kubka bułki tartej typu Panko ( możecie zastąpić zwykłą bułką tarta ale proponuje poszukać na dziale z azjatycka żywnością i użyć tej - daje większą chrupkość i lekkość daniu )











Sposób przygotowania :



Filety z kurczaka myjemy, osuszamy i wycinamy ze zbędnych błonek i tłuszczu.
Kroimy na większe kawałki ( takie jak nuggetsy lub po prostu jakie lubimy i chcemy aby były ).
Całość przekładamy na talerz i oprószamy przyprawa do gyrosa = mieszamy i wmasowujemy przyprawę dokładnie w mięso.
Odkładamy na 30 minut w temperaturze pokojowej.
W miedzy czasie zabieramy się za przygotowanie surówki.
Do dużej miski kroimy lub odrywamy większe kawałki - kęsy salaty.
Dokładamy drobno pokrojony szczypiorek.
Ogórek myjemy i przekrajamy na pol. Wydrążamy mąż ( nie będzie potrzebny ).
Resztę ogórka razem ze skora kroimy na cieniutkie plasterki. Dorzucamy do miski.
Całość mieszamy i dostawiamy na sekunde.
Przygotowujemy sos.
W kubeczku łączymy : koperek + zioła do sałatek + oliwę z oliwek + cukier + sol i pieprz = całość mieszamy dokładnie.
Polewamy nasza przygotowana surówkę sosem i całość lekko mieszamy.
Teraz zabieramy się za mięsko.
Przygotowujemy sobie 3 miseczki = 1 - rozbijamy jajka + sol + pieprz + odrobina parmezanu, 2 - wsypujemy make + paprykę sypka, 3 - wsypujemy nasza bułkę tarta - panko.
Gdy już mamy gotowe i wszytko pod ręką rozgrzewamy na patelni olej. ( tutaj dobrze jest dać go troszkę więcej aby kurczaczki swobodnie się w nim smażyły ).
Kazdy zamarynowany kawałek kurczaczka obtaczamy kolejno w mace ( nadmiar strzepujemy ), następnie w jajku a na koniec w tartej bułce.
Tak przygotowane kawałki smażymy na rozgrzanym oleju parę minut z obu stron. Na zloty kolor.
Po wyjęciu kurczaczków dobrze jest położyć je na sekundę na ręczniku papierowym do odsączenia nadmiaru tłuszczu.
I mamy nasze danie gotowe do podania.
Jeśli kos ma ochotę może zaserwować całość jeszcze z frytkami lub ryżem.
Bardzo dobrze sprawdzają się tutaj moje sosy - przepisy tutaj : (  http://swiatmojejk.blogspot.de/2014/10/sos-czosnkowy-najlepszy.html   ,   http://swiatmojejk.blogspot.de/2014/05/domowy-i-najlepszy-sos-barbecue.html ).
Polecam i pozdrawiam, serdecznie.








www.swiatmojejk.blogspot.com















www.swiatmojejk.blogspot.com



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...