Przejdź do głównej zawartości

Przepyszne, syte i rozgrzewające śniadanie.







www.swiatmojejk.blogspot.com














www.swiatmojejk.blogspot.com












Witam serdecznie.
Chciałabym Was dziś zaprosić na coś pysznego i rozgrzewającego na fajne, leniwe poranki.
Pogoda styczniowa jeszcze daje troszkę pomarznąć dlatego tez takie śniadanko na ciepło myślę bardzo dobrze tutaj pasuje.
Mozecie przygotować je dla siebie , bliski czy gości w dosłownie kilka minut i cieszyć się wspólnie pysznym posiłkiem.
Takie śniadanko choć syte to w okresie zimy myślę dobry start o poranku i energia na cały dzień - cokolwiek macie w planach.
Zapraszam - spróbujcie sami :)











Składniki :



  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • 12 jajek
  • ok. 100 g potartego żółtego sera
  • ok. 100 g drobno pokrojonej w kosteczkę szynki gotowanej lub dowolnej ulubionej ( możecie tutaj także wykorzystać np. pozostałe mięso z obiadu )
  • mały pęczek szczypiorku
  • kilka cienkich plasterków wędzonego boczku










Sposób przygotowania :



Na wstępie muszę zaznaczyć ze z podanych proporcji zrobicie 12 szt czyli cala foremkę do mafinek ale oczywiście jeśli chcecie zrobić tylko dla siebie zmniejszacie ilości.
Zaczynamy od nastawienia piekarnika na 200 stop. C.
Podczas gdy piekarnik rozgrzewa się do wybranej temperatury Wy bedziecie gotowi z przygotowaniem tych pychotek :).
Przygotowujemy foremkę od mafin  - odkładamy na bok.
Rozkładamy na stolnicy ciasto. Lekko możemy je rozwałkować jeśli wyda nam się zbyt grube.
Przy pomocy okrągłej foremki wycinamy otwory pasujące do otworów mafinek.
Wypełniamy kolejno każdą mafinke przygotowanym ciastem tak aby wykleić dol i boki każdej.
Na każde dno mafinki wkładamy odrobinę startego sera.
Dokładamy odrobinę drobno pokrojonej szynki.
Następnie wbijamy po jednym jajku na foremkę - tutaj mala rada - jeśli macie zbyt duże jajka po prostu odłóżcie część białka.
Doprawiamy odrobina mielonego pieprzu i odrobina soli.
Na koniec układamy po małym plasterku wędzonego boczku.
Jeżeli macie ochotę możecie dodatkowo jeszcze posypać odrobina startego sera.
Tak przygotowane wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 15 minut.
Nasze jajko powinno ładnie się ściąć a boczek ładnie zrumienić.
Gotowe.
Na gotowo podajemy oproszone świeżym szczypiorkiem.
Pasuje tu także sos holenderski lub inny ulubiony jeśli lubicie bardziej kalorycznie :)
Z sosami czy bez zapewniam ze będzie pysznie.
Polecam gorąco i pozdrawiam serdecznie.











www.swiatmojejk.blogspot.com















www.swiatmojejk.blogspot.com



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...