Przejdź do głównej zawartości

Sos żurawinowy do indyka, pasztetów i wędlin świątecznych.







www.swiatmojejk.blogspot.com









www.swiatmojejk.blogspot.com









Witam serdecznie.


Szybki, prosty ale niezwykle aromatyczny i świetnie pasujący sos żurawinowy.
Przygotowany ze świeżej żurawiny, do której dostępu, o tej porze roku nie powinniście mieć większych problemów. U mnie w większych marketach, warzywniakach czy  na ryneczku dostaje bez problemów.
Jeśli jednak nie będziecie mogli znaleść, to spokojnie możecie użyć mrożonej.
U nas bardzo ważna potrawa - dodatek, do dań podczas Świąt. Po pierwsze nie wyobrażam sobie pieczonego indyka i jego leftover na drugi dzień, właśnie z tym sosem i oczywiście pasztetu, który najbardziej mi smakuje właśnie z tym dodatkiem.
W zasadzie ten sos pasuje do wszelakich rodzajów mies, pasztetów, wędlin w czasie świąt, a jego słodko - kwaśny smak, świetnie komponuje się z daniami mięsnymi.
Koniecznie namawiam do wypróbowania i przygotowania tego sosu w Waszych domach.
Zapraszam.








Składniki : 



  • 300 g żurawiny świeżej 
  • 3 - 4 jabłka ( twarde i kwaskowate bardzo dobrze tutaj pasują )
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 1 lyzeczka kardamonu
  • 3/4 kubka cukru 
  • 2 - 3 łyżki wina typu Cherry
  • opcjonalnie odrobina wody jeśli sos będzie zbyt gęsty







Sposób przygotowania : 



Na patelnie wrzucamy : cukier + anyż + kardamon = całość doprowadzamy po mału do ciemnego karmelu. Cały czas obserwujemy i od czasu do czasu można poruszać patelnią aby nie spalić.

Dorzucamy żurawinę + cherry = gotujemy chwilkę, aż żurawina zacznie się otwierać.

Dokładamy jabłka obrane i pokrojone w drobniejsze kawałki.
Gotujemy całość na wolnym ogniu, do uzyskania gęstej, konfiturowej konsystencji.

W razie potrzeby pod koniec dodajemy odrobine wody.

Przechowujemy w lodówce i podajemy do mięs, wędlin, w formie ciepłej lub zimnej.
Pasuje także wyśmienicie do deserów.

Gotowe.
Smaczny, niesamowicie aromatyczny i świetny dodatek podczas świątecznych dni do Waszych dań.

Polecam i pozdrawiam serdecznie.








www.swiatmojejk.blogspot.com










www.swiatmojejk.blogspot.com

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Mini serniczki a la Maxi King

Witam serdecznie. Mam dziś dla Was super deser. Uzależniający :). Już od pierwszego kęsa będziecie szczęśliwi. Kremowe, śmietankowe nadzienie z niespodzianką w środku, w postaci toffi a całość pokryta czekoladą, chrupiącymi ciasteczkami i orzeszkami. Samo przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga pieczenia. Przygotować możecie te deserki w blaszkach od muffinek lub od mini muffinek = wtedy będą malutkie na kęsa. Pasują na każdą okazje i przyjęcia. Możecie też zrobić je, jako prezent z okazji zbliżającego się Święta Mamy... Święta Taty... Dnia Dziecka. Koniecznie wyprobujcie - zapraszam po przepis. Składniki :  ( z ilosci podanych w przepisie wyjdzie Wam 24 szt. w formach do muffinek lub więcej jeśli wybierzecie mini foremki ) 250 g herbatników czekoladowych  100 g masła 100 g czekolady z orzechami 200 g mleka 200 g cukru pudru 250 g masła 100 ml śmietany kremówki 450 g mleka w pros...