www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Witam serdecznie.
Wydaje mi się - a właściwie jestem przekonana ze ta roladka to bardzo dobry pomysł zarówno na pyszne śniadanie czy kolacje na ten poświąteczny czas jak i super przekąska w karnawale, gdzie gościom możecie zaserwować ja śmiało na Waszych stolach.
Jest fajna delikatna w smaku za sprawa podwędzonego łososia ale tez super aromatyczna bo zastosowałam miedzy innymi rozmaryn czy koperek. A dodatek zdrowego szpinaku doskonale uzupełnia całość i nadaje daniu lekkość i przyjemność w jedzeniu.
Koniecznie musicie spróbować.
Zapraszam.
Składniki:
- 500 g świeżych liści szpinaku
- 5 jajek
- sol i pieprz do smaku
- odrobina soku z cytryny do szpinaku
- 400 g świeżego serka typu Frischkäse ( możecie pokusić się o inny typu Philadelphia np. z ziołami)
- 200 - 300 g łososia wędzonego
- 3 listki świeżej szałwii
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki rozmarynu
- 1 łyżka koperku
- garść suszonych pomidorów ( użyłam marynowanych w oleju )
- sok z cytryny
Sposób przygotowania:
Piekarnik nastawiamy na 200 stop. C.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ostawiamy na sekundę.
W dużym garnku zagotowujemy wodę z sola.
Liscie szpinaku dobrze myjemy i osuszamy z nadmiaru wody.
Tak przygotowane wrzucamy na wrzątek i blanszujemy 2 minuty.
Wyciągamy i od razu płuczemy duża ilością zimnej wody.
Z blanszowany szpinak wyciskamy z nadmiaru wody i wrzucamy do food procesora ( można tez przygotować to blenderem ).
Miksujemy szpinak krótko.
Dorzucamy do niego żółtka + sol + pieprz + odrobina soku z cytryny = Miksujemy całość.
W miedzy czasie w miseczce obok ubijamy na sztywno nasze pozostałe białka.
Dorzucamy do nich nasza masę ze szpinaku i całość delikatnie, łyżką lub szpatułką łączymy.
Gotowa masę przekładamy na przygotowana blaszkę i równomiernie rozprowadzamy po całej blaszce.
Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 10 - 15 minut.
Zacznie lekko nabierać koloru brązowego.
Wyciągamy i pozostawiamy jakieś 2 minutki do lekkiego przestudzenia.
Po chwili uwalniamy boki od papieru i przewracamy całość na druga stronę aby uwolnić papier.
Delikatnie zaczynając od jednego rogu ściągamy papier.
Ta strona upieczonego szpinaku będzie wierzchem rolady.
Przykrywamy ja ręcznikiem kuchennym i ponownie odwracamy całość na ta bardziej zarumieniona stronę. Odkładamy na sekundę.
W tym czasie przygotowujemy nadzienie.
Ponownie do food procesora ( można także wykorzystać miskę i blender ) wrzucamy: Frischkäse + kawałki wędzonego łososia ( filet ) + liście szałwii + pieprz i odrobina soli + odrobina startej gałki muszkatołowej + rozmaryn + koperek + suszone pomidory + sok z cytryny ( ilość według upodobań - u mnie cala cytryna ) = całość miksujemy na gładką masę.
Smakujemy i w razie konieczności doprawiamy pod swój smak.
Tak przygotowana masę wykładamy na blat ze szpinaku i rozsmarowujemy delikatnie rozkładając po całości.
Zaczynając od dłuższego boku zawijamy całość w roladę.
Ponieważ rolada jest dość długa można spokojnie przekroić ja na pol.
Kazda połówkę zawijamy najlepiej najpierw w folie spożywczą a potem folie aluminiowa.
I w zasadzie nasze roladki z łososia są gotowe tylko musicie jeszcze uzbroić się w cierpliwość i włożyć całość do lodówki najlepiej na noc lub chociaż na parę godzin aby przeszły smakiem i lepiej zachowały swój kształt przy krojeniu.
Gotowe.
Mozecie serwować jako dodatek , przekąskę czy nawet śniadanie i kolacje. A jeśli macie ochotę możecie nawet posunąć się o krok dalej i lekko podgrzane serwować np. z ryżem jako danie obiadowe.
Naprawdę warto! :))
Polecam i pozdrawiam serdecznie.
www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz