www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Witam serdecznie.
W poprzednim poście podałam Wam, przepis na sos żurawinowy wiec, idąc za ciosem dziś, pasujący do niego pyszny pasztet.
Wersja II, ponieważ na blogu znajdziecie już wersje pierwszą, którą robie z mięsem drobiowym ( dla chętnych przepis znajdziecie tutaj ).
Dziś kolejna odsłona pasztetu, który u mnie jest jednym z moim ulubionych wersji.
Wpadłam na pomysł, że bardzo chce pasztet z mięsem z kaczki i taki właśnie zrobiłam. Dodatkowo, żeby jeszcze bardziej było świątecznie, dodałam odrobinę świątecznych przypraw :).
Wyszło pysznie i dlatego przekazuje go Wam, abyście mogli także go wypróbować w Waszych domach.
Naprawdę warto taki domowy pasztet przygotować i delektować się smakiem np. podczas Świąt.
Zapraszam Was i zachęcam gorąco do przygotowania - pychota!!
Składniki :
- 400 g wątróbki wieprzowej
- 400 g mięsa mielonego, wołowego
- 2 pałki drobiowe ( 600 g )
- 2 pałki z kaczki ( 600 g )
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1 czerstwa bułka
- 5 liści laurowych
- 6 zieli angielskich
- 1 łyżeczka ziół ( dowolne, u mnie moje domowe = przepis tutaj )
- 1 łyżeczka tymianku
- 1/4 łyżeczki przyprawy do piernika
- 3 marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- 5 łyżek wina Porto
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka kminku
- 1 sztanga selera naciowego
Sposób przygotowania :
Wątróbkę oczyszczamy i umieszczamy w małym garnuszku. Zalewamy wodą, tylko tyle aby przykryć mięso. Dodajemy sól i pieprz + 1 listek laurowy + ziele angielskie = zagotowujemy i gotujemy 2 - 3 minuty.
Wyciągamy z wody i odstawiamy.
W dużym garnku umieszczamy : oczyszczone pałki z kaczki + oczyszczone pałki z drobiu + pozostałe liście laurowe + ziela angielskie + sól i pieprz + oczyszczoną seler naciową + obraną pietruszkę + obraną cebulę + czosnek obrany + obraną marchew = zalewamy całość wodą i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości mięsa.
Wszystkie warzywa zostawiamy w całości, po ugotowaniu i tak zostaną zmiksowane razem z mięsem.
Mięso jest gotowe gdy samo odchodzi od kości, podczas próby widelcem.
Jeśli pałki drobiowe będą szybciej miękkie niż kaczki, wyciągamy je nieco wcześniej na talerz.
Gotowe mięso i warzywa wyciągamy z wywaru, na bok aby ostygło.
Wywaru nie wyrzucamy - możemy go jeszcze wykorzystać!.
Ostudzone mięso obieramy z kości i skóry.
Czerstwą bulkę zalewamy zimną wodą i ostawiamy na chwile.
Przygotowujemy sobie formę w której będziemy piec pasztet. U mnie jest to standardowa keksówka.
Wykładamy ją dokładnie folią aluminiową przeznaczoną do pieczenia. Odkładamy na bok.
Przygotowujemy sobie food procesor lub jeśli wolimy i posiadamy maszynkę do mielenia mięsa.
Do maszyny wrzucamy : mięso mielone + wątróbkę + mięso ugotowane i obrane + marchewki z wywaru+ seler z wywaru + pietruszkę z wywaru + cebule z wywaru + czosnek z wywaru + kminek + sól i pieprz + tymianek + zioła + wino porto + wyciśnięta juz z wody bulkę + przyprawę do piernika = miksujemy całość do uzyskania konsystencji pasztetu, bez dużych cząstek.
Pod koniec miksowania smakujemy i w razie potrzeby doprawiamy pieprzem i solą.
Jeśli konsystencja pasztetu będzie zbyt gęsta, dolewamy odrobine z pozostałego wywaru.
Piekarnik nastawiamy 160 stop. C.
Przygotowany pasztet przekładamy do foremki i wyrównujemy całość.
Można pare razy potrząsnąć aby pozbyć się nadmiaru powietrza w masie.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 1 godzinę.
Studzimy całkowicie.
Wyciągamy z formy i owijamy w czystą folię aluminiową.
Pasztet, najlepiej na noc, schłodzić w lodówce.
Na następny dzień kroimy i serwujemy na ciepło lub zimno z dowolnymi dodatkami czy sosami.
Pasztet bardzo dobrze się mrozi, wiec możecie przygotować go już teraz i cieszyć nim podczas świąt.
Gotowe.
Pyszny, pełny aromatów i naprawdę warty przygotowania.
Koniecznie spróbujcie sami.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.
www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz