Przejdź do głównej zawartości

Sernikobrownie z cytrynową glazura i granatem.





www.swiatmojejk.blogspot.com










www.swiatmojejk.blogspot.com









Witam serdecznie.

Co by to były za Święta bez sernika. U nas przynajmniej, ten wspaniały klasyk, to konieczność.
Jakąkolwiek wersje jeszcze wymyśle i zaprezentuje mojej rodzince sernik musi być.
Dlatego też, w tym roku, proponuje wersje z pysznym czekoladowym spodem, a na dopełnienie, lekko cytrusowe wykończenie, w postaci cieniutkiej glazury i orzeźwiających i mega zdrowych granatów.
Połączenie bardzo proste i świetnie sądzę pasujące do słodkiego i puszystego serniczka.
Koniecznie sprobujcie! A jeśli szukacie także inne wersje sernika - zapraszam do przeglądania archiwum bloga.
Zapraszam.






Składniki : 



na spód czekoladowy : 


  • 120 g masła ( pokojowa temperatura )
  • 100 g gorzkiej kuwertury ( można zastąpić dobrą czekoladą )
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 2 jajka ( pokojowa temperatura )
  • 1/2 kubka cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 70 g mielonych migdałów
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia



na masę serową : 


  • 750 g twarogu mielonego
  • 250 g quarku - serka homogenizowanego - naturalnego typu Philadelphia
  • 1 kubek cukru
  • 2 łyżeczki extaktu waniliowego
  • 4 jajka
  • skórka z pomarańczy
  • 2 łyżki mączki ziemniaczanej lub 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 1 olejek pomarańczowy
  • 100 ml śmietany kremówki


na glazurę : 


  • skórka i sok z pomarańczy
  • skórka i sok z cytryny
  • cukier puder ok. 100 g 
  • dodatkowo owoce z 1 granata







Sposób przygotowania : 



Zaczynamy od przygotowania czekoladowego spodu.
Do miseczki umieszczamy masło + kawałki kuwertury +kawałki czekolady mlecznej = całość rozpuszczamy ( podgrzewamy etapami w mikrofali lub metodą na garnku, na parze ).
Gdy całość rozpuścimy, ostawiamy chwilkę do przestudzenia.
W miedzy czasie włączamy piekarnik na 165 Stop. C. ( u mnie termoobieg ).
Przygotowujemy także blaszkę, w której będziemy piec. U mnie prostokąt o wymiarach 25 cm / 30 cm. Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia - nie smarujemy niczym. Odstawiamy
Do misy miksera, z płaskim mieszadłem, odmierzamy : jajka + cukier + cukier waniliowy = miksujemy chwilkę.
Dolewamy strumieniem, powoli, przestudzoną czekoladę i masło = mieszamy do połączenia.
Na koniec dosypujemy suche składniki : mąka migdałowa + proszek do pieczenia = mieszamy już tylko do połączenia składników.
Całość przelewamy na przygotowaną formę i wkładamy do nagrzanego pieca.
Pieczemy ok. 15 minut.
Studzimy.

W miedzy czasie zabieramy się za masę serową.
Wszystkie składniki masy, odmierzamy do misy miksera = przy pomocy płaskiego mieszadła ( łopatka ) mieszamy do połączenia składników i do uzyskania gładkiej masy.
Przygotowaną masę przelewamy na upieczony spód.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 Stop. C. ( grzanie góra - dół ).
Pieczemy ok. 50 minut. Boki powinny być już ścięte i zazłocone a środek lekko luźny.
Studzimy całkowicie.
Przekładamy do lodówki, najlepiej na całą noc.

Na zimny sernik przygotowujemy glazurę.
Wyciskamy do miseczki na początek, po połowie soku z cytrusów i dodając cukier puder mieszamy, do uzyskania gęstszej konsystencji.
Tutaj w zasadzie zależy od Was, jak gesty chcecie lukier i jak go dużo.

Na koniec oprószamy całość owocami z granatu. ( Prosty sposób na obranie granatu jest przecięcie go na pół i przy pomocy drewnianej łyżki, uderzanie w skórkę owocami w dół, najlepiej trzymając nad woreczkiem lub wiekszą miską - wtedy się nie pochlapiemy i wszystkiego w około ).

Gotowe.

Smaczny i niesamowicie prosty klasyk na Świąteczne stoły i nie tylko :).

Polecam i pozdrawiam serdecznie.







www.swiatmojejk.blogspot.com









www.swiatmojejk.blogspot.com




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych