Przejdź do głównej zawartości

Pasztet świąteczny II.





www.swiatmojejk.blogspot.com









www.swiatmojejk.blogspot.com









Witam serdecznie.

W poprzednim poście podałam Wam, przepis na sos żurawinowy wiec, idąc za ciosem dziś, pasujący do niego pyszny pasztet.
Wersja II, ponieważ na blogu znajdziecie już wersje pierwszą, którą robie z mięsem drobiowym ( dla chętnych przepis znajdziecie  tutaj ).
Dziś kolejna odsłona pasztetu, który u mnie jest jednym z moim ulubionych wersji. 
Wpadłam na pomysł, że bardzo chce pasztet z mięsem z kaczki i taki właśnie zrobiłam. Dodatkowo, żeby jeszcze bardziej było świątecznie, dodałam odrobinę świątecznych przypraw :).
Wyszło pysznie i dlatego przekazuje go Wam, abyście mogli także go wypróbować w Waszych domach. 
Naprawdę warto taki domowy pasztet przygotować i delektować się smakiem np. podczas Świąt.
Zapraszam Was i zachęcam gorąco do przygotowania - pychota!!








Składniki : 



  • 400 g wątróbki wieprzowej
  • 400 g mięsa mielonego, wołowego
  • 2 pałki drobiowe ( 600 g )
  • 2 pałki z kaczki  ( 600 g )
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 czerstwa bułka
  • 5 liści laurowych
  • 6 zieli angielskich
  • 1 łyżeczka ziół ( dowolne, u mnie moje domowe = przepis tutaj )
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1/4 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 3 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 5 łyżek wina Porto
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 sztanga selera naciowego








Sposób przygotowania : 



Wątróbkę oczyszczamy i umieszczamy w małym garnuszku. Zalewamy wodą, tylko tyle aby przykryć mięso. Dodajemy sól i pieprz + 1 listek laurowy + ziele angielskie = zagotowujemy i gotujemy 2 - 3 minuty. 
Wyciągamy z wody i odstawiamy.

W dużym garnku umieszczamy : oczyszczone pałki z kaczki + oczyszczone pałki z drobiu + pozostałe liście laurowe + ziela angielskie + sól i pieprz + oczyszczoną seler naciową + obraną pietruszkę + obraną cebulę + czosnek obrany + obraną marchew = zalewamy całość wodą i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości mięsa.
Wszystkie warzywa zostawiamy w całości, po ugotowaniu i tak zostaną zmiksowane razem z mięsem.
Mięso jest gotowe gdy samo odchodzi od kości, podczas próby widelcem. 
Jeśli pałki drobiowe będą szybciej miękkie niż kaczki, wyciągamy je nieco wcześniej na talerz.

Gotowe mięso i warzywa wyciągamy z wywaru, na bok aby ostygło.
Wywaru nie wyrzucamy - możemy go jeszcze wykorzystać!.

Ostudzone mięso obieramy z kości i skóry.

Czerstwą bulkę zalewamy zimną wodą i ostawiamy na chwile.

Przygotowujemy sobie formę w której będziemy piec pasztet. U mnie jest to standardowa keksówka.
Wykładamy ją dokładnie folią aluminiową przeznaczoną do pieczenia. Odkładamy na bok.

Przygotowujemy sobie food procesor lub jeśli wolimy i posiadamy maszynkę do mielenia mięsa.
Do maszyny wrzucamy : mięso mielone + wątróbkę + mięso ugotowane i obrane + marchewki  z wywaru+ seler  z wywaru + pietruszkę z wywaru + cebule z wywaru + czosnek z wywaru + kminek + sól i pieprz + tymianek + zioła + wino porto + wyciśnięta juz z wody bulkę + przyprawę do piernika = miksujemy całość do uzyskania konsystencji pasztetu, bez dużych cząstek.
Pod koniec miksowania smakujemy i w razie potrzeby doprawiamy pieprzem i solą.
Jeśli konsystencja pasztetu będzie zbyt gęsta, dolewamy odrobine z pozostałego wywaru.

Piekarnik nastawiamy 160 stop. C.
Przygotowany pasztet przekładamy do foremki i wyrównujemy całość.
Można pare razy potrząsnąć aby pozbyć się nadmiaru powietrza w masie.

Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 1 godzinę.

Studzimy całkowicie.
Wyciągamy z formy i owijamy w czystą folię aluminiową.
Pasztet, najlepiej na noc, schłodzić w lodówce.
Na następny dzień kroimy i serwujemy na ciepło lub zimno z dowolnymi dodatkami czy sosami.

Pasztet bardzo dobrze się mrozi, wiec możecie przygotować go już teraz i cieszyć nim podczas świąt.

Gotowe.

Pyszny, pełny aromatów i naprawdę warty przygotowania.
Koniecznie spróbujcie sami.

Polecam i pozdrawiam serdecznie.







www.swiatmojejk.blogspot.com









www.swiatmojejk.blogspot.com








www.swiatmojejk.blogspot.com







Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych