Przejdź do głównej zawartości

Słodkie wiatraczki.







www.swiatmojejk.blogspot.com













www.swiatmojejk.blogspot.com











Witam serdecznie.
Chciałam aby było czekoladowo - orzechowo ponieważ miałam w lodowce krem czekoladowy i bardzo lubię orzechy :)
Postanowiłam trochę poeksperymentować z ciastem kruchym i wyszło super ! Jest bardzo fajne, plastyczne i proste w wyrabianiu a przy tym super smaczne i kruche.
Mieszanka orzechowa dodaje całości całkiem fajny efekt który przy poświeceniu odrobiny Waszego czasu da Wam super ciasteczka do kawy :))
Naprawdę warto.
Zapraszam.









Składniki :


na ciasto:

  • 200 g miękkiego masła
  • opakowanie serka czekoladowego ( u mnie Philadelphia z czekolada 175g )
  • 1/4 kubka cukru
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 2 1/4 kubka maki
  • szczypta soli




na wypełnienie ciasteczek :

  • odrobina dowolnych konfitur czy powideł z owoców
  • 1 kubek uprażonych orzechów drobno zmiksowanych ( dowolne u mnie włoskie )
  •  1/2 kubka brązowego cukru
  • 1/2 kubka cukru zwykłego
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • dodatkowo jajko + odrobina mleka do posmarowania wierzchu ciasteczek












Sposób przygotowania:



Zaczynamy od przygotowania ciasta.
Do misy miksera wrzucamy : masło + serek czekoladowy + cukier + wanilia = miksujemy na jednolita masę.
Dokładamy : make + sol = ponownie miksujemy do uzyskania gładkiego ciasta.
Ciasto dzielimy na 2 części i formujemy płaskie dyski. Zawijamy w folie spożywcza i wkładamy do lodówki na parę godzin nawet na noc.
Zabieramy się za farsz.
Do miseczki wsypujemy: uprażone i zmiksowane orzechy + brązowy cukier + biały cukier + cynamon = całość mieszamy dokładnie i odstawiamy na sekundę.
Przygotowujemy sobie w malej miseczce odrobinę konfitur  czy powideł. Odstawiamy.
Piekarnik nastawiamy na 180 stop. C.
Blaszki do ciastek wykładamy papierem do pieczenia.
Na posypana lekko stolnice rozwałkowujemy nasze schłodzone ciasto.
Wycinamy w miarę równe kwadraty ( u mnie 8 cm / 8 cm) - możecie dowolnej wielkości.
Kazdy kwadracik układamy na blaszce do pieczenia.
Nacinamy każdy róg naszego kwadratu do środka zostawiając środek niedocięty.
Na środku ciasteczka układamy po odrobinie konfitury i posypujemy po ok. łyżce mieszanki z orzechów.
Teraz podnosimy co drugi róg ciasteczka i dociskamy palcem do środka aby się razem połączyły.
Tak postępujemy z każdym jednym kwadratem.
Na koniec smarujemy nasze wiatraczki lekko roztrzepanym jajkiem z mlekiem i jeśli chcemy możemy w ramach dekoracji na środku ułożyć np. orzech.
Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 15 minut.
Studzimy całkowicie.
Gotowe.
Naprawdę warte zrobienia :)
Polecam i pozdrawiam serdecznie.










www.swiatmojejk.blogspot.com















www.swiatmojejk.blogspot.com




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...