Przejdź do głównej zawartości

Nuggetsy - domowe, chrupiące kurczaczki dla małych i dużych :).







www.swiatmojejk.blogspot.com










www.swiatmojejk.blogspot.com














Witam serdecznie.
Przed nami weekend - pomyślałam wiec, ze to dobry czas na fajne danie dla małych i dużych miłośników nuggetsow.
Weekend to czas gdzie po całym tygodniu pracy ( i dorosłych i tych małych w szkołach tez :)) najczęściej mamy czas i wychodzimy z dziećmi gdzieś na miasto. I jak to zwykle bywa nasze pociechy zawsze rzuca hasło aby wskoczyć na kurczaczka czy frytki do jakiegoś fast-fooda :).
Dlatego mam dla Was dzisiaj super alternatywę aby i dzieci były zadowolone i rodzice.
Po pierwsze wiecie dokładnie co jecie - bo domowe , po drugie jest sto razy lepsze i zdrowsze, po trzecie super proste i szybkie do przygotowania , a po czwarte zapewniam ze smakuje dużym i małym :).
Dzis podaje propozycje w zestawie z chrupiącą i świeżą surówką. Mozecie podac  np. z frytkami i ulubionymi sosami.
Zapraszam.











Składniki :



  • 3 pojedyncze duże filety z kurczaka
  • 2 łyżki przyprawy do gyrosa
  • 1 mala sałata lodowa
  • 1/2 ogórka świeżego
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 2 łyżki koperku ( może być suszony )
  • 1 opakowanie mieszanki ziół do sałatek ( u mnie mieszanka włoskich ziół )
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta cukru
  • sol i pieprz do smaku
  • 2 jajka
  • odrobina startego parmezanu
  • ok. 4 łyżki maki + odrobina papryki sypkiej ( 1 łyżeczka )
  • 1 1/2 kubka bułki tartej typu Panko ( możecie zastąpić zwykłą bułką tarta ale proponuje poszukać na dziale z azjatycka żywnością i użyć tej - daje większą chrupkość i lekkość daniu )











Sposób przygotowania :



Filety z kurczaka myjemy, osuszamy i wycinamy ze zbędnych błonek i tłuszczu.
Kroimy na większe kawałki ( takie jak nuggetsy lub po prostu jakie lubimy i chcemy aby były ).
Całość przekładamy na talerz i oprószamy przyprawa do gyrosa = mieszamy i wmasowujemy przyprawę dokładnie w mięso.
Odkładamy na 30 minut w temperaturze pokojowej.
W miedzy czasie zabieramy się za przygotowanie surówki.
Do dużej miski kroimy lub odrywamy większe kawałki - kęsy salaty.
Dokładamy drobno pokrojony szczypiorek.
Ogórek myjemy i przekrajamy na pol. Wydrążamy mąż ( nie będzie potrzebny ).
Resztę ogórka razem ze skora kroimy na cieniutkie plasterki. Dorzucamy do miski.
Całość mieszamy i dostawiamy na sekunde.
Przygotowujemy sos.
W kubeczku łączymy : koperek + zioła do sałatek + oliwę z oliwek + cukier + sol i pieprz = całość mieszamy dokładnie.
Polewamy nasza przygotowana surówkę sosem i całość lekko mieszamy.
Teraz zabieramy się za mięsko.
Przygotowujemy sobie 3 miseczki = 1 - rozbijamy jajka + sol + pieprz + odrobina parmezanu, 2 - wsypujemy make + paprykę sypka, 3 - wsypujemy nasza bułkę tarta - panko.
Gdy już mamy gotowe i wszytko pod ręką rozgrzewamy na patelni olej. ( tutaj dobrze jest dać go troszkę więcej aby kurczaczki swobodnie się w nim smażyły ).
Kazdy zamarynowany kawałek kurczaczka obtaczamy kolejno w mace ( nadmiar strzepujemy ), następnie w jajku a na koniec w tartej bułce.
Tak przygotowane kawałki smażymy na rozgrzanym oleju parę minut z obu stron. Na zloty kolor.
Po wyjęciu kurczaczków dobrze jest położyć je na sekundę na ręczniku papierowym do odsączenia nadmiaru tłuszczu.
I mamy nasze danie gotowe do podania.
Jeśli kos ma ochotę może zaserwować całość jeszcze z frytkami lub ryżem.
Bardzo dobrze sprawdzają się tutaj moje sosy - przepisy tutaj : (  http://swiatmojejk.blogspot.de/2014/10/sos-czosnkowy-najlepszy.html   ,   http://swiatmojejk.blogspot.de/2014/05/domowy-i-najlepszy-sos-barbecue.html ).
Polecam i pozdrawiam, serdecznie.








www.swiatmojejk.blogspot.com















www.swiatmojejk.blogspot.com



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych