Przejdź do głównej zawartości

Ciasteczka korzenne - świąteczne.




www.swiatmojejk.blogspot.com









www.swiatmojejk.blogspot.com









Witam serdecznie.

Czas ciemny i w większości ponury gdyby nie, świąteczne klimaty... światełka , świece, pięknie ozdobione galerie handlowe, sklepy i uliczki. Większość domów już także pięknie przyozdobione.
Pozostaje piec ciasteczka i także pięknie je ozdobić.
Juz czas, na pieczenie właśnie takich, jak dziś pachnących świętami ciasteczek.
Przechowane ( gdzieś przed skrzatami domowymi :)) będą przepysznie smakowały przy choinkach i kubku gorącej czekolady.
Jeśli nie macie jeszcze przepisu, zapraszam do upieczenia tych prezentowanych dzisiaj i zapraszam również do moich poprzednich ciasteczek i wypieków świątecznych na blogu w archiwum.
Zapraszam.






Składniki : 


  • 250 g miękkiego masła
  • 1 kubek cukru brązowego
  • 1 jajko
  • 500 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka wanilii - ekstrakt
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • odrobina zmielonego białego pieprzu
  • 1/4 goździków mielonych




dodatkowo do dekoracji : 

  • 4 kubki cukru pudru 
  • 3 łyżki białka w proszku ( maringue powder )
  • 6 - 10 łyżek wody
Możecie użyć surowych białek ( 2 białka to ok. 500 g cukru pudru i wtedy nie oddajemy już wody )






Sposób przygotowania : 



Przepis szybki i przyjemny. Z ciastem bardzo dobrze się pracuje, a z podanych proporcji ( w zależności od wielkości foremek i wielkości ciasteczek ), wyjdzie Wam spokojnie jakieś 6 blach pełnych ciasteczek.
Zaczynamy od przygotowania ciasta = możecie nawet dużo wcześniej zrobić, bo ciasto schładzamy w lodówce.
Do misy miksera : masło + brązowy cukier = miksujemy na w miarę puszystą masę.
Dokładamy jajko + wanilie i miksujemy dalej.
W misce obok odmierzamy i łączymy suche składniki : mąkę + sól + sodę + cynamon + przyprawa do piernika + kardamon + pieprz biały + goździki = mieszamy.
Dokładamy suche do misy miksera i miksujemy do połączenia.
Ciasto może być lekko kruche. Gdy tylko się połaczą składniki, przekładamy ciasto na blat i dalej zagniatamy w rękach, na gładkie i spójne ciasto.
Zawijamy w folię spożywczą i schadzamy w lodówce. Najlepiej na 2 godzinki.

Przygotowujemy blaszki = wykładamy papierem do pieczenia lub jeśli macie i wolicie, matą sylikonową. Odkładamy na bok.

Ciasto wyciągamy na blat i dzielimy na mniejsze porcje - będzie się lepiej pracowało .
Każdą część ciasta wyrabiamy krótko w rekach aby trochę zmiękło.
Na delikatnie podsypanej mąką stolnicy, rozwałkowujemy, na dość cienko, ciasto.
Wykrawamy ciasteczka w/g form i upodobań, jakie macie. Możecie także, wykrawać np. brzegiem szklanki jeśli nie macie foremek i będziecie mieli okrągłe ciasteczka , które potem udekorujecie dowolnie.

Piekarnik nastawiamy 180 stop. C.

Wykrojone ciasteczka, układamy obok siebie, na blachach i pieczemy partiami.
Pieczemy ok 10 minut. Pamiętajmy, że początkowo może trwać to 10 minut ale każde kolejne blaszki trzeba obserwować, bo może juz być to nie co krócej.
Ciasteczka upieczone zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
 
Przygotujemy lukier plastyczny.
U mnie białka w proszku ale tak jak pisałam wcześniej, możecie zamienić na świeże białko.
W przypadku wersji z proszkiem : do miksera odmierzamy cukier puder + białko w proszku = miksujmy krótko.
Dolewamy 6 łyżek wody i miksując w razie zbyt suchej konsystencji, dodajemy po troszku.
Uwaga! miksowanie białek trwa kilka dobrych minut, więc nie należy zbyt pochopnie dodawać zbyt dużo wody, na raz. Białka nabiorą trochę puszystości i jasności. Konsystencja lukru ma być dosyć gęsta, jeśli chcemy precyzyjne dekorowanie, a bardziej luźną do np. pokrywania lukrem całości ciasteczka.

Dekorujemy lukrem przy pomocy rękawa cukierniczego z najmniejszą końcówką ( tylką ) lub woreczkiem spożywczym, odcinając bardzo małą dziurkę - końcówkę.


Lukier plastyczny możecie oczywiście barwić.
Po całkowitym wysuszeniu, lukier jest twardy i gotowy do przechowywania.


Gotowe.


Chrupiące, pięknie pachnące świętami i niesamowite w smaku.
Koniecznie spróbujcie!
Zaproście do wspólnego pieczenia i dekorowania dzieci :).

Polecam i pozdrawiam serdecznie.



Kilka poprzednich propozycji świątecznych z bloga : 







www.swiatmojejk.blogspot.com









www.swiatmojejk.blogspot.com






Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych