www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Witam serdecznie.
Przed nami weekend - pomyślałam wiec, ze to dobry czas na fajne danie dla małych i dużych miłośników nuggetsow.
Weekend to czas gdzie po całym tygodniu pracy ( i dorosłych i tych małych w szkołach tez :)) najczęściej mamy czas i wychodzimy z dziećmi gdzieś na miasto. I jak to zwykle bywa nasze pociechy zawsze rzuca hasło aby wskoczyć na kurczaczka czy frytki do jakiegoś fast-fooda :).
Dlatego mam dla Was dzisiaj super alternatywę aby i dzieci były zadowolone i rodzice.
Po pierwsze wiecie dokładnie co jecie - bo domowe , po drugie jest sto razy lepsze i zdrowsze, po trzecie super proste i szybkie do przygotowania , a po czwarte zapewniam ze smakuje dużym i małym :).
Dzis podaje propozycje w zestawie z chrupiącą i świeżą surówką. Mozecie podac np. z frytkami i ulubionymi sosami.
Zapraszam.
Składniki :
- 3 pojedyncze duże filety z kurczaka
- 2 łyżki przyprawy do gyrosa
- 1 mala sałata lodowa
- 1/2 ogórka świeżego
- 1 pęczek szczypiorku
- 2 łyżki koperku ( może być suszony )
- 1 opakowanie mieszanki ziół do sałatek ( u mnie mieszanka włoskich ziół )
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta cukru
- sol i pieprz do smaku
- 2 jajka
- odrobina startego parmezanu
- ok. 4 łyżki maki + odrobina papryki sypkiej ( 1 łyżeczka )
- 1 1/2 kubka bułki tartej typu Panko ( możecie zastąpić zwykłą bułką tarta ale proponuje poszukać na dziale z azjatycka żywnością i użyć tej - daje większą chrupkość i lekkość daniu )
Sposób przygotowania :
Filety z kurczaka myjemy, osuszamy i wycinamy ze zbędnych błonek i tłuszczu.
Kroimy na większe kawałki ( takie jak nuggetsy lub po prostu jakie lubimy i chcemy aby były ).
Całość przekładamy na talerz i oprószamy przyprawa do gyrosa = mieszamy i wmasowujemy przyprawę dokładnie w mięso.
Odkładamy na 30 minut w temperaturze pokojowej.
W miedzy czasie zabieramy się za przygotowanie surówki.
Do dużej miski kroimy lub odrywamy większe kawałki - kęsy salaty.
Dokładamy drobno pokrojony szczypiorek.
Ogórek myjemy i przekrajamy na pol. Wydrążamy mąż ( nie będzie potrzebny ).
Resztę ogórka razem ze skora kroimy na cieniutkie plasterki. Dorzucamy do miski.
Całość mieszamy i dostawiamy na sekunde.
Przygotowujemy sos.
W kubeczku łączymy : koperek + zioła do sałatek + oliwę z oliwek + cukier + sol i pieprz = całość mieszamy dokładnie.
Polewamy nasza przygotowana surówkę sosem i całość lekko mieszamy.
Teraz zabieramy się za mięsko.
Przygotowujemy sobie 3 miseczki = 1 - rozbijamy jajka + sol + pieprz + odrobina parmezanu, 2 - wsypujemy make + paprykę sypka, 3 - wsypujemy nasza bułkę tarta - panko.
Gdy już mamy gotowe i wszytko pod ręką rozgrzewamy na patelni olej. ( tutaj dobrze jest dać go troszkę więcej aby kurczaczki swobodnie się w nim smażyły ).
Kazdy zamarynowany kawałek kurczaczka obtaczamy kolejno w mace ( nadmiar strzepujemy ), następnie w jajku a na koniec w tartej bułce.
Tak przygotowane kawałki smażymy na rozgrzanym oleju parę minut z obu stron. Na zloty kolor.
Po wyjęciu kurczaczków dobrze jest położyć je na sekundę na ręczniku papierowym do odsączenia nadmiaru tłuszczu.
I mamy nasze danie gotowe do podania.
Jeśli kos ma ochotę może zaserwować całość jeszcze z frytkami lub ryżem.
Bardzo dobrze sprawdzają się tutaj moje sosy - przepisy tutaj : ( http://swiatmojejk.blogspot.de/2014/10/sos-czosnkowy-najlepszy.html , http://swiatmojejk.blogspot.de/2014/05/domowy-i-najlepszy-sos-barbecue.html ).
Polecam i pozdrawiam, serdecznie.
www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz