Przejdź do głównej zawartości

Przepyszne, syte i rozgrzewające śniadanie.







www.swiatmojejk.blogspot.com














www.swiatmojejk.blogspot.com












Witam serdecznie.
Chciałabym Was dziś zaprosić na coś pysznego i rozgrzewającego na fajne, leniwe poranki.
Pogoda styczniowa jeszcze daje troszkę pomarznąć dlatego tez takie śniadanko na ciepło myślę bardzo dobrze tutaj pasuje.
Mozecie przygotować je dla siebie , bliski czy gości w dosłownie kilka minut i cieszyć się wspólnie pysznym posiłkiem.
Takie śniadanko choć syte to w okresie zimy myślę dobry start o poranku i energia na cały dzień - cokolwiek macie w planach.
Zapraszam - spróbujcie sami :)











Składniki :



  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • 12 jajek
  • ok. 100 g potartego żółtego sera
  • ok. 100 g drobno pokrojonej w kosteczkę szynki gotowanej lub dowolnej ulubionej ( możecie tutaj także wykorzystać np. pozostałe mięso z obiadu )
  • mały pęczek szczypiorku
  • kilka cienkich plasterków wędzonego boczku










Sposób przygotowania :



Na wstępie muszę zaznaczyć ze z podanych proporcji zrobicie 12 szt czyli cala foremkę do mafinek ale oczywiście jeśli chcecie zrobić tylko dla siebie zmniejszacie ilości.
Zaczynamy od nastawienia piekarnika na 200 stop. C.
Podczas gdy piekarnik rozgrzewa się do wybranej temperatury Wy bedziecie gotowi z przygotowaniem tych pychotek :).
Przygotowujemy foremkę od mafin  - odkładamy na bok.
Rozkładamy na stolnicy ciasto. Lekko możemy je rozwałkować jeśli wyda nam się zbyt grube.
Przy pomocy okrągłej foremki wycinamy otwory pasujące do otworów mafinek.
Wypełniamy kolejno każdą mafinke przygotowanym ciastem tak aby wykleić dol i boki każdej.
Na każde dno mafinki wkładamy odrobinę startego sera.
Dokładamy odrobinę drobno pokrojonej szynki.
Następnie wbijamy po jednym jajku na foremkę - tutaj mala rada - jeśli macie zbyt duże jajka po prostu odłóżcie część białka.
Doprawiamy odrobina mielonego pieprzu i odrobina soli.
Na koniec układamy po małym plasterku wędzonego boczku.
Jeżeli macie ochotę możecie dodatkowo jeszcze posypać odrobina startego sera.
Tak przygotowane wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 15 minut.
Nasze jajko powinno ładnie się ściąć a boczek ładnie zrumienić.
Gotowe.
Na gotowo podajemy oproszone świeżym szczypiorkiem.
Pasuje tu także sos holenderski lub inny ulubiony jeśli lubicie bardziej kalorycznie :)
Z sosami czy bez zapewniam ze będzie pysznie.
Polecam gorąco i pozdrawiam serdecznie.











www.swiatmojejk.blogspot.com















www.swiatmojejk.blogspot.com



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych