Przejdź do głównej zawartości

Trufle świąteczne - dwie wersje.




www.swiatmojejk.blogspot.com







www.swiatmojejk.blogspot.com







www.swiatmojejk.blogspot.com






Witam serdecznie.

Już czas bardzo szybko biegnie i do świąt zostało nam zaledwie kilka dni.
Większość z nas zaczyna przygotowania w kuchni, sprząta domy i biegnie kupić jakieś drobiazgi = prezenty.
No właśnie - prezenty. Po co biegać w tłumnych, przepełnionych kolejkami kasach i sklepach ? Jeśli macie ochotę i zaledwie kilka składników, bardzo szybciutko możecie zrobić sami, prezenty Waszym bliskim i gościom. Takie trufle to naprawdę bardzo dobry pomysł na własnoręcznie zrobiony upominek a do tego jakiiii pysznyy :).
Przygotowanie nie jest w ogóle skomplikowane czy trudne, a efektu naprawdę nie pożałujecie.
Zapraszam.







Składniki : 


na masę podstawowa : 


  • 400 g kuwertury ( 200 g mlecznej + 200 g gorzkiej )
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki rumu lub likieru kawowego ( opcjonalnie )



do masy marcepanowej : 


  • 200 g marcepanu
  • 1/2 z masy podstawowej



do masy nugatowej :


  • 200 g nugatu
  • 1/2 masy podstawowej




Dodatkowo : 

  • 100 g ciemnej kuwertury gorzkiej
  • ok. 3 łyżek wiórków kokosowych
  • ok. 3 łyżek orzechów karmelizowanych i mielonych






Sposób przygotowania : 


Zacznę od tego, że wersje możecie przygotować z dekorowaniem dowolnym. Ja podaje Wam wersje która mi osobiście pasuje najbardziej.
Kuwerturę możecie oczywiście zamienić na dobrej jakości czekoladę.
Jeśli chodzi o alkohol w truflach, to kwestia umowna i wersja dla dorosłych.
Podane trufle możecie - jeżeli posiadacie silikonowe foremki do czekoladek i pralinek, przygotować właśnie w nich.
Wersja kuleczki jest mniej czasochłonna.
Wybierzcie sami.
Zaczynamy.

Wersja podstawowa.
Wszystkie składniki masy podstawowej : kuwertury + śmietana + masło + miód + alkohol = wrzucamy do garnuszka i na małym ogniu rozpuszczamy.
Zestawiamy z ognia.

Wersja z marcepanem.
Marcepan kroimy w drobne kawałeczki i wkładamy do małego garnuszka.
Dolewamy 1/2 masy podstawowej i mieszając rozpuszczamy całość. W razie konieczności delikatnie jeszcze podgrzewamy.
Przelewamy do miseczki i studzimy.


Wersja nugatowa.
Nugat tniemy na drobne kawałki i dorzucamy do pozostałej 1/2 masy podstawowej.
Mieszamy cały czas, do rozpuszczenia nugatu i połączenia składników.
Przelewamy do miseczki i studzimy.

Uwaga!
Jeśli chcemy użyć foremek i przygotować małe pralinki, musimy masy jeszcze ciepłe poporcjować do foremek. Po ostudzeniu schładzamy dobre kilka godzin w lodówce = wtedy same wyskoczą z foremki.
Ten proces jednak, wymaga długiego czasu oczekiwania i ponownego zalewania foremek i czekania. Chyba ze macie dużą ilość różnych foremek i możecie zrobić odrazu więcej.
Gotowe, dobrze schłodzone, możecie dekorować ale nie musicie jeśli już mają jakieś ładne, świąteczne kształty.


Wracając do naszych kuleczkowych wersji trufli. 
Masy po ostudzeniu schładzamy w lodówce, tak jak są ok. 2 - 3 godzin aby stwardniały.
Po tym czasie nabieracie ( wydłubujecie ) np. przy pomocy małej łyżeczki lub gałki do lodów niewielkie ilości masy i formujecie w ręku kulki.
Dobrze jest robić osobno masy, tak, aby nie pomylić smaków.
Tak formujemy i układamy na placie nasze trufle.


Kuleczki marcepanowe przekulałam pare razy w kokosie, a kuleczki nugatowe w orzechach.

Ponownie całość schładzamy kilka minut w lodówce.

Jeśli chcemy, dodatkowo rozpuszczamy odrobine kuwertury ( możecie zamienić oczywiście na dobrą czekoladę ).
Przelewamy do małego woreczka i odcinamy bardzo małą końcówkę ( różek ).
Polewamy trufle np. tworząc paseczki, zygzaczki itp.
Całość ponownie do lodówki.

Po dobrym schłodzeniu, możecie pięknie zapakować Wasze truflowe prezenciki i podarować pod choinką.


Gotowe.


Super pyszne i bardzo proste, domowe, własnoręcznie robione, słodkie prezenciki.

Polecam i życzę udanych Świąt!





www.swiatmojejk.blogspot.com







www.swiatmojejk.blogspot.com








www.swiatmojejk.blogspot.com







Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...