Przejdź do głównej zawartości

Dalekowschodnie pyszności - aromatyczny makaron ryżowy z warzywami.










www.swiatmojejk.blogspot.com














www.swiatmojejk.blogspot.com













Witam serdecznie.
Nie wiem jak u Was ale u mnie już coraz bliżej wiosny - przynajmniej na razie kulinarnie :).
Po tym całym zimowym, troszkę cięższym jedzeniu organizm bardzo domaga się świeżych warzyw , surówek , sałatek , owoców .... wszystkiego co świeże, chrupiące i niesie ze sobą wiosna :))
Jeszcze oczywiście troszkę przed nami do tej wiosny ale myślę ze śmiało w kuchni możemy zacząć przestawiać małymi krokami swój organizm do dan lżejszych.
W związku z tym moja dzisiejsza propozycja na mój sposób na domowa chińszczyznę :)
Danie fajne , lekkie i bardzooo aromatyczne.
I choć będziecie tu potrzebować kilku składników typowo kuchni azjatyckiej to myślę ze w dzisiejszych czasach naprawdę o nie nie trudno - czy to w dobrze wyposażonym markecie czy sklepie z azjatycka żywnością - śmiało wszystko dostaniecie.
No i takie pyszności do urozmaicania Waszych potraw są naprawdę dobrym zakupem do Waszej kuchni.
Zapraszam.












Składniki :



  • 1 opakowanie makaronu ryżowego
  • 2-3 małe salaty typu pak-choi 
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 cebulki szarlotki
  • 1 opakowanie mrożonych warzyw typu mieszanka azjatycka
  • 1 papryczka chilli ( u mnie bez pestek bo jedzą tez dzieci ale możecie dodać jeśli lubicie potrawy ostrzejsze )
  • ok. 1 łyżki sosu sojowego
  • 1/2 kubka sosu słodko-kwaśnego
  • 1 trawa cytrynowa
  • 1 łyżka pasty z tamaryndowca ( opcjonalnie )
  • odrobina sosu ostrygowego ( nadaje potrawa fajny smak i jest dobrym dodatkiem w kuchni )
  • odrobina oleju sezamowego
  • odrobina oleju czosnkowego
  • 2 świeże papryki np. czerwone
  • 1 łyżeczka zielonej pasty curry
  • pęczek świeżej pietruszki lub kolendry













Sposób przygotowania:




Zaczynamy od makaronu.
Sposób na jego przygotowanie znajdziecie na opakowaniu. Tutaj wszystko zależy od rodzaju zakupionego makaronu. Jedne wymagają krótkiego gotowania a drugie tylko zalania wrzątkiem i pozostawienia pod przykryciem. Wybierzcie jaki wolicie.
Gdy makaron mamy gotowy przygotowujemy sobie pozostałe składniki aby były pod ręką i zaczynamy siekać warzywa.
Kroimy na cieńsze paseczki nasze czerwone papryki.
Podobnie kroimy na mniejsze kawałki sałatę pak-choi. Wszystko odkładamy do miski.
Na dużej patelni rozgrzewamy ok. 2 łyżek oliwy sezamowej + 2 łyżki oliwy czosnkowej.
W czasie gdy patelnia się nagrzewa drobno siekamy czosnek + cebulkę szarlotkę + papryczkę chilli.
Trawę cytrynowa obieramy z górnych, zbędnych liści i rozgniatamy końcówkę, która uwolni wszystkie aromaty. Dzielimy na 3 części. Odkładamy na sekundę.
Na rozgrzanej patelni wrzucamy: czosnek + szarlotkę + papryczkę chilli + trawę cytrynowa ( pod koniec smażenia wyciągamy zbędne już kawałki trawy - swój aromat już oddala )  = mieszamy i smażymy chwilkę do zeszklenia.
Doprawiamy odrobina soli i pieprzu.
Dorzucamy świeże papryczki i sałatę pak-choi = smażymy ok 1 minuty.
Całość doprawiamy kilkoma kroplami sosu ostrygowego + sosem sojowym + pasta z tamaryndowca + pasta curry = całość mieszamy i odkładamy na talerz.
Na patelni po smażeniu wlewamy ponownie łyżkę oleju sezamowego i czosnkowego.
Wrzucamy paczkę warzyw - mieszankę azjatycka.
Smażymy całość kilka minut - do odparowania nadmiaru wody.
Tutaj należy pamiętać ze warzywa muszą pozostać lekko chrupiące - będą fajne w smaku. Jeśli zbyt długo będziecie je smażyć staną się gumowe i kompletnie pozbawiane kolorów a co za tym idzie witamin i smaku.
Gdy nasza mieszanka jest już gotowa dokładamy z powrotem nasze odłożone , usmażone warzywa + nasz makaron wcześniej przygotowany + ok. 1/2 kubka sosu słodko-kwaśnego ( jeśli lubicie dużo sosu możecie dać według uznania więcej ) = całość delikatnie mieszamy i zagotowujemy.
Jeśli trzeba doprawiamy jeszcze odrobinę pod swój smak.
Podajemy posypane dużą ilością świeżej pietruszki lub kolendry.
Gotowe.
Smaczne, zdrowe i kolorowe ;)
Polecam i pozdrawiam serdecznie.












www.swiatmojejk.blogspot.com



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych