www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Witam serdecznie.
Chciałabym Was dziś zaprosić na coś pysznego i rozgrzewającego na fajne, leniwe poranki.
Pogoda styczniowa jeszcze daje troszkę pomarznąć dlatego tez takie śniadanko na ciepło myślę bardzo dobrze tutaj pasuje.
Mozecie przygotować je dla siebie , bliski czy gości w dosłownie kilka minut i cieszyć się wspólnie pysznym posiłkiem.
Takie śniadanko choć syte to w okresie zimy myślę dobry start o poranku i energia na cały dzień - cokolwiek macie w planach.
Zapraszam - spróbujcie sami :)
Składniki :
- 2 opakowania ciasta francuskiego
- 12 jajek
- ok. 100 g potartego żółtego sera
- ok. 100 g drobno pokrojonej w kosteczkę szynki gotowanej lub dowolnej ulubionej ( możecie tutaj także wykorzystać np. pozostałe mięso z obiadu )
- mały pęczek szczypiorku
- kilka cienkich plasterków wędzonego boczku
Sposób przygotowania :
Na wstępie muszę zaznaczyć ze z podanych proporcji zrobicie 12 szt czyli cala foremkę do mafinek ale oczywiście jeśli chcecie zrobić tylko dla siebie zmniejszacie ilości.
Zaczynamy od nastawienia piekarnika na 200 stop. C.
Podczas gdy piekarnik rozgrzewa się do wybranej temperatury Wy bedziecie gotowi z przygotowaniem tych pychotek :).
Przygotowujemy foremkę od mafin - odkładamy na bok.
Rozkładamy na stolnicy ciasto. Lekko możemy je rozwałkować jeśli wyda nam się zbyt grube.
Przy pomocy okrągłej foremki wycinamy otwory pasujące do otworów mafinek.
Wypełniamy kolejno każdą mafinke przygotowanym ciastem tak aby wykleić dol i boki każdej.
Na każde dno mafinki wkładamy odrobinę startego sera.
Dokładamy odrobinę drobno pokrojonej szynki.
Następnie wbijamy po jednym jajku na foremkę - tutaj mala rada - jeśli macie zbyt duże jajka po prostu odłóżcie część białka.
Doprawiamy odrobina mielonego pieprzu i odrobina soli.
Na koniec układamy po małym plasterku wędzonego boczku.
Jeżeli macie ochotę możecie dodatkowo jeszcze posypać odrobina startego sera.
Tak przygotowane wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 15 minut.
Nasze jajko powinno ładnie się ściąć a boczek ładnie zrumienić.
Gotowe.
Na gotowo podajemy oproszone świeżym szczypiorkiem.
Pasuje tu także sos holenderski lub inny ulubiony jeśli lubicie bardziej kalorycznie :)
Z sosami czy bez zapewniam ze będzie pysznie.
Polecam gorąco i pozdrawiam serdecznie.
www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz