Przejdź do głównej zawartości

Słodkie wiatraczki.







www.swiatmojejk.blogspot.com













www.swiatmojejk.blogspot.com











Witam serdecznie.
Chciałam aby było czekoladowo - orzechowo ponieważ miałam w lodowce krem czekoladowy i bardzo lubię orzechy :)
Postanowiłam trochę poeksperymentować z ciastem kruchym i wyszło super ! Jest bardzo fajne, plastyczne i proste w wyrabianiu a przy tym super smaczne i kruche.
Mieszanka orzechowa dodaje całości całkiem fajny efekt który przy poświeceniu odrobiny Waszego czasu da Wam super ciasteczka do kawy :))
Naprawdę warto.
Zapraszam.









Składniki :


na ciasto:

  • 200 g miękkiego masła
  • opakowanie serka czekoladowego ( u mnie Philadelphia z czekolada 175g )
  • 1/4 kubka cukru
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 2 1/4 kubka maki
  • szczypta soli




na wypełnienie ciasteczek :

  • odrobina dowolnych konfitur czy powideł z owoców
  • 1 kubek uprażonych orzechów drobno zmiksowanych ( dowolne u mnie włoskie )
  •  1/2 kubka brązowego cukru
  • 1/2 kubka cukru zwykłego
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • dodatkowo jajko + odrobina mleka do posmarowania wierzchu ciasteczek












Sposób przygotowania:



Zaczynamy od przygotowania ciasta.
Do misy miksera wrzucamy : masło + serek czekoladowy + cukier + wanilia = miksujemy na jednolita masę.
Dokładamy : make + sol = ponownie miksujemy do uzyskania gładkiego ciasta.
Ciasto dzielimy na 2 części i formujemy płaskie dyski. Zawijamy w folie spożywcza i wkładamy do lodówki na parę godzin nawet na noc.
Zabieramy się za farsz.
Do miseczki wsypujemy: uprażone i zmiksowane orzechy + brązowy cukier + biały cukier + cynamon = całość mieszamy dokładnie i odstawiamy na sekundę.
Przygotowujemy sobie w malej miseczce odrobinę konfitur  czy powideł. Odstawiamy.
Piekarnik nastawiamy na 180 stop. C.
Blaszki do ciastek wykładamy papierem do pieczenia.
Na posypana lekko stolnice rozwałkowujemy nasze schłodzone ciasto.
Wycinamy w miarę równe kwadraty ( u mnie 8 cm / 8 cm) - możecie dowolnej wielkości.
Kazdy kwadracik układamy na blaszce do pieczenia.
Nacinamy każdy róg naszego kwadratu do środka zostawiając środek niedocięty.
Na środku ciasteczka układamy po odrobinie konfitury i posypujemy po ok. łyżce mieszanki z orzechów.
Teraz podnosimy co drugi róg ciasteczka i dociskamy palcem do środka aby się razem połączyły.
Tak postępujemy z każdym jednym kwadratem.
Na koniec smarujemy nasze wiatraczki lekko roztrzepanym jajkiem z mlekiem i jeśli chcemy możemy w ramach dekoracji na środku ułożyć np. orzech.
Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 15 minut.
Studzimy całkowicie.
Gotowe.
Naprawdę warte zrobienia :)
Polecam i pozdrawiam serdecznie.










www.swiatmojejk.blogspot.com















www.swiatmojejk.blogspot.com




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych