Przejdź do głównej zawartości

Marcepan i konfitura - świąteczne ciasteczka.




www.swiatmojejk.blogspot.com











www.swiatmojejk.blogspot.com







Witam serdecznie.


Startujemy z miesiącem grudniem i świątecznymi wypiekami i potrawami.
Czas już najwyższy zacząć, przynajmniej od wypieków, aby potem na sam koniec zostawić mięsa, ryby, sałatki, barszcze, uszka, pasztety ... i co tam jeszcze sobie planujemy.
Tak, nie ma co ukrywać, czas ucieka przez palce i u mnie także skurczył się niemiłosiernie.
Oczywiście bez paniki, tylko solidnie trzeba zaplanować, zapisać a potem sumiennie wykonywać plan i wtedy napewno Święta odbędą się bez większych stresów. W końcu to najpiękniejszy czas w roku i dla gości i dla Nas też drodzy kucharze i kuchareczki :).
Startujemy dziś z pierwszą, grudniową propozycją = kruche, pyszne ciasteczka z nutką marcepanu i konfiturą.
Jest to prosty przepis i klasyczne smaki świąteczne, wiec pasują jak najbardziej na świąteczny czas.
Zapraszam do pieczenia.









Składniki : 



na spód : 


  • 250 g miękkiego masła
  • 140 g cukru
  • 375 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • odrobina soli
  • 2 łyżeczki wanilii
  • skórka z cytryny


na masę marcepanową : 


  • 500 g masy marcepanowej
  • 200 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka wanilii
  • 5 żółtek

dodatkowo :


  • konfitura najlepiej wiśniowa ( możecie zastąpić inna ulubioną, ważne aby była gęsta i najlepiej bez dużych kawałków owoców )
  • odrobina cynamonu









Sposób przygotowania : 




Zaczynamy od przygotowania spodu - możecie przygotować go nawet dzień wcześniej, ponieważ wymaga schłodzenia.
Do misy miksera wrzucamy : masło + cukier + jajko + wanilię + skórkę z cytryny = wszystkie składniki miksujemy do połączenia.
Dokładamy suche składniki : mąkę + sól = mieszamy do połączenia.
Formujemy w rekach na kule i zawijamy w folię spożywczą.
Wkładamy do lodówki = na kilka godzin, a nawet na noc.

Schłodzone ciasto wyciągamy na podsypany mąką blat.
Rozwałkowujemy na cienki prostokąt = wymiarami dopasowujemy do naszej dużej blaszki w piekarniku. 
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
Przekładamy przygotowane ciasto, dopasowując do blaszki = nadmiar ciasta odcinamy.
Całość dość dokładnie nakłuwamy widelcem po całości.

Piekarnik nagrzewamy 180 stop. C. ( u mnie termoobieg )

Wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 20 minut = do lekkiego zrumienienia.

Zaraz po wyjęciu z pieca, jeszcze gorące ciasto musimy podzielić na długie ok. 4 cm pasy.
Można sobie odmierzyć linijką lub mniej więcej, na oko, zaznaczyć odległości.
Pasy, ostrym nożem przecinamy na szerokość blaszki.
Odkładamy do ostygnięcia.


Zabieramy się za masę marcepanową.
Przy pomocy miksera mieszamy masę marcepanową + cukier puder i cały czas miksując dodajemy po kolei żółtka.
Wymieszaną masę najlepiej przełożyć do rękawa cukierniczego lub woreczka spożywczego.
Odcinamy nie dużą końcówkę.
Wyciskamy paski masy na każdej górze i dole przyciętego paska ciasta = zostawiając środek wolny na konfiturę. ( patrz zdjęcia które dołączamy ).
Tak wyciskamy i postępujemy do końca z każdym paseczkiem ciasta.

W miseczce obok mieszamy konfiturę i cynamon = jeśli uznamy ze konfitura jest zbyt gęsta, wkładamy ją do mikrofali na kilka sekund aby lepiej się nam ją wyciskało.
Podobnie jak przy masie marcepanowej, przekładamy konfiturę do woreczka ale tym razem odcinając mniejsza końcówkę.
Wyciskamy konfiturę w paski ( tunele ), które nam pozostały pomiędzy masą marcepanową.
Odstawiamy dobre pare minut całość do przesuszenia.

Nagrzewamy ponownie piekarnik na 160 stop. C.
Pieczemy ponownie całość do zewłocenia ok. 20 minut.

Zostawiamy do całkowitego ostudzenia.

Ponieważ wcześniej ciasto już przecinaliśmy nożem, teraz tylko, po tych samych torach,  przecinamy bez większych problemów tworząc długie ciastka. 
Każdy pasek tniemy na mniejsze dowolnej wielkości ciasteczka.
Gotowe.
Ciastka przechowujemy w szczelnych pojemnikach, najlepiej przekładając je jeszcze papierem pergaminowym miedzy kolejnymi piętrami aby się nie skleiły.


Smaczne, kruche, delikatnie marcepanowe ciasteczka - gorąco polecam!.
Udanych wypieków!

Pozdrawiam serdecznie.






www.swiatmojejk.blogspot.com












www.swiatmojejk.blogspot.com












www.swiatmojejk.blogspot.com





Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych