Przejdź do głównej zawartości

Trufle świąteczne - dwie wersje.




www.swiatmojejk.blogspot.com







www.swiatmojejk.blogspot.com







www.swiatmojejk.blogspot.com






Witam serdecznie.

Już czas bardzo szybko biegnie i do świąt zostało nam zaledwie kilka dni.
Większość z nas zaczyna przygotowania w kuchni, sprząta domy i biegnie kupić jakieś drobiazgi = prezenty.
No właśnie - prezenty. Po co biegać w tłumnych, przepełnionych kolejkami kasach i sklepach ? Jeśli macie ochotę i zaledwie kilka składników, bardzo szybciutko możecie zrobić sami, prezenty Waszym bliskim i gościom. Takie trufle to naprawdę bardzo dobry pomysł na własnoręcznie zrobiony upominek a do tego jakiiii pysznyy :).
Przygotowanie nie jest w ogóle skomplikowane czy trudne, a efektu naprawdę nie pożałujecie.
Zapraszam.







Składniki : 


na masę podstawowa : 


  • 400 g kuwertury ( 200 g mlecznej + 200 g gorzkiej )
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki rumu lub likieru kawowego ( opcjonalnie )



do masy marcepanowej : 


  • 200 g marcepanu
  • 1/2 z masy podstawowej



do masy nugatowej :


  • 200 g nugatu
  • 1/2 masy podstawowej




Dodatkowo : 

  • 100 g ciemnej kuwertury gorzkiej
  • ok. 3 łyżek wiórków kokosowych
  • ok. 3 łyżek orzechów karmelizowanych i mielonych






Sposób przygotowania : 


Zacznę od tego, że wersje możecie przygotować z dekorowaniem dowolnym. Ja podaje Wam wersje która mi osobiście pasuje najbardziej.
Kuwerturę możecie oczywiście zamienić na dobrej jakości czekoladę.
Jeśli chodzi o alkohol w truflach, to kwestia umowna i wersja dla dorosłych.
Podane trufle możecie - jeżeli posiadacie silikonowe foremki do czekoladek i pralinek, przygotować właśnie w nich.
Wersja kuleczki jest mniej czasochłonna.
Wybierzcie sami.
Zaczynamy.

Wersja podstawowa.
Wszystkie składniki masy podstawowej : kuwertury + śmietana + masło + miód + alkohol = wrzucamy do garnuszka i na małym ogniu rozpuszczamy.
Zestawiamy z ognia.

Wersja z marcepanem.
Marcepan kroimy w drobne kawałeczki i wkładamy do małego garnuszka.
Dolewamy 1/2 masy podstawowej i mieszając rozpuszczamy całość. W razie konieczności delikatnie jeszcze podgrzewamy.
Przelewamy do miseczki i studzimy.


Wersja nugatowa.
Nugat tniemy na drobne kawałki i dorzucamy do pozostałej 1/2 masy podstawowej.
Mieszamy cały czas, do rozpuszczenia nugatu i połączenia składników.
Przelewamy do miseczki i studzimy.

Uwaga!
Jeśli chcemy użyć foremek i przygotować małe pralinki, musimy masy jeszcze ciepłe poporcjować do foremek. Po ostudzeniu schładzamy dobre kilka godzin w lodówce = wtedy same wyskoczą z foremki.
Ten proces jednak, wymaga długiego czasu oczekiwania i ponownego zalewania foremek i czekania. Chyba ze macie dużą ilość różnych foremek i możecie zrobić odrazu więcej.
Gotowe, dobrze schłodzone, możecie dekorować ale nie musicie jeśli już mają jakieś ładne, świąteczne kształty.


Wracając do naszych kuleczkowych wersji trufli. 
Masy po ostudzeniu schładzamy w lodówce, tak jak są ok. 2 - 3 godzin aby stwardniały.
Po tym czasie nabieracie ( wydłubujecie ) np. przy pomocy małej łyżeczki lub gałki do lodów niewielkie ilości masy i formujecie w ręku kulki.
Dobrze jest robić osobno masy, tak, aby nie pomylić smaków.
Tak formujemy i układamy na placie nasze trufle.


Kuleczki marcepanowe przekulałam pare razy w kokosie, a kuleczki nugatowe w orzechach.

Ponownie całość schładzamy kilka minut w lodówce.

Jeśli chcemy, dodatkowo rozpuszczamy odrobine kuwertury ( możecie zamienić oczywiście na dobrą czekoladę ).
Przelewamy do małego woreczka i odcinamy bardzo małą końcówkę ( różek ).
Polewamy trufle np. tworząc paseczki, zygzaczki itp.
Całość ponownie do lodówki.

Po dobrym schłodzeniu, możecie pięknie zapakować Wasze truflowe prezenciki i podarować pod choinką.


Gotowe.


Super pyszne i bardzo proste, domowe, własnoręcznie robione, słodkie prezenciki.

Polecam i życzę udanych Świąt!





www.swiatmojejk.blogspot.com







www.swiatmojejk.blogspot.com








www.swiatmojejk.blogspot.com







Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Mini serniczki a la Maxi King

Witam serdecznie. Mam dziś dla Was super deser. Uzależniający :). Już od pierwszego kęsa będziecie szczęśliwi. Kremowe, śmietankowe nadzienie z niespodzianką w środku, w postaci toffi a całość pokryta czekoladą, chrupiącymi ciasteczkami i orzeszkami. Samo przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga pieczenia. Przygotować możecie te deserki w blaszkach od muffinek lub od mini muffinek = wtedy będą malutkie na kęsa. Pasują na każdą okazje i przyjęcia. Możecie też zrobić je, jako prezent z okazji zbliżającego się Święta Mamy... Święta Taty... Dnia Dziecka. Koniecznie wyprobujcie - zapraszam po przepis. Składniki :  ( z ilosci podanych w przepisie wyjdzie Wam 24 szt. w formach do muffinek lub więcej jeśli wybierzecie mini foremki ) 250 g herbatników czekoladowych  100 g masła 100 g czekolady z orzechami 200 g mleka 200 g cukru pudru 250 g masła 100 ml śmietany kremówki 450 g mleka w pros...