Przejdź do głównej zawartości

Pasztet świąteczny II.





www.swiatmojejk.blogspot.com









www.swiatmojejk.blogspot.com









Witam serdecznie.

W poprzednim poście podałam Wam, przepis na sos żurawinowy wiec, idąc za ciosem dziś, pasujący do niego pyszny pasztet.
Wersja II, ponieważ na blogu znajdziecie już wersje pierwszą, którą robie z mięsem drobiowym ( dla chętnych przepis znajdziecie  tutaj ).
Dziś kolejna odsłona pasztetu, który u mnie jest jednym z moim ulubionych wersji. 
Wpadłam na pomysł, że bardzo chce pasztet z mięsem z kaczki i taki właśnie zrobiłam. Dodatkowo, żeby jeszcze bardziej było świątecznie, dodałam odrobinę świątecznych przypraw :).
Wyszło pysznie i dlatego przekazuje go Wam, abyście mogli także go wypróbować w Waszych domach. 
Naprawdę warto taki domowy pasztet przygotować i delektować się smakiem np. podczas Świąt.
Zapraszam Was i zachęcam gorąco do przygotowania - pychota!!








Składniki : 



  • 400 g wątróbki wieprzowej
  • 400 g mięsa mielonego, wołowego
  • 2 pałki drobiowe ( 600 g )
  • 2 pałki z kaczki  ( 600 g )
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 czerstwa bułka
  • 5 liści laurowych
  • 6 zieli angielskich
  • 1 łyżeczka ziół ( dowolne, u mnie moje domowe = przepis tutaj )
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1/4 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 3 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 5 łyżek wina Porto
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 sztanga selera naciowego








Sposób przygotowania : 



Wątróbkę oczyszczamy i umieszczamy w małym garnuszku. Zalewamy wodą, tylko tyle aby przykryć mięso. Dodajemy sól i pieprz + 1 listek laurowy + ziele angielskie = zagotowujemy i gotujemy 2 - 3 minuty. 
Wyciągamy z wody i odstawiamy.

W dużym garnku umieszczamy : oczyszczone pałki z kaczki + oczyszczone pałki z drobiu + pozostałe liście laurowe + ziela angielskie + sól i pieprz + oczyszczoną seler naciową + obraną pietruszkę + obraną cebulę + czosnek obrany + obraną marchew = zalewamy całość wodą i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości mięsa.
Wszystkie warzywa zostawiamy w całości, po ugotowaniu i tak zostaną zmiksowane razem z mięsem.
Mięso jest gotowe gdy samo odchodzi od kości, podczas próby widelcem. 
Jeśli pałki drobiowe będą szybciej miękkie niż kaczki, wyciągamy je nieco wcześniej na talerz.

Gotowe mięso i warzywa wyciągamy z wywaru, na bok aby ostygło.
Wywaru nie wyrzucamy - możemy go jeszcze wykorzystać!.

Ostudzone mięso obieramy z kości i skóry.

Czerstwą bulkę zalewamy zimną wodą i ostawiamy na chwile.

Przygotowujemy sobie formę w której będziemy piec pasztet. U mnie jest to standardowa keksówka.
Wykładamy ją dokładnie folią aluminiową przeznaczoną do pieczenia. Odkładamy na bok.

Przygotowujemy sobie food procesor lub jeśli wolimy i posiadamy maszynkę do mielenia mięsa.
Do maszyny wrzucamy : mięso mielone + wątróbkę + mięso ugotowane i obrane + marchewki  z wywaru+ seler  z wywaru + pietruszkę z wywaru + cebule z wywaru + czosnek z wywaru + kminek + sól i pieprz + tymianek + zioła + wino porto + wyciśnięta juz z wody bulkę + przyprawę do piernika = miksujemy całość do uzyskania konsystencji pasztetu, bez dużych cząstek.
Pod koniec miksowania smakujemy i w razie potrzeby doprawiamy pieprzem i solą.
Jeśli konsystencja pasztetu będzie zbyt gęsta, dolewamy odrobine z pozostałego wywaru.

Piekarnik nastawiamy 160 stop. C.
Przygotowany pasztet przekładamy do foremki i wyrównujemy całość.
Można pare razy potrząsnąć aby pozbyć się nadmiaru powietrza w masie.

Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 1 godzinę.

Studzimy całkowicie.
Wyciągamy z formy i owijamy w czystą folię aluminiową.
Pasztet, najlepiej na noc, schłodzić w lodówce.
Na następny dzień kroimy i serwujemy na ciepło lub zimno z dowolnymi dodatkami czy sosami.

Pasztet bardzo dobrze się mrozi, wiec możecie przygotować go już teraz i cieszyć nim podczas świąt.

Gotowe.

Pyszny, pełny aromatów i naprawdę warty przygotowania.
Koniecznie spróbujcie sami.

Polecam i pozdrawiam serdecznie.







www.swiatmojejk.blogspot.com









www.swiatmojejk.blogspot.com








www.swiatmojejk.blogspot.com







Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Mini serniczki a la Maxi King

Witam serdecznie. Mam dziś dla Was super deser. Uzależniający :). Już od pierwszego kęsa będziecie szczęśliwi. Kremowe, śmietankowe nadzienie z niespodzianką w środku, w postaci toffi a całość pokryta czekoladą, chrupiącymi ciasteczkami i orzeszkami. Samo przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga pieczenia. Przygotować możecie te deserki w blaszkach od muffinek lub od mini muffinek = wtedy będą malutkie na kęsa. Pasują na każdą okazje i przyjęcia. Możecie też zrobić je, jako prezent z okazji zbliżającego się Święta Mamy... Święta Taty... Dnia Dziecka. Koniecznie wyprobujcie - zapraszam po przepis. Składniki :  ( z ilosci podanych w przepisie wyjdzie Wam 24 szt. w formach do muffinek lub więcej jeśli wybierzecie mini foremki ) 250 g herbatników czekoladowych  100 g masła 100 g czekolady z orzechami 200 g mleka 200 g cukru pudru 250 g masła 100 ml śmietany kremówki 450 g mleka w pros...