Przejdź do głównej zawartości

Rolada z łososia i szpinaku.








www.swiatmojejk.blogspot.com













www.swiatmojejk.blogspot.com













Witam serdecznie.

Wydaje mi się - a właściwie jestem przekonana ze ta roladka to bardzo dobry pomysł zarówno na pyszne śniadanie czy kolacje na ten poświąteczny czas jak i super przekąska w karnawale, gdzie gościom możecie zaserwować ja śmiało na Waszych stolach.
Jest fajna delikatna w smaku za sprawa podwędzonego łososia ale tez super aromatyczna bo zastosowałam miedzy innymi rozmaryn czy koperek. A dodatek zdrowego szpinaku doskonale uzupełnia całość i nadaje daniu lekkość i przyjemność w jedzeniu.
Koniecznie musicie spróbować.
Zapraszam.












Składniki:




  • 500 g świeżych liści szpinaku
  • 5 jajek
  • sol i pieprz do smaku
  • odrobina soku z cytryny do szpinaku
  • 400 g świeżego serka typu Frischkäse ( możecie pokusić się o inny typu Philadelphia np. z ziołami)
  • 200 - 300 g łososia wędzonego
  • 3 listki świeżej szałwii
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu
  • 1 łyżka koperku
  • garść suszonych pomidorów ( użyłam marynowanych w oleju )
  • sok z cytryny









Sposób przygotowania:


Piekarnik nastawiamy na 200 stop. C.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ostawiamy na sekundę.
W dużym garnku zagotowujemy wodę z sola.
Liscie szpinaku dobrze myjemy i osuszamy z nadmiaru wody.
Tak przygotowane wrzucamy na wrzątek i blanszujemy 2 minuty.
Wyciągamy i od razu płuczemy duża ilością zimnej wody.
Z blanszowany szpinak wyciskamy z nadmiaru wody i wrzucamy do food procesora ( można tez przygotować to blenderem ).
Miksujemy szpinak krótko.
Dorzucamy do niego żółtka + sol + pieprz + odrobina soku z cytryny = Miksujemy całość.
W miedzy czasie w miseczce obok ubijamy na sztywno nasze pozostałe białka.
Dorzucamy do nich nasza masę ze szpinaku i całość delikatnie, łyżką lub szpatułką łączymy.
Gotowa masę przekładamy na przygotowana blaszkę i równomiernie rozprowadzamy po całej blaszce.
Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 10 - 15 minut.
Zacznie lekko nabierać koloru brązowego.
Wyciągamy i pozostawiamy jakieś 2 minutki do lekkiego przestudzenia.
Po chwili uwalniamy boki od papieru i przewracamy całość na druga stronę aby uwolnić papier.
Delikatnie zaczynając od jednego rogu ściągamy papier.
Ta strona upieczonego szpinaku będzie wierzchem rolady.
Przykrywamy ja ręcznikiem kuchennym i ponownie odwracamy całość na ta bardziej zarumieniona stronę. Odkładamy na sekundę.
W tym czasie przygotowujemy nadzienie.
Ponownie do food procesora ( można także wykorzystać miskę i blender ) wrzucamy: Frischkäse + kawałki wędzonego łososia ( filet ) + liście szałwii + pieprz i odrobina soli + odrobina startej gałki muszkatołowej + rozmaryn + koperek + suszone pomidory + sok z cytryny ( ilość według upodobań - u mnie cala cytryna ) = całość miksujemy na gładką masę.
Smakujemy i w razie konieczności doprawiamy pod swój smak.
Tak przygotowana masę wykładamy na blat ze szpinaku i rozsmarowujemy delikatnie rozkładając po całości.
Zaczynając od dłuższego boku zawijamy całość w roladę.
Ponieważ rolada jest dość długa można spokojnie przekroić ja na pol.
Kazda połówkę zawijamy najlepiej najpierw w folie spożywczą a potem folie aluminiowa.
I w zasadzie nasze roladki z łososia są gotowe tylko musicie jeszcze uzbroić się w cierpliwość i włożyć całość do lodówki najlepiej na noc lub chociaż na parę godzin aby przeszły smakiem i lepiej zachowały swój kształt przy krojeniu.
Gotowe.
Mozecie serwować jako dodatek , przekąskę czy nawet śniadanie i kolacje. A jeśli macie ochotę możecie nawet posunąć się o krok dalej i lekko podgrzane serwować np. z ryżem jako danie obiadowe.
Naprawdę warto! :))
Polecam i pozdrawiam serdecznie.









www.swiatmojejk.blogspot.com















www.swiatmojejk.blogspot.com




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych