www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Witam serdecznie.
Chciałam aby było czekoladowo - orzechowo ponieważ miałam w lodowce krem czekoladowy i bardzo lubię orzechy :)
Postanowiłam trochę poeksperymentować z ciastem kruchym i wyszło super ! Jest bardzo fajne, plastyczne i proste w wyrabianiu a przy tym super smaczne i kruche.
Mieszanka orzechowa dodaje całości całkiem fajny efekt który przy poświeceniu odrobiny Waszego czasu da Wam super ciasteczka do kawy :))
Naprawdę warto.
Zapraszam.
Składniki :
na ciasto:
- 200 g miękkiego masła
- opakowanie serka czekoladowego ( u mnie Philadelphia z czekolada 175g )
- 1/4 kubka cukru
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 2 1/4 kubka maki
- szczypta soli
na wypełnienie ciasteczek :
- odrobina dowolnych konfitur czy powideł z owoców
- 1 kubek uprażonych orzechów drobno zmiksowanych ( dowolne u mnie włoskie )
- 1/2 kubka brązowego cukru
- 1/2 kubka cukru zwykłego
- 2 łyżeczki cynamonu
- dodatkowo jajko + odrobina mleka do posmarowania wierzchu ciasteczek
Sposób przygotowania:
Zaczynamy od przygotowania ciasta.
Do misy miksera wrzucamy : masło + serek czekoladowy + cukier + wanilia = miksujemy na jednolita masę.
Dokładamy : make + sol = ponownie miksujemy do uzyskania gładkiego ciasta.
Ciasto dzielimy na 2 części i formujemy płaskie dyski. Zawijamy w folie spożywcza i wkładamy do lodówki na parę godzin nawet na noc.
Zabieramy się za farsz.
Do miseczki wsypujemy: uprażone i zmiksowane orzechy + brązowy cukier + biały cukier + cynamon = całość mieszamy dokładnie i odstawiamy na sekundę.
Przygotowujemy sobie w malej miseczce odrobinę konfitur czy powideł. Odstawiamy.
Piekarnik nastawiamy na 180 stop. C.
Blaszki do ciastek wykładamy papierem do pieczenia.
Na posypana lekko stolnice rozwałkowujemy nasze schłodzone ciasto.
Wycinamy w miarę równe kwadraty ( u mnie 8 cm / 8 cm) - możecie dowolnej wielkości.
Kazdy kwadracik układamy na blaszce do pieczenia.
Nacinamy każdy róg naszego kwadratu do środka zostawiając środek niedocięty.
Na środku ciasteczka układamy po odrobinie konfitury i posypujemy po ok. łyżce mieszanki z orzechów.
Teraz podnosimy co drugi róg ciasteczka i dociskamy palcem do środka aby się razem połączyły.
Tak postępujemy z każdym jednym kwadratem.
Na koniec smarujemy nasze wiatraczki lekko roztrzepanym jajkiem z mlekiem i jeśli chcemy możemy w ramach dekoracji na środku ułożyć np. orzech.
Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 15 minut.
Studzimy całkowicie.
Gotowe.
Naprawdę warte zrobienia :)
Polecam i pozdrawiam serdecznie.
www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz