Przejdź do głównej zawartości

Pasztet świąteczny II.





www.swiatmojejk.blogspot.com









www.swiatmojejk.blogspot.com









Witam serdecznie.

W poprzednim poście podałam Wam, przepis na sos żurawinowy wiec, idąc za ciosem dziś, pasujący do niego pyszny pasztet.
Wersja II, ponieważ na blogu znajdziecie już wersje pierwszą, którą robie z mięsem drobiowym ( dla chętnych przepis znajdziecie  tutaj ).
Dziś kolejna odsłona pasztetu, który u mnie jest jednym z moim ulubionych wersji. 
Wpadłam na pomysł, że bardzo chce pasztet z mięsem z kaczki i taki właśnie zrobiłam. Dodatkowo, żeby jeszcze bardziej było świątecznie, dodałam odrobinę świątecznych przypraw :).
Wyszło pysznie i dlatego przekazuje go Wam, abyście mogli także go wypróbować w Waszych domach. 
Naprawdę warto taki domowy pasztet przygotować i delektować się smakiem np. podczas Świąt.
Zapraszam Was i zachęcam gorąco do przygotowania - pychota!!








Składniki : 



  • 400 g wątróbki wieprzowej
  • 400 g mięsa mielonego, wołowego
  • 2 pałki drobiowe ( 600 g )
  • 2 pałki z kaczki  ( 600 g )
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 czerstwa bułka
  • 5 liści laurowych
  • 6 zieli angielskich
  • 1 łyżeczka ziół ( dowolne, u mnie moje domowe = przepis tutaj )
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1/4 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 3 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 5 łyżek wina Porto
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 sztanga selera naciowego








Sposób przygotowania : 



Wątróbkę oczyszczamy i umieszczamy w małym garnuszku. Zalewamy wodą, tylko tyle aby przykryć mięso. Dodajemy sól i pieprz + 1 listek laurowy + ziele angielskie = zagotowujemy i gotujemy 2 - 3 minuty. 
Wyciągamy z wody i odstawiamy.

W dużym garnku umieszczamy : oczyszczone pałki z kaczki + oczyszczone pałki z drobiu + pozostałe liście laurowe + ziela angielskie + sól i pieprz + oczyszczoną seler naciową + obraną pietruszkę + obraną cebulę + czosnek obrany + obraną marchew = zalewamy całość wodą i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości mięsa.
Wszystkie warzywa zostawiamy w całości, po ugotowaniu i tak zostaną zmiksowane razem z mięsem.
Mięso jest gotowe gdy samo odchodzi od kości, podczas próby widelcem. 
Jeśli pałki drobiowe będą szybciej miękkie niż kaczki, wyciągamy je nieco wcześniej na talerz.

Gotowe mięso i warzywa wyciągamy z wywaru, na bok aby ostygło.
Wywaru nie wyrzucamy - możemy go jeszcze wykorzystać!.

Ostudzone mięso obieramy z kości i skóry.

Czerstwą bulkę zalewamy zimną wodą i ostawiamy na chwile.

Przygotowujemy sobie formę w której będziemy piec pasztet. U mnie jest to standardowa keksówka.
Wykładamy ją dokładnie folią aluminiową przeznaczoną do pieczenia. Odkładamy na bok.

Przygotowujemy sobie food procesor lub jeśli wolimy i posiadamy maszynkę do mielenia mięsa.
Do maszyny wrzucamy : mięso mielone + wątróbkę + mięso ugotowane i obrane + marchewki  z wywaru+ seler  z wywaru + pietruszkę z wywaru + cebule z wywaru + czosnek z wywaru + kminek + sól i pieprz + tymianek + zioła + wino porto + wyciśnięta juz z wody bulkę + przyprawę do piernika = miksujemy całość do uzyskania konsystencji pasztetu, bez dużych cząstek.
Pod koniec miksowania smakujemy i w razie potrzeby doprawiamy pieprzem i solą.
Jeśli konsystencja pasztetu będzie zbyt gęsta, dolewamy odrobine z pozostałego wywaru.

Piekarnik nastawiamy 160 stop. C.
Przygotowany pasztet przekładamy do foremki i wyrównujemy całość.
Można pare razy potrząsnąć aby pozbyć się nadmiaru powietrza w masie.

Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 1 godzinę.

Studzimy całkowicie.
Wyciągamy z formy i owijamy w czystą folię aluminiową.
Pasztet, najlepiej na noc, schłodzić w lodówce.
Na następny dzień kroimy i serwujemy na ciepło lub zimno z dowolnymi dodatkami czy sosami.

Pasztet bardzo dobrze się mrozi, wiec możecie przygotować go już teraz i cieszyć nim podczas świąt.

Gotowe.

Pyszny, pełny aromatów i naprawdę warty przygotowania.
Koniecznie spróbujcie sami.

Polecam i pozdrawiam serdecznie.







www.swiatmojejk.blogspot.com









www.swiatmojejk.blogspot.com








www.swiatmojejk.blogspot.com







Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...