Przejdź do głównej zawartości

Rolada z łososia i szpinaku.








www.swiatmojejk.blogspot.com













www.swiatmojejk.blogspot.com













Witam serdecznie.

Wydaje mi się - a właściwie jestem przekonana ze ta roladka to bardzo dobry pomysł zarówno na pyszne śniadanie czy kolacje na ten poświąteczny czas jak i super przekąska w karnawale, gdzie gościom możecie zaserwować ja śmiało na Waszych stolach.
Jest fajna delikatna w smaku za sprawa podwędzonego łososia ale tez super aromatyczna bo zastosowałam miedzy innymi rozmaryn czy koperek. A dodatek zdrowego szpinaku doskonale uzupełnia całość i nadaje daniu lekkość i przyjemność w jedzeniu.
Koniecznie musicie spróbować.
Zapraszam.












Składniki:




  • 500 g świeżych liści szpinaku
  • 5 jajek
  • sol i pieprz do smaku
  • odrobina soku z cytryny do szpinaku
  • 400 g świeżego serka typu Frischkäse ( możecie pokusić się o inny typu Philadelphia np. z ziołami)
  • 200 - 300 g łososia wędzonego
  • 3 listki świeżej szałwii
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu
  • 1 łyżka koperku
  • garść suszonych pomidorów ( użyłam marynowanych w oleju )
  • sok z cytryny









Sposób przygotowania:


Piekarnik nastawiamy na 200 stop. C.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ostawiamy na sekundę.
W dużym garnku zagotowujemy wodę z sola.
Liscie szpinaku dobrze myjemy i osuszamy z nadmiaru wody.
Tak przygotowane wrzucamy na wrzątek i blanszujemy 2 minuty.
Wyciągamy i od razu płuczemy duża ilością zimnej wody.
Z blanszowany szpinak wyciskamy z nadmiaru wody i wrzucamy do food procesora ( można tez przygotować to blenderem ).
Miksujemy szpinak krótko.
Dorzucamy do niego żółtka + sol + pieprz + odrobina soku z cytryny = Miksujemy całość.
W miedzy czasie w miseczce obok ubijamy na sztywno nasze pozostałe białka.
Dorzucamy do nich nasza masę ze szpinaku i całość delikatnie, łyżką lub szpatułką łączymy.
Gotowa masę przekładamy na przygotowana blaszkę i równomiernie rozprowadzamy po całej blaszce.
Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 10 - 15 minut.
Zacznie lekko nabierać koloru brązowego.
Wyciągamy i pozostawiamy jakieś 2 minutki do lekkiego przestudzenia.
Po chwili uwalniamy boki od papieru i przewracamy całość na druga stronę aby uwolnić papier.
Delikatnie zaczynając od jednego rogu ściągamy papier.
Ta strona upieczonego szpinaku będzie wierzchem rolady.
Przykrywamy ja ręcznikiem kuchennym i ponownie odwracamy całość na ta bardziej zarumieniona stronę. Odkładamy na sekundę.
W tym czasie przygotowujemy nadzienie.
Ponownie do food procesora ( można także wykorzystać miskę i blender ) wrzucamy: Frischkäse + kawałki wędzonego łososia ( filet ) + liście szałwii + pieprz i odrobina soli + odrobina startej gałki muszkatołowej + rozmaryn + koperek + suszone pomidory + sok z cytryny ( ilość według upodobań - u mnie cala cytryna ) = całość miksujemy na gładką masę.
Smakujemy i w razie konieczności doprawiamy pod swój smak.
Tak przygotowana masę wykładamy na blat ze szpinaku i rozsmarowujemy delikatnie rozkładając po całości.
Zaczynając od dłuższego boku zawijamy całość w roladę.
Ponieważ rolada jest dość długa można spokojnie przekroić ja na pol.
Kazda połówkę zawijamy najlepiej najpierw w folie spożywczą a potem folie aluminiowa.
I w zasadzie nasze roladki z łososia są gotowe tylko musicie jeszcze uzbroić się w cierpliwość i włożyć całość do lodówki najlepiej na noc lub chociaż na parę godzin aby przeszły smakiem i lepiej zachowały swój kształt przy krojeniu.
Gotowe.
Mozecie serwować jako dodatek , przekąskę czy nawet śniadanie i kolacje. A jeśli macie ochotę możecie nawet posunąć się o krok dalej i lekko podgrzane serwować np. z ryżem jako danie obiadowe.
Naprawdę warto! :))
Polecam i pozdrawiam serdecznie.









www.swiatmojejk.blogspot.com















www.swiatmojejk.blogspot.com




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Mini serniczki a la Maxi King

Witam serdecznie. Mam dziś dla Was super deser. Uzależniający :). Już od pierwszego kęsa będziecie szczęśliwi. Kremowe, śmietankowe nadzienie z niespodzianką w środku, w postaci toffi a całość pokryta czekoladą, chrupiącymi ciasteczkami i orzeszkami. Samo przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga pieczenia. Przygotować możecie te deserki w blaszkach od muffinek lub od mini muffinek = wtedy będą malutkie na kęsa. Pasują na każdą okazje i przyjęcia. Możecie też zrobić je, jako prezent z okazji zbliżającego się Święta Mamy... Święta Taty... Dnia Dziecka. Koniecznie wyprobujcie - zapraszam po przepis. Składniki :  ( z ilosci podanych w przepisie wyjdzie Wam 24 szt. w formach do muffinek lub więcej jeśli wybierzecie mini foremki ) 250 g herbatników czekoladowych  100 g masła 100 g czekolady z orzechami 200 g mleka 200 g cukru pudru 250 g masła 100 ml śmietany kremówki 450 g mleka w pros...