www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Witam serdecznie.
Co by to były za Święta bez sernika. U nas przynajmniej, ten wspaniały klasyk, to konieczność.
Jakąkolwiek wersje jeszcze wymyśle i zaprezentuje mojej rodzince sernik musi być.
Dlatego też, w tym roku, proponuje wersje z pysznym czekoladowym spodem, a na dopełnienie, lekko cytrusowe wykończenie, w postaci cieniutkiej glazury i orzeźwiających i mega zdrowych granatów.
Połączenie bardzo proste i świetnie sądzę pasujące do słodkiego i puszystego serniczka.
Koniecznie sprobujcie! A jeśli szukacie także inne wersje sernika - zapraszam do przeglądania archiwum bloga.
Zapraszam.
Składniki :
na spód czekoladowy :
- 120 g masła ( pokojowa temperatura )
- 100 g gorzkiej kuwertury ( można zastąpić dobrą czekoladą )
- 100 g czekolady mlecznej
- 2 jajka ( pokojowa temperatura )
- 1/2 kubka cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 70 g mielonych migdałów
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
na masę serową :
- 750 g twarogu mielonego
- 250 g quarku - serka homogenizowanego - naturalnego typu Philadelphia
- 1 kubek cukru
- 2 łyżeczki extaktu waniliowego
- 4 jajka
- skórka z pomarańczy
- 2 łyżki mączki ziemniaczanej lub 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 1 olejek pomarańczowy
- 100 ml śmietany kremówki
na glazurę :
- skórka i sok z pomarańczy
- skórka i sok z cytryny
- cukier puder ok. 100 g
- dodatkowo owoce z 1 granata
Sposób przygotowania :
Zaczynamy od przygotowania czekoladowego spodu.
Do miseczki umieszczamy masło + kawałki kuwertury +kawałki czekolady mlecznej = całość rozpuszczamy ( podgrzewamy etapami w mikrofali lub metodą na garnku, na parze ).
Gdy całość rozpuścimy, ostawiamy chwilkę do przestudzenia.
W miedzy czasie włączamy piekarnik na 165 Stop. C. ( u mnie termoobieg ).
Przygotowujemy także blaszkę, w której będziemy piec. U mnie prostokąt o wymiarach 25 cm / 30 cm. Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia - nie smarujemy niczym. Odstawiamy
Do misy miksera, z płaskim mieszadłem, odmierzamy : jajka + cukier + cukier waniliowy = miksujemy chwilkę.
Dolewamy strumieniem, powoli, przestudzoną czekoladę i masło = mieszamy do połączenia.
Na koniec dosypujemy suche składniki : mąka migdałowa + proszek do pieczenia = mieszamy już tylko do połączenia składników.
Całość przelewamy na przygotowaną formę i wkładamy do nagrzanego pieca.
Pieczemy ok. 15 minut.
Studzimy.
W miedzy czasie zabieramy się za masę serową.
Wszystkie składniki masy, odmierzamy do misy miksera = przy pomocy płaskiego mieszadła ( łopatka ) mieszamy do połączenia składników i do uzyskania gładkiej masy.
Przygotowaną masę przelewamy na upieczony spód.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 Stop. C. ( grzanie góra - dół ).
Pieczemy ok. 50 minut. Boki powinny być już ścięte i zazłocone a środek lekko luźny.
Studzimy całkowicie.
Przekładamy do lodówki, najlepiej na całą noc.
Na zimny sernik przygotowujemy glazurę.
Wyciskamy do miseczki na początek, po połowie soku z cytrusów i dodając cukier puder mieszamy, do uzyskania gęstszej konsystencji.
Tutaj w zasadzie zależy od Was, jak gesty chcecie lukier i jak go dużo.
Na koniec oprószamy całość owocami z granatu. ( Prosty sposób na obranie granatu jest przecięcie go na pół i przy pomocy drewnianej łyżki, uderzanie w skórkę owocami w dół, najlepiej trzymając nad woreczkiem lub wiekszą miską - wtedy się nie pochlapiemy i wszystkiego w około ).
Gotowe.
Smaczny i niesamowicie prosty klasyk na Świąteczne stoły i nie tylko :).
Polecam i pozdrawiam serdecznie.
www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz