Przejdź do głównej zawartości

Przepyszne, syte i rozgrzewające śniadanie.







www.swiatmojejk.blogspot.com














www.swiatmojejk.blogspot.com












Witam serdecznie.
Chciałabym Was dziś zaprosić na coś pysznego i rozgrzewającego na fajne, leniwe poranki.
Pogoda styczniowa jeszcze daje troszkę pomarznąć dlatego tez takie śniadanko na ciepło myślę bardzo dobrze tutaj pasuje.
Mozecie przygotować je dla siebie , bliski czy gości w dosłownie kilka minut i cieszyć się wspólnie pysznym posiłkiem.
Takie śniadanko choć syte to w okresie zimy myślę dobry start o poranku i energia na cały dzień - cokolwiek macie w planach.
Zapraszam - spróbujcie sami :)











Składniki :



  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • 12 jajek
  • ok. 100 g potartego żółtego sera
  • ok. 100 g drobno pokrojonej w kosteczkę szynki gotowanej lub dowolnej ulubionej ( możecie tutaj także wykorzystać np. pozostałe mięso z obiadu )
  • mały pęczek szczypiorku
  • kilka cienkich plasterków wędzonego boczku










Sposób przygotowania :



Na wstępie muszę zaznaczyć ze z podanych proporcji zrobicie 12 szt czyli cala foremkę do mafinek ale oczywiście jeśli chcecie zrobić tylko dla siebie zmniejszacie ilości.
Zaczynamy od nastawienia piekarnika na 200 stop. C.
Podczas gdy piekarnik rozgrzewa się do wybranej temperatury Wy bedziecie gotowi z przygotowaniem tych pychotek :).
Przygotowujemy foremkę od mafin  - odkładamy na bok.
Rozkładamy na stolnicy ciasto. Lekko możemy je rozwałkować jeśli wyda nam się zbyt grube.
Przy pomocy okrągłej foremki wycinamy otwory pasujące do otworów mafinek.
Wypełniamy kolejno każdą mafinke przygotowanym ciastem tak aby wykleić dol i boki każdej.
Na każde dno mafinki wkładamy odrobinę startego sera.
Dokładamy odrobinę drobno pokrojonej szynki.
Następnie wbijamy po jednym jajku na foremkę - tutaj mala rada - jeśli macie zbyt duże jajka po prostu odłóżcie część białka.
Doprawiamy odrobina mielonego pieprzu i odrobina soli.
Na koniec układamy po małym plasterku wędzonego boczku.
Jeżeli macie ochotę możecie dodatkowo jeszcze posypać odrobina startego sera.
Tak przygotowane wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 15 minut.
Nasze jajko powinno ładnie się ściąć a boczek ładnie zrumienić.
Gotowe.
Na gotowo podajemy oproszone świeżym szczypiorkiem.
Pasuje tu także sos holenderski lub inny ulubiony jeśli lubicie bardziej kalorycznie :)
Z sosami czy bez zapewniam ze będzie pysznie.
Polecam gorąco i pozdrawiam serdecznie.











www.swiatmojejk.blogspot.com















www.swiatmojejk.blogspot.com



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Rożki z kremem śmietankowym.

Witam serdecznie. Rożki z rozpływającym się kremowo - śmietankowym wnętrzem. Niesamowicie pyszne i wciągające. Pracy przy nich, w zasadzie nie wiele i nie powinna Was odstraszać, od przygotowania tego pysznego deseru. Iście królewski deser, który świetnie pasuje na nadchodzące wolne dni, weekendowe coś do kawy  lub jakieś małe święto. Rożki możecie przygotować wcześniej i przechować w zamkniętym pojemniku a krem, gotowy w woreczku cukierniczym, spokojnie odłożyć w lodówce. Gdy goście nadchodzą = dwie minutki i gotowe :) istne czary mary ;)). Zapraszam ! Składniki :     ( z podanej ilości wychodzi ok 30 - 40 szt zależnie od wielkości ) na rożki :  500 g mąki pszennej 250 g zimnego masła  szczypta soli 250 g kwaśnej śmietany 3 łyżeczki cukru opcjonalnie odrobina pasty w wanilii na krem :   400 ml śmietany kremówki 1 opakowanie serka śmietankowego typu Philadelphia 4 łyż...