Przejdź do głównej zawartości

Ciasteczka korzenne - świąteczne.




www.swiatmojejk.blogspot.com









www.swiatmojejk.blogspot.com









Witam serdecznie.

Czas ciemny i w większości ponury gdyby nie, świąteczne klimaty... światełka , świece, pięknie ozdobione galerie handlowe, sklepy i uliczki. Większość domów już także pięknie przyozdobione.
Pozostaje piec ciasteczka i także pięknie je ozdobić.
Juz czas, na pieczenie właśnie takich, jak dziś pachnących świętami ciasteczek.
Przechowane ( gdzieś przed skrzatami domowymi :)) będą przepysznie smakowały przy choinkach i kubku gorącej czekolady.
Jeśli nie macie jeszcze przepisu, zapraszam do upieczenia tych prezentowanych dzisiaj i zapraszam również do moich poprzednich ciasteczek i wypieków świątecznych na blogu w archiwum.
Zapraszam.






Składniki : 


  • 250 g miękkiego masła
  • 1 kubek cukru brązowego
  • 1 jajko
  • 500 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka wanilii - ekstrakt
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • odrobina zmielonego białego pieprzu
  • 1/4 goździków mielonych




dodatkowo do dekoracji : 

  • 4 kubki cukru pudru 
  • 3 łyżki białka w proszku ( maringue powder )
  • 6 - 10 łyżek wody
Możecie użyć surowych białek ( 2 białka to ok. 500 g cukru pudru i wtedy nie oddajemy już wody )






Sposób przygotowania : 



Przepis szybki i przyjemny. Z ciastem bardzo dobrze się pracuje, a z podanych proporcji ( w zależności od wielkości foremek i wielkości ciasteczek ), wyjdzie Wam spokojnie jakieś 6 blach pełnych ciasteczek.
Zaczynamy od przygotowania ciasta = możecie nawet dużo wcześniej zrobić, bo ciasto schładzamy w lodówce.
Do misy miksera : masło + brązowy cukier = miksujemy na w miarę puszystą masę.
Dokładamy jajko + wanilie i miksujemy dalej.
W misce obok odmierzamy i łączymy suche składniki : mąkę + sól + sodę + cynamon + przyprawa do piernika + kardamon + pieprz biały + goździki = mieszamy.
Dokładamy suche do misy miksera i miksujemy do połączenia.
Ciasto może być lekko kruche. Gdy tylko się połaczą składniki, przekładamy ciasto na blat i dalej zagniatamy w rękach, na gładkie i spójne ciasto.
Zawijamy w folię spożywczą i schadzamy w lodówce. Najlepiej na 2 godzinki.

Przygotowujemy blaszki = wykładamy papierem do pieczenia lub jeśli macie i wolicie, matą sylikonową. Odkładamy na bok.

Ciasto wyciągamy na blat i dzielimy na mniejsze porcje - będzie się lepiej pracowało .
Każdą część ciasta wyrabiamy krótko w rekach aby trochę zmiękło.
Na delikatnie podsypanej mąką stolnicy, rozwałkowujemy, na dość cienko, ciasto.
Wykrawamy ciasteczka w/g form i upodobań, jakie macie. Możecie także, wykrawać np. brzegiem szklanki jeśli nie macie foremek i będziecie mieli okrągłe ciasteczka , które potem udekorujecie dowolnie.

Piekarnik nastawiamy 180 stop. C.

Wykrojone ciasteczka, układamy obok siebie, na blachach i pieczemy partiami.
Pieczemy ok 10 minut. Pamiętajmy, że początkowo może trwać to 10 minut ale każde kolejne blaszki trzeba obserwować, bo może juz być to nie co krócej.
Ciasteczka upieczone zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
 
Przygotujemy lukier plastyczny.
U mnie białka w proszku ale tak jak pisałam wcześniej, możecie zamienić na świeże białko.
W przypadku wersji z proszkiem : do miksera odmierzamy cukier puder + białko w proszku = miksujmy krótko.
Dolewamy 6 łyżek wody i miksując w razie zbyt suchej konsystencji, dodajemy po troszku.
Uwaga! miksowanie białek trwa kilka dobrych minut, więc nie należy zbyt pochopnie dodawać zbyt dużo wody, na raz. Białka nabiorą trochę puszystości i jasności. Konsystencja lukru ma być dosyć gęsta, jeśli chcemy precyzyjne dekorowanie, a bardziej luźną do np. pokrywania lukrem całości ciasteczka.

Dekorujemy lukrem przy pomocy rękawa cukierniczego z najmniejszą końcówką ( tylką ) lub woreczkiem spożywczym, odcinając bardzo małą dziurkę - końcówkę.


Lukier plastyczny możecie oczywiście barwić.
Po całkowitym wysuszeniu, lukier jest twardy i gotowy do przechowywania.


Gotowe.


Chrupiące, pięknie pachnące świętami i niesamowite w smaku.
Koniecznie spróbujcie!
Zaproście do wspólnego pieczenia i dekorowania dzieci :).

Polecam i pozdrawiam serdecznie.



Kilka poprzednich propozycji świątecznych z bloga : 







www.swiatmojejk.blogspot.com









www.swiatmojejk.blogspot.com






Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...