Przejdź do głównej zawartości

Dalekowschodnie pyszności - aromatyczny makaron ryżowy z warzywami.










www.swiatmojejk.blogspot.com














www.swiatmojejk.blogspot.com













Witam serdecznie.
Nie wiem jak u Was ale u mnie już coraz bliżej wiosny - przynajmniej na razie kulinarnie :).
Po tym całym zimowym, troszkę cięższym jedzeniu organizm bardzo domaga się świeżych warzyw , surówek , sałatek , owoców .... wszystkiego co świeże, chrupiące i niesie ze sobą wiosna :))
Jeszcze oczywiście troszkę przed nami do tej wiosny ale myślę ze śmiało w kuchni możemy zacząć przestawiać małymi krokami swój organizm do dan lżejszych.
W związku z tym moja dzisiejsza propozycja na mój sposób na domowa chińszczyznę :)
Danie fajne , lekkie i bardzooo aromatyczne.
I choć będziecie tu potrzebować kilku składników typowo kuchni azjatyckiej to myślę ze w dzisiejszych czasach naprawdę o nie nie trudno - czy to w dobrze wyposażonym markecie czy sklepie z azjatycka żywnością - śmiało wszystko dostaniecie.
No i takie pyszności do urozmaicania Waszych potraw są naprawdę dobrym zakupem do Waszej kuchni.
Zapraszam.












Składniki :



  • 1 opakowanie makaronu ryżowego
  • 2-3 małe salaty typu pak-choi 
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 cebulki szarlotki
  • 1 opakowanie mrożonych warzyw typu mieszanka azjatycka
  • 1 papryczka chilli ( u mnie bez pestek bo jedzą tez dzieci ale możecie dodać jeśli lubicie potrawy ostrzejsze )
  • ok. 1 łyżki sosu sojowego
  • 1/2 kubka sosu słodko-kwaśnego
  • 1 trawa cytrynowa
  • 1 łyżka pasty z tamaryndowca ( opcjonalnie )
  • odrobina sosu ostrygowego ( nadaje potrawa fajny smak i jest dobrym dodatkiem w kuchni )
  • odrobina oleju sezamowego
  • odrobina oleju czosnkowego
  • 2 świeże papryki np. czerwone
  • 1 łyżeczka zielonej pasty curry
  • pęczek świeżej pietruszki lub kolendry













Sposób przygotowania:




Zaczynamy od makaronu.
Sposób na jego przygotowanie znajdziecie na opakowaniu. Tutaj wszystko zależy od rodzaju zakupionego makaronu. Jedne wymagają krótkiego gotowania a drugie tylko zalania wrzątkiem i pozostawienia pod przykryciem. Wybierzcie jaki wolicie.
Gdy makaron mamy gotowy przygotowujemy sobie pozostałe składniki aby były pod ręką i zaczynamy siekać warzywa.
Kroimy na cieńsze paseczki nasze czerwone papryki.
Podobnie kroimy na mniejsze kawałki sałatę pak-choi. Wszystko odkładamy do miski.
Na dużej patelni rozgrzewamy ok. 2 łyżek oliwy sezamowej + 2 łyżki oliwy czosnkowej.
W czasie gdy patelnia się nagrzewa drobno siekamy czosnek + cebulkę szarlotkę + papryczkę chilli.
Trawę cytrynowa obieramy z górnych, zbędnych liści i rozgniatamy końcówkę, która uwolni wszystkie aromaty. Dzielimy na 3 części. Odkładamy na sekundę.
Na rozgrzanej patelni wrzucamy: czosnek + szarlotkę + papryczkę chilli + trawę cytrynowa ( pod koniec smażenia wyciągamy zbędne już kawałki trawy - swój aromat już oddala )  = mieszamy i smażymy chwilkę do zeszklenia.
Doprawiamy odrobina soli i pieprzu.
Dorzucamy świeże papryczki i sałatę pak-choi = smażymy ok 1 minuty.
Całość doprawiamy kilkoma kroplami sosu ostrygowego + sosem sojowym + pasta z tamaryndowca + pasta curry = całość mieszamy i odkładamy na talerz.
Na patelni po smażeniu wlewamy ponownie łyżkę oleju sezamowego i czosnkowego.
Wrzucamy paczkę warzyw - mieszankę azjatycka.
Smażymy całość kilka minut - do odparowania nadmiaru wody.
Tutaj należy pamiętać ze warzywa muszą pozostać lekko chrupiące - będą fajne w smaku. Jeśli zbyt długo będziecie je smażyć staną się gumowe i kompletnie pozbawiane kolorów a co za tym idzie witamin i smaku.
Gdy nasza mieszanka jest już gotowa dokładamy z powrotem nasze odłożone , usmażone warzywa + nasz makaron wcześniej przygotowany + ok. 1/2 kubka sosu słodko-kwaśnego ( jeśli lubicie dużo sosu możecie dać według uznania więcej ) = całość delikatnie mieszamy i zagotowujemy.
Jeśli trzeba doprawiamy jeszcze odrobinę pod swój smak.
Podajemy posypane dużą ilością świeżej pietruszki lub kolendry.
Gotowe.
Smaczne, zdrowe i kolorowe ;)
Polecam i pozdrawiam serdecznie.












www.swiatmojejk.blogspot.com



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...