Przejdź do głównej zawartości

Sos żurawinowy do indyka, pasztetów i wędlin świątecznych.







www.swiatmojejk.blogspot.com









www.swiatmojejk.blogspot.com









Witam serdecznie.


Szybki, prosty ale niezwykle aromatyczny i świetnie pasujący sos żurawinowy.
Przygotowany ze świeżej żurawiny, do której dostępu, o tej porze roku nie powinniście mieć większych problemów. U mnie w większych marketach, warzywniakach czy  na ryneczku dostaje bez problemów.
Jeśli jednak nie będziecie mogli znaleść, to spokojnie możecie użyć mrożonej.
U nas bardzo ważna potrawa - dodatek, do dań podczas Świąt. Po pierwsze nie wyobrażam sobie pieczonego indyka i jego leftover na drugi dzień, właśnie z tym sosem i oczywiście pasztetu, który najbardziej mi smakuje właśnie z tym dodatkiem.
W zasadzie ten sos pasuje do wszelakich rodzajów mies, pasztetów, wędlin w czasie świąt, a jego słodko - kwaśny smak, świetnie komponuje się z daniami mięsnymi.
Koniecznie namawiam do wypróbowania i przygotowania tego sosu w Waszych domach.
Zapraszam.








Składniki : 



  • 300 g żurawiny świeżej 
  • 3 - 4 jabłka ( twarde i kwaskowate bardzo dobrze tutaj pasują )
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 1 lyzeczka kardamonu
  • 3/4 kubka cukru 
  • 2 - 3 łyżki wina typu Cherry
  • opcjonalnie odrobina wody jeśli sos będzie zbyt gęsty







Sposób przygotowania : 



Na patelnie wrzucamy : cukier + anyż + kardamon = całość doprowadzamy po mału do ciemnego karmelu. Cały czas obserwujemy i od czasu do czasu można poruszać patelnią aby nie spalić.

Dorzucamy żurawinę + cherry = gotujemy chwilkę, aż żurawina zacznie się otwierać.

Dokładamy jabłka obrane i pokrojone w drobniejsze kawałki.
Gotujemy całość na wolnym ogniu, do uzyskania gęstej, konfiturowej konsystencji.

W razie potrzeby pod koniec dodajemy odrobine wody.

Przechowujemy w lodówce i podajemy do mięs, wędlin, w formie ciepłej lub zimnej.
Pasuje także wyśmienicie do deserów.

Gotowe.
Smaczny, niesamowicie aromatyczny i świetny dodatek podczas świątecznych dni do Waszych dań.

Polecam i pozdrawiam serdecznie.








www.swiatmojejk.blogspot.com










www.swiatmojejk.blogspot.com

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...