Przejdź do głównej zawartości

Słodkie wiatraczki.







www.swiatmojejk.blogspot.com













www.swiatmojejk.blogspot.com











Witam serdecznie.
Chciałam aby było czekoladowo - orzechowo ponieważ miałam w lodowce krem czekoladowy i bardzo lubię orzechy :)
Postanowiłam trochę poeksperymentować z ciastem kruchym i wyszło super ! Jest bardzo fajne, plastyczne i proste w wyrabianiu a przy tym super smaczne i kruche.
Mieszanka orzechowa dodaje całości całkiem fajny efekt który przy poświeceniu odrobiny Waszego czasu da Wam super ciasteczka do kawy :))
Naprawdę warto.
Zapraszam.









Składniki :


na ciasto:

  • 200 g miękkiego masła
  • opakowanie serka czekoladowego ( u mnie Philadelphia z czekolada 175g )
  • 1/4 kubka cukru
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 2 1/4 kubka maki
  • szczypta soli




na wypełnienie ciasteczek :

  • odrobina dowolnych konfitur czy powideł z owoców
  • 1 kubek uprażonych orzechów drobno zmiksowanych ( dowolne u mnie włoskie )
  •  1/2 kubka brązowego cukru
  • 1/2 kubka cukru zwykłego
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • dodatkowo jajko + odrobina mleka do posmarowania wierzchu ciasteczek












Sposób przygotowania:



Zaczynamy od przygotowania ciasta.
Do misy miksera wrzucamy : masło + serek czekoladowy + cukier + wanilia = miksujemy na jednolita masę.
Dokładamy : make + sol = ponownie miksujemy do uzyskania gładkiego ciasta.
Ciasto dzielimy na 2 części i formujemy płaskie dyski. Zawijamy w folie spożywcza i wkładamy do lodówki na parę godzin nawet na noc.
Zabieramy się za farsz.
Do miseczki wsypujemy: uprażone i zmiksowane orzechy + brązowy cukier + biały cukier + cynamon = całość mieszamy dokładnie i odstawiamy na sekundę.
Przygotowujemy sobie w malej miseczce odrobinę konfitur  czy powideł. Odstawiamy.
Piekarnik nastawiamy na 180 stop. C.
Blaszki do ciastek wykładamy papierem do pieczenia.
Na posypana lekko stolnice rozwałkowujemy nasze schłodzone ciasto.
Wycinamy w miarę równe kwadraty ( u mnie 8 cm / 8 cm) - możecie dowolnej wielkości.
Kazdy kwadracik układamy na blaszce do pieczenia.
Nacinamy każdy róg naszego kwadratu do środka zostawiając środek niedocięty.
Na środku ciasteczka układamy po odrobinie konfitury i posypujemy po ok. łyżce mieszanki z orzechów.
Teraz podnosimy co drugi róg ciasteczka i dociskamy palcem do środka aby się razem połączyły.
Tak postępujemy z każdym jednym kwadratem.
Na koniec smarujemy nasze wiatraczki lekko roztrzepanym jajkiem z mlekiem i jeśli chcemy możemy w ramach dekoracji na środku ułożyć np. orzech.
Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 15 minut.
Studzimy całkowicie.
Gotowe.
Naprawdę warte zrobienia :)
Polecam i pozdrawiam serdecznie.










www.swiatmojejk.blogspot.com















www.swiatmojejk.blogspot.com




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Mini serniczki a la Maxi King

Witam serdecznie. Mam dziś dla Was super deser. Uzależniający :). Już od pierwszego kęsa będziecie szczęśliwi. Kremowe, śmietankowe nadzienie z niespodzianką w środku, w postaci toffi a całość pokryta czekoladą, chrupiącymi ciasteczkami i orzeszkami. Samo przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga pieczenia. Przygotować możecie te deserki w blaszkach od muffinek lub od mini muffinek = wtedy będą malutkie na kęsa. Pasują na każdą okazje i przyjęcia. Możecie też zrobić je, jako prezent z okazji zbliżającego się Święta Mamy... Święta Taty... Dnia Dziecka. Koniecznie wyprobujcie - zapraszam po przepis. Składniki :  ( z ilosci podanych w przepisie wyjdzie Wam 24 szt. w formach do muffinek lub więcej jeśli wybierzecie mini foremki ) 250 g herbatników czekoladowych  100 g masła 100 g czekolady z orzechami 200 g mleka 200 g cukru pudru 250 g masła 100 ml śmietany kremówki 450 g mleka w pros...