Przejdź do głównej zawartości

Sernikobrownie z cytrynową glazura i granatem.





www.swiatmojejk.blogspot.com










www.swiatmojejk.blogspot.com









Witam serdecznie.

Co by to były za Święta bez sernika. U nas przynajmniej, ten wspaniały klasyk, to konieczność.
Jakąkolwiek wersje jeszcze wymyśle i zaprezentuje mojej rodzince sernik musi być.
Dlatego też, w tym roku, proponuje wersje z pysznym czekoladowym spodem, a na dopełnienie, lekko cytrusowe wykończenie, w postaci cieniutkiej glazury i orzeźwiających i mega zdrowych granatów.
Połączenie bardzo proste i świetnie sądzę pasujące do słodkiego i puszystego serniczka.
Koniecznie sprobujcie! A jeśli szukacie także inne wersje sernika - zapraszam do przeglądania archiwum bloga.
Zapraszam.






Składniki : 



na spód czekoladowy : 


  • 120 g masła ( pokojowa temperatura )
  • 100 g gorzkiej kuwertury ( można zastąpić dobrą czekoladą )
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 2 jajka ( pokojowa temperatura )
  • 1/2 kubka cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 70 g mielonych migdałów
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia



na masę serową : 


  • 750 g twarogu mielonego
  • 250 g quarku - serka homogenizowanego - naturalnego typu Philadelphia
  • 1 kubek cukru
  • 2 łyżeczki extaktu waniliowego
  • 4 jajka
  • skórka z pomarańczy
  • 2 łyżki mączki ziemniaczanej lub 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 1 olejek pomarańczowy
  • 100 ml śmietany kremówki


na glazurę : 


  • skórka i sok z pomarańczy
  • skórka i sok z cytryny
  • cukier puder ok. 100 g 
  • dodatkowo owoce z 1 granata







Sposób przygotowania : 



Zaczynamy od przygotowania czekoladowego spodu.
Do miseczki umieszczamy masło + kawałki kuwertury +kawałki czekolady mlecznej = całość rozpuszczamy ( podgrzewamy etapami w mikrofali lub metodą na garnku, na parze ).
Gdy całość rozpuścimy, ostawiamy chwilkę do przestudzenia.
W miedzy czasie włączamy piekarnik na 165 Stop. C. ( u mnie termoobieg ).
Przygotowujemy także blaszkę, w której będziemy piec. U mnie prostokąt o wymiarach 25 cm / 30 cm. Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia - nie smarujemy niczym. Odstawiamy
Do misy miksera, z płaskim mieszadłem, odmierzamy : jajka + cukier + cukier waniliowy = miksujemy chwilkę.
Dolewamy strumieniem, powoli, przestudzoną czekoladę i masło = mieszamy do połączenia.
Na koniec dosypujemy suche składniki : mąka migdałowa + proszek do pieczenia = mieszamy już tylko do połączenia składników.
Całość przelewamy na przygotowaną formę i wkładamy do nagrzanego pieca.
Pieczemy ok. 15 minut.
Studzimy.

W miedzy czasie zabieramy się za masę serową.
Wszystkie składniki masy, odmierzamy do misy miksera = przy pomocy płaskiego mieszadła ( łopatka ) mieszamy do połączenia składników i do uzyskania gładkiej masy.
Przygotowaną masę przelewamy na upieczony spód.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 Stop. C. ( grzanie góra - dół ).
Pieczemy ok. 50 minut. Boki powinny być już ścięte i zazłocone a środek lekko luźny.
Studzimy całkowicie.
Przekładamy do lodówki, najlepiej na całą noc.

Na zimny sernik przygotowujemy glazurę.
Wyciskamy do miseczki na początek, po połowie soku z cytrusów i dodając cukier puder mieszamy, do uzyskania gęstszej konsystencji.
Tutaj w zasadzie zależy od Was, jak gesty chcecie lukier i jak go dużo.

Na koniec oprószamy całość owocami z granatu. ( Prosty sposób na obranie granatu jest przecięcie go na pół i przy pomocy drewnianej łyżki, uderzanie w skórkę owocami w dół, najlepiej trzymając nad woreczkiem lub wiekszą miską - wtedy się nie pochlapiemy i wszystkiego w około ).

Gotowe.

Smaczny i niesamowicie prosty klasyk na Świąteczne stoły i nie tylko :).

Polecam i pozdrawiam serdecznie.







www.swiatmojejk.blogspot.com









www.swiatmojejk.blogspot.com




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...