Przejdź do głównej zawartości

Dalekowschodnie pyszności - aromatyczny makaron ryżowy z warzywami.










www.swiatmojejk.blogspot.com














www.swiatmojejk.blogspot.com













Witam serdecznie.
Nie wiem jak u Was ale u mnie już coraz bliżej wiosny - przynajmniej na razie kulinarnie :).
Po tym całym zimowym, troszkę cięższym jedzeniu organizm bardzo domaga się świeżych warzyw , surówek , sałatek , owoców .... wszystkiego co świeże, chrupiące i niesie ze sobą wiosna :))
Jeszcze oczywiście troszkę przed nami do tej wiosny ale myślę ze śmiało w kuchni możemy zacząć przestawiać małymi krokami swój organizm do dan lżejszych.
W związku z tym moja dzisiejsza propozycja na mój sposób na domowa chińszczyznę :)
Danie fajne , lekkie i bardzooo aromatyczne.
I choć będziecie tu potrzebować kilku składników typowo kuchni azjatyckiej to myślę ze w dzisiejszych czasach naprawdę o nie nie trudno - czy to w dobrze wyposażonym markecie czy sklepie z azjatycka żywnością - śmiało wszystko dostaniecie.
No i takie pyszności do urozmaicania Waszych potraw są naprawdę dobrym zakupem do Waszej kuchni.
Zapraszam.












Składniki :



  • 1 opakowanie makaronu ryżowego
  • 2-3 małe salaty typu pak-choi 
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 cebulki szarlotki
  • 1 opakowanie mrożonych warzyw typu mieszanka azjatycka
  • 1 papryczka chilli ( u mnie bez pestek bo jedzą tez dzieci ale możecie dodać jeśli lubicie potrawy ostrzejsze )
  • ok. 1 łyżki sosu sojowego
  • 1/2 kubka sosu słodko-kwaśnego
  • 1 trawa cytrynowa
  • 1 łyżka pasty z tamaryndowca ( opcjonalnie )
  • odrobina sosu ostrygowego ( nadaje potrawa fajny smak i jest dobrym dodatkiem w kuchni )
  • odrobina oleju sezamowego
  • odrobina oleju czosnkowego
  • 2 świeże papryki np. czerwone
  • 1 łyżeczka zielonej pasty curry
  • pęczek świeżej pietruszki lub kolendry













Sposób przygotowania:




Zaczynamy od makaronu.
Sposób na jego przygotowanie znajdziecie na opakowaniu. Tutaj wszystko zależy od rodzaju zakupionego makaronu. Jedne wymagają krótkiego gotowania a drugie tylko zalania wrzątkiem i pozostawienia pod przykryciem. Wybierzcie jaki wolicie.
Gdy makaron mamy gotowy przygotowujemy sobie pozostałe składniki aby były pod ręką i zaczynamy siekać warzywa.
Kroimy na cieńsze paseczki nasze czerwone papryki.
Podobnie kroimy na mniejsze kawałki sałatę pak-choi. Wszystko odkładamy do miski.
Na dużej patelni rozgrzewamy ok. 2 łyżek oliwy sezamowej + 2 łyżki oliwy czosnkowej.
W czasie gdy patelnia się nagrzewa drobno siekamy czosnek + cebulkę szarlotkę + papryczkę chilli.
Trawę cytrynowa obieramy z górnych, zbędnych liści i rozgniatamy końcówkę, która uwolni wszystkie aromaty. Dzielimy na 3 części. Odkładamy na sekundę.
Na rozgrzanej patelni wrzucamy: czosnek + szarlotkę + papryczkę chilli + trawę cytrynowa ( pod koniec smażenia wyciągamy zbędne już kawałki trawy - swój aromat już oddala )  = mieszamy i smażymy chwilkę do zeszklenia.
Doprawiamy odrobina soli i pieprzu.
Dorzucamy świeże papryczki i sałatę pak-choi = smażymy ok 1 minuty.
Całość doprawiamy kilkoma kroplami sosu ostrygowego + sosem sojowym + pasta z tamaryndowca + pasta curry = całość mieszamy i odkładamy na talerz.
Na patelni po smażeniu wlewamy ponownie łyżkę oleju sezamowego i czosnkowego.
Wrzucamy paczkę warzyw - mieszankę azjatycka.
Smażymy całość kilka minut - do odparowania nadmiaru wody.
Tutaj należy pamiętać ze warzywa muszą pozostać lekko chrupiące - będą fajne w smaku. Jeśli zbyt długo będziecie je smażyć staną się gumowe i kompletnie pozbawiane kolorów a co za tym idzie witamin i smaku.
Gdy nasza mieszanka jest już gotowa dokładamy z powrotem nasze odłożone , usmażone warzywa + nasz makaron wcześniej przygotowany + ok. 1/2 kubka sosu słodko-kwaśnego ( jeśli lubicie dużo sosu możecie dać według uznania więcej ) = całość delikatnie mieszamy i zagotowujemy.
Jeśli trzeba doprawiamy jeszcze odrobinę pod swój smak.
Podajemy posypane dużą ilością świeżej pietruszki lub kolendry.
Gotowe.
Smaczne, zdrowe i kolorowe ;)
Polecam i pozdrawiam serdecznie.












www.swiatmojejk.blogspot.com



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Mini serniczki a la Maxi King

Witam serdecznie. Mam dziś dla Was super deser. Uzależniający :). Już od pierwszego kęsa będziecie szczęśliwi. Kremowe, śmietankowe nadzienie z niespodzianką w środku, w postaci toffi a całość pokryta czekoladą, chrupiącymi ciasteczkami i orzeszkami. Samo przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga pieczenia. Przygotować możecie te deserki w blaszkach od muffinek lub od mini muffinek = wtedy będą malutkie na kęsa. Pasują na każdą okazje i przyjęcia. Możecie też zrobić je, jako prezent z okazji zbliżającego się Święta Mamy... Święta Taty... Dnia Dziecka. Koniecznie wyprobujcie - zapraszam po przepis. Składniki :  ( z ilosci podanych w przepisie wyjdzie Wam 24 szt. w formach do muffinek lub więcej jeśli wybierzecie mini foremki ) 250 g herbatników czekoladowych  100 g masła 100 g czekolady z orzechami 200 g mleka 200 g cukru pudru 250 g masła 100 ml śmietany kremówki 450 g mleka w pros...