Przejdź do głównej zawartości

Sernikobrownie z cytrynową glazura i granatem.





www.swiatmojejk.blogspot.com










www.swiatmojejk.blogspot.com









Witam serdecznie.

Co by to były za Święta bez sernika. U nas przynajmniej, ten wspaniały klasyk, to konieczność.
Jakąkolwiek wersje jeszcze wymyśle i zaprezentuje mojej rodzince sernik musi być.
Dlatego też, w tym roku, proponuje wersje z pysznym czekoladowym spodem, a na dopełnienie, lekko cytrusowe wykończenie, w postaci cieniutkiej glazury i orzeźwiających i mega zdrowych granatów.
Połączenie bardzo proste i świetnie sądzę pasujące do słodkiego i puszystego serniczka.
Koniecznie sprobujcie! A jeśli szukacie także inne wersje sernika - zapraszam do przeglądania archiwum bloga.
Zapraszam.






Składniki : 



na spód czekoladowy : 


  • 120 g masła ( pokojowa temperatura )
  • 100 g gorzkiej kuwertury ( można zastąpić dobrą czekoladą )
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 2 jajka ( pokojowa temperatura )
  • 1/2 kubka cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 70 g mielonych migdałów
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia



na masę serową : 


  • 750 g twarogu mielonego
  • 250 g quarku - serka homogenizowanego - naturalnego typu Philadelphia
  • 1 kubek cukru
  • 2 łyżeczki extaktu waniliowego
  • 4 jajka
  • skórka z pomarańczy
  • 2 łyżki mączki ziemniaczanej lub 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 1 olejek pomarańczowy
  • 100 ml śmietany kremówki


na glazurę : 


  • skórka i sok z pomarańczy
  • skórka i sok z cytryny
  • cukier puder ok. 100 g 
  • dodatkowo owoce z 1 granata







Sposób przygotowania : 



Zaczynamy od przygotowania czekoladowego spodu.
Do miseczki umieszczamy masło + kawałki kuwertury +kawałki czekolady mlecznej = całość rozpuszczamy ( podgrzewamy etapami w mikrofali lub metodą na garnku, na parze ).
Gdy całość rozpuścimy, ostawiamy chwilkę do przestudzenia.
W miedzy czasie włączamy piekarnik na 165 Stop. C. ( u mnie termoobieg ).
Przygotowujemy także blaszkę, w której będziemy piec. U mnie prostokąt o wymiarach 25 cm / 30 cm. Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia - nie smarujemy niczym. Odstawiamy
Do misy miksera, z płaskim mieszadłem, odmierzamy : jajka + cukier + cukier waniliowy = miksujemy chwilkę.
Dolewamy strumieniem, powoli, przestudzoną czekoladę i masło = mieszamy do połączenia.
Na koniec dosypujemy suche składniki : mąka migdałowa + proszek do pieczenia = mieszamy już tylko do połączenia składników.
Całość przelewamy na przygotowaną formę i wkładamy do nagrzanego pieca.
Pieczemy ok. 15 minut.
Studzimy.

W miedzy czasie zabieramy się za masę serową.
Wszystkie składniki masy, odmierzamy do misy miksera = przy pomocy płaskiego mieszadła ( łopatka ) mieszamy do połączenia składników i do uzyskania gładkiej masy.
Przygotowaną masę przelewamy na upieczony spód.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 Stop. C. ( grzanie góra - dół ).
Pieczemy ok. 50 minut. Boki powinny być już ścięte i zazłocone a środek lekko luźny.
Studzimy całkowicie.
Przekładamy do lodówki, najlepiej na całą noc.

Na zimny sernik przygotowujemy glazurę.
Wyciskamy do miseczki na początek, po połowie soku z cytrusów i dodając cukier puder mieszamy, do uzyskania gęstszej konsystencji.
Tutaj w zasadzie zależy od Was, jak gesty chcecie lukier i jak go dużo.

Na koniec oprószamy całość owocami z granatu. ( Prosty sposób na obranie granatu jest przecięcie go na pół i przy pomocy drewnianej łyżki, uderzanie w skórkę owocami w dół, najlepiej trzymając nad woreczkiem lub wiekszą miską - wtedy się nie pochlapiemy i wszystkiego w około ).

Gotowe.

Smaczny i niesamowicie prosty klasyk na Świąteczne stoły i nie tylko :).

Polecam i pozdrawiam serdecznie.







www.swiatmojejk.blogspot.com









www.swiatmojejk.blogspot.com




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Mini serniczki a la Maxi King

Witam serdecznie. Mam dziś dla Was super deser. Uzależniający :). Już od pierwszego kęsa będziecie szczęśliwi. Kremowe, śmietankowe nadzienie z niespodzianką w środku, w postaci toffi a całość pokryta czekoladą, chrupiącymi ciasteczkami i orzeszkami. Samo przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga pieczenia. Przygotować możecie te deserki w blaszkach od muffinek lub od mini muffinek = wtedy będą malutkie na kęsa. Pasują na każdą okazje i przyjęcia. Możecie też zrobić je, jako prezent z okazji zbliżającego się Święta Mamy... Święta Taty... Dnia Dziecka. Koniecznie wyprobujcie - zapraszam po przepis. Składniki :  ( z ilosci podanych w przepisie wyjdzie Wam 24 szt. w formach do muffinek lub więcej jeśli wybierzecie mini foremki ) 250 g herbatników czekoladowych  100 g masła 100 g czekolady z orzechami 200 g mleka 200 g cukru pudru 250 g masła 100 ml śmietany kremówki 450 g mleka w pros...