Przejdź do głównej zawartości

Marcepan i konfitura - świąteczne ciasteczka.




www.swiatmojejk.blogspot.com











www.swiatmojejk.blogspot.com







Witam serdecznie.


Startujemy z miesiącem grudniem i świątecznymi wypiekami i potrawami.
Czas już najwyższy zacząć, przynajmniej od wypieków, aby potem na sam koniec zostawić mięsa, ryby, sałatki, barszcze, uszka, pasztety ... i co tam jeszcze sobie planujemy.
Tak, nie ma co ukrywać, czas ucieka przez palce i u mnie także skurczył się niemiłosiernie.
Oczywiście bez paniki, tylko solidnie trzeba zaplanować, zapisać a potem sumiennie wykonywać plan i wtedy napewno Święta odbędą się bez większych stresów. W końcu to najpiękniejszy czas w roku i dla gości i dla Nas też drodzy kucharze i kuchareczki :).
Startujemy dziś z pierwszą, grudniową propozycją = kruche, pyszne ciasteczka z nutką marcepanu i konfiturą.
Jest to prosty przepis i klasyczne smaki świąteczne, wiec pasują jak najbardziej na świąteczny czas.
Zapraszam do pieczenia.









Składniki : 



na spód : 


  • 250 g miękkiego masła
  • 140 g cukru
  • 375 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • odrobina soli
  • 2 łyżeczki wanilii
  • skórka z cytryny


na masę marcepanową : 


  • 500 g masy marcepanowej
  • 200 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka wanilii
  • 5 żółtek

dodatkowo :


  • konfitura najlepiej wiśniowa ( możecie zastąpić inna ulubioną, ważne aby była gęsta i najlepiej bez dużych kawałków owoców )
  • odrobina cynamonu









Sposób przygotowania : 




Zaczynamy od przygotowania spodu - możecie przygotować go nawet dzień wcześniej, ponieważ wymaga schłodzenia.
Do misy miksera wrzucamy : masło + cukier + jajko + wanilię + skórkę z cytryny = wszystkie składniki miksujemy do połączenia.
Dokładamy suche składniki : mąkę + sól = mieszamy do połączenia.
Formujemy w rekach na kule i zawijamy w folię spożywczą.
Wkładamy do lodówki = na kilka godzin, a nawet na noc.

Schłodzone ciasto wyciągamy na podsypany mąką blat.
Rozwałkowujemy na cienki prostokąt = wymiarami dopasowujemy do naszej dużej blaszki w piekarniku. 
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
Przekładamy przygotowane ciasto, dopasowując do blaszki = nadmiar ciasta odcinamy.
Całość dość dokładnie nakłuwamy widelcem po całości.

Piekarnik nagrzewamy 180 stop. C. ( u mnie termoobieg )

Wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 20 minut = do lekkiego zrumienienia.

Zaraz po wyjęciu z pieca, jeszcze gorące ciasto musimy podzielić na długie ok. 4 cm pasy.
Można sobie odmierzyć linijką lub mniej więcej, na oko, zaznaczyć odległości.
Pasy, ostrym nożem przecinamy na szerokość blaszki.
Odkładamy do ostygnięcia.


Zabieramy się za masę marcepanową.
Przy pomocy miksera mieszamy masę marcepanową + cukier puder i cały czas miksując dodajemy po kolei żółtka.
Wymieszaną masę najlepiej przełożyć do rękawa cukierniczego lub woreczka spożywczego.
Odcinamy nie dużą końcówkę.
Wyciskamy paski masy na każdej górze i dole przyciętego paska ciasta = zostawiając środek wolny na konfiturę. ( patrz zdjęcia które dołączamy ).
Tak wyciskamy i postępujemy do końca z każdym paseczkiem ciasta.

W miseczce obok mieszamy konfiturę i cynamon = jeśli uznamy ze konfitura jest zbyt gęsta, wkładamy ją do mikrofali na kilka sekund aby lepiej się nam ją wyciskało.
Podobnie jak przy masie marcepanowej, przekładamy konfiturę do woreczka ale tym razem odcinając mniejsza końcówkę.
Wyciskamy konfiturę w paski ( tunele ), które nam pozostały pomiędzy masą marcepanową.
Odstawiamy dobre pare minut całość do przesuszenia.

Nagrzewamy ponownie piekarnik na 160 stop. C.
Pieczemy ponownie całość do zewłocenia ok. 20 minut.

Zostawiamy do całkowitego ostudzenia.

Ponieważ wcześniej ciasto już przecinaliśmy nożem, teraz tylko, po tych samych torach,  przecinamy bez większych problemów tworząc długie ciastka. 
Każdy pasek tniemy na mniejsze dowolnej wielkości ciasteczka.
Gotowe.
Ciastka przechowujemy w szczelnych pojemnikach, najlepiej przekładając je jeszcze papierem pergaminowym miedzy kolejnymi piętrami aby się nie skleiły.


Smaczne, kruche, delikatnie marcepanowe ciasteczka - gorąco polecam!.
Udanych wypieków!

Pozdrawiam serdecznie.






www.swiatmojejk.blogspot.com












www.swiatmojejk.blogspot.com












www.swiatmojejk.blogspot.com





Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...