Przejdź do głównej zawartości

Rolada z łososia i szpinaku.








www.swiatmojejk.blogspot.com













www.swiatmojejk.blogspot.com













Witam serdecznie.

Wydaje mi się - a właściwie jestem przekonana ze ta roladka to bardzo dobry pomysł zarówno na pyszne śniadanie czy kolacje na ten poświąteczny czas jak i super przekąska w karnawale, gdzie gościom możecie zaserwować ja śmiało na Waszych stolach.
Jest fajna delikatna w smaku za sprawa podwędzonego łososia ale tez super aromatyczna bo zastosowałam miedzy innymi rozmaryn czy koperek. A dodatek zdrowego szpinaku doskonale uzupełnia całość i nadaje daniu lekkość i przyjemność w jedzeniu.
Koniecznie musicie spróbować.
Zapraszam.












Składniki:




  • 500 g świeżych liści szpinaku
  • 5 jajek
  • sol i pieprz do smaku
  • odrobina soku z cytryny do szpinaku
  • 400 g świeżego serka typu Frischkäse ( możecie pokusić się o inny typu Philadelphia np. z ziołami)
  • 200 - 300 g łososia wędzonego
  • 3 listki świeżej szałwii
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu
  • 1 łyżka koperku
  • garść suszonych pomidorów ( użyłam marynowanych w oleju )
  • sok z cytryny









Sposób przygotowania:


Piekarnik nastawiamy na 200 stop. C.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ostawiamy na sekundę.
W dużym garnku zagotowujemy wodę z sola.
Liscie szpinaku dobrze myjemy i osuszamy z nadmiaru wody.
Tak przygotowane wrzucamy na wrzątek i blanszujemy 2 minuty.
Wyciągamy i od razu płuczemy duża ilością zimnej wody.
Z blanszowany szpinak wyciskamy z nadmiaru wody i wrzucamy do food procesora ( można tez przygotować to blenderem ).
Miksujemy szpinak krótko.
Dorzucamy do niego żółtka + sol + pieprz + odrobina soku z cytryny = Miksujemy całość.
W miedzy czasie w miseczce obok ubijamy na sztywno nasze pozostałe białka.
Dorzucamy do nich nasza masę ze szpinaku i całość delikatnie, łyżką lub szpatułką łączymy.
Gotowa masę przekładamy na przygotowana blaszkę i równomiernie rozprowadzamy po całej blaszce.
Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 10 - 15 minut.
Zacznie lekko nabierać koloru brązowego.
Wyciągamy i pozostawiamy jakieś 2 minutki do lekkiego przestudzenia.
Po chwili uwalniamy boki od papieru i przewracamy całość na druga stronę aby uwolnić papier.
Delikatnie zaczynając od jednego rogu ściągamy papier.
Ta strona upieczonego szpinaku będzie wierzchem rolady.
Przykrywamy ja ręcznikiem kuchennym i ponownie odwracamy całość na ta bardziej zarumieniona stronę. Odkładamy na sekundę.
W tym czasie przygotowujemy nadzienie.
Ponownie do food procesora ( można także wykorzystać miskę i blender ) wrzucamy: Frischkäse + kawałki wędzonego łososia ( filet ) + liście szałwii + pieprz i odrobina soli + odrobina startej gałki muszkatołowej + rozmaryn + koperek + suszone pomidory + sok z cytryny ( ilość według upodobań - u mnie cala cytryna ) = całość miksujemy na gładką masę.
Smakujemy i w razie konieczności doprawiamy pod swój smak.
Tak przygotowana masę wykładamy na blat ze szpinaku i rozsmarowujemy delikatnie rozkładając po całości.
Zaczynając od dłuższego boku zawijamy całość w roladę.
Ponieważ rolada jest dość długa można spokojnie przekroić ja na pol.
Kazda połówkę zawijamy najlepiej najpierw w folie spożywczą a potem folie aluminiowa.
I w zasadzie nasze roladki z łososia są gotowe tylko musicie jeszcze uzbroić się w cierpliwość i włożyć całość do lodówki najlepiej na noc lub chociaż na parę godzin aby przeszły smakiem i lepiej zachowały swój kształt przy krojeniu.
Gotowe.
Mozecie serwować jako dodatek , przekąskę czy nawet śniadanie i kolacje. A jeśli macie ochotę możecie nawet posunąć się o krok dalej i lekko podgrzane serwować np. z ryżem jako danie obiadowe.
Naprawdę warto! :))
Polecam i pozdrawiam serdecznie.









www.swiatmojejk.blogspot.com















www.swiatmojejk.blogspot.com




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...